DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Lantul "trofic" al justitiei


Gabi Augustiniu



Atunci cand o infractiune este comisa, se naste cel putin un dezechilibru ce afecteaza societatea si, eventual, in mod direct, anumiti membri ai sai. Raspunsul societatii este simplu, restabilirea echilibrului, in ceea ce o priveste, fiind reglementata de Codul Penal, recuperarea pagubelor si a daunelor realizandu-se si in aria Dreptului Civil sau Comercial.

Mecanismul descris mai sus este unul de o dezarmanta eficienta, purtand in prezent o puternica amprenta a rafinarii suferite in decursul anilor. Realizarea lui urmeaza un adevarat circuit "natural", circuit in care o serie de parti sunt implicate, fiecare avand propria misiune. Si, ca in orice circuit natural, disfunctionalitatea uneia dintre partile implicate aduce profunde si grave dezechilibre, resimtite in masa de membrii societatii respective. Impresionantul exemplu al lantului trofic din natura este extrem de concludent, atat prin principiile ce ii guverneaza echilibrul, dar si prin efectele care se resimt atunci cand un factor perturbator ii afecteaza desfasurarea fireasca.

Lantul "trofic" al justitiei aduce in prim plan o serie de factori implicati directi: infractorul, politistul, procurorul, avocatul si judecatorul, dar si o serie de alti factori ce includ personalul auxiliar si martorii.

Necesitatea indeplinirii exacte a misiunii fiecaruia dintre partile implicate (cu exceptia primeia mentionate, a carei conlucrare usureaza misiunea tuturor, dar nu este esentiala) este vitala. Gradul de profesionalism, cunoasterea amanuntita a legilor si nivelul de implicare al fiecaruia, este decisiv in solutionarea situatiei generate de infractor, prin eliminarea dezechilibrului produs. Este important de inteles faptul ca toate partile mentionate mai sus sunt in egala masura importante si ca proasta functionare a unei a dintre ele provoaca de multe ori efecte in lant, efecte ce se propaga in timp si sunt resimtite la nivelul intregii societati.

De multe ori simtim pe pielea noastra efectele unor dezechilibre ale societatii, de multe ori suferim pierderi materiale si nu numai. De cele mai multe ori, insa, acestea sunt doar efecte ale unor dezechilibre mai vechi. Experientele de acest gen trebuie tratate, insa, ca dureroase stimulente pentru indeplinirea cu profesionalism a indatoririlor.

Pentru ca doar asa putem preveni din timp aparitia altor probleme, pentru altii sau chiar pentru noi. Pentru ca doar acesta este singurul raspuns viabil la dezechilibrele aparute in societate.

07-10-2005



Comentarii introduse

Hfirimain [16-10-2005]
----------------
Dezechilibrele provin tocmai din faptul ca acest lant nu este unul natural creat ci unul asimilat. Atat timp cat sistemul nostru este unul care "inghite" in permanenta institutii straine fara a "inghiti" nimic din spiritul practic al societatilor ce le-a creat, nu cred ca putem avea rezultate bune ci doar mediocre. In plus, de educarea popu latiei rurale, nu se ocupa nimeni cu adevarat. Si cand spun educare nu ma refer neaparat la a invata a citi si scrie, ci la a sadi dorinta de a se cultiva, de a cunoaste, de a pune intrebari, de a fi persoane active si de a da ajutor celor aflati la nevoie - lucruri care, exista de exemplu in englezul de rand incepand de la finele secolului al 14-lea.

ifirica [17-10-2005]
----------------
Se aplica principiul strutocamilei, un principiu drag la noi.



Introducere comentariu 28-03-2025  


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
Pentru a te inregistra ca membru intra aici







Alte articole





Termeni juridici, grupare tematica





Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
22 useri online

Useri autentificati: