DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Resursa ta de Drept: Hotarare privind constatarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei, aprilie 2007Text preluat din Indaco Lege


Ioan Vida - presedinte
Nicolae Cochinescu - judecator
Aspazia Cojocaru - judecator
Acsinte Gaspar - judecator
Kozsokar Gabor - judecator
Petre Ninosu - judecator
Serban Viorel Stanoiu - judecator
Tudorel Toader - judecator vClaudia Miu - prim-magistrat-asistent

Pe rol se afla cererea pentru constatarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei, formulata de presedintele Camerei Deputatilor, domnul Bogdan Olteanu, care a condus lucrarile sedintei comune a celor doua Camere ale Parlamentului din data de 19 aprilie 2007, in care a fost adoptata hotararea de suspendare din functia de Presedinte al Romaniei a domnului Traian Basescu.

De asemenea, pe rol se mai afla contestatia formulata de domnul Traian Basescu, prin care solicita sa se constate neindeplinirea conditiilor procedurale de suspendare a sa din functia de Presedinte al Romaniei.


C U R T E A


Cu Adresa nr. 1.041/1/B.O. din 20 aprilie 2007, inregistrata la Curtea Constitutionala sub nr. 3.762 la 20 aprilie 2007, domnul Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, care a condus lucrarile sedintei comune a celor doua Camere ale Parlamentului din data de 19 aprilie 2007, in care a fost adoptata hotararea de suspendare din functia de Presedinte al Romaniei a domnului Traian Basescu, a comunicat Curtii Constitutionale faptul ca in acea sedinta s-a hotarat suspendarea din functia de Presedinte al Romaniei a domnului Traian Basescu. Suspendarea s-a hotarat in temeiul dispozitiilor art. 95 din Constitutie si ale art. 66-68 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.
Se mentioneaza ca, in sedinta comuna care a avut pe ordinea de zi acest unic punct, s-au prezentat urmatoarele documente:
 • propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, semnata de 182 de deputati si senatori;
 • raportul Comisiei comune de ancheta a Parlamentului Romaniei, ca urmare a propunerii de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei;
 • Avizul consultativ nr. 1 din 5 aprilie 2007 al Curtii Constitutionale.

  Pe marginea materialelor prezentate au avut loc dezbateri, luand cuvantul senatori si deputati din toate grupurile parlamentare, precum si parlamentari independenti, iar hotararea de suspendare din functia de Presedinte al Romaniei a fost supusa votului secret, cu bile.
  v In urma exprimarii votului a rezultat ca, din totalul de 465 deputati si senatori, si-au exprimat votul un numar de 440 parlamentari, din care 322 pentru hotararea de suspendare, 108 impotriva, iar 10 voturi au fost declarate nule, potrivit procesului-verbal de constatare a votului.
  v In Adresa nr. 1.041/1/B.O. din 20 aprilie 2007 se mai precizeaza ca Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a fost invitat sa participe la sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului din 19 aprilie 2007.
  v Avand in vedere hotararea Parlamentului, presedintele Camerei Deputatilor solicita Curtii Constitutionale sa constate existenta imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei, urmand ca functia de presedinte interimar sa fie preluata de presedintele Senatului, domnul Nicolae Vacaroiu.
  v La cerere este anexata Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 20/2007 privind suspendarea din functie a Presedintelui Romaniei, procesul-verbal intocmit de birourile permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, prin care s-a constatat rezultatul votului, precum si scrisoarea prin care Presedintele Romaniei a fost invitat sa participe la sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului din data de 19 aprilie 2007, propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, raportul Comisiei comune de ancheta a Parlamentului, ca urmare a propunerii de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei, Avizul consultativ nr. 1 din 5 aprilie 2007 al Curtii Constitutionale si stenograma sedintei comune a celor doua Camere ale Parlamentului din 19 aprilie 2007.
  v Prin Adresa nr. 1.356 din 20 aprilie 2007, inregistrata la Curtea Constitutionala sub nr. 3.793 din 20 aprilie 2007, domnul Traian Basescu a formulat contestatie prin care solicita sa se constate neindeplinirea conditiilor procedurale de suspendare a sa din functia de Presedinte al Romaniei. Se apreciaza ca, in dezbaterea din data de 19 aprilie 2007 privind suspendarea din functie a Presedintelui Romaniei, Parlamentul "nu a adus niciun fel de date noi si informatii cu privire la demersul suspendarii", de natura sa schimbe avizul negativ dat de Curtea Constitutionala la data de 5 aprilie 2007. Prin urmare, domnul Traian Basescu considera ca Parlamentul a hotarat suspendarea sa din functia de Presedinte al Romaniei "fara sa constate existenta acelor fapte grave de incalcare a Constitutiei pentru care Presedintele Romaniei poate fi suspendat in conditiile art. 95 din Constitutie". In concluzie, solicita ca, in temeiul art. 95 alin. (1), coroborat cu art. 146 lit. g) din Constitutie, sa se constate neindeplinirea conditiilor procedurale de suspendare a sa din functia de Presedinte al Romaniei.


  C U R T E A,


  avand in vedere prevederile art. 146 lit. g) din Constitutie, precum si ale art. 44 si art. 45 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, este competenta sa constate existenta imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei.

  Propunerea de suspendare a domnului Traian Basescu din functia de Presedinte al Romaniei, formulata, in temeiul art. 95 din Constitutia Romaniei, de 182 de deputati si senatori, a fost prezentata in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si a Senatului la data de 28 februarie 2007. Prin Adresa inregistrata la Senat sub nr. 172 din 21 martie 2007 si la Camera Deputatilor sub nr. 821/1/B.O. din 21 martie 2007, cele doua Camere ale Parlamentului au inaintat Curtii Constitutionale propunerea de suspendare din functia de Presedinte al Romaniei a domnului Traian Basescu, in vederea emiterii avizului consultativ. Adresa a fost inregistrata la Curtea Constitutionala sub nr. 2.553 din 21 martie 2007, formand obiectul Dosarului nr. 384H/2007. Cele doua Camere ale Parlamentului au solicitat Curtii Constitutionale, in temeiul dispozitiilor art. 146 lit. h) din Constitutie si ale art. 42 si art. 43 din Legea nr. 47/1992, sa dea aviz consultativ cu privire la propunerea de suspendare a domnului Traian Basescu din functia de Presedinte al Romaniei.

  Luand in dezbatere propunerea de suspendare a domnului Traian Basescu din functia de Presedinte al Romaniei, la data de 5 aprilie 2007, Curtea Constitutionala a dat Avizul consultativ nr. 1, potrivit caruia propunerea "se refera la acte si fapte de incalcare a Constitutiei, savarsite in exercitiul mandatului, care, insa, prin continutul si consecintele lor, nu pot fi calificate drept grave, de natura sa determine suspendarea din functie a Presedintelui Romaniei, in sensul prevederilor art. 95 alin. (1) din Constitutie.

  Ramane ca Parlamentul sa decida, pe baza datelor si a informatiilor care ii vor fi prezentate cu ocazia dezbaterilor, asupra existentei si gravitatii faptelor pentru care s-a propus suspendarea din functie a Presedintelui Romaniei, in concordanta cu dispozitiile art. 95 din Constitutie".

  In conformitate cu dispozitiile art. 43 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, Avizul consultativ nr. 1 din 5 aprilie 2007 a fost comunicat Presedintelui Romaniei, precum si presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, cu Adresa nr. 3.552 din 17 aprilie 2007, iar in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 258 din 18 aprilie 2007.

  In temeiul dispozitiilor art. 95 din Constitutie si ale art. 66-68 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, a fost dezbatuta in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului din data de 19 aprilie 2007. Prin Adresa din 18 aprilie 2007, in conformitate cu prevederile art. 95 din Constitutia Romaniei, domnul Traian Basescu a fost invitat sa participe la dezbatere, insa din cuprinsul stenogramei sedintei se constata ca nu a dat curs invitatiei.

  Din stenograma se mai retine ca, la dezbaterea propunerii de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei, si-au exprimat si sustinut opiniile reprezentanti ai grupurilor parlamentare si parlamentari independenti, iar proiectul de hotarare privind suspendarea domnului Traian Basescu din functia de Presedinte al Romaniei a fost supus votului secret, exprimat prin bile. Prin Hotararea nr. 20 privind suspendarea din functie a Presedintelui Romaniei, adoptata de Camera Deputatilor si de Senat in sedinta comuna din 19 aprilie 2007, s-a hotarat:

  "Art. 1. - Domnul Traian Basescu se suspenda din functia de Presedinte al Romaniei.

  Art. 2. - Hotararea se comunica Curtii Constitutionale pentru a constata existenta imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei."

  Din procesul-verbal referitor la rezultatul votului asupra proiectului de hotarare privind suspendarea din functie a Presedintelui Romaniei, incheiat la data de 19 aprilie 2007, rezulta urmatoarele:
 • numarul total al deputatilor si senatorilor: 465
 • numarul deputatilor si senatorilor prezenti: 448
 • numarul total de voturi exprimate: 440
 • voturi nule: 10
 • numarul parlamentarilor prezenti care nu au votat: 8
 • numarul total de voturi valabil exprimate: 430
  din care:
 • voturi pentru adoptarea proiectului de hotarare: 322
 • voturi contra proiectului de hotarare: 108

  Propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei s-a adoptat cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, minimul necesar fiind de 233 de voturi pentru.

  Procesul-verbal din 19 aprilie 2007 este semnat de membrii birourilor permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului.

  In ceea ce priveste contestatia formulata de domnul Traian Basescu, Presedintele Romaniei, prin care solicita sa se constate neindeplinirea conditiilor procedurale de suspendare a sa din functia de Presedinte al Romaniei, Curtea Constitutionala constata ca in cadrul procedurii de constatare a imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei potrivit art. 146 lit. g) din Constitutie nu exista nicio cale de atac. Asadar, Curtea retine ca este inadmisibila contestatia formulata de domnul Traian Basescu, prin care solicita sa se constate neindeplinirea conditiilor procedurale de suspendare a sa din functia de Presedinte al Romaniei.

  Avand in vedere dispozitiile art. 146 lit. h) si g) si ale art. 98 alin. (1) din Constitutie, precum si ale art. 44 si art. 45 din Legea nr. 47/1992,


  CURTEA CONSTITUTIONALA

  In numele legii

  H O T A R A S T E:


  1. Se respinge, ca inadmisibila, contestatia formulata de domnul Traian Basescu impotriva hotararii de suspendare a sa din functia de Presedinte al Romaniei.
  2. Constata ca procedura privind suspendarea din functia de Presedinte al Romaniei a domnului Traian Basescu a fost respectata.
  3. Constata existenta imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei.
  4. Constata ca, in conformitate cu dispozitiile art. 98 alin. (1) din Constitutie, interimatul functiei de Presedinte al Romaniei se asigura de presedintele Senatului, domnul Nicolae Vacaroiu.

  Definitiva.

  Prezenta hotarare se comunica Parlamentului si Guvernului si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

  Dezbaterea a avut loc la data de 20 aprilie 2007 si la ea au participat: Ioan Vida, presedinte, Nicolae Cochinescu, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Kozsokar Gabor, Petre Ninosu, Serban Viorel Stanoiu si Tudorel Toader, judecatori.


  Alte reglementari
  Termeni juridici, grupare tematica

 • Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  29 useri online

  Useri autentificati: