DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Lege nr. 255/2007 pentru modificarea Legii nr. 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru sotul supravietuitorText preluat din Indaco Lege

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 498 din 25/07/2007

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I
Legea nr. 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru sotul supravietuitor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.223 din 20 decembrie 2004, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1 Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Sotul supravietuitor al unei persoane care, la data decesului, avea calitatea de pensionar, dupa caz, in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat sau in fostul sistem al asigurarilor sociale pentru agricultori beneficiaza, la cerere, in conditiile prezentei legi, de un ajutor lunar.
(2) Ajutorul lunar se acorda sotului supravietuitor care, la data solicitarii, indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este pensionar din sistemul public de pensii si are cel putin varsta standard de pensionare, prevazuta in anexa nr. 3 la Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) nu beneficiaza de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public;
c) nu s-a recasatorit dupa decesul sotului;
d) durata casatoriei cu sotul care a decedat a fost de cel putin 10 ani;
e) nu se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare;
f) are domiciliul pe teritoriul Romaniei.
(3) Ajutorul lunar se acorda in situatia in care cuantumurile drepturilor de pensie realizate la data solicitarii de catre beneficiari sunt mai mici de:
a) 364 lei, in situatia sotului supravietuitor care beneficiaza de pensie stabilita in baza prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, sau stabilita in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, precum si in situatia sotului supravietuitor care beneficiaza atat de pensie stabilita in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, cat si in fostul sistem al asigurarilor sociale pentru agricultori;
b) 140 lei, in situatia sotului supravietuitor care beneficiaza numai de pensie stabilita in fostul sistem al asigurarilor sociale pentru agricultori.
(4) Cuantumul ajutorului lunar prevazut la alin. (3) este de:
a) 90 lei lunar, pentru sotul supravietuitor care se regaseste in situatiile prevazute la alin. (3) lit. a);
b) 35 lei lunar, pentru sotul supravietuitor care se regaseste in situatia prevazuta la alin. (3) lit. b).
(5) In situatia in care durata casatoriei cu sotul care a decedat a fost mai mica de 10 ani, dar de cel putin 5 ani, cuantumul ajutorului lunar prevazut la alin. (4) se diminueaza proportional."
2 Articolele 2, 3, 4 si 5 se abroga.
3 Articolul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Ajutorul lunar se stabileste prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii in termen de 30 de zile de la data depunerii cererii.
(2) Ajutorul lunar se acorda si se plateste de catre casele teritoriale de pensii incepand cu data de intai a lunii urmatoare depunerii cererii.
(3) Prevederile referitoare la stabilirea, plata, incetarea, suspendarea si reluarea platii pensiilor, precum si cele referitoare la raspunderea juridica si jurisdictia din domeniul pensiilor din sistemul public se aplica, in mod corespunzator, si ajutorului lunar stabilit in conditiile prezentei legi."
4 Articolul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Fondurile necesare platii ajutorului lunar se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse.
(2) Plafoanele prevazute la art. 1 alin. (3), precum si cuantumul ajutorului lunar prevazut la art. 1 alin. (4) se actualizeaza prin hotarare a Guvernului.
(3) Ajutorul lunar nu poate fi urmarit silit, decat in vederea recuperarii, conform legii, a sumelor incasate necuvenit cu acest titlu.
(4) Cuantumul ajutorului lunar este avut in vedere la stabilirea venitului minim garantat, reglementat de Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare."

Art. II
Prevederile prezentei legi intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2008.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------


Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
67 useri online

Useri autentificati: