DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Atac la adresa profesiei de avocat - PROTEST AVOCATI


Monica Livescu



PROTEST

Consiliul Baroului Valcea, in numele corpului sau profesional, protesteaza impotriva masurii abuzive a conducerii Judecatoriei Ramnicu Valcea de a dispune evacuarea avocatilor din spatiul detinut in sediul Judecatoriei de 70 ani.

Sub pretextul aplicarii Strategiei de implementare a informatizarii sistemului judiciar si a lipsei spatiilor necesare, masura evacuarii a fost comunicata in Ajunul Craciunului si pusa in aplicare in preziua Anului Nou.

Fata de punerea in aplicare a deciziei unilaterale a presedintelui Judecatoriei Ramnicu Valcea de a prelua abuziv biroul avocatilor, inainte de epuizarea cailor legale pe care le are la dispozitie pentru gasirea altor solutii de spatiu, Consiliul Baroului Valcea, reunit in sedinta extraordinara din data de 30.12.2013, a decis declansarea unui protest public incepand cu 7 ianuarie 2014, urmand a fi folosite gradual toate formele de protest, ultima dintre acestea fiind aceea a neasigurarii de catre membrii Baroului a asistentei juridice obligatorii la toate organele judiciare (judecatorii, tribunal, parchete, organe de urmarire penala),

Sperand intr-o rezolvare urgenta a situatiei, protestul va fi aplicat gradual, in sensul ca, doar in prima saptamana de la declansarea protestului, se va asigura cu titlu de exceptie asistenta in cauzele :
  • avand ca obiect infractiunile prevazute de art. 174 - 176, 211, 197-198 Cod penal si in cazul infractiunilor flagrante;
  • avand ca obiect prelungirile si verificarile masurii de arestare preventiva;
  • aflate in cercetare la organele de politie, parchete, DNA si DIICOT.

    Prin modul de comunicare si punere in aplicare, masura evacuarii devine un atac la adresa profesiei de avocat si, pe cale de consecinta, un atac la buna functionare a justitiei in ansamblul sau, adaugandu-se altor aprecieri si atitudini ostile ale conducerii acestei instante la adresa corpului avocatial.

    Prin modul de gestionare a relatiei institutionale cu Baroul Valcea, Judecatoria Rm.Valcea nu a luat in considerare Recomandarea Comitetului de Ministri/ Rec (2010) 12 si nici Recomandarile Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni cuprinse in Avizul nr. (2013) 16 privind relatiile dintre judecatori si avocati.

    Astfel:
  • in data de 24.12.2013, Judecatoria Rm.Valcea a comunicat Baroului Valcea "preluarea" biroului avocatilor din sediul Judecatoriei si ni s-a pus pus in vedere sa eliberam acest spatiu pana la data de 6.01.2014;
  • in data de 30.12..2013, in urma intrunirii in sedinta extraordinara a Consiliul Baroului Valcea, s-au comunicat Judecatoriei Rm.Valcea motivele de fapt si de drept pentru care nu se poate da curs solicitarii acesteia; mai mult, dand dovada de o atitudine cooperanta, constructiva, Baroul Valcea a indicat Judecatoriei o serie de spatii ca solutii alternative pentru rezolvarea necesarului de spatiu ale acesteia, care puteau fi solicitate de la autoritati;
  • in data de 30.12.2013, la ora 11:30, Judecatoria Rm.Valcea a comunicat Baroului ca, in aceeasi zi, la ora 15:30 se va proceda la preluarea spatiului mentionat indiferent de prezenta sau nu a reprezentantului Baroului, iar bunurile gasite acolo si care nu apartin instantei vor fi depozitate si sigilate.

    Avand in vedere ca:
  • atitudinea conducerii Judecatoriei Rm.Valcea este abuziva si lipsita de respect fata de profesia de avocat, dar si fata de sarbatorile traditionale romanesti, dat fiind datele la care, in mod deliberat, s-au facut comunicarile Judecatoriei;
  • Baroul Valcea detine in mod legal spatiul respectiv, atat in baza disp. art. 38 si 79 din Legea 51/1995 republicata, cat si in baza protocolului incheiat in anul 2009 cu Tribunalul Valcea;

    Cei 325 avocati activi ai Baroului Valcea fac APEL la toate autoritatile responsabile (Guvern, Ministerul Justitiei, Consiliul judetean, Consiliul local) care au atributii in asigurarea sediilor necesare bunei functionari a instantelor judecatoresti, potrivit art. 125 din legea 304/2004 privind organizarea judecatoreasca, pentru gasirea unor solutii rationale si echilibrate, care sa nu afecteze in niciun mod desfasurarea activitatii avocatilor si rolul lor in realizarea actului de justitie.

    O astfel de atitudine fata de corpul avocatial reprezinta o incalcare a functiei sociale pe care o indeplinesc avocatii intr-un stat de drept, a respectului traditional acordat profesiei de avocat, dar si a coordonatelor europene ale relatiei magistrat–avocat, in raport de rolul avocatului in reforma justitiei, implementarea noilor coduri si de aparator al justitiabililor.

    In 2013 s-au implinit 90 de ani de la adoptarea primei reglementari moderne a profesiei de avocat. Este cazul sa reamintim in acest context, celor care au uitat, expunerea de motive a legii adoptata la 21 februarie 1923: avocatii sunt "corp de elita auxiliar pretios al justitiei, luptatori ai dreptului si aparatori ai obijduitilor (…) Advocatii, prin rolul social si juridic ce indeplinesc, prin autoritatea morala ce le da puterea verbului pusa in slujba dreptatii imanente si a legilor positive, sunt chemati (...) sa fie, pe langa factori sociali si de progres de prima importanta, adevarate trupe de acoperire ale consolidarii noastre nationale si juridice. Soli ai impaciuirii (...) ei au chemarea de a linisti spiritele ingrijorate si agitate, netezind calea dreptatii si marind prestigiul judecatilor."

    Aceste coordonate ale istoriei noastre legislative se regasesc si in Recomandarile Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni cuprinse in Avizul nr. (2013) 16 privind relatiile dintre judecatori si avocati in vederea asigurarii calitatii si eficientei justitiei care consacra:
    "In cadrul misiunii lor de a apara interesele clientilor lor, avocatii joaca un rol esential in administrarea corecta a justitiei" si sunt un "participant indispensabil la administrarea echitabila a justitiei" potrivit Cartei principiilor fundamentale ale profesiei juridice europene.

    De aceea facem apel la toti magistratii responsabili ca Recomandarea Comitetului de Ministri/ Rec ( 2010) 12 sa fie aplicata si in sistemul judiciar roman, in sensul ca: "judecatorii si sistemul judiciar trebuie sa mentina relatii de lucru constructive cu toti profesionistii ale caror sarcini sunt legate de activitatea judecatorilor, in scopul de a facilita o administrare eficienta si eficace a justitiei."

    Sporirea rolului avocatilor in conducerea procesului civil, avand in vedere complexitatea crescuta a anumitor proceduri, dar si sanctiunile severe impuse de noul Cod de procedura civila, care pun cetatenii in situatia de a fi lipsiti de dreptul de acces la justitie in lipsa avocatilor, impun asigurarea conditiilor necesare pentru buna desfasurare a activitatii avocatilor, respectul reciproc si conlucrarea reala intre magistrati si avocati.

    Numai in acest mod se va realiza unul din obiectivele Strategiei de Dezvoltare a Justitiei ca Serviciu Public 2010-2014, anume sporirea increderii in justitiei, prin respectarea efectiva a dreptului la aparare prin avocat, in acord cu exigentele europene.

    Facem APEL la comisia Consiliului Superior al Magistraturii care monitorizeaza aplicarea Protocolului privind colaborarea dintre Consiliul Superior al Magistraturii si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania sa sprijine solutiile de detensionare a relatiei magistrat-avocat, in beneficiul cetateanului si al justitiei efective.

    Facem APEL la Ministrul Justitiei pentru alocarea resurselor logistice suficiente pentru instante in implementarea strategiilor de dezvoltare a justitiei ca serviciu public, astfel incat sa nu fie transferate greutatile acesteia in seama exclusiva a avocatilor.

    Profesia de avocat este deschisa unei relatii corecte, construita pe baze legale, cu magistratii si cu ceilalti profesionisti din sistemul judiciar. O relatie corecta se bazeaza insa pe respect reciproc !

    Numai dialogul constructiv intre profesiile implicate in realizarea actului de justitie poate asigura realizarea dezideratelor strategiilor de dezvoltare a justitiei si cerintele MCV .


    Monica Livescu
    Decan Baroul Valcea

    05-01-2014



    Comentarii introduse



    Introducere comentariu 10-12-2024  


    Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
    Pentru a te inregistra ca membru intra aici







    Alte articole





    Termeni juridici, grupare tematica





  • Coordonator
    Magdalena Popeanga

    Website administrat de
    Alioth Software
    Politica de securitate
    Termeni si conditii
     RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
    21 useri online

    Useri autentificati: