DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Frumusetea simplitatii


Gabi AugustiniuA clasifica gradul de complexitate al unui lucru nu este de multe ori o operatiune simpla. Intr-o clasificare apar anumite criterii, a caror alegere poate sa fie corecta si completa sau nu. Acest lucru a determinat de multe ori aparitia multiplelor clasificari pentru un acelasi subiect, unele dintre ele fiind chiar redundante. Exista clasificari cantitative, calitative, dar si alte tipuri de clasificari. Cu toate acestea, insa, toate clasificarile calitative, si nu numai, au un element comun: prezinta in mod aproape invariabil, pe treapta inferioara, cea mai simpla optiune. Cel mai simplu element al clasificarii este prezentat in cea mai de jos treapta si nu pot sa nu remarc acest lucru ca pe unul de multe ori nedrept.

Dar de ce spun asta? Nu pot sa ascund faptul ca de multe ori am ramas surprins de frumusetea si eficienta lucrului simplu. Simplitatea este impresionanta prin natura sa, oferind o alternativa perfecta pentru evitarea si respingerea compexitatii. Exemplele sunt nenumarate in istoria omenirii, situatii ce pareau fara iesire, s-au dovedit a fi rezolvate prin solutii extrem de simple. Sunt de apreciat, de asemeni, si situatiile in care solutii complexe au fost inlocuite cu solutii simple, efectele fiind de cele mai multe ori optimizarea timpului, energiei, efortului si nu in ultimul rand imbunatatirea vietii. Privind sistemul in care traiesc nu pot sa nu-i remarc la fiecare pas complicatiile inutile si constrangerile fara rost, inventate de oameni care nu au avut luciditatea de a privi sistemul in ansamblu.

Un mic exemplu poate fi constituit de procedura de lucru cu autoritatile publice. Modul in care interactionam este in egala masura complicat si intens consumator de timp atat pentru noi, ca simpli cetateni ce interactionam cu institutiile Statului, dar si pentru cei ce lucreaza in aceste institutii. Privesc de multe ori cu sincer regret eforturile inutile ale functionarului postal, cufundat in operatiuni dublu sau triplu redundante, ce vin sa completeze alte operatiuni redundante ale clientilor.

De asemeni, privesc la modul de obtinere al unei copii legalizate, ce trebuie sa treaca prin filtrul si aprobarea unor oameni care de cele mai multe ori nu au auzit in viata lor nici macar un cuvant din acea limba, dar care avizeaza traducerea, la modul in care oamenii si functionarii Administratiilor Financiare sunt pusi sa interactioneze, un mod total defectuos care nu face altceva decat sa irite ambele parti. Exemplele sunt intalnite zi de zi si din pacate au darul de a ne consuma din timp, din resurse, din spatiu si de ce nu, din viata.

Ma voi opri din aceasta contemplare a eficientei simplitatii lucrurilor. Nu din cauza ca simplitatea nu merita un efort mai mare, ci pur si simplu pentru ca viata nu imi permite sa fac acest lucru: ma asteapta o sumedenie de lucruri complicate la orizont si trebuie sa imi aloc timp suficient pentru ele.

31-08-2005Comentarii introduse

Hfirimain [16-10-2005]
----------------
Pornind de la ideea ca orice problema poate fi demontata si poate avea o explicatie simpla, si ajungand la faptul ca pana la urma, poaate avea o rezolvare simpla, totul pare simplu. Din pacate traim intr-o societate (in general, societatea umana), in care si cea mai simpla problema isi gaseste rezolvari complecse. Si totul vine nu neaparat de la rea vointa sau proasta pregatire, dar chiar de la diversitate.

soso [29-01-2006]
----------------
Il felicit pe dl.Gabi pentru articol si pt. modul in care vede lucrurile.Pacat doar ca ne le vad in acest mod si cei care ar putea sa le schimbe si chiar sa le faca mai simple.
Ma intreb si eu de multe ori oare de ce e asa.Cind in alte tari te duci la notar cu o hirtie si el o semneaza si o autentifica imediat, fara zeci de mii de traduceri, taxe de timbru si mai stiu eu ce.
Sa nu mai zic de posta, sau alte institutii de stat, de care suntem prinsi, legati si conditionati.Introducere comentariu 20-09-2020  


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
Pentru a te inregistra ca membru intra aiciAlte articole

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
52 useri online

Useri autentificati: