DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Lege privind hranirea, echiparea, asigurarea medicala, precum si cu tehnica, produse si materiale de resort a personalului din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, pe timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, lege nr. 257/2007[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 506 din 27/07/2007Art. 1
(1) Starea de mobilizare si de razboi se declara, iar starea de asediu si de urgenta se instituie potrivit legii.
(2) Trecerea de la starea de pace la starea de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta impune completarea patrimoniului unitatilor existente la pace, precum si al celor care se transforma sau se infiinteaza, cu tehnica, produse si materiale specifice hranirii, echiparii si asigurarii medicale, potrivit organizarii la razboi.
(3) Prin unitate, in sensul prezentei legi, se intelege toate elementele din structura organizatorica a institutiilor componente ale sistemului de aparare, ordine publica si securitate nationala, care au stat de organizare, denumire si/sau indicativ proprii.

Art. 2
(1) Necesarul de tehnica, produse si materiale specifice hranirii, echiparii si asigurarii medicale pe timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta se stabileste pe baza prevederilor statelor de organizare, normelor de inzestrare la razboi si esalonarii stocurilor de produse si materiale.
(2) Esalonarea stocurilor de produse si materiale se aproba de conducatorii Ministerului Apararii, Ministerului Internelor si Reformei Administrative, Ministerului Justitiei - Administratia Nationala a Penitenciarelor, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Protectie si Paza si Serviciului de Telecomunicatii Speciale.

Art. 3
Inzestrarea unitatilor, potrivit statelor de organizare, pe timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, cu tehnica, produse si materiale specifice hranirii, echiparii si asigurarii medicale se face din existentul la pace, stocurile institutiilor publice prevazute la art. 2 alin. (2), constituite in timp de pace pentru completare/rezerve proprii, si achizitii/rechizitii de la operatorii economici.

Art. 4
Documentele de mobilizare privind asigurarea cu tehnica, produse si materiale specifice hranirii, echiparii si asigurarii medicale pentru starea de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta se actualizeaza ori de cate ori modificarile intervenite in statele de organizare a unitatilor prevazute la art. 1 variaza cu mai mult de 10% din personal sau cand intervin modificari in normele de inzestrare.

Art. 5
Personalul din institutiile publice prevazute la art. 2 alin. (2) are dreptul, pe timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, la hrana gratuita.

Art. 6
(1) Hranirea personalului institutiilor publice prevazute la art. 2 alin. (2) pe timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta se face, de regula, in limita unor plafoane calorice diferentiate pe categorii de personal, care constituie norme de hrana zilnice.
(2) Normele de hrana pe plafoane calorice, categoriile de personal pentru care se acorda si institutiile publice in care se aplica se aproba prin hotarare a Guvernului.
(3) Hranirea personalului din institutiile publice prevazute la art. 2 alin. (2) se poate face si pe baza de alocatie valorica, cu aprobarea conducatorilor acestora.
(4) Rezervistii primesc, pe timpul concentrarii la starea de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, aceleasi drepturi de hrana ca si militarii activi.

Art. 7
(1) Structura normelor de hrana care se aplica personalului din institutiile din domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale se stabileste in mod unitar de Ministerul Apararii impreuna cu celelalte institutii publice prevazute la art. 2 alin. (2), in limita valorii calorice a fiecarei norme, in concordanta cu nevoile nutritive ale personalului si in raport cu eforturile depuse pe timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, precum si in procesul de instruire si indeplinire a misiunilor, conditiile de mediu si alti factori specifici.
(2) Hranirea personalului se face, de regula, prin unitati proprii.
(3) In situatia in care hranirea personalului nu se poate asigura potrivit alin. (2), aceasta se va realiza prin operatori economici de profil, in limita valorii financiare a normei de hrana la care are dreptul. Cheltuielile directe si indirecte aferente activitatii de preparare si servire a hranei, precum si profitul negociat ce revine operatorului economic de profil vor fi suportate de la bugetul de stat, in conditiile legii.
(4) Personalul institutiilor publice prevazute la art. 2 alin. (2), care are dreptul la hrana gratuita potrivit normelor, atunci cand nu beneficiaza de hrana preparata, primeste valoarea financiara neimpozabila a normei de hrana la care are dreptul.
(5) Pentru aplicarea normelor de hrana, precum si a celor referitoare la inzestrarea cu tehnica, produse si materiale specifice hranirii, echiparii si asigurarii medicale, conducatorii institutiilor publice prevazute la art. 2 alin. (2) vor emite instructiuni proprii.

Art. 8
(1) Pentru asigurarea hranirii in situatii neprevazute a personalului propriu, institutiile publice prevazute la art. 2 alin. (2) pot aproviziona, din creditele bugetare alocate, un stoc de siguranta de produse agroalimentare neperisabile, peste cantitatile destinate nevoilor de consum lunar, calculat pentru 30 de zile.
(2) In cazul unor unitati izolate, stocul de siguranta prevazut la alin. (1) poate fi asigurat pentru o perioada mai mare, in functie de situatia concreta a acestora.
(3) Aprovizionarea cu produse pentru iarna se poate face fara a depasi nevoile de consum pentru un an.

Art. 9
(1) Institutiile publice prevazute la art. 2 alin. (2) pot infiinta in unitatile subordonate si in garnizoane popote, pentru care cheltuielile de organizare si functionare se suporta din creditele bugetare aprobate.
(2) Cheltuielile pentru procurarea produselor agroalimentare necesare popotelor se asigura din avansuri de credite bugetare, in conditiile legii, urmand ca justificarea lor sa se faca, pe masura recuperarii contravalorii produselor consumate, de la abonatii popotei.
(3) Institutiile prevazute la art. 2 alin. (2) pot constitui stocuri de siguranta pentru popote, in vederea asigurarii consumului pe timpul iernii, prin procurarea produselor necesare.
(4) Produsele agroalimentare necesare popotelor se asigura, in principal, prin depozitele unitatilor, la preturile la care acestea au fost aprovizionate.
(5) Pentru felurile de mancare si preparatele ce se desfac prin popote sau puncte de hranire, care au fost supuse unor prelucrari culinare, preturile de vanzare se calculeaza prin insumarea valorii produselor folosite ca materie prima calculate la preturile cu care au fost aprovizionate, la care se adauga o cota de pana la 3%. Sumele incasate din aceasta cota se vor folosi pentru imbunatatirea meselor servite si pentru acoperirea eventualelor pierderi sau deprecieri de produse ori materiale.
(6) Cota de 3% prevazuta la alin. (5) nu se aplica in cazul hranirii prin normele in natura care se realizeaza prin popota.
(7) Regulamentele privind organizarea si functionarea popotelor se aproba de catre conducatorii institutiilor publice prevazute la art. 2 alin. (2).

Art. 10
Valoarea financiara a normelor de hrana pe timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta se stabileste si se actualizeaza conform reglementarilor in vigoare pe timp de pace.

Art. 11
(1) Persoanele retinute si prizonierii de razboi beneficiaza de o norma de hrana speciala, sub forma de hrana preparata care se serveste in sali de mese separate de cele ale trupelor proprii.
(2) Norma de hrana pentru persoanele retinute si prizonierii de razboi se aproba prin hotarare a Guvernului, elaborata in concordanta cu tratatele la care Romania este parte.

Art. 12
(1) Inzestrarea unitatilor prevazute la art. 2 alin. (2) cu tehnica si materiale pentru aprovizionat si depozitat produse agroalimentare, pentru preparat, transportat si servit hrana, precum si pentru dotarea atelierelor de resortul logisticii si spalatoriilor se realizeaza potrivit normelor de inzestrare, in functie de prevederile statelor de organizare la razboi.
(2) Normele de inzestrare prevazute la alin. (1) se aproba prin hotarare a Guvernului, iar structura acestora se aproba de catre conducatorii institutiilor publice prevazute la art. 2 alin. (2).
(3) Tehnica si materialele de resortul hranirii se vor gestiona potrivit regulilor stabilite prin instructiunile de evidenta a materialelor pe timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta.
(4) In afara de tehnica si materialele de resortul hranirii prevazute in normele de inzestrare, pe timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta se va folosi si tehnica, precum si celelalte materiale de resortul hranirii existente in timp de pace asupra unitatilor militare.

Art. 13
(1) Pe timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, personalul militar, functionarii publici cu statut special, studentii din institutiile de invatamant superior de formare a ofiterilor, elevii scolilor militare si ai institutiilor de invatamant organizate in subordinea institutiilor prevazute la art. 2 alin. (2) au dreptul la echipament gratuit si nu mai primesc drepturile de echipament cuvenite pe timp de pace.
(2) Normele de echipare si de asigurare cu materiale de resortul echipamentului pe timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta se aproba prin hotarare a Guvernului.
(3) Cadrele militare si functionarii publici cu statut special care, datorita specificului, sunt obligati sa poarte in majoritatea timpului tinuta civila pot primi drepturile de echipament sub forma baneasca, potrivit prevederilor normelor din timp de pace, cu aprobarea conducatorilor institutiilor publice prevazute la art. 2 alin. (2).
(4) In unele situatii speciale, conducatorii institutiilor publice prevazute la art. 2 alin. (2) pot aproba modificari in compunerea normelor de echipare si tinuta a militarilor pe timp de razboi.
(5) Normele de echipare si de asigurare cu materiale de resortul echipamentului pentru persoanele retinute si prizonierii de razboi se aproba prin hotarare a Guvernului.
(6) Pentru echiparea si asigurarea cu materiale de resortul echipamentului a rezervistilor, la declararea starii de mobilizare sau de razboi ori la instituirea starii de asediu sau de urgenta, se constituie stocuri din timp de pace, pe baza normelor de echipare la razboi.

Art. 14
(1) Pe timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, personalul din institutiile publice prevazute la art. 2 alin. (2) are dreptul la asigurare medicala, asistenta medicala, respectiv servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale, gratuite, in conditiile platii contributiei de asigurari sociale de sanatate.
(2) Normele de inzestrare cu medicamente, instrumentar, aparatura medicala si inventare sanitare, categoriile de personal pentru care se acorda si institutiile publice in care se aplica se aproba prin hotarare a Guvernului.

Art. 15
Hranirea animalelor prevazute in statele de organizare se face, pe timp de razboi, in conformitate cu reglementarile adoptate in timp de pace.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
104 useri online

Useri autentificati: