DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ

Decizia nr. XIII din 20 martie 2006 cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 79 alin. 2 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, in cazul contractelor de credit bancar incheiate inainte de data intrarii in vigoare a acestei legi

RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ din 20-03-2006
Curtea Constitutionala
Anul 2016 [4 decizii]
Anul 2015 [17 decizii]
Anul 2014 [23 decizii]
Anul 2013 [10 decizii]
Anul 2012 [25 decizii]
Anul 2011 [17 decizii]
Anul 2010 [30 decizii]
Anul 2009 [36 decizii]
Anul 2008 [3 decizii]
Anul 2007 [36 decizii]
Anul 2006 [15 decizii]
Anul 2005 [11 decizii]
Anul 2004 [8 decizii]
Anul 2003 [14 decizii]
TOATE [249 decizii]
Recursuri in interesul Legii, recursuri ICCJ
Anul 2015 [2 decizii]
Anul 2014 [13 decizii]
Anul 2013 [16 decizii]
Anul 2012 [16 decizii]
Anul 2011 [23 decizii]
Anul 2010 [8 decizii]
Anul 2009 [28 decizii]
Anul 2008 [46 decizii]
Anul 2007 [71 decizii]
Anul 2006 [31 decizii]
Anul 2005 [18 decizii]
Anul 2004 [1 decizii]
Anul 2003 [3 decizii]
TOATE [276 decizii]
Cautare decizii:    RIL Recurs in interesul legii/ Decizie ICCJ
Decizia nr. XIII din 20 martie 2006 cu privire la aplicarea dispozitiilor art. 79 alin. 2 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, in cazul contractelor de credit bancar incheiate inainte de data intrarii in vigoare a acestei legi


Publicata in Monitorul Oficial nr. 677/2006 - M. Of. nr. 677 / 7 aug. 2006Dosar nr. 33/2005

Sub presedintia domnului prof. univ. dr. Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Inalta Curte de Casatie si Justitie, constituita in Sectii Unite in conformitate cu dispozitiile art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, s-a intrunit la data de 20 februarie 2006 pentru a examina recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, referitor la aplicarea dispozitiilor art. 79 alin. 2 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, in cazul contractelor de credit bancar incheiate inainte de data intrarii in vigoare a acestei legi.

Sectiile Unite au fost constituite cu respectarea prevederilor art. 34 din Legea nr. 304/2004, fiind prezenti 81 de judecatori din totalul de 106 aflati in functie.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat de procurorul Antoaneta Florea.

Reprezentanta procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, punand concluzii pentru admiterea acestuia in sensul de a se stabili ca, in realizarea creantelor ce decurg din contractele de credit, sunt aplicabile normele legale in vigoare in momentul executarii lor silite, independent de legea sub imperiul careia s-a nascut raportul de drept pe care se fundamenteaza.

In vederea deliberarii, a fost amanata pronuntarea deciziei pentru astazi, 20 martie 2006, cand


SECTIILE UNITE,deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:

In aplicarea dispozitiilor art. 79 alin. 2 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, instantele judecatoresti nu au un punct de vedere unitar cu privire la caracterul contractelor de credit bancar incheiate anterior intrarii in vigoare a acestei legi.

Astfel, unele instante, invocand principiul tempus regit actum, s-au pronuntat in sensul ca au caracter de titlu executoriu numai contractele de credit bancar incheiate dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 58/1998.

In motivarea punctului de vedere mentionat s-a relevat ca atat timp cat in momentul incheierii contractului de credit bancar nu exista o reglementare legala care sa-i atribuie caracter de titlu executoriu, prevederile art. 79 alin. 2 din Legea nr. 58/1998 nu pot fi extinse asupra unor asemenea contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a acestei legi.

S-a mai invederat ca o alta solutie ar contraveni atat principiului neretroactivitatii legii civile, consacrat in art. 15 alin. (2) din Constitutie si in art. 1 din Codul civil, cat si principiului libertatii de vointa a partilor contractante.

Alte instante, dimpotriva, considerand ca dispozitiile art. 79 alin. 2 din Legea nr. 58/1998 sunt norme de procedura de imediata aplicare, au decis ca pentru realizarea creantelor care decurg din contractele de credit sunt aplicabile normele legale in vigoare in momentul executarii silite a acestor contracte, independent de legea sub imperiul careia s-a nascut raportul de drept pe care ele se fundamenteaza.

Aceste din urma instante au interpretat si aplicat corect dispozitiile legii.

Intr-adevar, potrivit art. 56 alin. 2 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara, devenit art. 79 alin. 2 in urma republicarii acestei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 78 din 24 ianuarie 2005, *Contractele de credit bancar, precum si garantiile reale si personale, constituite in scopul garantarii creditului bancar, constituie titluri executorii*.

Textul de lege mentionat constituie astfel norma prin care s-a reglementat executarea silita, in cazul titlurilor la care se refera, in scopul asigurarii realizarii tuturor drepturilor de creanta ce decurg din acte juridice incheiate cu respectarea cerintelor de validitate, independent de data acestora.

Instituindu-se astfel un sistem executional unitar, simplificat, de natura a asigura recuperarea cu celeritate a creantelor bancare, fara a se mai recurge la procedura complicata, specifica raspunderii contractuale, s-a raspuns unui vadit interes public, de garantare a creditului, care sa inlature riscul pentru depunatori si actionari de a ajunge in situatia de a fi lipsiti de economiile sau investitiile pe care le-au facut.

In aceasta privinta este de retinut ca activitatea bancara, desi se realizeaza de persoane juridice de drept privat, prezinta un incontestabil interes public.

Or, realizarea acestui interes public impune garantarea creditului acordat de catre banci printr-o dispozitie a legii, in sensul ca actul juridic prin care imprumutul a fost convenit sa aiba si caracter de titlu executoriu, spre a fi folosit, ca atare, in cadrul unei proceduri suple, simplificate, pentru recuperarea sumelor imprumutate de la debitorii de rea-credinta care ar refuza sa le restituie la termenele scadente. In acelasi spirit, anterior reglementarii mentionate, prin art. 52 din Legea nr. 34/1991 s-a prevazut ca *Actele de imprumut incheiate de Banca Nationala a Romaniei constituie titluri executorii in caz de neplata pentru intreg soldul creantei de platit*, precum si ca *Organele de stat financiare sau judecatoresti sunt obligate sa execute creanta Bancii Nationale a Romaniei numai pe baza unei notificari din partea acesteia*, iar in conformitate cu prevederile art. 5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/1997, aveau caracter executoriu si contractele de credit incheiate de Banca Agricola pana la data de 31 decembrie 1996.

Este de retinut totodata ca prin art. 372 din Codul de procedura civila, care constituie dreptul comun, se prevede ca *Executarea silita se va efectua numai in temeiul unei hotarari judecatoresti ori al unui alt inscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu*.

Rezulta deci ca prevederile legale care recunosc valoarea de titlu executoriu unor inscrisuri, fie ca sunt cuprinse in Codul de procedura civila, fie in legi speciale, au caracter de norme procedurale referitoare la executarea silita.

Acest caracter trebuie avut in vedere chiar daca in momentul nasterii raportului juridic de drept material nu exista o dispozitie legala care sa-i confere calitate de titlu executoriu inscrisului constatator al conventiei dintre parti. Mai intai, pentru motivul ca, in materie contractuala, sunt supuse reglementarii date prin legea in vigoare in momentul incheierii contractului numai conditiile necesare valabilitatii nasterii raportului juridic, precum si continutul sau juridic, inteles ca suma de drepturi si obligatii corelative pe care partile si le-au asumat sau care le erau impuse de legea in vigoare in momentul respectiv. Or, textul art. 79 alin. 2 din Legea nr. 58/1998 nu distinge in raport de momentul in care a luat nastere raportul juridic de drept bancar si nici nu aduce vreo atingere drepturilor private determinate prin contractele de credit bancar valabil si definitiv incheiate sub imperiul legii vechi.

Apoi, pe planul dreptului intertemporal, ori de cate ori o lege ulterioara modifica efectele viitoare ale unor specii de contracte sau le exclude, pentru satisfacerea unui interes de ordine publica, trebuie sa se considere ca dispozitia modificatoare sau prohibitiva a legii ulterioare se aplica si la efectele nerealizate ale contractului incheiat anterior, pentru motivul ca ordinea publica, astfel cum legiuitorul o stabileste, trebuie sa aiba, prin esenta ei, un caracter de unitate si de uniforma obligativitate pentru toti, neputand prevala legea privata a contractului asupra dispozitiilor legale de interes public. O asemenea concluzie este in totala concordanta cu spiritul reglementarilor cu caracter international, adoptate prin Conventia de la Roma din 1980, privind legea aplicabila obligatiilor contractuale.

Ca urmare, in sensul acestei concluzii, rezulta ca dispozitiile art. 79 alin. 2 din Legea nr. 58/1998, atribuind contractelor de imprumut bancar, fara nicio distinctie, valoarea de titlu executoriu, au in vedere, prin prisma unor interese de ordine publica si a regulilor prescrise executarii silite in natura a obligatiilor, nu numai contractele care se vor incheia dupa intrarea in vigoare a textului mentionat, dar si pe cele incheiate sub imperiul legii vechi. Mai exact, actiunea in timp a textului mentionat cuprinde si efectele viitoare ale unor raporturi juridice trecute (facta futura), ceea ce impune concluzia, in baza art. 1 din Codul civil, ca textul, privit ca lege noua, este de imediata aplicare.

De altfel, actiunea legii noi in sensul aratat este dictata si de situarea textului in materia normelor executarii silite care, ca norme de procedura, nici nu retroactiveaza si nici nu supravietuiesc, ci sunt de imediata aplicare. Mai mult, procedura de executare silita fiind de ordine publica, rezulta existenta unei situatii juridice obiective legale, cu privire la care orice lege noua are un efect imediat.

In consecinta, in temeiul dispozitiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, si ale art. 329 alin. 3 din Codul de procedura civila, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se stabili ca au caracter de titlu executoriu, in sensul prevederilor art. 79 alin. 2 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, si contractele de credit bancar incheiate anterior intrarii in vigoare a acestei legi.
DECIZIE

PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii

DECIDAdmit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In aplicarea dispozitiilor art. 79 alin. 2 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, stabilesc:

Contractele de credit bancar incheiate anterior intrarii in vigoare a prevederilor legii mentionate au caracter de titlu executoriu.

Obligatorie, potrivit art. 329 alin. 3 din Codul de procedura civila.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 20 martie 2006.


Sectiune Decizii neconstitutionalitate (NC) si Recursuri admise in interesul legii (RIL)

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
54 useri online

Useri autentificati: