DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Vanzarea la licitatie publica a bunurilor imobile urmarite silit


Appraisal & ValuationCa o consecinta a urmaririi silite imobiliare, vanzarea la licitatie publica este una dintre modalitatile prin care un creditor isi poate valorifica creanta pe care o are impotriva debitorului. Conform art. 500 al Codului de Procedura Civila (denumit in continuare "CPC"), debitorul are la dispozitie 15 zile de la primirea somatiei sa faca plata, somatie ce trebuie sa contina si datele de identificare a bunurilor imobile ce urmeaza a fi vandute la licitatie publica fiecare in parte.

Dupa evaluarea imobilului de catre insusi executorul judecatoresc sau de catre un evaluator si dupa stabilirea situatiei imobilului din extrasul de carte funciara, in termen de 5 zile, executorul va intocmi si afisa, potrivit art. 504 CPC, publicatia de vanzare a imobilului. Termenul stabilit pentru vanzare nu va fi mai scurt de 30 de zile, dar nici mai lung de 60 de zile de la data afisarii publicatiei de vanzare la locul unde va avea loc licitatia, aceasta putandu-se desfasura si in alt loc decat acela in care se afla imobilul.

Art. 506 CPC reglementeaza obligatia fiecarei persoane care doreste sa dobandeasca imobilul de a depune cautiune in valoare de 10% din valoarea estimata a bunului pe piata care, de altfel, este si pretul de incepere a licitatiei. Norma imperativa prevazuta de art. 507, alin. 2 ne spune ca "debitorul nu poate licita nici personal, nici prin alte persoane", insa acesta trebuie instiintat despre data, ora si locul vanzarii.

Inceputul procedurii licitatiei publice este marcat prin citirea de catre executor a publicatiei de vanzare si a ofertelor primite pana la acea data, continuandu-se cu oferirea spre vanzare a imobilului, prin trei strigari succesive, la interval de timp care sa permita optiuni si supralicitari, pornind de la pretul oferit care este mai mare decat cel la care s-a facut evaluarea sau, in lipsa unei asemenea oferte, chiar de la acest pret (art. 509, alin. 1 si 2, CPC).

Procesul-verbal in care vor fi mentionati toti cei care au participat la licitatie, sumele oferite de fiecare participant, precum si numele adjudecatarului imobilului trebuie, sub sanctiunea nulitatii absolute, semnat de catre executor, creditor, debitor si de catre adjudecatar.

Adjudecatar va fi numita acea persoana care ofera suma cea mai mare, urmand ca aceasta sa fie depusa in termen de cel mult 30 de zile de la data adjudecarii bunului imobil, deducandu-se valoarea cautiunii achitate anterior. La un pret egal, adjudecatar va fi desemnat cel care are un drept de preemtiune (creditorii) asupra imobilului respectiv. Insa, in toate cazurile, potrivit art. 510, alin. 2 CPC, creditorii urmaritori sau intervenienti nu pot sa adjudece bunurile oferite spre vanzare la un pret mai mic de 75% din cel la care imobilul a fost evaluat. Cand adjudecatar este un astfel de creditor, obligatia sa de plata va fi stinsa prin compensatie, creanta pe care o are impotriva debitorului si pretul imobilului compensandu-se pana la concurenta celei mai mici dintre ele.

Conform art. 513 CPC, adjudecatarul care nu a platit pretul imobilului va fi tinut responsabil pentru scoaterea in vanzare din nou a imobilului la un alt termen, iar creantele ocazionate de aceasta vor fi retinute cu precadere din suma depusa cu titlu de cautiune.

Executorul poate incuviinta, conform art. 515 CPC, plata de catre adjudecatar a "pretului in rate, numarul acestora, cuatumul si data scadentei acestora, precum si suma care se plateste de indata drept avans."

Ordinea de indestulare a creditorilor din suma obtinuta in urma executarii silite a debitorului este cea stabilita de art. 563 coroborat cu art. 564 CPC. In cazul in care aceasta suma nu este suficienta pentru acoperirea tuturor datoriilor, debitorul ramane in continuare obligat fata de creditori, conform art. 1718 al Codului Civil: "oricine este obligat personal este tinut de a indeplini indatoririle sale cu toate bunurile sale, mobile si imobile, prezente si viitoare".


Appraisal & Valuation - Valuation across Romania

Adresa: 9 Haga St, et. 1, sector 1, Bucharest
Mobil: + 40 733 146 603, Tel: + 40 21 230 20 09, Fax: +40 36 281 46 17
E-mail: office@a-v.ro
Web site: www.a-v.ro

06-07-2011Comentarii introduseIntroducere comentariu 20-09-2020  


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
Pentru a te inregistra ca membru intra aiciAlte articole

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
47 useri online

Useri autentificati: