DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Scaderea standardelor


Daniel Popeanga



Aparitia standardelor si procesul de dezvoltare si perfectionare a lor, desfasurat in epoca moderna, a fost unul dintre elementele care au stat la baza progresului inregistrat de civilizatia umana a ultimilor sute de ani.

Standardele au adus nu numai o crestere considerabila a calitatii, dar si o uniformizare si o punere in ordine a unui sistem eterogen. Impuse prin certele avantaje pe care le aduceau, standardele au crescut increderea oamenilor in produse si servicii, au incurajat comertul, au ordonat activitati. Mai mult ca in orice domeniu, tarile dezvoltate/civilizate, au fost adevarate motoare ale impunerii standardelor si ale imbunatatirii lor permanente. Pornind de la aceste state, restul plutonului a resimtit in dublu sens aceasta dezvoltare a standardelor.

Pe de o parte, ele s-au vazut constranse sa impuna o serie de restrictii in anumite domenii, fapt ce le-a ingreunat misiunea. Pe de alta parte, aceste tari au beneficiat din plin de rezultatele unei experimentari costisitoare, vanzadu-se de multe ori in situatia de a urma calea unei standard fara sa o inteleaga pe deplin.

In Romania, chiar daca in perioada comunismului au existat la nivel declarativ, standardele erau de cele mai multe ori ignorate, preferandu-se de cele mai multe ori cantitatea calitatii. Dupa prabusirea comunismului, insa, romanii s-au vazut aruncati intr-o lume necunoscuta, constransa de diverse standarde. Chiar daca trecerea s-a produs in timp, iminenta intrarii in marea familie europeana civilizata a adus treptat o serie de standarde noi. Mentalitatea paguboasa a romanului s-a lovit de reguli noi si din aceasta confruntare acesta a trebuit sa cedeze permanent teren. Aceasta cedare nu este altceva, insa, decat o rafinare a nivelului de civilizatie, o intrare treptata intr-o normalitate acceptata si asteptata. Confruntati cu obligativitatea unor standarde extrem de ridicate, romanii au fost mai intai obligati sa accepte ca vor trebui sa primeasca in viata aceste standarde.

Realitatea ultimilor ani, insa, a venit ca o adevarata furtuna peste o societate care parea ca se aseaza tot mai comod in spatiul unor standarde ridicate. Brusc, pe nesimtite, NASA (un simbol al unor standarde apropiate de perfectiune) are dificultati in a mai trimite in spatiu sau a aduce pe Pamant navele trimise, corporatii-emblema se lupta cu scandaluri de incompetenta, coruptie si indisciplina, produsele si serviciile de provenienta sigura si garantata devin tot mai des victime ale unor defecte de netolerat si neimaginat pana acum cativa ani. Spectrul scaderii standardelor este tot mai aproape, analistii neavand previziuni extrem de optimiste in acest sens.

Ne putem intreba cum este afectata Romania de acest fenomen. Probabil ca efectele sunt multiple, greu de cuprins in acest spatiu limitat. Ce dopresc insa sa subliniez este o simpla constatare: aceasta poate fi o sansa unica a societatii romanesti de a recupera o parte din terenul pierdut. Este mult mai usor sa construiesti atunci cand toti ceilalti distrug, este mult mai facila apropierea de niste standarde ceva mai reduse.

Totul depinde de noi in a sti cum sa raspundem la aceasta noua conjuctura. Pentru ca trebuie sa fim realisti: nici in 10 ani nu vom reusi sa crestem atat de mult standardele noastre pentru a ajunge la cele occidentale, indiferent cat de mult ar scadea cele de acolo.

12-09-2005



Comentarii introduse

gribil [19-09-2005]
----------------
poate nu standardele ci mai ales oamenii ar trebui schimbati de multe ori.

Dan [22-09-2005]
----------------
Consider ca oamenii, mentalitatea lor si standardele dupa care se conduc/sunt condusi sunt intr-o legatura stransa.

nada [23-09-2005]
----------------
Cum va īnchipuiti ca poate fi schimbata mentalitatea romanilor, atata timp cat satele subdezvoltate sunt majoritare (nea Ion si tata Floarea sunt inca in evul mediu), iar cei din orase sunt copiii lor si au (80%) aceleasi idei. Partea cea mai proasta este ca isi cresc copiii tot la fel (cu superstitii de pe vremea bunicii)

gribil [23-09-2005]
----------------
Exact si in loc sa se produca un proces de civilizare, acesti oameni creaza un mediu total lipsit de atingerea culturii, modernismului. Chiar si in Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi, Constanta si din celelalte mari orase ale Romaniei nu exista imobil care sa nu fi auzit lunar zgomot infiorator de manele si manifestari de grota . Din acest motiv am spus ca nu standardele ci oamenii ar trebuie schimbati . Din pacate ei se schimba, dar devin tot mai primitivi, nu se cizeleaza

Micky [26-09-2005]
----------------
Bine ca ati inceput sa vorbiti despre standarde si ati ajuns la oamenii de la tara. Pai daca ei sunt inapoiati, cine poarta responsabilitatea lasarii lor in intuneric?


Dan [26-09-2005]
----------------
Asa este Micky, amuzant unde a ajuns discutia. Dar daca tot a ajuns aici, de ce sa nu intervin si eu cu ceva: greu de spus de ce situatia este asa cum o vedem si simtim. E greu de spus si ce s-ar putea face. Un plan/program atat de eficient incat sa reuseasca sa ii faca pe toti oamenii, indiferent ca sunt din mediul rural sau urban, sa aiba o sete mare de cunoastere, sa fie chiar autodidacti, sa isi doreasca mereu sa fie in contact cu realitatea si in cunostinta asupra trecutului.... nu stiu cum s-ar putea face asta. Si problema este ca politica pasilor marunti aici ar merge extrem de anevoios. Asa ca... revenind la standarde, poate ele sunt o ocazie in acest sens. Nu pot sa uit cat de suparati au fost multi (inclusiv de la televiziuni) cand s-a aflat ca in UE porcii nu se mai taie primitiv, traumatizant, ci se sedeaza mai intai.

Micky [26-09-2005]
----------------
Nu spune nimeni ca daca lucrezi intr-o televiziune, esti avocat, lucrezi intr-o banca sau faci altceva cu pretentii ai o gandire evoluata. Nu stiu de ce depinde asta, dar nu cred ca o sa se oboseasca nimeni cu nici un program de acest fel, din moment ce pe termen scurt nu "iese banul".

Dan [26-09-2005]
----------------
Asa este, in marea majoritate, romanii nu accepta astfel de programe. Dar totusi, sper ca vor fi fortati sa o faca. Si cine stie, poate candva chiar vor intelege necesitatea lor :)

gribil [05-10-2005]
----------------
Sunt deja fortati sa lucreze dupa anumite standarde.Si e bine!
Ma tot uit pe portalul instantelor si nu-mi vine sa cred ca s-a ajuns si la noi cu asa ceva . Bine, acum intervine altceva, trebuie sa il si foloseasca si sa introduca informatii din toata tara.


Hfirimain [16-10-2005]
----------------
Da. Acolo se vede o schimbare in bine. Si probabil va continua.



Introducere comentariu 18-04-2024  


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
Pentru a te inregistra ca membru intra aici







Alte articole





Termeni juridici, grupare tematica





Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
25 useri online

Useri autentificati: