Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Curierul Judiciar, Nr. 1/2015, Editura C.H. Beck
DreptOnline.ro, carte juridica

Cautare titluri:


Carti juridice - Pagina de start


Curierul Judiciar, Nr. 1/2015
de Editura C.H. Beck

Numarul din luna ianuarie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.

Editorialul din acest numar este semnat de judecator Razvan Anghel, presedintele Sectiei I civile al Curtii de Apel Constanta, care propune spre discutie un subiect foarte important si de maxima actulitate, si anume unificarea pracicii judiciare. Sunt avute in vedere recursul in interesul legii, procedura sesizarii Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, ambele reglementate ca proceduri de unificare a practicii judiciare, precum si mecanismele administrative complementare de unificare a practicii judiciare. Autorul prezinta in care articolului mecanismele si perspectivele unificarii practicii judiciare, dar si propuneri de lege ferenda. Articolul reprezinta o avanpremiera a unei sectiuni cu prezenta constanta in paginile revistei care va cuprinde „solutii din practica judiciara care ilustreaza aparitia unei jurisprudente neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicatii imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp”.

In cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate cele mai importante acte normative din luna ianuarie 2015, inclusiv decizii ale Curtii Constitutionale si decizii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare perioadei noiembrie-decembrie 2014 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv conf.univ.dr. Bogdan Aurescu.

Dreptul afacerilor

Articolul Efecte benefice si efecte inechitabile ale modificarilor Legii nr. 297/2004 privind piata de capital, semnat de lector dr. Cristian Dutescu, propune o analiza a modificarilor aduse legislatiei pietei de capital prin aprobarea de catre Guvern a O.U.G. nr. 90/2014 si adoptarea de catre Parlament a Legii nr. 10/2015 pentru aprobarea O.U.G. nr. 32/2012 privind organismele de plasament colectiv in valori mobiliare si societatile de administrare a investitiilor, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 297/2004 privind piata de capital, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Dupa o analiza atenta a efectelor acestor modificari, autorul isi exprima speranta ca „efectele pozitive ale actelor normative de modificare a legii pietei de capital vor precumpani in practica in fata celor negative si ca exercitarea unor drepturi al caror regim a fost schimbat prin noile acte normative nu se va realiza in mod abuziv, ci in spiritul principiilor si obiectivelor fundamentale ale pietei de capital”.

Drept privat

Articolul Stramutarea in procesul civil, semnat de prof. dr. Claudia Rosu propune o analiza a institutiei stramutarii. Autoarea concluzioneaza ca „institutia stramutarii este corespunzator reglementata in Codul de procedura civila si contribuie la asigurarea impartialitatii instantelor de judecata, daca subzista temeiurile de banuiala legitima sau de siguranta publica. Modul de solutionare a cererii de stramutare asigura solutionarea cu celeritate si stabilirea intr-un termen scurt a instantei competente sa solutioneze pricina care a determinat cererea de stramutare”.

Drept public

Articolul Unele exigente referitoare la art. 21 in perspectiva revizuirii Constitutiei, semnat de prof. dr. Ioan Muraru si de lector dr. Andrei Muraru abordeaza o singura intrebare: daca propunerea din proiectul legii de revizuire a Constitutiei de inlocuire a sintagmei termen rezonabil cu termen optim si previzibil este justificata? Demersul stiintific priveste prioritar Conventia europeana, din doua simple ratiuni: un text al Conventiei, preluat in art. 21 al Constitutiei si care, in perspectiva, se propune a fi amendat.

Articolul „Administrarea” prin legi – practica neconstitutionala a Parlamentului. Observatii cu privire la Decizia Curtii Constitutionale nr. 574 din 16 octombrie 2014, semnat de lector dr. Alexandru-Sorin Ciobanu. Astfel cum conchide autorul, „in esenta, aceasta decizie a Curtii Constitutionale are meritul de a clarifica unele probleme de drept care nu au fost abordate unitar in literatura de specialitate avem in vedere, cu precadere, natura juridica a consiliilor locale si lipsa personalitatii lor juridice)”.

Drept penal

Articolul Cazurile si conditiile de emitere a mandatului de supraveghere tehnica, semnat de lector dr. Sandra Gradinaru, aduce in prim plan o tema controversata tinand cont ca dispozitiile referitoare la supravegherea tehnica au fost modificate si completate in repetate randuri, in conditiile controverselor din practica si literatura de specialitate, modul de redactare generand interpretari diferite. Studiul cuprinde o analiza atat a legislatiei anterioare, cat si a celei in vigoare, cu accent deosebit pe dreptul la confidentialitate si emiterea mandatului de supraveghere tehnica. Totodata, sunt avute in vedere normele europene prin raportare la Directivele UE, cat si la Conventia europeana a drepturilor omului.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IPI – noiembrie 2014.

In cadrul rubricii Instrumente, dr. Razvan-Horatiu Radu, Agent al Guvernului pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene, semneaza articolul Mandatul de aducere din perspectiva jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului. Subiectul prezinta un interes ridicat tinand cont de faptul ca executarea mandatului de aducere a generat practici diferite existand „numeroase situatii cand, data fiind complexitatea unor dosare si faptul ca masurile preventive privative de libertate aflate la indemana procurorului nu-i lasau acestuia la dispozitie o marja mare de timp, mandatul de aducere se transforma in fapt intr-o „privare de libertate administrativa” sau „retinere administrativa”. Practic, timpul necesar executarii mandatului de aducere si perioada cat persoana se afla la dispozitia autoritatilor se adauga la perioada de retinere. Aceste practici au generat si o serie de plangeri la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, und reclamantii au invocat incalcarea dreptului la libertate si siguranta prevazut de art. 5 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a liberatilor fundamentale”.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Nr. pagini 60
Limba 1
Editura Editura C.H. Beck
Data aparitie 23-02-2015
Tematica


Detalii si comenzi


[click]
Curierul Judiciar, Nr. 1/2015 - Editura C.H. Beck

Pret: 41.9 lei
35.62 lei

[COMANDA]In categoria Variae
Investitorul inteligentTeoria generala a dreptuluiLegislatie rutieraCurierul Judiciar, Nr. 6/2015


RSS Feed

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
80 useri online

Useri autentificati: