DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Negociere sau compromis in raporturile de munca


InfoMunca.ro



"Sanul lui Adam" nu e intotdeauna caracterizarea locului nostru de munca. Poate Waterloo, Marasesti sau Oituz. Cu ploi si ninsori si gheata la mal. Eu, interesul meu, opinia mea, poate fi total diferita de cele ale colegilor sau ale sefului, astfel incat atmosfera de la munca poate fi descrisa oricum, dar nu destinsa si calma.

La nivelul grupului, echipei, aceasta situatie trebuie depasita, altfel tensiunea creata, nervii, vor rabufni. Important ar fi sa nu "luam personal" diferentele de opinii. Colegii, oamenii din jur, nu vor sa ne raneasca pe noi, nu-si propun asta. Doar ca, atunci cand apar probleme, cum ar fi: alocarea resurselor, mai ales daca acestea sunt insuficiente, distribuirea puterii intre colegi aflati in competitie, exercitarea influentei asupra sefilor, colegilor, subalternilor, opiniile pot fi divergente.

Primul pas in rezolvarea unui conflict ar fi negocierea. Nu respingem "a priori" interesele, dorintele, ideile celuilalt. Fiecare ar trebui sa-si sustina, cu argumente, civilizat, opiniile, ascultandu-le, cu respect, pe ale celuilalt/celorlalti. De exemplu, in cazul cenzurii unui articol, este posibil ca interesele colegilor, care sustin libertatea de exprimare, sa fie in conflict cu optiunea sefilor – ca este bine sa pastram un limbaj colocvial si o relatie "calduta" cu vedetele locale si cu persoanele potente financiar – este cunoscuta. În acest caz, se poate negocia asupra intereselor divergente prin: adoptarea unei pozitii de colaborare, flexibilitate in sustinerea propriilor interese, intelegerea prioritatilor (interesele sefilor, institutiei), identificarea unor alternative care sa imbine interesele ambelor parti, considerarea celorlalte grupuri ca parteneri intr-o activitate comuna.

Ar trebui sa intelegem faptul ca principiile si valorile importante pentru noi si pentru diverse alte parti ale grupului s-ar putea sa nu concorde, astfel incat o solutie acceptabila nu poate fi decat rezultatul unui compromis.

Compromisul este o solutie posibila, dar nu sigura. Unele situatii permit compromisul, altele nu. Daca acceptarea lui presupune negarea unor principii si valori de baza, efectele pe termen lung ar putea fi negative, nu doar pentru tine, ca persoana, ci si pentru grup/ institutie, in ansamblu. Vei simti ca esti la discretia celorlalti, ca opinia ta nu conteaza, ca muncesti degeaba, ca eforturile tale, perseverenta de care dai dovada, desi sustinute si incununate de succes, in opinia ta, nu sunt tocmai ceea ce se asteapta de la tine. Treptat, locul de munca nu va mai fi spatiul in care sa dai tot ce ai mai bun, sa fii tenace si motivat.

Toleranta limitata, moderata, este cheia. Toleranta fata de opiniile si convingerile celorlalti presupune capacitatea noastra de a respecta dreptul celorlalti de a avea propria ideologie, propriul stil de viata, obiceiuri si credinte diferite. Existenta diversitatii in viata de zi cu zi ar trebui sa fie bazata pe intelegerea beneficiilor aduse de o comunitate alcatuita din oameni cu credinte, opinii si idealuri diferite. Comunicarea cu cei care au opinii diferite ne poate imbogati experienta personala, ne ajuta sa descoperim aspecte ale unor probleme pe care singuri nu le-am fi sesizat, sa ne modificam sau schimbam propriile noastre pareri si atitudini.

Toleranta si respectul nu exclud alegerea. Daca dezaprobam in totalitate o purtare, un program politic, un mod de a solutiona problemele; daca, obiectivi fiind, in masura in care aceste lucru este posibil, consideram ca viata noastra se bazeaza pe alte valori si pe principii cu totul diferite, ne retragem cu eleganta.

Autori
Infomunca.ro

08-12-2015



Comentarii introduse



Introducere comentariu 12-12-2024  


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
Pentru a te inregistra ca membru intra aici







Alte articole





Termeni juridici, grupare tematica





Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
19 useri online

Useri autentificati: