DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Consulul si .. recomandarea sa


DanDe multe ori, cetateanul roman pleaca din tara cu gandul ca, o data ajuns la destinatie si stabilit intr-o tara straina, scapa de birocratia romana, de lipsa de profesionalism a unor functionari romani, de piedicile puse de acestia din incompetenta, prostie sau .. doar dintr-o inertie greu de inteles. Uneori asa si este si, chiar daca se intampla ca cetateanul respectiv sa mai aiba nevoie de anumite interactiuni cu autoritatile romane, serviciile consulare din acele tari le asigura, mai ales in ultimii 5-8 ani, un anumit confort psihic al desfasurarii unor demersuri intr-un mod civilizat.
Nu peste tot se intampla, insa, acest lucru.

Un fapt ciudat ne-a fost relatat zilele trecute.

Un cetatean a fost nevoit sa apeleze la un Consulat mai mic din Canada, pentru a efectua un anumit demers, demers necesar in contextul unei proceduri pe care o desfasura prin avocat in Romania.

In mod normal... nimic mai simplu, un serviciu consular banal, asigurat in baza unei legi in vigoare. In practica, insa, dl Consul a ales sa ii refuze acest drept, ba mai mult, sa ii sugereze ca avocatul care l-a pus sa solicite acel lucru nu stie ce face.

In urma unui schimb indirect de comunicari intre respectivul Consul si ... avocatul din Romania, dl Consul... in baza unei puteri totalitare pe care considera ca o are, decide sa nu aplice anumite prevederi ale legii, desi i-au fost indicate corespunzator, ci sa ... IL CONTACTEZE PE CETATEAN SI SA II SUGEREZE SA SCHIMBE AVOCATUL... PROPUNANDU-I DANSUL 'UNUL BUN'.

Este foarte interesant si de neinteles cum un Consul al Romaniei ajunge sa fie un fel de agent de vanzari pentru un avocat, fie el prieten sau ruda. Si mai interesant este faptul ca acest lucru se intampla cand cetateanul care apeleaza la el are deja angajat un avocat si a inceput deja un demers, demers ce este tinut in loc de o atitudine necorespunzatoare primita din partea unui functionar important al statului roman.

Toate astea se intampla in timp ce in alte Consulate din Canada, dar si din multe alte tari, acel serviciu consular s-a efectuat fara probleme.

Nici nu stim in ce limite sa incadram acest demers: incalcarea legii, incalcarea dentologiei profesionale a unei profesii extrem de frumoase, de reprezentant/functionar al unei tari in strainatate, de imoralitate....

Problema principala nici macar nu este aceasta, ci faptul ca, desi in final probabil dl Consul va fi obligat, prin Ministerul de Externe, sa aplice legea, timpul pierdut cu aceste refuzuri, energia si efortul depus in acest sens nu se pot cuantifica valoric si nu vor fi niciodata recuperate.

Si atunci... ne intrebam: bun, oare noi cand si unde vom scapa de acest balcanism lipsit de profesionalism? Sa ajungem sa facem o lista cu tarile/zonele unde nu vom putea face acest lucru?
Adica un fel de lista neagra?

17-08-2011Comentarii introduse

gribil [05-09-2011]
----------------
Un consul care sa sune pt recomandarea unui avocat dar care refuza sa isi faca obligatiile de servici... asta este chiar interesant. Oare dl Baconschi ce spune de asta?Introducere comentariu 08-04-2020  


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
Pentru a te inregistra ca membru intra aiciAlte articole

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
28 useri online

Useri autentificati: