DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Controlat si imprevizibil


Gabi Augustiniu



Matematica este o stiinta frumoasa, prin exactitatea ei. In cadrul creat de-a lungul timpului de geniali pasionati ai stiintelor exacte, cei care patrund in lumea matematicii simt ca totul poate fi descoperit, controlat, cunoscut. Si asa este, un bogat volum de reguli, legi, axiome, postulate guverneaza cadrul "juridic" al acestei lumi. De multe ori, matematicieni eminenti, descoperitori de noi si noi reguli, adevarate personalitati ale lumii abstracte ale matematicii, in viata de zi cu zi au fost inadaptati, rupti de o existenta rationala si normala. Si asta intrucat, in timp ce societatea umana nu le putea oferi un punct de sprijin real, nu le putea aduce micile fericiri ale vietii de zi cu zi, intrarea in lumea matematicii reprezenta o alternativa fericita, plina de satisfactii, oferindu-le, in plus, un control exact al "evenimentelor". In timp ce lumea, guvernata de cadrul juridic al vremii le oferea instabilitate si insecuritate, matematica, guvernata de cadrul strict al regulilor sale aducea stabilitate. Ne punem intrebarea, atunci, ce lipseste unei societati ce nu poate oferi membrilor sai o siguranta si un control multumitor asupra propriei vieti.

Trecand peste criticile punctuale aduse inerent diferitelor sisteme juridice, asupra aplicarii lor in societate, discutia poate aluneca, insa, si asupra naturii umane. Imprevizibila, plina de contraste, variata din toate punctele de vedere, natura umana aduce cu consecventa semnele de intrebare ale existentei unei societati guvernate in egala masura de niste legi (perfecte sau nu) dar si de propria fiinta. Voit sau nu, aruncarea responsabilitatii privind imperfectiunile societatii cad asupra sistemului juridic si a institutiilor care il impun/aplica, dar, de cele mai multe ori, aceasta este doar un efect al societatii unde acest cadru exista. Sa fie, oare, doar o intamplare ca societatile si civilizatiile cele mai puternice au si cel mai bun sistem juridic, precum si cea mai eficienta aplicare? Greu de crezut.

Revenind la stiintele exacte, trebuie spus ca si acestea, la randul lor, au, pe langa reguli stricte, nenumarate limitari, presupuneri, conventii, care, intr-un tot unitar si controlat, creeaza un mediu controlabil. Ce ar fi daca s-ar dovedi la un moment dat ca Postulatul lui Euclid este fals? Intregul monument al matematicii, construit in mii de ani, s-ar darama precum unui castel de nisip si intreaga sa lume ar fi lasata intr-o dezordine absoluta. Revenind la societatea umana, insa, imi pun intrebarea ce s-ar intampla daca una din legile sale fundamentale, ar fi desfiintata, abrogata? Efectele ar fi, evident, destul de importante (un exemplu in acest sens, foarte accesibil noua, poate fi adus si de impunerea comunismului in tarile Europei de Est), dar nici pe departe la fel de devastatoare. Societatea, bazata pe o elasticitate instrinseca, s-ar adapta la noile conditii, schimbarile de ansamblu ar fi minime, inertia ar face ca schimbarile sa nu fie atat de dureroase.

Chiar daca intentia acestor randuri nu este aceea de a aduce laude unei societati pentru imperfectiunile ei, o concluzie poate fi fortata aici: conteaza mai putin cadrul in care evoluam, el poate fi usor schimbat, imbunatatit sau degradat. Ceea ce conteaza se afla undeva mult mai ascuns, de o subtilitate deosebita, in insasi natura firii umane, cea aflata in eterna incercare de a controla incontrolabilul.

23-09-2006



Comentarii introduse

claudiana [04-12-2006]
----------------
uneori societatea se educa si printr-un cadru legal.Sunt multe tari europene unde oamenii par mai civilizati, in realitate legislatia ii civilizeaza, sau mai bine zis sanctiunile pecuniare.



Introducere comentariu 01-12-2024  


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
Pentru a te inregistra ca membru intra aici







Alte articole





Termeni juridici, grupare tematica





Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
11 useri online

Useri autentificati: