DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Cum schimba legea 72/2013 contractele intre profesionisti? Recuperarea creantelor mai rapida.


Ionel Vacarescu1. Creditorul are dreptul de a redobandi toate cheltuielile efectuate pentru recuperarea creantelor.

2. Dobanda legala este majorata.

3. Termenul maxim de plata este de 60 de zile.

4. Este interzisa clauza prin care se stipuleaza data la care factura va fi emisa sau primita.


Anul acesta, o noutate legislativa aduce importante schimbari in domeniul comercial. Intrarea in vigoare a Legii 72/2013 privind masuri de combatere a intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti, dar si intre acestia si autoritatile contractante, se aplica incepand cu data de 5 aprilie 2013.

Inca de la publicarea ei, legea a atras destule critici, intrucat pune dificultati de intelegere si de aplicare. Astfel, in cele ce urmeaza, voi incerca sa raspund la urmatoarele intrebari privind textul legislativ:

 • De ce este importanta revizuirea contractelor?
 • Care sunt riscurile contractelor nerevizuite?

  Este necesar sa revizuiti contractele pentru a evita:
  – cresterea litigiilor intre profesionisti din cauza neintelegerii normelor legale obligatorii prevazute de legea mai sus amintita;
  – nulitatea anumitor clauze contractuale care sunt interzise de lege a fi mentionate in contract.


 • Cui i se aplica aceasta lege?
 • Care sunt modificarile aduse?


  Iata trei dintre cauzele care duc la aparitia litigiilor:
  1. Lipsa de claritate a clauzelor contractuale, inclusiv a obligatiilor partilor;
  2. Necunoasterea legii care se aplica contractelor;
  3. Modificarea legislatiei aplicabile si neactualizarea contractelor societatii in conformitate cu legea noua.

  Asadar, o prima concluzie ar fi necesitatea si utilitatea revizuirii contractelor societatii ca urmare a intrarii in vigoare a legii 72/2013.


  Cui i se aplica legea?

  Textul legislativ ne atrage atentia asupra creantelor care rezulta din contractele semnate intre: profesionisti sau profesionisti si autoritatile contractante. Dar la ce ne referim cand vorbim despre “profesionisti” sau “autoritati contractante”?

  Profesionistii se definesc ca orice persoane fizice sau juridice care exploateaza o intreprindere cu scop lucrativ. Mai exact, definitia se refera la: srl-uri, srl-d-uri, pfa-uri, sa-uri, intreprinderi individuale, asociatii familiale. ONG-urile nu fac obiectul acestei definitii si nici contractele incheiate de profesionisti cu consumatorii.

  Pe de alta parte, autoritatile contractante sunt autoritatile publice ale statului roman care actioneaza la nivel central, regional sau local, precum si orice alt organism de drept public, cu personalitate juridica, infiintat pentru a satisface nevoi de interes general, fara scop lucrativ.

  Prin urmare, daca faceti parte din categoria profesionistilor (proprietar, administrator sau angajatul unei entitati dintre cele enumerate mai sus) v-am trezit interesul necesar parcurgerii cu atentie a acestui articol.


  Care sunt modificarile aduse?

  Trebuie mentionat mai intai de toate ca legea 72/2013 transpune in dreptul intern Directiva 2011/7/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 16.02.2011 privind combaterea intarzierii efectuarii platilor in tranzactiile comerciale.

  In primul rand, legea stabileste un cadru legal general aplicabil pentru cazurile in care profesionistii nu au prevazut conditiile contractual pentru desfasurarea relatiilor dintre ei. Contractele incheiate incepand cu data intrarii in vigoare a legii vor trebui sa respecte noile prevederi.

  In al doilea rand, sunt impuse limitele legale in care contractele trebuie sa se incadreze: cu privire la termenul de plata al creantelor izvorate din contract, acesta nu poate depasi 60 de zile.

  Hiba acestei mentiuni este omiterea specificarii momentului de cand incepe sa curga acest termen. Presupunem ca termenul incepe sa curga incepand cu data prestarii serviciilor sau receptia marfurilor. Asadar, o clauza expresa in contract care sa faca referire la modalitatea de receptie a marfurilor sau a prestarii serviciilor este absolut necesara. Apare astfel ca efect al acestei clauze introducerea in procedura de executie a contractului a unor documente care sa ateste data receptiei marfurilor ori a prestarii serviciilor.

  O a treia modificare a legii este interzicerea convenirii prin contract asupra datei la care factura va fi emisa sau primita.

  Pentru stabilirea datei de la care dobanda penalizatoare incepe sa curga, sunt avute in vedere urmatoarele:
 • in cazul in care termenul de plata nu a fost prevazut in contract, dobanda penalizatoare va curge dupa 30 de zile calendaristice de la data primirii de catre debitor a facturii/ a unei cereri echivalente de plata;
 • dupa 30 de zile calendaristice de la receptia marfurilor sau prestarea serviciilor;
 • daca legea sau contractul stabileste o procedura de receptie ori de verificare, permitand certificarea conformitatii marfurilor sau a serviciilor, iar debitorul a primit factura sau cererea echivalenta de plata la data receptiei sau verificarii ori anterior acestei date, dupa 30 de zile calendaristice de la aceasta data.

  A patra prevedere aduce in discutie dobanda legala care este majorata. Procedura este urmatoarea: daca partile nu au stabilit nivelul penalitatilor acestea se vor calcula in functie de nivelul ratei dobanzii de referinta BNR la care se adauga 8 puncte procentuale. Iar rata de referinta a dobanzii legale pe care o vom lua in calcul va fi cea in vigoare in prima zi calendaristica a semestrului si aceasta se va aplica pentru intregul semestru, indiferent de modificarile intervenite intre timp.

  Mai mult, textul legislativ impune o procedura de receptie ori de verificare, certificarea conformitatii marfurilor sau a serviciilor nu avand voie sa depaseasca termenul de 30 de zile calendaristice de la data receptiei bunurilor sau prestarii serviciilor.

  O ultima modificare subliniaza problema recuperarii creantelor. Prezenta lege prevede ca in momentul in care debitorul nu isi respecta obligatia de plata, creditorul sa aiba dreptul sa recupereze toate costurile realizate pentru recuperarea creantelor, putand pretinde daune-interese de minim 40 de euro.

  Problema recuperarii creantelor am detaliat-o si in articolul Ai creante de recuperat? 10 lucruri de care trebuie sa tii cont in procedura de recuperare creante.

  Prin „toate costurile” consider ca pot fi solicitate instantei de judecata si cheltuielile avute de creditori in faza amiabila de recuperare a creantelor, prevedere benefica mai ales in cazul celor care au externalizat un astfel de serviciu. Mai ramane de vazut insa daca se va creea o practica judecatoreasca in acest sens.

  Atrag atentia asupra termenelor de plata deoarece implementarea acestei conditii se dovedeste deja a fi dificila. Contractele din lantul comercial vor trebui corelate astfel incat sa nu intervina discrepante intre termenele de plata ale diferitelor categorii de profesionisti (producatori, furnizori, prestatori, beneficiari etc.).

  Trebuie sa stiti ca daca dintre contractele comerciale pe care dumneavoastra le-ati incheiat inainte de intrarea in vigoare a legii 72/2013 contin si o clauza de reinnoire automata, la momentul reinnoirii contractului acesta va fi supus prevederilor legii noi.

  Asadar, actualizarea contractelor societatii in conformitate cu legea noua, nu numai ca se recomanda insa este si necesara.

  In cazul in care aveti situatii neclare cu privire la aplicarea legii 72/2013 va rog sa-mi scrieti pe adresa de e-mail pentru a le analiza. Ionel Vacarescu


  Detalii autor

  Casa de avocatura Vacarescu
  Strada Mantuleasa nr. 12, etj. 4, ap. 10 Bucuresti, Sector 3 030554 Romania
  Telefon: +4 0722 372 669
  E-mail: ionel@vacarescu.ro
  Web: www.vacarescu.ro  18-07-2013  Comentarii introduse  Introducere comentariu 25-09-2020  


  Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
  Pentru a te inregistra ca membru intra aici  Alte articole

  Termeni juridici, grupare tematica
 • Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  46 useri online

  Useri autentificati: