Dreptul la informare
Gabi Augustiniu
|
|
Informatia este prezenta peste tot in jurul nostru. Ea circula cu o viteza uimitoare si are capacitatea de a se difuza in aproape orice mediu, trecand peste aproape orice obstacol. In lipsa de surse de informatie, oamenii se simt neimpliniti, frustrati, complexati si au mereu instinctul de a sorbi efectiv orice zvon, veste soptita.
Progresele ultimilor ani au adus cu ei o coborare a barierelor ce stateau in calea difuzarii informatiei, mai intai radio-ul si televiziunea si acum internetul fiind principalii factori ai acestui proces impresionant.
Impinsi de la spate de obligatiile asupmate prin programul de aderare, romanii s-au vazut constransi in a incepe sa elibereze informatia, sa rupa legaturile invizibile cu care le tineau prinse.
Efectele s-au vazut imediat, romanii au devenit in scurt timp tot mai avizi de informatie bruta, tot mai constienti de importanta cunoasterii ei. Impinse de modernismul care se ascunde sub programe extrem de frumos denumite, de gen e-government, diverse institutii au inceput sa publice pe Internet anunturi, comunicate, stiri si chiar evenimente, facilitand extrem de mult accesul publicului (minoritar si asa, cu acces la Internet) la aceste informatii, si scutindu-l de chinuitorul proces, arhicunoscut, de extragere a informatiilor de la secretariate, birouri de informare, birouri de specialitate sau chiar aviziere.
Existent de ani buni in strainatate, accesul facil la informatii incepe sa apara si in tara noastra, desi mai sunt imens de multi pasi in acest sens (sa nu uitam ca nimeni nu poate studia dosarele din Depozit, daca nu are procura speciala in acest sens, refuzandu-se astfel accesul liber al cetateanului la informatii care sunt publice, asa cum sunt si sedintele de judecata).
Din pacate, insa, de cele mai multe ori, chiar si in conditiile in care informatiile prezentate sunt publice, de multe ori accesul liber la ele este ingradit. Intr-una din zilele trecute, colegii de la acest Site au primit din partea unei asemenea institutii refuzul total al acceptului privind preluarea si transmiterea comunicatelor sau a oricarei alte informatii publicate de respectiva institutie. Refuzul a venit fara o motivare, intrucat, cel mai probabil, aceasta motivare nu putea fi facuta. Daca in ceea ce priveste comunicatele, as putea fi oarecum tangential de acord cu o temere ca respectivul continut ar putea suferi alterari prin preluare si transmitere, mentiunea privitoare la 'alte informatii' este de-a dreptul intriganta.
In momentul aflarii acestei vesti, o singura intrebare mi-a venit in minte: este vorba de confuzie, de rea-vointa sau de altceva? Si daca este vorba de altceva, despre ce poate fi vorba? In momentul redactarii acestui material, autorul nu a putut gasi inca un raspuns. In cel mai bun caz el insa ar putea fi continut intr-un singur cuvant: inertie. Dar nu sunt prea convins ca este asa...
31-10-2005
Comentarii introduse
blebeamih [04-11-2005]
----------------
culmea ?! tocmai ce am vazut un sit, comunicatdepresa.ro sau cam asa ceva in care baietii pur si simplu luat tot ce le picau in mana de peste tot, orice comunicat, fara sa isi mai faca probleme ... Cred ca nu mai era necesar sa intrebe...
lucia-ana [09-11-2005]
----------------
cred ca este vorba pur si simplu de niste minti inguste
vasile_baciu [30-01-2007]
----------------
La selectia ptr. atribuirea contractului de achizitii ptr.produse nu a stat un caiet de sarcini care sa cuprinda denumirea produsului,caracteristicile si cantitatile ferme,decit o simpla lista cu anumite produse dintr-o grupa de materiale.OUG nr. 60/2001,valabila pina in iunie 2006,si urmata dupa abrogare deOUG 34/2006,stiplua acest lucru. Cine se face vinovat ca sau facut selectie si semnat contracte fara sa respecte Ordonantele .
Astept raspuns
Vasile Baciu
Cluj-Napoca
telefon mobil
0722300567
vasile_baciu [05-02-2007]
----------------
Revin la rugamintea de imi raspunde.Daca la initierea unei selecti de oferte,nu s-a intocmit un Caiet de sarcini cu : denumirea produsului,caracteristicile acestora si canatitatea minima sau maxima .Cine este responsabil de faptul ca nu s-a creiat cadrul legal ptr. urmarirea contractelor de furnizare produse?