DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Homo Homini Lupus


Magdalena Popeanga09.45
Langa usa Registraturii Judecatoriei Sector 1, pe care se afla afisul 10.00-12.00 Protest, vad 5 persoane, una dintre acestea fiind chiar clientul meu.
Ii explic acestuia, ca dat fiind protestul, activitatea de primire a cererilor de chemare in judecata se va desfasura intre orele 12.00-13.00, si nu intre orele 10.00-13.00, ca de obicei. Il vad revoltat, neintelegand cum, desi doar doua zile de lucru cu publicul se reduc la doar doua ore.
Ii spun ca nu avem ce face, decat sa stam cuminti langa usa, pentru ca la orele 12.00 va fi mult mai multa lume.

10.30
Deja atat randul avocatilor cat si randul justitiabililor s-au ingrosat considerabil. Lumea asteapta cuminte, unii isi lasa rand si incearca sa rezolve alte probleme, altii incearca sa glumeasca pentru a uita cat mai au de asteptat.
Unii colegi avocati aflati mai la coada, ii spun unei colege avocat insarcinate, aflate in fatza lor, (destul de tare incat sa auda si ceilalti colegi) ca atunci cand va incepe programul sa intre prima la judecatorul de serviciu. Ceilalti colegi ca si ceilalti justitiabili ce urmareau discutia incep sa se uite in alte directii, ca si cum nu ar fi auzit nimic, ca si cum nu ar fi observati nimic.

11.00
Jandarmul aflat la usa judecatorului se serviciu ne da vestea buna: la primirea cererilor vor fi 2 judecatori, nu unul singur. Ma uit in spatele meu: coada atinge deja proportii ce amintesc zilele de glorie comunista la unt.
O colega avocat din Targoviste nu intelege de ce ca avocat trebuie sa stai la coada. Se pare ca acolo avocatii sunt tratati cu respect. In Bucuresti umilinta este totala. Cativa colegi se uita apatici: da? Noi nici nu ne mai dadeam seama. Ne-am obisnuit.

11.30
La coada justitiabililor apare o femeie care incepe sa ii spuna jandarmului pe un ton imperativ sa nu favorizeze avocatii, (care de altfel se aflau incepand de la ora 9.30 acolo), si sa ii trimita pe acestia la randul justitiabililor.
Incepe sa tipe, sa ne priveasca dusmanos, sa impinga cate un coleg pentru a sta ea cu ochiul vigilent cat mai aproape de jandarm. Ma gandesc ca acest comportament al ei, este tipic celor din uitatele cordoane la coada la carne, cand cei ce faceau scandal se lipeau cat mai in fata. Si nu gresesc, dupa un drum la grefiera sefa (pentru a reclama ca avocatii stau la rand separat si pentru a veni apoi la jandarm sa ii spuna ca va veghea sa se intre la judecator “unu si unu“), o vad lipindu-se la jumatatea cozii.

11.45
Un alt justitiabil isi iese din fire, varsandu-si nervii tot pe jandarm, acuzandu-l ca nu vegheaza la organizarea cozii “in stil indian” .

11.57
Jandarmul incearca marea cu degetul, si… ni se permite sa intram cate un avocat si un justitiabil la cele 2 judecatoare.

12.15
Am reusit sa depun cererea. Intrucat orele de protest s-au incheiat, ma gandesc sa ma duc la un grefier de sedinta pentru a lua o citatie pentru procedura cu strainatatea in vederea traducerii ei.
Intru, grefiera se afla in birou, ii spun pentru ce am venit dar… eu nu vad ca e ocupata? Mananca inghetata. Sa ies frumos afara putin si sa astept. La asta nu ma asteptam… credeam ca pauza de inghetata intra in orele de protest.
Ma enervez prea tare pentru a mai astepta, asa ca plec catre Sectia a III-a civila, Tribunal.

12.40
Tribunalul pare un vas ce e pe cale sa naufragieze. Oameni derutati, stand pe la usi inchise. Programe ciudate: 9.00-10.00, 10.00-11.00, 10.00-12.00, avocati care nu mai inteleg nimic si se plimba prin fata usilor inchise si a programelor “de o zi” pe care nu le-au putut citi in stele.
Ajung in fata usii de la Arhiva sectiei a III-a civile. O avocata bate la usa inchisa. Isi varsa naduful in fata mea si a clientei mele care incremenim in fata afisului - Activitate suspendata - cum, cand, pentru cat timp, intre ce ore? se invalmasesc in capul nostru.
Colega avocat pleaca, usa de la arhiva se deschide furtunos, si ignorand fetele noastre perplexe, o grefiera ne zbiara: CE BATETI ASA IN USA? NU VEDETI AFISUL? SUSPENDAT! ACTIVITATEA E SUSPENDATA!
Nu am batut noi, o avocata care a plecat, noi doar admiram finetea scrierii. Expresia grefierei se mai imblanzeste: e suspendata activitatea. Pentru cat timp intrebam noi? Pentru toata ziua. Bine, dar maine, are rost sa batem drumul si maine pana aici? Nu stie, nu are ce relatii sa ne dea, a venit ordin de sus, ca azi e suspendata activitatea. Maine e alta zi, nu stie ce se va intampla, orice e posibil. Pe ce motiv e suspendata activitatea? Grefiera ne trage o privire crunta dar nu ne raspunde. Pe nesimtite, au aparut si alte persoane dornice de informatii. Prea mult, nu se dau relatii. Si buf, usa se inchide.

13.00
Serviciile de fotocopiere merg foarte bine, imi fotocopiez niste documente. Ei nu fac greva, nici protest, nici nu isi suspenda activitatea.
Oameni bat nervosi in usi inchise, nimeni nu le deschide.
Trec pe holurile Tribunalului, si aud oameni injurand sistemul, avocati plangandu-si orele pierdute fara a-si face treaba, oameni injurand avocati, oameni blestemand avocati. Trebuie sa fie o legatura intre inactivitatea acestor instante si avocati, un complot de nimeni stiut.
Un avocat se zbate nervos asemeni dragonului Creasta Norvegiana inconjurat de oamenii lui Charley Weasley. Cedeaza si pleaca furtunos, in timp ce oamenii ce asteapta in fata usii inchise a Arhivei sectiei a IV-a civile injura avocatii.
Plec din aceasta instanta cu sentimentul plin al omului care a gasit vinovatii in acest sistem: avocatii.

14-07-2009Comentarii introduse

carpatina [05-10-2009]
----------------
Va fi vai de lume, cand vor face avocatii protest!Introducere comentariu 18-06-2024  


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
Pentru a te inregistra ca membru intra aiciAlte articole

Termeni juridici, grupare tematica

Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
25 useri online

Useri autentificati: