DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Pledoarie pentru Avocat


Catalina Elisabeta Stan



Cand am parcurs pentru prima data Statutul profesiei de avocat, am fost impresionata (proaspat absolventa fiind) de principiile fundamentale ce guverneaza aceasta profesie: a) principiul legalitatii; b) principiul libertatii; c) principiul independentei; d) principiul autonomiei si descentralizarii; e) principiul pastrarii secretului profesional.

Imaginea mea despre aceasta profesie a devenit una impresionanta, avocatul devenise in ochii mei un om urias, un monument al independentei si profesionalismului. M-am gandit atunci ca este cea mai frumoasa profesie din lume, lipsita de orice constrangere majora, alta decat Legea. Indragostita de profesia de avocat, priveam, de cate ori aveam ocazia distinsii si distinsele domni si doamne avocat, in exercitarea profesiei, asteptand un spectacol extraordinar in momentul in care acestia se ridicau si incepeau concluziile finale.

Prima surpriza neplacuta a fost atunci cand, un domn avocat a carei varsta o depasea pe cea a tatalui meu, a carei distinctie o depasea pe cea a multor politicieni ai vremii, a fost pus intr-o situatie jenanta de catre onorata instanta. Acel moment in care acel domn avocat a fost nevoit sa linga pur si simplu niste timbre pentru a le lipi, in fata tuturor, timbre aruncate pur si simplu de catre un judecator care ii putea fi copil, m-a urmarit mult timp de atunci incolo.

Intre timp am revenit cu picioarele pe pamant, anii au trecut, aducand cu ei o furie neputincioasa a omului care este atat de marunt incat parerea sa nu conteaza si nici nu va conta vreodata. Si are atat de multe de spus. Profesia de avocat mi-a aparut in fata prinsa in constrangeri absurde, aduse de imposibilitatea de a avea drepturi depline de a isi reprezenta clientul, de a beneficia de o pozitie egala celorlalte parti implicate in proces, de a beneficia de o protectie sociala corespunzatoare, macar egala cu cea a celorlalte categorii profesionale.

Distinctia profesiei, atat de evidenta prin prisma rolului sau in proces, este umbrita de cadrul in care acesta isi desfasoara activitatea. Din fericire, insa, majoritatea avocatilor reusesc sa treaca peste aceste obstacole si sa-si exercite profesia in mod cel putin onorabil. Pentru ca, nu-i asa, de cele mai multe ori omul reuseste sa se adapteze si sa se impuna in orice conditie potrivnica, iar valoarea sa razbate in cele mai dificile situatii. Nu acesta este secretul de a fi mereu un castigator?

10-11-2005



Comentarii introduse

george40 [11-11-2005]
----------------
sunt licentiat in stiinte juridice si am ajuns sa fiu bucuros ca nu practic in justitie

lucia-ana [12-11-2005]
----------------
Intr-adevar, unii distinsi magistrati au o placere deosebita in a-i umili pe avocati.

blebeamih [18-11-2005]
----------------
... sa fie oare din complex??

sk [24-11-2005]
----------------
de ce judecatorii se supun constiintei daca se supun si legii
,,judecatorul este scavul legii".Daca o lege este deficitara judecatorul este constrans a da o sentinta atunci, chiar daca aceasta nu este in conformitate cu propria constiinta.Asadar,consider ca nu se prea poate sa se supuna amandurora(constiintei si legii).Consider ca este necesar ca legiuitorul sa fie ulta mai prudent in elaborarea legilor.Voi ce parere aveti?Am dreptate? Evident este o chestiune si de interpretare, insa, dupa parerea mea, o lege buna care sa impuna o conduita unitara, pentru toti, trebuie sa existe o posibilitate mica de a putea fi interpretata, ideal ar fi deloc. In cazul acesta judecatorului i-ar fi mult mai usor, sau cel putin JUSTITIA isi va recapata adevaratu rol: de a mentine oridinea intr-un stat de drept, s nu de a-l interpreta dupa interesul fiecaruia. Astept si alte opinii referitoare la aceasta probema pe care a deschis-o, la: alexe_marian_cristian@yahoo.com

xenia.oprea [13-04-2006]
----------------
ca si george40 sunt licentiata in stiinte juridice, eu insa imi doresc sa practic aceasta nobila profesie. Ce ne facem insa cu avocatii care cer bani pentru a te accepta in stagiu, sau care pretind sa lucrezi ca "negru pe plantatie" fara salariu? Exista insa cu siguranta profesionisti si in randul avocatilor si al judecatorilor.




Introducere comentariu 12-12-2024  


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
Pentru a te inregistra ca membru intra aici







Alte articole





Termeni juridici, grupare tematica





Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
16 useri online

Useri autentificati: