DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Povestea unui om


Catalina Elisabeta StanPovestea de mai jos nu te descrie pe tine, stimate cititor, ci un om simplu, aflat in fata unei probleme pe care singur nu o poate rezolva. Nu este un om reprezentativ pentru o categorie majoritara de oameni, povestea cautand doar sa surprinda un om dintr-o categorie semnificativa.

Toata lumea stie ca atunci cand mergi la doctor, trebuie sa ii incredintezi cele mai adanci secrete ale tale in materie de sanatate. Daca are rabdare si dispozitie sa te asculte, trebuie neaparat sa ii spui tot ce te doare, tot ce nu te doare, tot ce trebuie sau nu trebuie sa te doara. Numai daca esti pe deplin sincer si complet in ceea ce spui, sunt sanse ca doctorul sa te ajute intr-o masura foarte mare. Cand merge la doctor, omul gandeste ca merge la cineva care este de partea lui. Confidentialitatea si increderea trebuie sa guverneze relatia doctor-pacient.

Nici relatia client - avocat nu este cu nimic mai diferita. De fapt, nu ar trebui sa fie, pentru a fi mai exacta. Pentru ca intre teorie si realitate este o distanta semnificativa. Asa cum este si pentru omul din poveste.

Omul vine la avocat cu o total alta atitudine, una in care avocatul nu este decat in parte de aceeasi latura a baricadei cu el. De multe ori omul considera ca, cumva, avocatul este platit de Stat, deci el chiar are dreptul la informatii si sustinere gratuita. Primul contact, tatonarea, il gaseste de multe ori pe om intr-o oarecare lipsa de incredere, intr-o incercare furibunda de a prezenta lucrurile intr-o varianta cat mai simplificata, declarandu-se intotdeauna de partea dreptatii si despartit de reusita doar de cateva detalii juridice. In incercarea sa, omul de multe ori omite sau ascunde elemente importante ale cazului, elemente pe care apoi, din teama de a nu se contrazice singur si a se face de rusine, va continua sa le ascunda. Omul crede ca, simplificand lucrurile, il va determina pe avocat sa il ajute pe bani cat mai putini, si ca astfel va iesi, in mod sigur in castig.

Convins de dreptatea sa, omul simte ca, odata inceput, procesul va fi unul in care simplele cuvinte pe care le are de spus, vor inclina soarta catre el. Evolutia cazului, contrara asteptarilor, il suprinde si bulverseaza, odata cu aparitia surprinzatoare a elementelor ascunse de el, dar aduse in discutie de partea adversa. Privind nemultumit la avocat, apoi la judecator si in final la partea adversa, omul va ramane intotdeauna cu sentimentul ca Justitia este corupta, ca sigur ca partea adversa se cunostea cu instanta, daca nici in cazul sau atat de simplu si clar, nu i s-a dat exact dreptatea pe care o dorea el. Suparat pe viata sa amara, suparat pe nedreptatea facuta, pe om il macina zile intregi rezultatul procesului. El stie sigur ca se putea si mai mult dar.... durere.

O durere mare il cuprinde, tensiunea se ridica, atacul se declanseaza. Telefon, salvare, doctor, urgenta. Dupa stabilizarea situatiei, inca in panica, omul decide sa intre in rezervele sale financiare, pentru a fi sigur ca va avea parte de cel mai bun tratament din partea tuturor. Sanatatea inainte de toate. O sanatate, si asa subrezita de supararea cu procesul. Of, ce bine ar fi fost daca avocatul ala ar fi spus si el mai multe! Si daca Justitia asta nu ar fi atat de corupta!

30-01-2006Comentarii introduse

foxman [05-02-2006]
----------------
Stimata naratoare, incep cu un citat de Goethe, descoperit in timpul facultatii intr-o carte uitata pe un raft in biblioteca, si probabil nu prea des citita...:"... adevarata valoare a omului, poate fi calculata in functie de cantitatea de adevar pe care o poate recunoaste..."
Posibil ca omul sa aiba dreptate si sa isi puna intrebarea " de ce avocatul nu a spus mai multe in proces?"
De foarte multe ori intalnesc pe holurile judecatoriei avocati care din dorinta avida de a-si rotunji fondurile financiare promit clientilor chiar si atunci cand cunosc de la bun inceput rezultatul, o rezolvare favorabila celui in cauza. Cu toate acestea multi spera ca avocatul este trimisul lui Dumnezeu si spera ca toate cauzele sa fie in favoarea lor. Asemeni si omului la care faceti referire. De asemena sunt multi avocati tineri care pe holurile judecatoriei stau la vanatoare de clienti si promit rezolvarea cauzelor inainte de consultarea si analizarea cauzelor. Si aceste fapte duc la concluziile omului la care faceti vorbire...
Cu toate acestea sper si imi doresc ca intr-o buna zi aceste practici sa dispara iar avocatii cu vocatie si succes sa se faca remarcati chiar daca sunt tineri sau varstnici, fara a se mai face discriminari.
In ceea ce priveste coruptia , nu doresc sa ma pronunt sau sa fac vreun comentariu, ar fi de prisos.
Oricum sanatatea multor persoane poate fi pusa in discutie , datorita multor procese care duc la afectarea sanatatii...
Cu toate acestea sunt de partea celor care studiaza si sunt fascinati de tot ceea ce inseamna pledoarie , succes si dreptate.

Dan [06-02-2006]
----------------
As fi fost mai inclinat sa dezaprob optiunea omului de a-i ascunde avocatului detalii ale cazului, precum si lipsa de onestitate cu el insusi... Si ca sa continui in acelasi mod frumos, inceput de foxman, il voi cita si eu pe Goethe, aproximativ, insa: "Daca inchei gresit primul nasture, nu vei reusi sa iti inchei toata haina"

doruliviu [29-06-2010]
----------------
Scuzata sa-mi fie interventia daca pare superficiala sau infantila, ceea ce ar fi justificat dat fiind faptul ca sunt student la drept in anul III, dar a se pune semnul egalitatii intre dreptate si adevar, pe de o parte, si castigarea procesului in instanta, pe de alta parte, presupun ca uneori este cale lunga. Am auzit in repetate randuri mai ales in materie penala ca avocatul "testeaza" capacitatea autoritatilor legal indrituite in corecta rezolvare a unui caz mai ales in ceea ce priveste legalitatea lui, profitand clientului fiecare greseala a acestora din urma. Din punctul meu de vedere , chiar daca prin legea 51/1995 se stabileste faptul ca avocatul ajuta la corecta solutionare a unui proces, nu trebuie pierdut din vedere faptul ca avocatul intervine in favoarea clientului sau, client care nu intotdeauna este de buna credinta.
Introducere comentariu 08-04-2020  


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
Pentru a te inregistra ca membru intra aiciAlte articole

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
50 useri online

Useri autentificati: