DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Zilele de concediu ramase de anul trecut pot fi luate in urmatorii trei ani


Angelica EneIn mod normal, concediul de odihna trebuie efectuat in totalitate in cursul anului de drept. Legea permite insa si exceptii, iar in cazul in care zilele restante nu sunt acordate in anul urmator, angajatul nu isi pierde dreptul la ele. Consultantii Accace, unul dintre liderii din Europa Centrala si de Est in zona serviciilor de outsourcing si consultanta, spun ca angajatii nu pot primi bani in locul zilelor de concediu, decat in cazul incetarii contractului de munca.

Ianuarie este luna in care angajatii isi numara zilele de concediu si se gandesc deja la vacanta din vara. Multi isi amintesc acum ca au ramas cu zile de concediu neefectuate, de anul trecut. Unii spun ca pur si simplu nu au reusit sa se rupa de treburile zilnice de la birou sau ca nu au planificat din timp si s-au trezit ca a trecut anul si n-au plecat in concediu. Situatia aceasta nu ar trebui sa existe, pentru ca planificarea anuala a concediilor de odihna este obligatorie atat pentru companiile care au un contract colectiv de munca, dar si pentru cele cu un numar mic de angajati, care nu au agreat un astfel de contract – dar multe companii nu cunosc acest detaliu.

Programarile se pregatesc la sfarsitul anului pentru anul urmator si reprezinta documente obligatorii solicitate de inspectorii de munca.

"Daca facem o analiza a cazurilor intalnite in practica, ramane intrebarea: ce se intampla cu zilele de concediu de odihna neefectuate? Unul dintre raspunsuri il gasim tot in Codul Muncii, care obliga angajatorii sa acorde acest drept pana la sfarsitul anului urmator”, explica Angelica Ene, Payroll Accountant in cadrul Accace. "Totusi, acest lucru nu inseamna ca daca in anul urmator concediul neefectuat nu a fost efectuat din diverse motive justificate, acest drept este pierdut de catre angajat. Motivul este posibilitatea angajatului de a-si cere dreptul in instanta, caz in care se va face trimitere la articolele din Codul Muncii privind solutionarea conflictelor de munca si invocarea termenului de prescriptie de trei ani de la data nasterii dreptului angajatului”, adauga consultantul.

"In cazul in care concediul de odihna nu a fost efectuat, indiferent de motivele invocate, niciuna dintre parti nu are dreptul de a solicita, respectiv de a acorda echivalentul in bani al zilelor de concediu neefectuate, compensarea in bani a acestor zile fiind posibila si obligatorie doar la incetarea contractului individual de munca”, explica Angelica Ene.

La cate zile de concediu au dreptul angajatii

Legea prevede minimum de 20 de zile de concediu de odihna intr-un an. Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, precum si persoanele cu handicap si tinerii pana la 18 ani beneficiaza de cel putin trei zile lucratoare in plus.

Numarul zilelor de concediu de odihna dintr-un an reprezinta clauza obligatorie in contractul individual de munca. Acesta poate varia de la o companie la alta, in functie de politicile interne, insa niciodata mai putin de cele 20 de zile prevazute de lege.

Concediu neintrerupt – minimum zece zile

Potrivit articolului 148 din Codul Muncii (legea 53/2003), un angajat are dreptul la minimum zece zile lucratoare de concediu neintrerupt indiferent de tipul de programare (individuala sau colectiva), doar programarile individuale fiind limitate in privinta perioadei maxime, aceasta fiind de trei luni.

Legea prevede insa ca angajatul poate fi rechemat din concediu intr-o situatie de urgenta sau forta majora, caz in care "angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna”. De asemenea, concediul de odihna poate fi intreupt si la cererea salariatului, "pentru motive obiective”.


Autor
Angelica Ene - Accace
Click pentru detalii

28-01-2013Comentarii introduseIntroducere comentariu 22-09-2023  


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
Pentru a te inregistra ca membru intra aiciAlte articole

Termeni juridici, grupare tematica

Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
20 useri online

Useri autentificati: