Model de impozitare a salariilor cu cota unica si baza progresiva
Lucian Popescu
|
|
Autor: dr. Lucian Popescu
Universitatea Spiru Haret din Bucuresti
REZUMATUL UNUI ARTICOLUL PUBLICAT IN REVISTA "GESTIUNEA SI CONTABILITATEA FIRMEI"
Impozitarea veniturilor in general si a veniturilor din salarii in particular cunoaste mai multe modalitati de aplicare, intre care impunerea prin cota unica isi disputa intaietatea cu impunerea prin cote multiple (crescatoare). Dar fiecare mod de impozitare prezinta avantajele si dezavantajele sale privite atat din punct de vedere al statului cat si al contribuabilului.
Materialul de fata isi propune sa elaboreze insa un al treilea mod de impozitare care sa imbine simplitatea cotei unice cu randamentul fiscal ridicat al cotelor multiple.
Pentru aceasta, sa observam ca impozitul pe salarii (IS), pentru impozitarea cu cota unica, se obtine inmultind cota procentuala unica (Cu) cu un asa numit Venit baza de calcul (VBC), astfel:
IS = Cu × VBC
Venitul baza de calcul reprezinta diferenta dintre Salariul brut (SB) si Contributiile sociale individuale (CSI) inclusiv o Deducere personala (DP), astfel:
VBC = SB - CSI - DP
Contributiile sociale individuale (CSI) pot fi exprimate, in general, ca o cota procentuala cumulata (Cs) din Salariul brut, astfel: CSI = Cs × SB, asa ca:
VBC = SB - Cs × SB - DP = (1 - Cs) × SB - DP, asa ca:
IS = Cu × ((1 - Cs) × SB - DP) = Cu × (1 - Cs) × SB - Cu × DP
Ecuatia de forma: IS = Cu × (1 - Cs) × SB - Cu × DP reprezinta in planul caracteristicilor IS si SB o dreapta de forma y = mx + n, in care m = Cu × (1 - Cs) este panta dreptei iar ordonata la origine, n = - Cu × DP, asa cum este reprezentata in Figura 1, graficul 1. Se observa ca in acest mod de impozitare, impozitul creste liniar cu Salariul brut, panta de impozitare fiind dictata direct de cota unica de impozitare si influentata de cota contributiilor sociale individuale.
In cazul cotelor multiple, intervalul de variatie, respectiv Salariul brut (Venitul baza de calcul) se imparte in intervale (in cazul ilustrat - trei - I1, I2, I3) pentru care cotele procentuale (pantele) cresc de la un interval la altul. Acest mod de impozitare genereaza caracterul progresiv al impunerii cu cote multiple - Figura 1, graficul 3.
Pentru a transforma variatia liniara in variatie progresiva, mentinand cota unica de impozitare, in relatia impozitului pe salariu, Venitul baza de calcul se inmulteste cu o functie de corectie care-i va conferi caracter de progresiune:
IS = Cu × VBC × f (SB).
In articol se justifica alegerea unei functii progresive de forma:
in care "a" se dimensioneaza astfel ca la salarii mici (<1.000 RON) impozitarea sa fie similara impozitarii cu cota unica, iar "b", astfel ca la salarii mari (de cinci ori salariul mediu brut pe economie), impozitarea sa devina o data si jumatate cat impozitarea cu cota unica si cam tot de atatea ori mai mica decat impozitarea prin cote multiple (Figura 1, graficul 2).
In finalul articolului sunt prezentate concluzii privind rezultatele cercetarii referitoare la cele trei tipuri de impozitare analizate din 500 in 500 de RON pana la de 5 ori salariul mediu brut pe economie (6.350 RON), realizate pe baza algoritmilor de calcul tabelar Excel.
10-08-2007
Comentarii introduse
|