DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Aveti datorii la stat? Procedura de esalonare sau scutire


Marius Coltuc



Conform Ordonantei nr. 30 din 31 august 2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale pentru obligatiile fiscale restante la 31 august 2011, penalitatile de intarziere se anuleaza sau se reduc, astfel:
a) penalitatile de intarziere se anuleaza daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora se sting prin plata voluntara sau compensare pana la 31 decembrie 2011;
b) penalitatile de intarziere se reduc cu 50% daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora se sting prin plata voluntara sau compensare pana la 30 iunie 2012.

Daca beneficiarul isi achita obligatia esalonata, penalitatile vor fi anulate.

Prin OG 30/2011 pentru modificarea si completarea Codului Fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale a fost modificata si OUG 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata.

Aceasta stabileste ca, pe langa esalonarea la plata obligatiilor fiscale, la cererea contribuabilului, vor fi amanate la plata si penalitatile de intarziere aferente datoriilor esalonate, in vederea anularii.

Procedurile referitoare la aceste aspecte au fost stabilite prin Ordinul MFP nr. 2.677/ 2011.


Procedura de amanare

Pentru obtinerea inlesnirilor referitoare la amanarea la plata a penalitatilor de intarziere trebuie urmate aceleasi etape ca si pentru esalonare, la finalul carora, daca sunt indeplinite conditiile legii, se vor emite decizii privind ambele aspecte. Aceste etape sunt: depunerea cererii de esalonare, eliberarea certificatului de atestare fiscala, emiterea acordului de principiu, constituirea garantiilor si emiterea deciziei de esalonare si a deciziei de amanare la plata a penalitatilor de intarziere.
v In privinta garantiilor constand in scrisoare de garantie bancara sau in mijloace banesti consemnate pe numele contribuabilului la dispozitia organului fiscal, ordinul prevede ca acestea trebuie sa acopere atat sumele esalonate, cat si dobanzile si sumele amanate la plata, adica penalitatile de intarziere.


Anularea penalitatilor

In situatia in care sumele esalonate la plata au fost stinse in totalitate si au fost respectate conditiile prevazute de lege, organul fiscal emite, in doua exemplare, decizia de finalizare a esalonarii la plata a obligatiilor fiscale, precum si decizia de anulare a penalitatilor de intarziere amanate la plata.

Termenul de plata a ratelor de esalonare este data de 15 a fiecarei luni.

Prima rata din graficul de esalonare la plata are termenul de plata data de 15 a lunii urmatoare emiterii deciziei de esalonare la plata a obligatiilor fiscale.

Prin aceeasi ordonanta, Guvernul a decis introducerea unui unui regim juridic special al penalitatilor de intarziere aferente creantelor fiscale principale esalonate la plata.

Conform ordonantei, pe perioada de esalonare a obligatiilor fiscale principale si a eventualelor dobanzi aferente acestora, penalitatile urmeaza a fi amanate la plata in vederea anularii daca esalonarea la plata se finalizeaza.

Garantiile pe care le constituie contribuabilul trebuie sa acopere, pe langa debitul principal, si penalitatile de intarziere, precum si majorarile de intarziere amanate la plata.

Pierderea valabilitatii esalonarii la plata atrage pierderea valabilitatii amanarii la plata a penalitatilor de intarziere si a majorarilor de intarziere, In acest caz, garantiile se executa si in contul penalitatilor de intarziere si majorarilor de intarziere amanate la plata.

Prevederile referitoare la amanarea la plata a penalitatilor de intarziere se aplica si esalonarilor la plata existente in curs, precum si unui procent de 50% din majorarile de intarziere, reprezentand componenta de penalitate a acestora, aferente obligatiilor fiscale esalonate.

Potrivit O.G. nr. 29/2011 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, a fost modificata ordinea de stingere a obligatiilor fiscale, in sensul stingerii cu prioritate a tuturor obligatiilor principale in ordinea vechimii acestora si apoi a accesoriilor in ordinea vechimii acestora, pentru a se evita acumularea de noi accesorii in sarcina contribuabilului.

Astfel, in cazul in care suma platita nu acopera obligatiile fiscale datorate unui buget sau fond, distribuirea, in cadrul fiecarui buget sau fond, se face in urmatoarea ordine:
a) pentru toate impozitele si contributiile cu retinere la sursa;
b) pentru toate celelalte obligatii fiscale principale;
c) pentru obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor prevazute la primele doua puncte.


Detalii autor:
Avocat Coltuc Marius
Casa de avocatura Coltuc
www.coltuc.ro

17-01-2012



Comentarii introduse

coltuc [17-01-2012]
----------------
A se vedea si www.licitatiijuridice.ro



Introducere comentariu 10-12-2024  


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
Pentru a te inregistra ca membru intra aici







Alte articole





Termeni juridici, grupare tematica





Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
16 useri online

Useri autentificati: