DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Criminalist pentru o zi, prima Conferinta Nationala de Criminalistica din zona Moldovei adresata publicului larg


Eveniment Criminalist pentru o zi, prima Conferinta Nationala de Criminalistica din zona Moldovei adresata publicului larg
Organizator Grupul de Initiativa CrimeAnaliStik IASI si ELSA Iasi
Data inceput 23-06-2013


Duminica, 23 iunie 2013, incepand cu ora 9:00 si finalizand cu ora 19.00, la sediul Facultatii de Drept (Amfiteatrul Paul Demetrescu, I.1), a avut loc Conferinta Nationala de Criminalistica "Criminalist pentru o zi", editia intai. A fost primul eveniment de acest gen, din zona Moldovei, care s-a adresat atat publicului larg tuturor persoanelor care sunt pasionate de cultura forensic, cat si studentilor, masteranzilor, doctoranzilor.

Conferinta a fost organizata de Grupul de initiativa "CrimeAnaliStick" in colaborare cu Facultatea de Drept, din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si cu sprijinul ELSA Iasi (Asociatia Europeana a Studentilor la Drept).

In cadrul evenimentului au participat cadre universitare, specialisti si experti criminalisti, precum si alti reprezentanti ai sistemului de justitie penala. Conferinta s-a desfasurat in trei parti si a atras un public format din 300 de participanti, care au avut acces gratuit la acest eveniment.

Conferinta a fost deschisa prin discursul introductiv al prof. dr. Tudorel TOADER, Decan al Facultatii de Drept, din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, care prin cuvantul pe care l-a adresat in cadrul festivitatii, a aratat ca domeniul de studiu - criminalistica are o istorie lunga, cu posibilitati infinite de dezvoltare a stiintei criminalistice, a precizat care sunt oportunitatile de angajabilitate si asociere in acest important domeniu de activitate si fiecare dintre participanti are posibilitatea de a deveni un criminalist de succes. Prof. dr. Tudorel TOADER, Decan al Facultatii de Drept: "Criminalist pentru o zi va deveni pentru unii dintre dumneavoastra, se va transforma probabil in criminalist pentru o viata. Specializarea criminalistica de la Facultatea de Drept are o istorie scurta, dar un viitor frumos...".

In prima sesiune de comunicari stiintifice , au luat cuvantul urmatorii vorbitori: Lect. univ. dr. Daniel ATASIEI, (Coordonator al Masteratului de Criminalistica, Facultatea de Drept, Univ. "Al. I. Cuza" Iasi.), Conf. univ. dr. Gabriel Ion OLTEANU, (Academia de Politie "Al. I. Cuza", Bucuresti), Exp. drd. Cristina FILIP (Laboratorul de expertize Criminalistice Iasi, delegat al Institutului National de Expertize Criminalistice), Raluca Madalina ANDREI , (Avocat Baroul Iasi), Prof. univ. dr. Gabi DROCHIOIU, (Facultatea de Chimie, Univ. "Al. I.Cuza", Iasi), ?ef lucr. dr. Anton KNIELING, Medic primar legist, (Institutul de Medicina Legala Iasi), Insp. pr. Viorel NITA, (Expert criminalist in expertize clasice, Serviciul Criminalistic, Inspectoratul de Politie Vaslui), Insp. pr. Mihai MIRONESCU, (Expert criminalist in expertize clasice, Serviciul Criminalistic, Inspectoratul de Politie Vaslui).

Primul vorbitor, lect. univ. dr. Daniel Atasiei, coordonatorul tehnic al Masteratului de Criminalistica din cadrul Facultatii de Drept, a sustinut entuziasmul masteranzilor, care urmeaza aceasta specializare si a prezentat in linii mari istoricul, importanta si specificul acestui masterat, tinand sa precizeze: "E nevoie de cat mai multi specialisti in acest domeniu, care sa dezvolte stiinta si practica criminalista".

Tot in prima parte a conferintei, conf. univ. dr. Gabriel Ion Olteanu, profesor asociat din cadrul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti, care a captat atentia participantilor printr-un deosebit discurs despre evolutia aflarii adevarului in cadrul ascultarilor judiciare, facand referire la tactici de aplicate in depistarea comportamentului simulat.

"Timpul prezent in Criminalistica" a fost descris intr-un mod spectaculos, de catre exp. drd. Cristina Filip din cadrul Laboratorului de expertize Criminalistice Iasi, delegat al Institutului National de Expertize Criminalistice Bucuresti, incitand publicul numeros prin expunerea unor exemple reale de expertize ale documentelor si expertizele accidentelor de trafic rutier.

In continuare, Raluca Madalina Andrei, a incantat pe fiecare din cei prezenti prin cuvinte marete, despre cum a fost influentata practica sa ca si avocat de inalta pregatire a cadrului universitar, de ce e necesar ca fiecare avocat sa detina un bagaj minim de tehnici si metode folosite de expertul criminalist si cum poate deveni uneori "criminalist pentru o zi, insa avocat pentru o viata".

Prima sesiune de comunicari stiintifice s-a bucurat si de expunerea interesanta a prof. univ. dr. Gabi Drochioiu, Facultatea de Chimie, Univ. "Al. I. Cuza", Iasi, care a precizat care sunt metodele rapide si selective de determinare a cianurilor aplicabile in criminalistica, si care sunt posibilitatile de dezvoltare pentru pasionatii de cercetare stiintifica criminalistica: in cadrul scolii de doctorat si prin participarea la evenimente de specialitate.

A urmat o captivanta prezentare a medicului primar legist, sef lucrari dr. Anton Knieling, din cadrul Institutul de Medicina Legala Iasi, care a prezentat pas cu pas procedura medico-legala folosita in cazul traumatismelor cranio-cerebrale. Opiniile si experientele din domeniul balisticii judiciare si a traseologiei judiciare a doi experti criminalisti in expertize clasice - insp. pr. Viorel NITA si insp. pr. Mihai MIRONESCU, au fost cele care au incheiat prima parte a conferintei.

Participantii au avut ocazia sa afle detalii interesante despre ceea ce presupune stiinta criminalistica, despre opinii si experiente ale expertilor din acest domeniu, despre tehnici si metode moderne de cercetare criminalistica si nu in ultimul rand, despre beneficiile concrete ale derularii unui astfel de masterat in domeniul criminalisticii.

In partea a doua a conferintei s-a continuat sesiunea de comunicari stiintifice cu distinsi profesori si specialisti in domeniul criminalisticii, punctandu-se aspectele criminalistice din domeniul fizicii, chimiei si biologiei judiciare, activitatile ilicite in domeniul patrimoniului cultural, braconajului in siturile arheologice, elementele de siguranta ale documentelor si valutei si modalitatilor de falsificare ale acestora.

In cea de-a doua sesiune de comunicari stiintifice, au fost prezenti: Lect. univ. dr. Valentin POHOATA, (Facultatea de Fizica, Univ. "Al. I. Cuza", Iasi), Conf. univ. dr. Romeo Iulian OLARIU, (Facultatea de Chimie, Univ. "Al. I. Cuza", Iasi), Conf. univ. dr. Cecilia ARSENE, (Facultatea de Chimie, Univ. Al. I. Cuza, Iasi), Prof. univ. dr. Ion SANDU si CS III. dr. Viorica VASILACHE, (Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi), Sef lucr. dr. Vasile SIRBU, (Universitatea "Al.I. Cuza" Iasi), Lect. univ. dr. Vasile COTIUGA, (Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi), Ag. pr. Daniel POTOLINCA, (Politia de Frontiera, Aeroportul International Iasi, masterand Academia de Politie "Al. I. Cuza" Bucuresti), Ag. pr. Ovidiu TANASE, (Politia de Frontiera, Aeroportul International Iasi, masterand Academia de Politie "Al. I. Cuza" Bucuresti), Ag. pr. Marius PADURARU. (Politia de Frontiera, Aeroportul International Iasi, masterand Academia de Politie "Al. I. Cuza" Bucuresti).

Lect. univ. dr. Valentin POHOATA, primul vorbitor, a expus intr-un mod cat mai accesibil a posibilitatilor actuale ale spectroscopiei ca raspuns la problemele de identificare si comparare a probelor materiale prin dezvoltarea unor experimente simple si accesibile, cu cost redus si cu aplicatii in domeniul criminalistic. Au fost prezentate urmatoarele aplicatii: identificarea pixului folosit la redactarea sau modificarea inscrisurilor, identificarea tonerului tip Xerox folosit la tiparirea inscrisurilor, identificarea unor medicamente folosind o baza de date.

A continuat sesiunea de comunicari stiintifice, conf. univ. dr. Romeo Iulian OLARIU, prezentand cum functioneaza tandemul criminalist-chimist analist, care sunt deosebirile si punctele de intersectie dintre cele doua profesii si care sunt metodele chimice folosite in studiul probelor criminalistice. O importanta speciala s-a acordat cercetarii prin spectroscopie pentru identificarea urmelor, specificandu-se numeroase aplicatii in domeniul criminalisticii, tehnica si metodologia folosita, noile tendinte instrumentale si directiile de cercetare din domeniu.

Cromatografia in macro si microcosmosul investigatiilor criminalistice a fost tema de prezentare a conf. univ. dr. Cecilia ARSENE, care a expus istoricul, semnificatia si avantajele diverselor tipuri de cromatografie. S-a discutat despre infrastructura moderna disponibila in cadrul laboratorul de chimie, pentru studentii din cadrul Masteratul de Criminalistica si s-a punctat ca utilizarea aparaturii si tehnicilor cromatografice in studiul probelor criminalistice, presupune adesea o munca intensa si detaliata si o incapatanarea aparte, de a starui, unde ceilalti au renuntat.

Au urmat prof. univ. dr. Ion SANDU si CS III. dr. Viorica VASILACHE, cu un discurs minunat despre activitatile ilicite in domeniul patrimoniului cultural. S-a pus accentul pe terminologia folosita in cercetarea criminalistica a bunurilor de patrimoniu cultural, pe diferentele dintre reproducerile licite si ilicite, despre traficul ilegal si alte tipuri de activitati ilicite ale acestor "comori nationale". S-a aratat care este procedura criminalistica de depistare a falsurilor la monede, tablouri etc. si care sunt materialele, tehnicile si metodele folosite in acest domeniu.

Lect. univ. dr. Vasile COTIUGA, a prezentat situatia actuala a distrugerilor si braconajului in situri arheologice, oferind publicului participant studiul de caz asupra situatiei de la situl Cotnari "Catalina".

Sef lucr. dr. Vasile SIRBU, a prezentat care sunt reperele teoretice si practice din cadrul biologiei judiciare, cum colectarea probelor biologice contribuie la descoperirea si prevenirea unei crime, care sunt metode si procedeele utilizate din toate subramurile biologiei judiciare.

La finalul sesiunii de comunicari stiintifice, Ag. pr. Daniel POTOLINCA, Ovidiu TANASE si Marius PADURARU din cadrul Politiei de Frontiera, Aeroportul International Iasi, masteranzi la Academia de Politie "Al. I. Cuza" Bucuresti, au prezentat o serie de aplicatii teoretice si practice privind elemente de siguranta din documente si valuta, modurile de operare a falsurilor in documente si valuta si tehnicile speciale de imprimare a documentelor de calatorie.

In aceasta sesiune de comunicari stiintifice, participantii au putut identifica oportunitatile de valorificare profesionala in aceasta ramura a justitiei, avand in acelasi timp ocazia sa isi epuizeze curiozitatile legate de acest domeniu, prin adresarea de intrebari invitatilor prezenti.

Ultima parte a conferintei a avut in vedere sesiunea de workshop-uri, care s-a desfasurat pe diferite activitati practice, care s-au axat pe prezentarea tehnicii poligraf, prelevarea de amprente, testul Kastle-Meyer si expertiza amprentelor papilare, toate fiind realizate de catre masteranzii Facultatii de Drept, din cadrul Masteratului de Criminalistica dupa cum urmeaza: Elena Maria ROZNOVAT, Ana-Maria GRIGORE, Alexandru Adrian BURDULEA, Diana Elena MIHALACHE, Mihail BIRSAN, Marius ARMANU, Amalia TUDORACHE si Catalina BUTNARU.

In cadrul festivitatii de incheiere, au fost oferite premii participantilor, care au fost activi in timpul conferintei, prin disponibilitatea de a se implica in lucrarile practice, au avut loc schimburi de experiente, au fost trasate sugestii de viitor si oportunitati in acest domeniu, interesate atat pentru publicul larg, cat si pentru specialistii si expertii din domeniu.

Tinand cont de obiectivele acestei conferinte, s-a realizat crearea unei legaturi intre invitati, cei care au impartasit din secretele stiintei criminalistice, si participanti, prin posibilitatea de a le adresa intrebari speakerilor, epuizandu-si in acest fel curiozitatile si identificand posibilitati de dezvoltare personala si profesionala in domeniul vast al stiintei criminalistice.

Printre felicitarile adresate organizatorilor evenimentului, se numara si declaratia expertului doctorand Cristina Filip: "Va felicit pentru reusita evenimentului organizat de dvs. si imi exprim pe aceasta cale entuziasmul fata de amploarea si inalta tinuta stiintifica a primei Conferinte Nationale de Criminalistica intitulata "Criminalist pentru o zi", Iasi 2013. Ma bucur ca am avut sansa de a fi alaturi de dvs. si de distinsii dvs invitati, ca am avut ocazia de a lua contact cu un public atat de numeros si de elevat, ca am avut bucuria de a pasi intr-un spatiu atat de special, incarcat de emotiile atator promotii de absolventi ai Facultatii de Drept si, iata - acum - si ale primei promotii a Masteratului Interdisciplinar de Criminalistica. Va doresc sa nu va risipiti entuziasmul si sa aveti o evolutie spectaculoasa. Felicitari!"

Organizatorii doresc sa faca din acest eveniment o traditie, prin care studentii in anii terminali de la ciclul de licenta si masteranzii sa intre in contact direct cu diversi specialisti si experti criminalisti, practicanti din domeniu, in vederea facilitarii accesului ulterior pe piata muncii, din acest domeniu de activitate.

Pentru mai multe informatii despre eveniment, accesati site-ul www.crimeanalistik.info.

Coordonator Eveniment - Birsan Mihail
Persoana de contact : Ana-Maria Grigore,
E-mail: crimeanalistik@yahoo.com
Telefon: 0741. 338. 261
DreptOnline:: Sectiunea Evenimente

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
32 useri online

Useri autentificati: