DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Referitor la articolul "Programele PRIMA CASA semiesecuri in alte tari" - Saptamana financiara - 17 august 2009 - Dorin Deac


Aurora CiorobeaAvocat Aurora Ciorobea
Baroul Prahova
aurora.ciorobea@opticnet.ro


Referitor la articolul "Programele PRIMA CASA semiesecuri in alte tari" - Saptamana financiara - 17 august 2009 - Dorin Deac

A debutat cu surle si trambite. Au fost emisiuni televizate si multe articole in presa, in toate marile cotidiene, sau periodice. In final, Hotararea de Guvern nr. 717/2009 avea sa fie… un mare bluf.

Luat la "bani marunti" acest program pare facut in graba, in comparatie cu omologul lui din alte tari. Lipsesc, astfel, referiri la diferentierea pe localitati, vechimea apartamentului, componenta familiei solicitantului, suprafata apartamentului si multe altele. Avem insa o precizare de mare angajament "beneficiarii programului …sunt persoane fizice care la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta (OUG nr. 60 din 30 iunie 2009, privind unele masuri in vederea implementarii programului "prima casa") nu detin in comun sau individual, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, in proprietate o locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita, si nici nu au in derulare un credit ipotecar" (art. 1 alin. 2)

M-a interesat acest program din mai multe puncte de vedere: ca jurist, ca mama si ca prietena. Cred ca intr-o alta ordine…Fiica mea, vroia sa aplice pentru acest program. Ca orice jurist care se respecta m-am dus la textul de lege (HG nr. 717/2009, si ordonanta de modificare). Citindu-l…nu mi-a venit sa cred: fiica mea nu se incadreaza. Si asta de la primul articol, pentru ca detine in comun, impreuna cu alte persoane (bunicii paterni, noi, parintii si cei doi frati)…o locuinta. Asta e! Nu se poate, nu se poate (vom vedea mai tarziu ca nici nu merita…nu fiica mea, ci programul).

Nu conteaza ca noi locuim intr-un oras de provincie, unde fiica mea nu ar gasi de lucru; lucrand la o banca in Bucuresti, normal ca vrea sa se stabileasca acolo…Nu conteaza ca in casa locuim atatia…in functie de numarul de camere…Nu conteaza ca atunci cand se va casatori va vrea sa aiba viata ei, sn casa ei, separat de parinti si nu in provincie, unde oricum nu ar avea un loc de munca…dar, nu conteaza inca multe altele…

Prietena mea, sa-i spunem Oana, de asemenea, nu se incadreaza: soacra ei are in proprietate o locuinta.Si asta spus asa... in doua vorbe. E casatorita, are si ea un copil, poate ar mai vrea sa aiba unul…

Dar, oare cati sunt cei care nu se incadreaza si care nu vor vedea vreo casa cat timp vor trai pe aceste plaiuri mioritice ale lui "land of choice" (bine, daca legile vor continua sa instituie asemenea conditii, si daca guvernele vor continua sa creeze asemenea legi… )

Se pare ca singura constanta este expansiunea creditului si distorsionarea pietei, pe timp mai lung sau mai scurt, cu efecte negative asupra celor multi care nu se incadreaza in program…

In Romania programul se aplica pe o piata imobiliara in scadere, in timp ce in alte tari situatia statea altfel.

Pentru putinii posibili clienti ai programului rezultatul poate fi benefic. Pentru cei mai multi, insa, acest program, fie n-a reusit sa tina pasul cu scumpirile, fie a cauzat cresterea pretului-cum a fost cazul in SUA.

Interventia statului a dus, in prima faza la suspendarea temporara a declinului pretului locuintelor-tinta, sau chiar le-a scumpit pe cele de sub 60.000 de euro. Pentru ca, daca locuinta nu valoreaza atat, nu se acorda imprumutul. Trebuie, deci gasita o locuinta de aceasta valoare, sau marita valoarea unei locuinte gasite.

Conform articolului invocat, intelegem ca in Ungaria programul a impovarat bugetul. Din necesitatea de a incuraja planificarea familiala si relatiile de casatorie durabile, subventia pentru immobile cu denumirea recenta de "szocpol", poate fi solicitata in functie de copiii sau membrii de familie aflati in intretinere. Cererea are in vedere si un plafon privind numarul camerelor si pretul maxim de cumparare. Reprezentantii oficiali ai OTP Bank au declarat ca "pentru familii de una-doua persoane, numarul camerelor poate fi de la unu la trei, pentru trei persoane-de la 1,5 la 3,5 camere, iar pentru patru persoane-2-4 camere. Camerele cu o suprafata de maximum 12 mp se considera semicamere"

La noi cum e? Cum o fi!!!! Cum o da Domnul!

Cetatenii maghiari pot solicita "szocpol"-ul si in cazul in care detin in proprietate maxim 50% dintr-un imobil sau un imobil mostenit in care, la momentul solicitarii, locuieste beneficiarul.

La noi? Ati citit cum e. Mult mai clar: nu se poate!

In functie de numarul copiilor, subventia poate fi in valoare de 900.000 de forinti (aprox. 3.300 euro) pentru cei cu un copil, suma putand creste pana la 4.600.000 forinti (16.900 euro) pentru cei cu 4 copii. Incepand cu al cincilea copil se acorda 200.000 forinti pentru fiecare. Nu mai comentez, e inutil.

In cazul in care cuplul mai tanar de 40 de ani nu are copii, insa doreste sa-i aiba candva si mai doreste cumpararea unui imobil, se poate solicita respectiva subventie in avans, ea fiind primita pentru viitorii lor copii...In aceasta situatie cuplurile se "angajeaza" ca in termen de 8 ani (!) sa aiba 2 copii, iar cele care au un copil se angajeaza ca in termen de 4 ani sa mai aiba unul. De, lor le da mana…ca au unde sa-i creasca…

Evenimente neprevazute care impiedica indeplinirea conditiilor (deces, invaliditatea unui sot, sterilitaea etc) trebuie anuntate in termen de 90 zile prin intermediul institutiei de credit care a acordat imprumutul. E, oare, chiar atat de greu, domnilor guvernanti?????

Si este vorba despre locuinte noi( nu ca in Romania: vechi, sau noi, terminate sau in constructie, de care ‘or fi!!!). Cele vechi se achizitioneaza prin subventionarea ratelor sau solutii bancare privind creditele ipotecare.

In Ungaria mai exista dobanda subventionata cu scrisoare de ipoteca, credite speciale pentru extinderea sau modernizarea locuintei.

In urma implementarii acestrui program, in urma cu aprox. 10 ani, preturile au crescut ca urmare a faptului ca vanzatorii au incorporate subventiile in pret. E, nici ei nu sunt perefecti.

Dupa cum afirma acelasi Laszlo Diosi CEO OTP Bank Romania, programul a avut efect benefic asupra industriei constructiilor, dar nu trebuie neglijata marea povara asupra bugetului. Este motivul pentru care majoritatea acestor programe au fost recent interupte". Guvernul ungar a cheltuit deja aproape 5 miliarde de euro cu acest program si se gandeste serios la anumite corectii ale lui.

Ma opresc aici, deocamdata.

Acum sa revin la "oile" noastre. La altii se poate, la noi, nu. Si, ca sa fie tacamul complet, in emisiunea televizata de la Realitatea TV la cateva zile dupa aparitia articolului, s-a pus punctul pe "i": programul este un mare bluf. La indicatiile Uniunii Europene s-a mers pe ideea "hai s-o facem si pe asta", sau " noi am avut buna-vointa, dar…" si altele asemenea. Bancile au intrat in program doar ca sa imbunatateasca imaginea guvernului Boc. Apoi au pus clauze peste clauze si, in final, nu au aprobat niciun credit. Nici o casa nu a fost achizitionata prin acest faimos program! Dar, inainte de a nu aproba creditul, cer acte peste acte. Le tin bine intr-un sertar, si, dupa o perioada le solicita din nou, pentru ca, intre timp, au expirat unele...Din vina cui ? Tot a lor! Au recomandat, chiar, sa nu se apeleze la acest credit pentru ca este mai scump decat unul normal.

In cateva cuvinte, asa stau lucrurile in Romania. Probabil ca peste cateva zile vom citi in presa cat de bine functioneaza programul, cate zeci de credite s-au acordat, cat de multumiti sunt beneficiarii...si altele asemenea. Oare??


P.S.Mesaj adrest fiicei mele: cand o sa se dea drumul din nou la credite, cred ca ar trebui sa te muti in Ungaria…Nici nu e departe.

Si, o intrebare pentru autorul articolului din ziar: daca la "ei" sunt semiesecuri, cum sa numim marele esec de la noi????


Avocat Aurora Ciorobea (va urma)

25-08-2009Comentarii introduseIntroducere comentariu 21-10-2021  


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
Pentru a te inregistra ca membru intra aiciAlte articole

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
48 useri online

Useri autentificati: