DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Lege privind organizarea si functionarea activitatilor si practicilor de medicina complementara/alternativa, lege nr. 118/2007[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 305 din 08/05/2007


Capitolul I - Dispozitii generale


Art. 1
Prezenta lege are drept scop reglementarea activitatilor si practicilor de medicina complementara/alternativa care vizeaza prevenirea imbolnavirilor, promovarea sanatatii, vindecarea bolilor si optimizarea din punct de vedere biopsihosocial si spiritual a fiintei umane.

Art. 2
In sensul prezentei legi, medicina complementara si/sau alternativa cuprinde acele practici de ingrijiri de sanatate care nu sunt integrate in sistemul principal al serviciilor medicale de sanatate si sunt folosite ca terapii adjuvante sau pot inlocui terapiile clasice. Practicile si activitatile de medicina complementara/ alternativa au la baza teoriile, credintele si experienta diferitelor culturi nationale folosite pentru prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor somatice si psihice.

Art. 3
(1) Domeniul medicinei complementare/alternative cuprinde practici si terapii naturiste, biologice, de nutritie, terapii manuale, bioelectromagnetice si energetice.
(2) Principalele domenii de practica ale medicinei complementare/alternative recunoscute pe plan mondial sunt prezentate in anexa care face parte integranta din prezenta lege. Alte domenii de practica in medicina complementara/alternativa pot fi stabilite prin ordin al ministrului sanatatii publice. Pentru fiecare dintre aceste domenii se vor crea de catre asociatiile din fiecare domeniu, in cazul in care nu exista deja, standarde ocupationale care se revizuiesc periodic si se aproba conform reglementarilor legale in vigoare.


Capitolul II - Dreptul de practica si organizarea activitatilor de medicina complementara/alternativa


Art. 4
(1) Activitatile si practicile de medicina complementara/alternativa pot fi exercitate de urmatoarele categorii profesionale, in conditiile prevazute de lege:
a) medici, medici dentisti si farmacisti;
b) psihologi;
c) absolventi ai altor institutii de invatamant superior.
(2) Pentru a deveni practicieni de medicina complementara/alternativa, persoanele prevazute la alin. (1) sunt obligate sa posede autorizatia de libera practica eliberata, conform legii, de Ministerul Sanatatii Publice cu avizul Centrului National de Perfectionare in Domeniul Sanitar.

Art. 5
Autorizatia de libera practica de medicina complementara/alternativa se elibereaza pe baza urmatoarelor acte:
a) diploma eliberata de institutia de invatamant superior sau atestatul ori certificatul de pregatire specifica in domeniu;
b) certificat de cazier judiciar;
c) certificat de sanatate;
d) avizul Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara/Alternativa.

Art. 6
(1) In vederea exercitarii medicinei complementare/alternative, practicianul de medicina complementara/alternativa adera la Ordinul Practicienilor de Medicina Complementara/Alternativa.
(2) Ordinul Practicienilor de Medicina Complementara/Alternativa se organizeaza si functioneaza ca organizatie profesionala, neguvernamentala, apolitica, avand ca obiect de activitate controlul si supravegherea exercitarii profesiei de practician de medicina complementara/alternativa.
(3) Ordinul Practicienilor de Medicina Complementara/Alternativa se organizeaza si functioneaza la nivel teritorial si national.
(4) Regulamentul de organizare si functionare al Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara/Alternativa se aproba prin ordin al ministrului sanatatii publice.
(5) Autorizatia de libera practica a practicienilor de medicina complementara/alternativa se reinnoieste obligatoriu la interval de 3 ani de catre Ministerul Sanatatii Publice cu avizul Centrului National de Perfectionare in Domeniul Sanitar.

Art. 7
Practicarea acupuncturii, a homeopatiei, a apiterapiei, a fitoterapiei, a chiropracticii si a osteopatiei, a medicinei traditionale orientale este permisa numai medicilor, medicilor dentisti sau, dupa caz, farmacistilor si este reglementata de Ministerul Sanatatii Publice, prin norme.

Art. 8
Practicianul de medicina complementara/alternativa care nu poseda diploma de medic, medic dentist sau, dupa caz, farmacist sau care nu a obtinut autorizatie de libera practica in domeniul respectiv este obligat sa efectueze o pregatire specifica de scurta durata recunoscuta de Ministerul Sanatatii Publice, corespunzatoare standardelor ocupationale aprobate prin reglementarile legale in vigoare.

Art. 9
(1) Practicianul de medicina complementara/alternativa care nu este medic, medic dentist sau, dupa caz, farmacist nu poate exercita anumite activitati si practici medicale stabilite de Ministerul Sanatatii Publice si Colegiul Medicilor din Romania si nu poate folosi titlurile de doctor, medic, medic dentist sau, dupa caz, farmacist.
(2) Medicii, medicii dentisti sau, dupa caz, farmacistii practicieni de medicina complementara/alternativa cu autorizatie de libera practica eliberata de Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Medicilor Dentisti din Romania sau de Colegiul Farmacistilor din Romania pentru un anumit domeniu pot trata anumite afectiuni corespunzatoare domeniului respectiv si pot prescrie anumite medicamente/tratamente complementare si/sau alternative conform metodologiei stabilite de Ministerul Sanatatii Publice, potrivit reglementarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
(3) Practicienii autorizati in domeniul medicinei complementare/alternative, care nu sunt medici, medici dentisti sau, dupa caz, farmacisti, pot interveni, dupa caz, in completarea si/sau continuarea terapiilor medicale, conform unor reguli precise de procedura, numai cu acordul scris al pacientului, la recomandarea scrisa a unui medic.

Art. 10
Practicianul de medicina complementara/alternativa are dreptul sa foloseasca numai cunostintele, mijloacele si metodele pentru care este autorizat si atestat, conform standardului ocupational aprobat din domeniul respectiv.

Art. 11
(1) Tehnicile si practicile de medicina complementara/alternativa se desfasoara in cabinete de terapie complementara/alternativa organizate conform legii ca societati comerciale sau activitati independente desfasurate de persoane fizice, cu acest obiect de activitate.
(2) Medicii, medicii dentisti sau, dupa caz, farmacistii practicieni de medicina complementara/alternativa isi pot organiza cabinete medicale conform legii.
(3) Denumirea de "centru de ingrijiri de sanatate" nu poate fi utilizata daca nu exista cel putin un angajat medic sau asistent medical.

Art. 12
Practicarea medicinei complementare/alternative este permisa si in anumite institutii medicale alaturi de medicina clasica, alopata, pe baza normelor elaborate de Ministerul Sanatatii Publice si Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Medicilor Dentisti din Romania si de Colegiul Farmacistilor din Romania.

Art. 13
Practicianul de medicina complementara/alternativa este obligat sa tina evidenta pacientilor tratati, a metodelor si a mijloacelor de tratament folosite pentru fiecare caz.

Art. 14
(1) Prepararea, producerea si distributia remediilor folosite de medicina complementara/alternativa este strict reglementata de Ministerul Sanatatii Publice.
(2) Autorizatia pentru producerea si distributia remediilor se elibereaza de Ministerul Sanatatii Publice.

Art. 15
Vanzarea produselor homeopatice, a medicatiei complementare/alternative si a altor remedii se face in unitatile farmaceutice autorizate de Ministerul Sanatatii Publice si in magazine autorizate corespunzator normelor legale.


Capitolul III - Drepturile si accesul pacientilor la terapii si practici de medicina complementara/alternativa


Art. 16
Toate persoanele au acces liber la tratamente si practici de medicina complementara/alternativa, reglementate conform legii.

Art. 17
Persoanele care se adreseaza unui practician de medicina complementara/alternativa beneficiaza de tratament de medicina complementara/alternativa numai dupa exprimarea, in scris, a acordului de vointa.

Art. 18
(1) Persoanele care se adreseaza unui practician de medicina complementara/alternativa beneficiaza de confidentialitatea datelor privind starea de sanatate.
(2) Persoanele prevazute la alin. (1) trebuie sa primeasca informatii scrise, accesibile si usor de inteles, pentru a cunoaste beneficiile si riscurile la care se expun.

Art. 19
Practicile si procedurile de care beneficiaza persoanele tratate de medicii, medicii dentisti sau, dupa caz, farmacistii practicieni de medicina complementara/alternativa ori de practicienii autorizati in domeniul medicinei complementare/alternative sunt stabilite de Ministerul Sanatatii Publice si de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, sunt prevazute in contractul-cadru si sunt decontate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.


Capitolul IV - Organizatii profesionale ale practicienilor de medicina complementara/alternativa si controlul exercitarii activitatilor


Art. 20
In cadrul Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara/Alternativa functioneaza comisii de specialitate pentru fiecare domeniu de practica de medicina complementara/alternativa, care au obligatia sa reglementeze activitatea profesionala a practicienilor din fiecare domeniu specific.

Art. 21
(1) Ordinul Practicienilor de Medicina Complementara/Alternativa este obligat sa elaboreze Codul de etica profesionala, cu sprijinul comisiilor de specialitate.
(2) Codul de etica profesionala cuprinde drepturile de practica, sanctiunile disciplinare pentru incompetenta profesionala, restrictii de practica in caz de incompatibilitate sau de afectare a sanatatii pacientului.

Art. 22
Evidenta practicienilor de medicina complementara/alternativa se tine in Registrul unic al practicienilor de medicina complementara/alternativa, care se pastreaza la sediul Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara/Alternativa si se comunica in mod obligatoriu Centrului National de Perfectionare in Domeniul Sanitar.

Art. 23
Ministerul Sanatatii Publice, Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Medicilor Dentisti din Romania si Colegiul Farmacistilor din Romania stabilesc, cu consultarea Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara/Alternativa, curriculum de studii pentru institutiile care pregatesc practicieni de medicina complementara/alternativa pentru a garanta nivelul de calificare.

Art. 24
(1) Ministerul Sanatatii Publice infiinteaza, in cadrul Centrului National de Perfectionare din Domeniul Sanitar, Departamentul de medicina complementara/alternativa care indruma si controleaza activitatile in domeniu, inclusiv pregatirea profesionala a practicienilor de medicina complementara/alternativa.
(2) Departamentul de medicina complementara/alternativa acrediteaza furnizorii si programele de formare profesionala pentru practicienii de medicina complementara/alternativa.


Capitolul V - Dispozitii tranzitorii si finale


Art. 25
Incalcarea prevederilor prezentei legi, inclusiv culpa profesionala, atrage raspunderea patrimoniala, disciplinara, civila, contraventionala sau penala, dupa caz.

Art. 26
In aplicarea prezentei legi Ministerul Sanatatii Publice emite norme metodologice, in termen de un an de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 27
In termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a normelor metodologice prevazute la art. 26, toti practicienii de medicina complementara/alternativa care desfasoara sub orice forma activitati si practici de medicina complementara/alternativa vor fi supusi procedurilor de autorizare prevazute de prezenta lege.

Art. 28
Prezenta lege intra in vigoare la 3 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 29
La data intrarii in vigoare a prezentei legi orice dispozitii contrare se abroga.


ANEXA - DOMENII de practica in medicina complementara/alternativa (conform clasificarii elaborate de Organizatia Mondiala a Sanatatii)


+------------------------------------------------------------------------------------------------------------------+
¦  Practici  ¦  Practici  ¦   Dieta,   ¦Sisteme alternative¦   Terapii   ¦    Aplicatii    ¦
¦ farmacologice ¦ herbaliste ¦  nutritie,   ¦  la practica  ¦   manuale   ¦ bioelectromagnetice ¦
¦ si biologice ¦       ¦ stil de viata  ¦   medicala   ¦          ¦   si energetice   ¦
+----------------+--------------+------------------+-------------------+-------------------+-----------------------¦
¦    1    ¦   2    ¦    3     ¦     4     ¦     5     ¦      6      ¦
+----------------+--------------+------------------+-------------------+-------------------+-----------------------¦
¦Agenti     ¦Terapie    ¦Schimbarea    ¦Acupunctura    ¦Presopunctura   ¦Tratamente cu lumina  ¦
¦antioxidanti  ¦herbala    ¦stilului de    ¦          ¦          ¦naturala si artificiala¦
¦        ¦       ¦viata - life style¦Homeopatie     ¦Tehnica Dian Xue  ¦            ¦
¦Apiterapie   ¦Algoterapie  ¦Terapie Gerson  ¦Qigong medical   ¦Chiropractica   ¦Electroacupunctura   ¦
¦        ¦       ¦T.BI GU      ¦Naturopatie    ¦          ¦            ¦
¦Terapii pentru ¦Aromaterapie ¦Terapie      ¦Yoga        ¦Osteopatie     ¦Campuri        ¦
¦cresterea    ¦       ¦macrobiotica   ¦          ¦          ¦electromagnetice    ¦
¦imunitatii   ¦       ¦Megavitamine   ¦Ayurveda      ¦Metoda Feldenkrais ¦Stimulare electrica si ¦
¦        ¦       ¦         ¦          ¦          ¦neuromagnetica     ¦
¦Terapii     ¦Oligoterapie ¦Vegetarianism   ¦Astrologie     ¦Terapie prin masaj,¦Terapie cu camp    ¦
¦metabolice   ¦       ¦         ¦medicala      ¦tui, na      ¦magnetic        ¦
¦Agenti oxidanti ¦       ¦Feng Shui     ¦Practici      ¦Reflexologie    ¦Terapie holografica  ¦
¦(ozon, hidrogen,¦       ¦         ¦traditionale    ¦          ¦            ¦
¦peroxid)    ¦       ¦Suplimente    ¦Su Jok       ¦Rofling      ¦Spectroscopie     ¦
¦        ¦       ¦alimentare    ¦          ¦          ¦            ¦
¦Argiloterapie  ¦       ¦         ¦Medicina      ¦          ¦Magnetorezonanta    ¦
¦        ¦       ¦         ¦traditionala    ¦          ¦Reiki         ¦
¦        ¦       ¦         ¦chineza (TCM)   ¦          ¦Tehnica radianta    ¦
¦        ¦       ¦         ¦          ¦          ¦Terapie cu biocamp   ¦
¦        ¦       ¦         ¦          ¦          ¦Bioritmologie     ¦
¦        ¦       ¦         ¦          ¦          ¦Cristaloterapie    ¦
¦        ¦       ¦         ¦          ¦          ¦Cromoterapie      ¦
+------------------------------------------------------------------------------------------------------------------+ Poate fi de interes si:
Regulament electoral al Colegiului Medicilor din Romania, 2007
Lege privind organizarea si functionarea cabinetelor de medicina sportiva, legea nr. 321/2007
Ordin nr. 299/2009 pentru modificarea si completarea Metodologiei privind selectia si pregatirea prin rezidentiat cu timp partial in specialitatea medicina de familie sesiunea 22 martie 2009, aprobata prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 171/2009
Ordonanta privind organizarea si finantarea rezidentiatului, ordonanta nr. 12/2008
Ordin privind aprobarea Procedurii de autorizare simplificata pentru medicamentele din plante medicinale cu utilizare traditionala, ordin nr. 297/2008
Lege privind asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta, legea nr. 263/2004
Decizie privind continuarea activitatii medicale peste varsta legala de pensionare, decizie nr. 4/2008
Legea privind exercitarea profesiei de asistent medical si a profesiei de moasa, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania, legea nr. 307/2004
Ordin nr. 607/2008 pentru aprobarea Normelor privind procedura de acordare cu titlu gratuit a echipamentelor de calcul necesare functionarii cabinetelor medicilor de familie
HG nr. 637/2008 hotarare privind reorganizarea Institutului de Medicina Comparata - I.M.C.
Legea nr. 491/2003, legea plantelor medicinale si aromatice
Legea nr. 584/2002 privind masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA
Ordin nr. 1574/2008 privind aprobarea Metodologiei pentru desfasurarea concursului de rezidentiat pe post si pe loc in medicina, medicina dentara si farmacie - sesiunea 9 noiembrie 2008
Legea nr. 157/2008 pentru completarea alin. (2) al art. 218 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii
Lege nr. 179/2008 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 12/2008 privind organizarea si finantarea rezidentiatului
Ordin nr. 1758/2008 pentru modificarea Ordinului ministrului sanatatii publice nr. 1.574/2008 privind aprobarea Metodologiei pentru desfasurarea concursului de rezidentiat pe post si pe loc in medicina, medicina dentara si farmacie - sesiunea 9 noiem
HG nr. 760/2009 privind infiintarea Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice
Ordin nr. 57/2009 privind modificarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 187/2007 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind Codul produselor medicinale veterinare
Decizie nr. 11/2009 privind emiterea avizelor pentru infiintarea punctelor secundare de lucru ale cabinetelor medicale individuale, asociate, grupate si ale societatilor civile medicale
Ordin nr. 344/2010 pentru modificarea Normelor privind infiintarea, organizarea si functionarea farmaciilor si drogheriilor, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 962/2009


-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------


Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
99 useri online

Useri autentificati: