Transferul intr-un penitenciar din UE in Romania
Lucian Niculescu L.LM
|
|
Ce trebuie stiut atunci cand un cunoscut, ori o ruda apropiata, condamnata in ue, doreste transferul intr-un penitenciar din Romania
In primul rand trebuie precizat ca transferarea unei persoane condamnate reprezinta o forma de cooperare internationala, bazata pe judecata umanitara, in sensul ca atingerea obiectivului privind reintegrarea sociala a condamnatilor , se realizeaza mai usor si eficace in tara de origine. Astfel, in baza unor conventii si tratate semnate intre statul roman si tarile membre UE, condamnatii au dreptul de a solicita transferarea in tara de origine.
Practic, o persoana condamnata printr-o hotarare ramasa definitiva, pe teritoriul unei tari membra UE poate, in conformitate cu dispozitiile Conventiei europene asupra transferarii persoanelor condamnate, adoptata la Strasbourg la 21 martie 1983, sa fie transferata pe teritoriul altei tari, pentru a executa aici condamnarea care i-a fost aplicata. In acest scop, condamnatul isi poate exprima, fie pe langa statul de condamnare, fie pe langa statul de executare, dorinta de a fi transferat in temeiul respectivei conventii. Exprimarea se va realiza intotdeauna in scris Ministerului Justitiei fie din tara de condamnare, fie din Romania.
Nu toate condamnarile se incadreaza in conditiile cerute de conventie, legiuitorul reglementand un prag inferior al cuantumului pedepsei, astfel ca pedepasa ce urmeaza a fi executata ori a mai ramas de executat, trebuie sa fie mai mare de 6 luni. De asemenea, cetatenia condamnatului trebuie sa apartina statului unde urmeaza a se executa pedeapsa ori restul de pedeapsa, in speta Romania.
O alta conditie ceruta o reprezinta fapta comisa de condamnat, fapta ce trebuie sa fie recunoscuta ca fiind infractiune si in legea penala romana.
Asadar la momentul ramanerii definitive a hotararii de condamnare, statul de condamnare, adica cel a carui instanta a fost investita cu judecarea cauzei, este obligat sa informeze pe cel condamnat despre posibilitatea transferarii in tara sa natala, cat si despre continutul conventiei ce reglementeaza acest aspect. In cazul in care condamnatul isi exprima acordul in acest sens, atunci statul de condamnare trebuie sa informeze Romania, in speta Ministerul Justitiei, cat mai curand posibil.
Nu este o conditie ca cel condamnat sa se adreseze statului de condamnare, cererea putand fi indreptata si direct catre Ministerul Justitiei din Romania. Aceasta din urma va dobandi calitatea de stat de executare si va fi obligata la derularea tuturor demersurilor ce decurg din cerere. Din acest moment condamnatul va fi instiintat in scris despre orice demeres si hotarare luata de catre vreunul dintre cele doua state implicate, cu privire la cererea de transferare.
Exista multe cazuri in care legislatia romana nu este compatibila in materie executional penala, cu legea altor state, astfel ca Romania trebuie sa adapteze sanctiunile la pedeapsa ori masura prevazuta de propria sa lege pentru infractiuni de aceeasi natura cu cea din statul de condamnare. In consecinta, odata transferat condamnatul va intra sub incidenta legii romane, fara insa a ii se putea agrava, prin natura sau durata sa, sanctiunea pronuntata in statul de condamnare si nici sa depaseasca maximul prevazut de legea penala romana.
Daca legiuitorul roman, considera ca trebuie schimbata sanctiunea, aceasta se va realiza sub temeiul procedurilor prevazute de legea procedural penala romana. Din momentul schimbarii, autoritatea competenta este obligata la respectarea unor conditii si anume:
a) va fi legata de constatarea faptelor in masura in care acestea figureaza in mod explicit sau implicit in hotararea pronuntata in statul de condamnare;
b) nu va putea schimba o sanctiune privativa de libertate printr-o sanctiune pecuniara;
c) va deduce integral din pedeapsa perioada de privatiune de libertate deja executata de catre condamnat;
d) nu va agrava situatia penala a condamnatului si nu va fi tinuta de limita inferioara a sanctiunii eventual prevazute de legislatia statului de condamnare pentru infractiunea sau infractiunile savarsite.
Daca procedura de schimbare a sanctiunii penale are loc dupa transferarea persoanei condamnate pe teritorul roman, instanta de judecata investita va mentine persoana in cauza, in detentie pana la finalizarea acestei proceduri.
De retinut, ca odata cu transferarea condamnatului in Romania, sansele de a fi eliberat printr-un act al puterii de stat ( amnistie, gratiere, etc) nu dispare ci dimpotriva. Fiecare parte poate acorda gratierea, amnistia sau comutarea pedepsei in conformitate cu constitutia sa sau cu celelalte reglementari juridice ale sale. Astfel ca sansele de a fi eliberat inainte de termen cresc simtitor.
Lucian Niculescu L.LM
lucian@consult-juridic.eu
10-01-2011
Comentarii introduse
|