Common Law, un sistem de succes
Magdalena Popeanga
|
|
Common Law (legea comuna) - legea pretutindeni aceeasi, isi gaseste radacinile in timpul regelui Henric al II-lea al Angliei (1154-1189).
Alaturi de Curtea sa, Henric al II-lea calatorea pe domeniul regal atat in Anglia cat si in Franta. Deciziile de a pleca dintr-un loc in altul se luau numai de catre rege, surprinzand de cele mai multe ori supusii.
Un efect al acestor calatorii de pe un domeniu pe altul a fost acela al crearii Curtii de Justitie in toate provinciile regale. Regele impreuna cu judecatorii poposeau din loc in loc pentru a imparti dreptatea.
Sistemul avea dezavantajul ca petentii trebuia sa urmeze Curtea prin orasele prin care aceasta trecea, iar in literatura engleza sunt surprinse cazuri in care petentii urmareau cate 5 ani Curtea de Justitie.
Cu toate acestea, oamenii apelau mai degraba la judecata acestor Curti ce presupunea un juriu si audiere de martori decat la judecata obisnuita in care se aplicau ordaliile prin foc, prin apa sau prin bataie.
Incepand din anul 1166, sherifful primea un ordin prin care i se indica ora si ziua la care trebuia sa convoace juriul. Acesta era compus din cavaleri de preferinta, iar in lipsa acestora din oameni liberi. Modul de alegere a juriului nu era deloc simplu. Initial notabilii judetelor numeau 4 cavaleri, acestia numeau alti 2 cavaleri la 100, iar acesti doi cavaleri numeau alti 10 care impreuna intregeau juriul unei sutimi de oameni.
Adunarea era prezidata de judecatori. Judecatorii supuneau juriului chestiunea de fapt iar acestia din urma dadeau verdictul - vere dictum. Mai tarziu, rolul de acuzator il va avea Marele juriu iar judecata veridicitatii acuzarii va fi deferita Micului juriu.
Incepand cu secolul al 13-lea, sunt interzise ordaliile cu fierul rosu si prin apa. In mod ciudat, nu se specifica nimic legat de ordaliile prin bataie, iar in anul 1819, Anglia se trezeste in situatia de a se pune in discutie in fata unei instante daca se va respinge sau nu unui ucigas anchetarea cu ordalia prin bataie, ucigas care solicitase in mod expres acest mod de anchetare si invocase ca acesta nu a fost in mod expres interzis.
Prin urmare, sistemul judecatorilor ambulanti, initiat de Henric al II-lea a dus la aparitia Common Law-ului. Aceasta intrucat, desi fiecare Curte feudala sau populara in parte, judeca dupa obiceiul locului, judecatorii nu erau legati de un anumit teritoriu, ei plecau din judet in judet, impunand tendinta de a face astfel incat peste tot sa se adopte obiceiul cel mai bun - ajungandu-se deci la impunerea precedentelor. Mai mult decat atat, precedentele erau inregistrate de Curtea Centrala (exista deci o evidenta a spetelor).
Domnia lui Henric al II-lea este un moment definitoriu pentru formarea sistemului englez, desi continua sa existe in acea perioada distinctia intre Curtile civile si Curtile eclesiastice.
S-au spus multe despre Henric al II-lea si despre ideea sa care a dus la crearea unui sistem original, definitoriu pentru civilizatia anglo-saxona. S-a spus ca imprejurarile i-au permis lui Henric al II-lea sa creeze acest sistem: "Un rege puternic, un baronaj slab, un regat omogen, o biserica infranta."
Nu as vrea sa adaug decat ca, poate, este mai mult decat atat. Multi dintre noi uita ca unul dintre regii bine cunoscuti din istorie si literatura, unul dintre regii ce au urmat dupa Henric al II-lea de altfel, si anume, regele Richard Inima de Leu, a fost absent vreme indelungata de la conducerea Angliei. In timp ce Anglia era condusa de Ministri (care aparau chiar tara impotriva uzurpatorilor!), regele luase calea cruciadelor, inspaimantand populatia Ierusalimului.
La intoarcerea din Cruciada, Richard a fost luat prizonier si aceeasi Ministri, au incercat sa stranga cei 100.000 de livre pentru a-si rascumpara regele.
Impozitele puse nu au fost deajuns pentru a strange aceasta suma, dar au reusit sa il readuca pe rege in Anglia, la conducerea tarii lor.
Iata, deci, ca nu imprejurarile neaparat, au facut acest sistem sa mearga, ci oamenii.
Aparitia Common Law-ului ne aduce nu numai un sistem diferit ci si o conceptie diferita, viabila si o lectie din care avem multi de invatat: pentru ca un sistem sa fie viabil trebuie ca cei ce il aplica sa il respecte, respectandu-se pe ei insisi.
05-03-2006
Comentarii introduse