DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Datorie si sarcina


Gabi AugustiniuCu totii incepem sa avem diverse sarcini, din momentul in care luam incet, incet contact cu anumite colectivitati, primele clase de scoala aducand cu ele si primele sarcini cu adevarat presante. Pe masura ce evoluam in societate, sarcinile in general se inmultesc, iar totul dobandeste un grad mult mai mare de responsabilitate in momentul in care sarcinile dobandesc atributul 'de servici'.

Sarcinile de servici sunt extrem de variate si, de obicei, acopera si chiar depasesc intregul program de munca. Devenim fericiti, insa cand, la sfarsitul zilei, am terminat cu bine toate sarcinile de servici si plecam acasa cu satisfactia ca ne-am facut datoria.

Dar ce am facut? Am folosit un alt termen important: datoria. Aici lucrurile se complica intrucat datoria este un termen mai abstract, ce depaseste sensul strict al sarcinilor de servici. Datoria nu se confunda in nici un fel cu indeplinirea sarcinilor de servici, intrucat in anumite cazuri este greu de facut o delimitare sau enumerare precisa a sarcinilor. Si ma refer aici la acele categorii profesionale care ori sunt nevoite sa-si stabileasca singure sarcinile de servici, fiind proprii lor sefi, sau la cazurile in care, desi s-ar impune, sarcinile de servici lipsesc.

Pe acest plan oarecum confuz intra in scena Datoria. Ea este cea care are menirea de a il ghida pe cel ce desfasoara o activitate, ea este constrangerea si de multe ori motivatia.

Ma puteti intreba care este scopul acestor randuri. Va voi raspunde simplu: imi fac pur si simplu datoria. Nimeni nu ma obliga sa scriu aceste lucruri, nu intra in sarcinile mele si totusi o fac. Intrucat consider ca este ceva ce trebuie facut. Consider ca in acest moment este de datoria mea, pentru ca am posibilitatea sa o fac.

Scopul este insa altul, nu o delimitare intre datorie si sarcina. Nu de putine ori m-am lovit de un bloc de piatra din partea unor oameni care au refuzat sau ignorat sa faca anumite lucruri pe motiv ca nu intra in sarcinile lor, desi legi mai mult sau mai putin scrise stabileau faptul ca era de datoria lor sa o faca. M-am intrebat in acele situatii ce am de facut. Cum pot eu sa il determin pe un om sa faca anumite activitati care intra in atributiile lui, activitati pe care, prin natura muncii lui este obligat sa le faca, dar pe care nu le face intrucat nu intra in atributiile lui de servici.

La un studiu rapid asupra problemei, se poate ajunge la concluzia ca de cele mai multe ori atributiile de servici sunt prost si incomplet stabilite, iar reuniunea atributiilor de servici ale angajatilor unei institutii neacoperind complet atributiile institutiei insasi. Am inteles ca problema rezida nu in faptul ca acel functionar refuza/ignora sa indeplineasca acea activitate, ci in faptul ca eu nu am nici o parghie sa il determin sa o faca.

Si atunci m-am intrebat firesc. La ce rost sa mai folosim notiunea Datorie, daca nu ne ofera nici un sprijin efectiv?
Singurul raspuns ar fi ca in societate trebuie sa existe niste diferente intre indivizii care traiesc pentru a fi obligati si aceia care se obliga sa traiasca.

04-07-2005Comentarii introduseIntroducere comentariu 25-09-2020  


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
Pentru a te inregistra ca membru intra aiciAlte articole

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
25 useri online

Useri autentificati: