Aspecte introductive in Finante
Gestiunea financiara urmareste maximizarea valorii intreprinderii, urmarind urmatoarele:
Maximizarea profitului si a calitatii intreprinderii;
Maximizarea valorii implica protectia si conservarea patrimoniului, respectiv mentinerea lichiditatii (capacitatea intreprinderii de a-ti plati datoriile la momentul cutrent) si solvabilitatii (capacitatea intreprinderii de a-ti plati datoriile la incheierea exercitiului) firmei;
Gestiunea financiara urmareste aplicarea instrumentelor care sa asigure o protectie adecvata impotriva riscurilor (economice, financiare, de faliment)
Valoarea firmei este influentata in mod pozitiv de profit si de patrimoniul firmei, iar in sens negativ de riscurile manifestate la nivelul intreprinderii.
Analiza financiara urmareste realizare:
diagnosticului pe termen scurt prin utilizarea indicatorilor de echilibru financiar, static si dinamic;
diagnosticul rentabilitatii si al riscului, aici urmarindu-se ratele de rentabilitate, lichiditatea si solvabilitatea, dar si indicatori care se refera la riscurile la nivelul intreprinderii: coeficientul efectului de levier de exploatare, coeficientul efectului de levier financiar, riscul de faliment va fi evaluat pe baza metodei sconturilor, metodei Bancii Centrale a Frantei, modelul Conan-Holden;
urmareste determinarea politicii de finantare pe termen scurt, mediu si lung (decizia de investitii – pe termen lung, determinarea surselor de finantare ale ciclului de exploatare – pe termen scurt).
Bilantul financiar va contine urmatoarele elemente:
A. Active imobilizate (necorporale, corporale, financiare)
B. Active ciculante (numite si active curente)
C. Cheltuieli inregistrate in avans (drepturi asupra unor terti)
D. Datorii ce trebuiesc platite intr-o perioada mai mica de un an (pe termen scurt, curente, temporale)
E. Active circulante (curente) nete sau Datorii curente nete: B+C-D-I
F. Total activ – Datorii curente = Capitaluri permanente
G. Datorii ce trebuiesc platite intr-o perioada mai mare de un an
H. Provizioane pentru riscuri si cheltuieli (datorii sau obligatii)
I. Venituri inregistrate in avans
J. Capitaluri si rezerve
Daca trezoreria neta este pozitiva atunci se inregistreaza un excedent de finantare datorita desfasurarii unei activitati eficiente, iar imbogatirea trezoreriei arata ca intreprinderea dispune de lichiditati suficiente, care ii vor permite rambursarea datoriilor, dar si realizarea unor plasamente eficiente atat pe piata monetara, cat si pe cea financiara. In acest context intreprinderea se bucura de autonomie financiara pe termen scurt.
Daca trezoreria neta este negativa atunci firma se confrunta cu o stare de dezechilibru financiar, apare un deficit monetar, care va fi acoperit pe seama unor noi resurse monetare (credite pe termen scurt sau de trezorerie).
Aceasta arata ca intreprinderea depinde de resurse financiare externe. In cazul in care se apeleaza la resurse financiare externe, firma va fi interesata sa aleaga acele surse ce se caracterizeaza prin cel mai mic cost posibil. Ideal ar fi ca acoperirea deficitului sa se realizeze prin utilizarea mai multor tipuri de surse de finantare. Atunci cand trezoreria neta este negativa se limiteaza autonomia financiara pe termen scurt, dar nu apare implicit starea de insolvabilitate.
Analiza pe baza echilibrului financiar se bazeaza pe o noua conceptie a intreprinderii, aceea ca intreprinderea este acea entitate economica si financiara care indeplineste urmatoarele functii:
1. Functia de productie
2. Functia de consum
3. Functia de personal (resurse umane)
4. Functia de investire si dezinvestire
dezinvestire: apare spre sfrsitul duratei de viata a investitiei, atunci cand valoarea aceteia se apropie de 0, dar ea mai poate aduce venituri, si anume valoarea reziduala prin vanzarea sau scoaterea din functie a investitiei (utilaj, etc.)
5. Functia de finantare
6. Functia de repartitie.
Obiectul analizei functionale il reprezinta cunoasterea diferitelor implicatii ale operatiilor realizate de intreprindere asupra trezoreriei, respectiv cunoasterea platilor imediate cu scadente certe si impactul direct asupra trezoreriei, dar si cunoasterea creditelor acordate sau obtinute.
Analiza rezultatelor intreprinderii se realizeaza pe baza elementelor cuprinse in contul de profit si pierdere, grupate pe doua mari categorii (venituri si cheltuieli). Atat cheltuielile, cat si veniturile sunt clasificate in:
cheltuieli si venituri de exploatare
cheltuieli si venituri financiare
cheltuieli si venituri extraordinare.
In analiza pragului de rentabilitate trebuie sa tinem seama de cheltuielile fixe si cele variabile, deoarece cheltuielile variabile variaza direct proportional cu cifra de afaceri, pe cand cele fixe nu sunt influentate de modificarea cifrei de afaceri. Analiza pe baza pragului de rentabilitate ne ofera posibilitatea de a da raspunsuri la mai multe intrebari:
1. Care este cifra de afaceri corespunzatoare pragului de responsabilitate?
2. Care este cifra de afaceri atunci cand se doreste obtinerea unui anumit profit?
3. Care este cifra de afaceri necesara pentru a se obtine un anumit profit in conditiile in care costurile fixe cresc?
Bibliografie
Note selective de curs - Finante, www.referatero.ro
Alte aspecte introductive
Termeni juridici, grupare tematica
|