DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Caracterul executoriu al contractului de inchiriere


Camelia PatrascuNotiune

Potrivit dispozitiilor Codului Civil contractele de inchiriere (locatiunea de bunuri mobile si imobile) incheiate prin inscris sub semnatura privata si inregistrate la organele fiscale, precum si cele incheiate in forma autentica constituie titluri executorii pentru (i) plata chiriei si (ii) restituirea bunului inchiriat la expirarea duratei contractuale.

Plata chiriei si restituirea bunului inchiriat

In masura in care s-au indeplinit conditiile de forma ale contractului de inchiriere, chiriasul poate fi executat silit in temeiul acestui titlu executoriu daca nu a platit chiria la termenele si in modalitatile stabilite in contract sau lege. Din economia textului de lege, intelegem ca executarea silita se face numai pentru valoarea chiriei datorate, nu si pentru alte sume care s-ar datora in baza contractului (dobanzi, costuri de intretinere etc.)

In ceea ce priveste obligatia de restituire a bunului inchiriat, observam ca s-a conferit titlu executoriu contractului de inchiriere numai in cazul in care obligatia de restituire survine la expirarea duratei contractuale (incetare de drept prin ajungere la termen, respectiv implinirea termenului de preaviz, in cazul contractelor de inchiriere pe durata nedeterminata) nu si in cazul unei incetari anticipate a contractului de inchiriere.

O data cu intrarea in vigoarea noului Cod de Procedura Civila (data cea mai probabila fiind 1 februarie 2013 - N.red.: 15 februarie 2013) locatorul va avea la indemana o procedura speciala si urgenta de evacuare a chiriasului care va fi aplicabila indiferent de cauza de incetare a contractului de inchiriere.

Procedura de inregistrare la organele fiscale

Procedura de inregistrare a contractelor de inchiriere la organele fiscale este prevazuta prin Ordin nr. 1985/2012 privind aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de fiducie, a Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare (Ordinul nr. 1985/2012) emis de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Acesta procedura se aplica contractelor de inchiriere incheiate atat de catre locatori persoane fizice cat si profesionisti.

In ceea ce priveste contractele de inchiriere incheiate de profesionisti, organul competent este organul fiscal in a carui evidenta este inregistrat locatorul ca platitor de impozite si taxe. Locatorul trebuie sa depuna o declaratie de inregistrare a contractelor de locatiune (anexa nr. 4 la Ordinul nr. 1985/2012), insotita de contractul de inchiriere (original si copie). Originalul contractului va fi restituit locatorului dupa certificarea conformitatii copiei.

Documentele pot fi depuse la organul fiscal competent sau transmise prin posta (in acest din urma caz, declaratia de inregistrare a contractelor de inchiriere fiind insotita de o copie legalizata de pe contractul de inchiriere).

De asemenea, orice modificare/incetare a contractului de inchiriere poate fi inregistrata de locator la organul fiscal competent prin depunerea unei noi declaratii insotita de documentele justificative.

Data inregistrarii contractelor de inchiriere (sau dupa caz, a modificarilor sau a incetarii acestora) este data depunerii la registratura organului fiscal competent sau data postei.

Dovada inregistrarii o constituie copia declaratiei avand inscrise numarul si data inregistrarii la organul fiscal, sau in cazul in care au fost transmise prin posta, copia declaratiei insotita de confirmarea de primire semnata de reprezentantul organului fiscal competent.


Autor:
Camelia Patrascu - Avocat Asociat SCPA Alazaroaie & Asociatii
E-mail: camelia.patrascu@salaz.ro
Website: www.salaz.ro01-02-2013Comentarii introduseIntroducere comentariu 26-09-2020  


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
Pentru a te inregistra ca membru intra aiciAlte articole

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
47 useri online

Useri autentificati: