DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Autoritatea parinteasca asupra copiilor

In vechiul Cod al Familiei: Custodia - Incredintarea minorului in caz de divort


------------------------
Link util
Despre divort
Rolul Avocatului in procesul de divort
Ancheta sociala in caz de divort
------------------------

Autoritatea parionteasca. Incredintarea copilului, custodia
O data cu intrarea in vigoare a Codului Civil, problematica minorilor din casatorie in cazul unui divort, dar si a minorilor nascuti in afara casatoriei, a fost surprinsa prin doua aspecte importante:
  • autoritatea parinteasca a parintilor asupra minorului
  • stabilirea domiciliului minorului la unul dintre parinti

    Regula de baza este aceea a autoritatii parintesti comune, care presupune, intre altele, responsabilitati in comun ale parintilor in ceea ce priveste deciziile importante care se iau cu privire la copii (ex: alegerea gradinitei, a scolii, demersuri importante medicale, samd...). In cazul divorturilor efectuate pe cale administrativa, nu se poate dispune o alta masura decat autoritatea parinteasca comuna. Daca se doreste un alt tip de autoritate parinteasca, trebuie sa se apeleze la solutia prin instanta.

    Autoritatea parinteasca exclusiov in sarcina unuia dintre parinti este mai dificil de obtinut, intrucat, pentru a pronunta o astfel de decizie, judecatorul trebuie sa se asigure ca sunt motive pentru a alege o exceptie de la regula de baza a autoritatii parintesti comune. In genere, este necesar a se dovezi ca celalalt parinte nu este unul bun, nu este interesat de copil samd...

    Vechea notiune a incredintarii minorului catre unul dintre parinti poate fi considerata ca fiind echivalenta autoritatii parintesti exclusive (desi nici aceasta nu confera chiar toate drepturile prevazute de vechea notiune, nefiind o echivalenta 100%).


    Nota cu caracter istoric: Reamintim ca, in baza vechiului Cod al Familiei, prevederile erau urmatoarele: in cazul unui proces de divort, odata cu procesul efectiv se va solutiona, daca este cazul, si problema incredintarii minorilor din timpul casatoriei.

    Conform Codului Familiei, in timpul casatoriei, ambii parinti au aceleasi drepturi si indatoriri fata de copiii lor minori, fara a deosebi dupa cum acestia sunt din casatorie, din afara casatoriei ori infiati.
    Ei exercita drepturile lor parintesti numai in interesul copiilor.

    Codul familiei contine prevederi referitoare la incredintarea minorului uneia dintre parinti, in cazul divortului, precum si dispozitii referitoare la incredintarea acestuia unei terte persoane, atunci cand parintii nu ii pot asigura o crestere si educatie corespunzatoare.




    Contact avocat - Incredintare minor din casatorie

    In situatia in care doriti asistenta unui Avocat, va asteptam cu o detaliere pe scurt a situatiei dvs:

  • prin email la: popeanga@dreptonline.ro sau
  • utilizand formularul nostru online de contact: Intreaba un Avocat
  • telefon: (+4) 0722.811.665




  • Autoritatea parinteasca asupra copiilor in instanta. Decizia judecatorului
    La solutionarea cererilor referitoare la autoritatea parinteasca asupra copiilor minori, obligatia de intretinere si folosirea locuintei, instanta va tine seama si de interesele minorilor.

    Instanta judecatoreasca va hotari, odata cu pronuntarea divortului, si problematica autoritatii parinteasti asupra copilului. In acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta daca au implinit varsta de zece ani, va hotari autoritatea parinteasca pentru fiecare dintre copii.

    Pentru motive temeinice, se poate decide o autoritate parinteasca prin plasament la o ruda ori la alte persoane, cu consimtamantul acestora, sau unor institutii de ocrotire.

    Totodata, instanta judecatoreasca va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.

    Invoiala parintilor privitoare la autoritatea parinteasca si la contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a acestora va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca.


    Drepturile celuilalt parinte
    Parintele divortat, la care nu s-a stabilit domiciliul copilului (sa il numim "nerezident"), pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.

    In situatia in care parintele "nerezident" constata ca celalalt parinte nu isi indeplineste corect atributiile de intretinere, educare si crestere a copilului, poate solicita un proces de rejudecare a stabilirii domiciliului copilului, de program de vizitare si de modificare a autoritatii parintesti.



    Alte informatii utile