DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Studiul Exista violenta psihica la locul de munca


Costel GilcaUn procent de 90% dintre angajatii romani considera ca exista violenta psihica la locul de munca, iar aceasta provine fie de la sefi catre subalterni, fie este o consecinta a conflictelor dintre colegii de serviciu, arata rezultatele celei mai recente cercetari realizate de platforma www.costelgilca.ro, administrata de avocatul Costel Gilca. Sondajul s-a desfasurat online, in perioada ianuarie- iunie 2013, pe un esantion de 1.180 de angajati din mediul privat si din sectorul bugetar.

"Perioada prelungita de criza, presiunea tot mai mare pusa de management pentru obtinerea de rezultate si teama angajatilor de a fi concediati au avut efecte devastatoare asupra starii psihice a salariatilor. Rezultatele sondajului nu fac decat sa confirme ca acele cateva situatii punctuale de la care a pornit ideea studiului se intalnesc la scara larga: tot mai multi angajati sunt umiliti de catre sefi sau de catre colegi, iar acest lucru se transpune imediat in scaderea productivitatii acestora si, cel mai grav, le afecteaza sanatatea", a spus avocatul Costel Gilca, autor la studiului.

Peste doua treimi dintre respondenti spun ca, in ultimii doi ani, le-a crescut un gradul de incarcare al activitatilor de la serviciu, iar aceasta situatie a venit la pachet si cu un nivel mai ridicat de stres. Un alt rezultat al studiului arata ca o potentiala sursa a violentei psihice asupra angajatilor provine si din cauza managementului defectuos, pentru ca angajatii se confrunta adesea cu solicitari contradictorii din partea sefilor sau au luat parte la situatii in care ei sau colegii lor au fost umiliti in fata echipei.

Elemente din studiu

Majoritatea respondentilor (90%) considera ca exista violenta psihica la locul de munca, iar mai bine trei sferturi dintre acestia (76%) cred ca originea violentei psihice la locul de munca provine de la sefi catre subalterni. De asemenea, unu din cinci respondenti considera ca aceasta violenta are ca origine conflictele dintre colegii de munca.

Peste jumatate dintre respondenti (54%) resimt violenta psihica la locul de munca intr-o intensitate mare sau foarte mare, ceea ce ar putea avea ca efecte clare in scaderea productivitatii angajatilor din companii. O pondere semnificativa dintre angajatii respondenti la chestionar (29%) nu stiu daca angajatorul lor are in regulamentul intern prevederi care interzic violenta la locul de munca, in timp ce mai bine de doua treimi dintre acestia (37%) spun ca exista astfel de prevederi in regulamentul intern al organizatiei pentru care lucreaza.

Mai bine de jumatate dintre respondenti au admis ca muncesc mai mult si la un nivel de stress ridicat, indiferent de tipul de actionariat al angajatorului.

Se remarca o crestere a nivelului de presiune in companiile multinationale si in institutiile de stat, care au operat cele mai multe restructurari in ultimii ani.

Companiile private romnesti si ONG-urile par organizatii ceva mai stabile din acest punct de vedere pentru angajati, neavnd un nivel foarte ridicat al stresului si al conflictelor la locul de munca intre angajati.

In ceea ce priveste efectele violentei psihice la locul de munca, studiul mai reflecta faptul ca unu din zece respondenti a avut un atac de panica atunci cand seful l-a certat in fata colegilor, iar un sfert dintre angajatii care s-au confruntat cu o astfel de situatie au manifestat stari de anxietate. Violenta psihica la locul de munca este la fel de nociva atunci cand angajatii nu sunt direct implicati in conflict: (41%) dintre cei aflati in aceasta situatie s-au simtit lipsiti de energie, in timp ce pentru 11% a determinat stari de somnolenta la serviciu sau insomnie noaptea.

"Managerii, directorii de resurse umane si chiar angajatii trebuie sa acorde o atentie mare asupra factorilor care ar piutea conduce la violenta psihica la locul de munca. Sanatatea angajatilor este puternic afectata de acest tip de violenta, in timp ce profiturile companiilor risca sa se diminueze din cauza scaderii productivitatii angajatilor", a mai spus Costel Gilca.


Despre studiu

Cercetarea "Exista violenta psihica la locul de munca?" face parte din campania initiata de Clubul de Drept Social Costel Gilca, intitulata "STOP violentei psihice la locul de munca!", menite sa atraga atentia asupra unui fenomen care afecteaza starea de sanatate a angajatilor romani.

Studiul poate fi consultat aici


Sursa
Av. drd. Costel Gilca
SCPA Gilca & Vasiliu
Director Revista de Drept Social

02-10-2013Comentarii introduseIntroducere comentariu 27-09-2020  


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
Pentru a te inregistra ca membru intra aiciAlte articole

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
98 useri online

Useri autentificati: