DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

(P) Admiterea la Magistratura - cel mai dur concurs din Romania


Euro Best Team



Intrucat pregatirea pentru concursul de admitere in magistratura din august 2014 a intrat in linie dreapta, i-am invitat pe domnul profesor Emilian Stanisor, lector in cadrul cursului de pregatire organizat de Euro Best Team, si pe domnul Alexandru Farcas, din partea firmei organizatoare, sa ne impartaseasca din experienta dumnealor si le dea viitorilor candidati sfaturi cu privire la modul optim de abordare a acestui dificil examen.


R: Domnule Stanisor, cum credeti ca vor fi subiectele la concursul de admitere in august 2014?
ES: Foarte dificile, ca in fiecare an. Avand in vedere ca este concurenta foarte mare si ca trebuie facuta o departajare valorica obiectiva, este normal ca subiectele sa aiba un grad de dificultate foarte ridicat. La sesiunea din acest an, cred ca va fi si mai mare concurenta, deoarece numarul de locuri a scazut de la 200 la 160.
Am facut o analiza a concurentiei la magistratura pe pe ultimii cinic ani. Astfel, in 2009 s-au prezentat 13 pe un loc, in 2010 13 pe loc, in 2011 15 pe un loc, in 2012 16 pe loc, in 2013 19 pe loc.
In aceste conditii, consursul la admitere in magistratura se anunta a fi unul foarte dur, unde numai cei mai bine pregatiti si antrenati pentru acest tip de examen vor reusi.


R: Prin urmare, care considerati ca este diferenta intre o pregatire individuala si pregatirea in cadrul cursului?
ES: Pregatirea la curs nu se poate compara cu pregatirea individuala. In primul rand, ai un cadru standardizat si dispui de toate resursele de care ai nevoie, lectori anume pregatiti pentru acest tip de concurs, grile proprii, sisteme de evaluare, sistem de organizare a tematicii pe toate materiile din programa pentru concurs.
Au aparut si voci care spun ca nu este nevoie de un curs si este suficienta pregatirea individuala, sau citirea unui ghid, care este de fapt o culegere de acte publice referitoare la concurs. Evident ca este dreptul fiecaruia sa decida care este forma optima de pregatire si ce i se potriveste mai bine, dar asa cum explicam si anterior, doar un curs de pregatire le poate oferi garantia corectitudinii rapasunsurilor.
Deci, diferenta esentiala intre un ghid care iti propune niste directii de abordare a materiei si un veritabil curs de pregatire cum este acesta, consta in faptul ca participantul la curs lucreaza efectiv cu toata tematica de concurs.
Pe scurt, cursantul invata si pricepe de ce lucrurile stau asa, pe cand invatarea individuala poate duce la o memorare mecanica a unor raspunsuri care nu neaparat reprezinta o buna modalitate de invatare.


R: Ce efort individual presupune participarea la curs?
ES: In timpul cursului, pregatirea presupune un efort major. Cursantii sunt incurajati sa tina pasul si sa valorifice fiecare minut. In timpul saptamanii au de pregatit si de citit capitole la toate materiile. Insistam pe cat posibil sa intrerupa alte activitati, cum ar fi cele profesionale, si sa se concentreze exclusiv pe pregatire. Avem numeroase persoane care, printr-o mobilizare exemplara au facut minuni in doua luni si si au promovat concursul, chiar cu rezultate excelente. Bazandu-ne pe evaluarile de la finalul cursurilor si pe experienta acumulata in toti acesti ani, suntem incredintati ca rezultate cel putin la fel de bune vor obtine cursantii nostri si acum, la sesiunea din august 2014.


R: Care considerati ca sunt atuurile acestui curs si ce a determinat si determina succesul sau constant?
ES: Organizarea unui astfel de curs reprezinta un demers complex. In primul rand este vorba de lectori foarte bine pregatiti, magistrati de cariera, cu experienta academica, disponibili ca timp, capabili sa transmita in mod optim informatia catre cursanti si sa ii formeze pe profilul cautat la INM.
Noi, lectorii acestui curs, si ma refer aici la Nicoleta Irimiea, Mircea Dobre, Livia Moharta, Ionel Moharta si eu, avem o comunicare permanenta si evaluam impreuna situatia fiecarui cursant in parte. Facem o evaluare initiata a cursantilor, iar pe baza acesteia stim cum sa ne organizam inca de la inceput. Tinem cont si de nivelul general de pregatire prealabila al cursantilor.
Uneori avem grupe cu un nivel ridicat de pregatire, si aici este cazul proaspetilor absolventi ai facultatilor de drept, sau avocati, juristi, persoane care au lucrat in domeniul juridic in ultimii ani; in acest caz pregatirea se desfoasoara intr-un alt ritm.
Avem insa si grupe formate din persoane care au terminat studiile de mai multi ani, iar in acest caz, strategia este diferita pentru ca informatiile acestor cursanti nu mai sunt de actualitate. Ne confruntam cu o dubla provocare: pe de o parte informatiile dobandite de acesti cursanti in timpul studiilor nu mai sunt de actualitate pentru ca au aparut noile coduri si legislatia s-a modificat. Pe de alta parte, acesti cursanti trebuie sa-si recapete capacitate a de a invata pentru un concurs de acest timp, care este la un alt nivel fata de examenul de licenta. Este altceva si ca mod de abordare, dar si din punctul de vedere al complexitatii materiei si al exigentei examinarii.


R: Cum percep in general curasntii la finalul cursului maniera de abordare folosita de lectori?
ES: Din feedbackuri rezulta ca in majoritatrea cazurile reprezinta un plus serios care inseamna saltul catre performanta, succesul la INM. Cursul le-a adus un plus si le-a fundamentat cunostintele, abordarea.

R: Va multumesc, domnule Stanisor!
ES: Cu mare placere!


R: Domnule Farcas, in calitate de organizator al cursului de pregatire, dar si de fost magistrat si cadru universitar, ce carti de grile recomandati din cele existente pe piata?
AF: Din experienta acumulata in ultimii patru ani, de cand Euro Best Team organizeaza cursul de pregatire pentru admiterea in magistratura, am avut ocazia sa cunosc si sa analizez toate cartile de grile existente pe piata. Afirm cu mare responsabilitate ca pe majoritatea nu le recomand. Sunt foarte multe grile gresite, iar candidatii sunt indusi in eroare.
Aceste erori saboteaza nu doar interesul candidatului de a fi admis la magistratura ci chiar sansele lui de reusita. Sa elaborezi o carte de grile reprezinta o responsabilitate enorma deoarece candidatii se bazeaza pe corectitudinea solutiilor prezentate de acea carte.
Sunt foarte putine persoane care pun la indoiala solutiile prezentate in cartile respective. Din pacate, volumul mare de informatii care trebuie acumulat si timpul foarte scurt pe care multi candidati il au la dispozitie, ii determina pe acestia sa se bazeze exclusiv pe cartile de grile si pe raspunsurile eronate prezentate acolo. La curs, prin dezbaterile care au loc si prin explicatiile oferite, participantii afla nu doar raspunsul corect, ci si justificarea.


R: Ce materiale sunt folosite la curs?
AF: In general, la cursul nostru, lectorii folosesc propriile aplicatii si grile, spete, studii de caz, precum si trimiteri la doctrina.
Mi-as dori foarte mult ca cei care se pregatesc pentru acest concurs foarte dificil sa nu cada in capcana unor metode care promit rezultate rapide fara prea mult efort, dar care nu pot avea decat un singur deznozamant cert: esecul la concurs.
Pe internet se vand cu mult aplomb joculete facile sau CD-uri in care au fost introduse unele dintre grilele de pe piata, care te conduc catre raspunsul corect printr-un sistem gen Vrei sa fii milionar?. Pentru cineva care chiar ia in serios acest concurs, aceste asa-zise metode de pregatire nu reprezinta decat o pierdere de timp si un demers ratat.


R: Prin urmare, ce sfat le-ati putea da candidatilor la concursul de admitere in magistratura?
AF: Sa abordeze acest concurs cu responsabilitate maxima si sa se pregateasca temeinic!

R: Va multumesc, domnule Farcas!
AF: Cu placere! Si succes candidatilor la concurs!

01-07-2014



Comentarii introduse



Introducere comentariu 25-09-2020  


Nu poti introduce un comentariu nou fara a fi inregistrat.
Pentru a te inregistra ca membru intra aici







Alte articole





Termeni juridici, grupare tematica




Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile



Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
40 useri online

Useri autentificati: