Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Noul Cod penal si Noul Cod de procedura penala. Cod 556. Actualizat la 15.01.2015, Editura C.H. Beck
DreptOnline.ro, carte juridica

Cautare titluri:


Carti juridice - Pagina de start


Noul Cod penal si Noul Cod de procedura penala. Cod 556. Actualizat la 15.01.2015
de Editura C.H. Beck

Numarul 7/2015 al Curierului Judiciar este dedicat in exclusivitate Conferintei Dreptul Afacerilor 2015, a XI-a editie „Insolventa pe aripi de vant”.

SCA „Piperea Asociatii” continua traditia ultimilor 10 ani, cu editia a XI-a a Conferintei dreptului afacerilor. Tema aleasa – Insolventa pe aripi de vant – este in consonanta cu schimbarile legislative consistente survenite in ultimul an, dar si cu cele preconizate a aparea anul acesta si, de asemenea, cu practica judiciara din ultimul timp, care a depasit de mult granitele insolventei, trecand in „zonele” concurentei, protectiei consumatorilor si chiar ale penalului.

Din ce in ce mai des dreptul concurentei interfereaza cu insolventa, fie ca vorbim despre amenzile dispuse de Consiliul Concurentei, fie ca vorbim despre decizii ale Comisie Europene prin care se solicita Statului roman recuperarea unor ajutoare de stat ilegale. Recent, Comisia Europeana a pronuntat o decizie prin care a retinut ca executarea silita a Statului roman in temeiul unei hotarari arbitrale in materie de investitii reprezinta un ajutor de stat ce trebuie recuperat, invalidand inclusiv compensarile dispuse de Statul roman in contul creantelor fiscale. Este un tip de decizie care ataca sistemul global si multilateral al garantarii investitiilor de sorginte americana), dreptul de liber acces la justitie de sorginte pan-europeana) si suveranitatea statala in materie de tratate internationale bi- sau multilaterale, dar pune in discutie foarte acut – si foarte neasteptat, de altfel – ierarhizarea normelor continute de Conventia europeana a drepturilor omului CEDO) fata de normale continute de Tratatul privind functionarea Uniunii Europene TFUE). Desigur ca solutia celor de la Comisia Europeana inclina catre prioritizarea normelor continute de TFUE inclusiv sau mai ales cele relative la ajutorul de stat), in defavoarea normelor continute de CEDO.

Totodata, insolventa simplilor particulari a fost repusa pe agenda publica, fiind vehiculate o serie de proiecte legislative, unele mai nerealiste decat altele. Pe valul protestelor declansate de explozia cursului francului elvetian, in urma deciziei administrative a Bancii Centrale a Elvetiei de renuntare la cursul fix al francului fata de euro 1,2 la 1, curs fix stabilit tot pe cale administrativa in septembrie 2011), aceste proiecte au fost mediatizate ca fiind singura cale “reala” de salvare a debitorilor in contractele de credit in franci elvetieni. Acest gen de reglementare nu este, insa, un panaceu. In plus, insolventa simplilor particulari sau supraindatorarea nu ii vizeaza doar pe consumatorii cu credite in franci elvetieni. Proiectul de lege este unul extrem de important, atat pentru persoanele fizice vizate, cat si pentru creditorii acestora. Persoanelor supraindatorate le este permisa, prin intermediul acestei proceduri, reintrarea in viata economica. Prin descarcarea de datorii in ipoteza insolventei scuzabile), spiritul antreprenorial este relansat, societatea castigand un contribuabil apt sa isi achite noi taxe si impozite. Si pentru creditori o astfel de procedura este de bun augur, intrucat la finalul insolventei acestia se vad cu creantele recuperate in totalitate sau in parte) sau, ca efect la inchiderii procedurii, pot inregistra creantele ramase neachitate drept cheltuieli deductibile. Toate acestea, insa, necesita punerea debitorului sub protectia tribunalului. Or, din pacate, proiectele de lege relative la insolventa simplilor particulari care sunt acum in discutia parlamentarilor romani se indeparteaza mult prea mult de acest concept, lasand ca redresarea debitorului sa se efectueze sub controlul si supravegherea unor comisii locale potentialul de frauda si de coruptie fiind foarte ridicat in astfel de conditii), doar lichidarea prin faliment fiind sub controlul judiciar al instantei. Renuntarea la caracterul esentialmente judiciar al insolventei este o greseala si din punctul de vedere al transparentei si al concursualitatii. Nu putem, deocamdata, decat sa speram ca proiectele respective vor fi corectate in Parlament.

Dreptul penal, in special prin intermediul masurilor asiguratorii si al masurilor de siguranta constand in confiscari, are din ce in ce mai multe legaturi cu procedura insolventei, putand fie sa determine, fie sa complice o astfel de procedura. In plus, din ce in ce mai des aflam despre persoane juridice inculpate sau condamnate penal. In egala masura, persoana juridica poate fi obligata sa suporte, ca persoana civilmente responsabila, consecintele prejudiciului generat de fapta penala a prepusului, prin antrenarea raspunderii reparatorii fata de victima, precum si sa accepte si sa gestioneze efectele masurii de siguranta a confiscarii. Totodata, o persoana juridica in bonis poate intra, ca urmare a acestor accidente sau incidente, pe panta fatala care poate duce la disparitia sa ca subiect de drept, iar o persoana juridica aflata deja in insolventa poate suferi, din aceste motive “penale”, alaturi de stakeholderii sai si de organele procedurii, mari tulburari, de natura a nega principii ale insolventei cum sunt celeritatea, realizarea drepturilor participantilor la procedura, colectivitatea, concursualitatea, caracterul judiciar si sacrificial.

Iata, asadar, trei motive ale organizarii celei de-a XI-a editie a Conferintelor Dreptul Afacerilor, la Facultatea de Drept din Bucuresti, Aula Magna.

Organizatori
SCA Piperea Asociatii
Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept
Editura C.H. Beck

Lectorii au prezentat lucrarile intr-un spatiu academic, temele avand un pronuntat caracter practic.

• Prof.dr. Gheorghe Piperea, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept
Comisia Europeana vs. CEDO si ICSID sau Cum sa determini o insolventa majora din biroul tau de birocrat

• Prof.dr. Lucian Bercea, Universitatea de Vest din Timisoara, Facultatea de Drept
Protectia consumatorilor impotriva Legii privind insolventa persoanei fizice

• Conf.dr. Adriana Almasan, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept
Dreptul concurentei si eficienta economica: despre importanta calibrarii armei in aplicarea sanctiunilor

• Drd. Alexandru-Serban Ratoi-Parvu, avocat SCA Piperea Asociatii
Preventia supraindatorarii prin mecanismele dreptului concurentei

• Dr. Nicoleta Tandareanu, Judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie
Efectuarea lichidarii in faliment

• Conf.dr. Lucian Sauleanu, Universitatea din Craiova, Facultatea de Drept si Stiinte Administrative
Interferente pe taramul atragerii raspunderii pentru intrarea in insolventa intre Legea nr. 85/2014 si Legea nr. 31/1990

• Drd. Alexandru Dimitriu, avocat partener SCA Piperea Asociatii
Actiunea in anularea actelor frauduloase – aspecte inedite

• Conf.dr. Lavinia Lefterache, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept
Confiscarea extinsa

• Prof.dr. Valerian Cioclei, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept
Aspecte privind infractiunea de bancruta frauduloasa

• Asist.dr. Andra Trandafir, Universitatea Bucuresti, Departamentul de Drept Penal al Facultatii de Drept
Insolventa persoanei juridice urmarite penal

Nr. pagini 44
Limba ro
Editura
Data aparitie 25-08-2015
Tematica Drept penal,Drept procesual penal


Detalii si comenzi


[click]
Curierul Judiciar, Nr. 7/2015 - Editie coordonata si prefatata de jud. dr. Mihai Udroiu Membru al Comisiei de redactare a Noului Cod de procedura penala,Editie coordonata si prefatata de jud. dr. Mihai Udroiu Membru al Comisiei de r

Pret: 41.9 lei
35.62 lei

[COMANDA]In categoria Variae
Investitorul inteligentTeoria generala a dreptuluiLegislatie rutieraCurierul Judiciar, Nr. 6/2015


RSS Feed

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
44 useri online

Useri autentificati: