DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Gloria invinsului


Magdalena si Daniel PopeangaCompetitia exista in orice ne inconjoara, plecand de la cea instaurata de pe bancile scolii si ajungand la cea de la cel mai inalt nivel, urmarita de un public numeros si mai mult sau mai putin avizat. De cand intram in mijlocul societatii, competitia ne anima, ne infierbanta mintile, ne face sa ne dorim sa fim mai buni. In functie de nivelul de combativitate al fiecaruia, ne implicam diferit in diverse competitii: pentru unii ea devine un scop prioritar, mai presus de orice, pentru altii ea devine un accesoriu trecator al vietii, pierzandu-si in timp importanta, in defavoarea altor competitii.

De cele mai multe ori competitia semnifica o infruntare a fortelor intre doua sau mai multe parti, la finalul careia se alege unul sau mai multi castigatori. Istoria unei tari nu reprezinta de multe ori altceva decat un lung sir de competitii, eforturi, victorii si insuccese. Aparuta din negura timpului, diferentierea popoarelor nu a facut altceva decat sa statueze o stare de fapt: oamenii se vor afla in orice moment in competitie, fie ca sunt constienti sau nu acest lucru.

Competitia popoarelor nu a insemnat decat de putine ori infruntari armate, desi istoria este mult prea plina de astfel de eveniment. Ea a adus in permanenta un element de progres in unul sau mai multe planuri, aducand insa de multe ori nenorocirea si dezastrul.

Trecerea timpului a consacrat indivizilor unui popor un fel de a fi, de a se comporta in competitii, de a se bucura de succes si de a reactiona la tristul moment al infrangerii. Anumite popoare si-au dezvoltat un adevarat cult al victoriei sau al pregatirii mentale a competitiei. Observatorii au remarcat din cele mai vechi timpuri faptul ca pregatirea unei competitii pleaca de la psihic si se termina pe planuri inferioare. Acest lucru le-a acordat un avantaj, cei mai mari strategi ajungand renumiti pana in zilele noastre pentru victorii obtinute in conditii limita.

Istoria a stiut intotdeauna sa-i rasplateasca generos pe invingatorii diverselor competitii, societatea dovedind inca o data, daca mai era nevoie, ca nu doreste decat castigatori. De foarte putine ori ne mai aducem aminte de invinsii marilor invingatori, de foarte putine ori ne aducem aminte de incercarile nereusite de a obtine un rezoltat si de autorii acestora.

Nici poporul Romaniei nu a facut exceptie, fiind angrenat de foarte mult ori, individual sau colectiv in diverse competitii. Nu ma refer aici in nici un fel la competitiile sportive moderne, o supapa benefica inventata de societatea umana pentru a compensa inhibarea pornirilor violente ale omului. Modul in care privim lucrurile in ceea ce priveste competitia a fost, insa, unul extrem de defectuos, care ne-a adus enorme deservicii si, mult mai grav, si-a pus o amprenta definitiva asupra caracterului nostru individual. Nu pot sa nu ma gandesc la acceptarea si asimilarea placida a infrangerii stramosilor nostri in fata ocupatorilor romani. De multe ori, fara a fi un nationalist convins, sunt deranjat de modul in care acel eveniment este prezentat ca fiind un moment important de progres pentru definirea noastra, faptul ca Traian, alaturi de Decebal, sunt parintii poporului roman. Nu trebuie uitat ca o mare parte a Europei s-a bucurat de o ocupatie mult mai indelungata din partea aceluiasi popor antic, fara a se mandri cu acest lucru, istoria lor consemnand respectivele momente ca o perioada nu tocmai glorioasa, o perioada de ocupatie militara.

Exemplul acesta reliefeaza, din pacate, modul in care privim si acceptam infrangerea. Nu este nimic glorios in a fi invins, nu exista un concept consistent care sa defineasca frumusetea infrangerii. Adoptarea ei cu atata seninatate nu face decat sa ne plafoneze ca popor, sa ne taie legaturile cu societatea actuala si cu realitatea ce o guverneaza. Peste tot in lume infrangerea nu are alt scop decat crearea motivatiei de a invinge data viitoare si tragerea invatamintelor necesare.

Revenind pe planul societatii actuale romanesti, nu pot sa nu observ pericolul in care ne aflam, o data cu apropierea momentului (2007 sau mai tarziu) in care ne vom afla in legatura directa cu alte popoare si mentalitati. Acel moment ne va arunca intr-o competie generalizata din o serie de puncte cheie de vedere, printre care cel economic sta la loc de cinste. Pregatirea acestei competitii ar fi trebuit sa fie un lucru indelungat, realizat pe toate planurile, pornind de la realizarea unei legislatii moderne, care sa le ofere romanilor un sprijin corect si eficient. Mentalitatile si organizarea sunt alte doua elemente unde in acest moment Romania ar fi trebuit sa fie foarte mult schimbate si adaptate.

Tragand linie si adunand, observam ca suntem mult sub ceea ce ar trebui sa fim in acest moment. Timpurile au venit peste noi, dar mai grav este faptul ca le asteptam fara sa constientizam ca fara implicarea si eforturile noastre, aceste momente ne pot aduce dezechilibre extraordinare. Nu am inteles ca nimeni nu este cu adevarat dornic sa ne ajute intr-o masura in care credem noi si ca acest lucru este absolut firesc.

Voi incheia enuntandu-mi speranta (nesustinuta de prea multe argumente) ca intrarea in marea competitie nu ne va arunca intr-o imensa si iremediabila infrangere. Nu as mai suporta sa aud iar despre o noua glorioasa pierdere a competitiei.

12-08-2005Comentarii introduse

ifirica [26-09-2005]
----------------
cred ca ar trebui sa va pregatiti sufleteste pentru ca sperati degeaba

Iliechirita [26-10-2006]
----------------
speram ca vor invinge cei care in cei 16 ani au stat in spate, au capacitatea si inteligenta sa arate ca sunt invingatori, ca pana acum au avut de castigat cei care au strigat mai mult si au avut mana numai de luat.Introducere comentariu 22-09-2020  


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
Pentru a te inregistra ca membru intra aiciAlte articole

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
36 useri online

Useri autentificati: