DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Dreptul afacerilor 2010


Eveniment Dreptul afacerilor 2010
Organizator Grupul de Presa Bursa
Data inceput 16-04-2010


In perioada 16-17 aprilie 2010, Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, SCA "Piperea & Asociatii" si Grupul de presa Bursa organizeaza la Facultatea de Drept, sub denumirea consacrata de Dreptul afacerilor, o conferinta avand ca teme
 • integrarea dreptului comercial in Codul civil
 • noua conceptie a fiscului roman de a aplica, uneori retroactiv, TVA pentru tranzactiile imobiliare
 • noua Lege a concordatului preventiv.

  Vor conferentia membri ai comisiei de redactare a proiectului Noului Cod civil, profesori universitari din Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara, judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea de Apel Timisoara, alti juristi reputati. Sunt asteptati sa participe Ministrul Justitiei, dl. Catalin Predoiu, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, dl. Bogdan Olteanu, presedintele sectiei comerciale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dl. Gheorghe Buta, fost vicepresedintele Curtii de Apel Cluj, dl. Ion Turcu.

  Evenimentul se adreseaza in primul rand mediului academic si juristilor, dar si mediului de afaceri, managerilor, antreprenorilor. Noul Cod civil, in ansamblu, are vocatia de a antrena schimbari radicale atat in spatiul academic al cursurilor, tratatelor si monografiilor juridice, cat si in lumea afacerilor.

  Cea mai profunda modificare va fi data de noua conceptie a Codului civil de integrare a raporturilor juridice comerciale si de afaceri in corpul legii civile, ceea ce inseamna finalul dualismului drept comercial-drept civil si inceputul unei doctrine moniste, a unui drept privat unitar. Corectitudinea, rezonabilitatea si consecintele acestei noi conceptii vor fi obiect al dezbaterilor doctrinare si al evolutiilor jurisprudentiale pentru multi ani din acest moment, dar startul dezbaterilor va fi aceasta conferinta organizata la Facultatea de Drept din Bucuresti.

  De asemenea, noua Lege a concordatului, aparuta, in anul 2009, anul instalarii si acutizarii crizei economice in Romania, este o lege care va anterna maturizarea relatiilor de afaceri in Romania, prin recladirea increderii intre partenerii de afaceri, cu consecinta opririi valului de insolvente care a lovit economia anul trecut.

  Semnificativ este ca o lege a concordatului a mai fost in vigoare in Romania, incepand cu anul 1929, anul debutului marii crize economice mondiale din 1929-1933. Coincidenta sau nu, aceasta veche lege, aplicabila intre anii 1929-1938, isi propunea ca si legea noua sa previna falimentul, adica sa opreasca valul de falimente ce incepuse sa loveasca economia romaneasca, pe atunci de-abia iesita din criza de dupa primul razboi mondial.

  In fine, fiscul roman, care a tolerat multa vreme tranzactiile imobiliare fara TVA, sub justificarea ca aceste tranzactii aduceau indirect multe alte venituri la buget, s-a razgandit in aceasta privinta la finele anului 2009, declansand controale fiscale in urma carora a obligat orice persoana care, in anii 2004-2008, a efectuat tranzactii cu imobile in valoare de mai mult de 35.000 euro, sa plateasca retroactiv TVA. Daca o asemenea atitudine este legala sau nu, daca este sau nu compatibila cu principiile CEDO, acesta va fi subiectul incitant al dezbaterilor pe aceasta tema.

  Site-ul de prezentare, detalii: Dreptul Afacerilor 2010
 • DreptOnline:: Sectiunea Evenimente

  Termeni juridici, grupare tematica
  Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  31 useri online

  Useri autentificati: