DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Prima abilitate pe care fiecare antreprenor ar trebui sa o aiba


InfoMunca.roAntreprenorii tind sa fie un single-minded, un pic obsesiv (intr-un mod bun), si complet convinsi de propria viziune. In fata obstacolelor, aceasta viziune poate fi un lucru foarte bun, dar daca nu este temperata, poate fi si cea mai mare slabiciune a unui antreprenor. De fapt, acest single-minded al unui antreprenor poate aduce chiar despre "sindromul fondatorului" si, in cele din urma, spre caderea afacerii in sine.

Sindromul fondatorului poate afecta orice antreprenor. Ceea ce se intampla este ca nevoile afacerii incep sa depaseasca capacitatile personale ale antreprenorului. In loc sa caute sprijin, antreprenorul se simte amenintat si strange fraiele. El devine inchis la inspiratie exterioara si noi idei. Orice incercare de a pune la indoiala abordarea lui este vazuta ca de comun acord, refuzand sa delege autoritatea, ceea ce impiedica evolutia si cresterea afacerii.

Nu presupune ca esti imun. Sindromul fondatorului este un pericol comun la locul de munca, iar cercetarile arata ca 80% din antreprenori sunt inlocuiti fortat cu manageri cu mai multa experienta, de catre investitorii lor, din cauza unor posibile semne ale Sindromului fondatorului.

Cu toate acestea, exista o modalitate de a combate acest Sindrom al fondatorului.

La intervale regulate - poate in fiecare an - fondatorii ar trebui sa isi evalueze propriile performante, punctele tari, punctele slabe si limitarile cu ajutorul unui mentor. Punctele slabe ar trebui sa fie imbunatatite sau redistribuite (delegate) unor persoane mai competente.

Atunci cand o parte din responsabilitatile tale pot fi delegate altei persoane, s-ar putea sa te simti ca si cum ai renunta la ceva mare - de exemplu, controlul asupra propriei companii - dar acest lucru iti aduce de fapt, mai mult succes ca si lider.

Delegarea va face, de asemenea, afacerea mai eficienta.

Chiar daca delegarea este o conditie necesara in toate intreprinderile, managerii si liderii de pretutindeni - nu doar antreprenorii se confrunta cu procesul psihologic si practic al delegarii.

Delegarea nu este o abilitate naturala pentru multi dintre noi, asa ca mai jos va prezentam cateva sfaturi pentru a ajuta antreprenorii sa delege mai eficient persoane care sa preia o parte din responsabilitatile sale.


Fereste-te de perfectionism
Unul dintre cele mai mari obstacole in calea delegarii este teama ca persoana careia ii predai o parte din responsabilitati nu le va gestiona la fel de bine ca tine. Aceasta poate fi uneori adevarat, dar abordand acest lucru intr-un mod perfectionist ar putea afecta incercarea in sine de a delega.

Expertii sugereaza ca, atata timp cat o persoana poate face 70% din sarcina la fel de bine ca tine, las-o sa o faca. De ce?

Pentru inceput, odata ce ii arati unei persoane ca ai incredere in abilitatile ei, delegandu-i o sarcina, va motiva persoana respectiva sa efectueze sarcina chiar mai bine decat te-ai fi asteptat.

De asemenea, cu cat o persoana devine mai familiarizata cu sarcina, cu atat ea va deveni mai eficienta. Ea poate chiar gasi in cele din urma o modalitate de a efectua sarcina mai eficient decat tine.

Un punct de vedere perfectionist al delegarii - de exemplu, impunerea efectuarii sarcinii la fel de bine ca tine - te-ar putea lasa cu suprasarcina, deteriorand astfel capacitatea de a conduce si capacitatea afacerii tale de a prospera.


Renunta la mandrie
Un alt obstacol psihologic pentru delegare este mandria. Este demoralizator si umilitor sa trebuiasca sa recunosti esecul intr-un anumit domeniu.

Poate ca te-ai privit intotdeauna ca lider increzator, dar cifrele de vanzari sugereaza ca nu esti. Nu e usor sa accepti faptul ca nu esti la fel puternic precum ai crezut ca esti sau ca va trebui sa renunti la o parte din responsabilitate. Poate parea un semn de infrangere. Cu toate acestea, delegarea este un semn de victorie.

Este nevoie de curaj sa recunosti slabiciunile tale. Ceea ce nu trebuie sa uiti este ca atunci cand imparti din responsabilitati, ramai totusi in controlul afacerii tale. Poti seta obiectivele, iar in cazul in care persoana care a preluat sarcina nu indeplineste aceste obiective, ai puterea de a o inlocui.

Avand in vedere cat de important este procesul de delegare in calatoria antreprenoriala a fondatorului, capacitatea de a renunta la putere atunci cand este necesar, este probabil cea mai importanta lectie pe care orice antreprenor ar trebuie sa o invete.

Autori
Infomunca.ro

05-01-2016Comentarii introduseIntroducere comentariu 20-09-2020  


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
Pentru a te inregistra ca membru intra aiciAlte articole

Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
47 useri online

Useri autentificati: