Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Curierul Judiciar, Nr. 11/2014, Editura C.H. Beck
DreptOnline.ro, carte juridica

Cautare titluri:


Carti juridice - Pagina de start


Curierul Judiciar, Nr. 11/2014
de Editura C.H. Beck

Ca in fiecare an, din 2002 pana astazi, punem la dispozitia practicienilor cea mai performanta revista de actualitate juridica, realizata dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate.

Numarul din luna noiembrie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.

Editorialul din acest numar este semnat de dl. Gheorghe Iancu, profesor de drept constitutional la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, fost Avocat al Poporului. Tema dezbatuta este legata de aspectele legale privind sectiile de votare pentru alegerile prezidentiale, tema de foarte mare interes avand in vedere evenimentele desfasurate in Romania in luna noiembrie 2014. Analiza are in vedere asemanarile si mai ales deosebirile intre alegerile prezidentiale si cele parlamentare, precum si afectarea drepturilor electorale prin lipsa sectiilor de votare.

in cadrul rubricii Curier legislativ sunt prezentate cele mai importante acte normative din luna octombrie 2014, inclusiv decizii ale Curtii Constitutionale si decizii ale inaltei Curti de Casatie si Justitie publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii octombrie aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv conf.univ.dr. Bogdan Aurescu.

Dreptul afacerilor
Articolul Raspunderea pentru cauzarea starii de insolventa a persoanelor care nu fac parte din organele de conducere ale debitorului, semnat de avocat drd. Alexandru Dimitriu, propune o analiza practica a doua categorii de persoane responsabile pentru insolventa, si anume: administratorii de fapt (shadow directors) si persoanele straine de conducerea societatii. Studiul se axeaza pe prevederile noului Cod al insolventei, insa cu referiri atat la legislatia anterioara (Legea nr. 85/2006), dar mai ales la jurisprudenta straina care ofera modele de aplicare pana la conturarea unei practici nationale.

Drept privat
in articolul Caracterele si efectele petitiei de ereditate, asist.univ.drd. Doru Traila propune un studiu care pleaca de la o disputa doctrinara anterioara intrarii in vigoare a Codului civil cu privire la natura juridica a petitiei de ereditate. Analiza are in vedere prevederile noului Cod civil, dar si lipsa unei reglementari exprese in Codul de procedura civila cu privire la petitia de ereditate. in ceea ce priveste efectele petitiei de ereditate, autorul face o clasificare intre: efectele intre adevaratul mostenitor si mostenitorul aparent si efectele fata de terti. in sustinere sunt aduse numeroase argumente din practica instantelor din Romania, dar este prezentat si regimul juridic din dreptul francez.

in articolul Ar putea fi deduse judecatii, in calea de atac de reformare, obiectiuni vizand modul de stabilire a taxei judiciare de timbru?, avocat drd. Liviu-Alexandru Viorel propune un studiu complex ce vizeaza ipoteza formularii unor critici vizand modul de stabilire a taxei judiciare de timbru in cadrul cailor de atac de reformare de catre persoana in sarcina careia s-a stabilit taxa. in finalul studiului autorul conchide: „in lumina tuturor explicatiilor din prezentul studiu, este limpede ca obiectiunile vizand modul de stabilire a taxei judiciare de timbru nu pot fi deduse judecatii instantei de reformare de catre persoana in sarcina careia s-a stabilit taxa, decat in masura in care ar fi dintre cele vizate de dispozitiile art. 38 din Ordonanta [art. 20 alin. (5) din Legea nr. 146/1997]. Astept cu nerabdare dezlegarea instantei supreme care sper ca va pune punct jurisprudentei neunitare in aceasta materie”.

Drept public
Comentariul Sentintei civile nr. 27 din 20 august 2014 a Curtii de Apel Constanta, Sectia I civila, privind Competenta instantei de contencios administrativ in solutionarea actiunilor in pretentii intemeiate pe dispozitiile unor legi speciale, promovate de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului in contra unitatilor administrativ-teritoriale, semnat de judecator dr. Anca Jeanina Nita. in debutul comentariului autoarea remarca ca s-a conturat o practica unitara de dezinvestire a instantei specializate de contencios administrativ si fiscal care - constatand natura civila a pricinilor - a admis exceptia de necompetenta materiala sau functionala, exprimandu-si opinia in sensul reconfigurarii practicii la nivelul instantelor de contencios administrativ, concluzie sustinuta de justetea considerentelor expuse in hotararea prin care a fost solutionat conflictul negativ de competenta.

Drept penal
in articolul Un punct de vedere privind conflictul de interese in sectorul privat, judecator drd. Georgina Bodoroncea propune spre dezbatere una dintre dispozitiile controversate ale noului Cod penal. Obiectivul declarat al studiului, asa cum il expune autoarea, este: „Cum s-a ajuns totusi la incriminarea conflictului de interese in sectorul privat si ce relatii sociale sunt protejate printr-o astfel de reglementare constituie obiectivul acestui demers, care nu va fi nicidecum unul exhaustiv, ci doar axat pe anumite probleme dezbatute in spatiul public sau de catre specialisti in perioada anterioara si ulterioara intrarii normei in vigoare. in consecinta, analiza nu se va concentra strict pe elementele constitutive ale infractiunii de conflict de interese avand ca subiect activ un functionar privat, ci doar pe aspectele relevante, care consideram ca trebuie sa fi e cercetate de practicieni atunci cand sunt pusi in fata unei fapte comise de o persoana care poate fi incadrata in categoria celor de la art. 308 C.pen.”

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE - septembrie 2014.

in cadrul rubricii Instrumente, avocat Florentina Camelia Medei semneaza articolul Aspecte privind asistenta medicala transfrontaliera. Subiectul prezinta un interes ridicat avand in vedere ca dreptul cetatenilor europeni asigurati de a beneficia de asistenta medicala sigura si de calitate, intr-un alt stat membru decat cel de origine a devenit o realitate, fiind consacrat si prin jurisprudenta Curtii de Justitie. Este realizata o analiza a Directivei 2011/24/UE privind drepturile pacientilor in cadrul asistentei medicale transfrontaliere astfel cum a fost transpusa in legislatia nationala prin O.U.G. nr. 4/2014. Sunt evidentiate elementele de noutate, dar si delimitarea clara a conceptului de „asistenta medicala transfrontaliera”.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.


"

Revista este indexata in baze de date internationale (BDI)
CEEOL - Central and Eastern European Online Library

"

Nr. pagini 56
Limba ro
Editura C.H.Beck
Data aparitie 09-02-2015
Tematica Variae


Detalii si comenzi


[click]
Curierul Judiciar, Nr. 11/2014 - Editura C.H. Beck

Pret: 38.9 lei
33.07 lei

[COMANDA]In categoria Variae
Investitorul inteligentTeoria generala a dreptuluiLegislatie rutieraCurierul Judiciar, Nr. 6/2015


RSS Feed

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
77 useri online

Useri autentificati: