DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Avocat pentru divort. Avocat divort

avocat Magdalena Popeanga
popeanga@dreptonline.roDivort in Romania
In Romania, in prezent, dispozitiile de drept material privind divortul sunt stipulate in Codul civil - art. 373 si urm C. civ., iar cele de drept procesual in Codul de procedura civila - art. 607 - 619 C.p.c. Conform art. 382 din Codul civil, casatoria este desfacuta din ziua ramanerii definitive a hotararii de divort sau pe data eliberarii certificatului de divort.

Prezenta fizica a partilor in procesul de divort este necesara, ceruta de Art. 614, C. p. c: "In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar.". Partile pot fi reprezentate de mandatar cu procura autentica in cazul depunerii cererii de divort la notar, dar nu si la momentul luarii consimtamantului pentru divort, dupa 30 de zile de la depunere.

Avocatul poate asigura celui care divorteaza siguranta psihica si controlul asupra demersurilor care se efectueaza. Efectuarea demersurilor in mod corect, cunoasterea procedurilor pot aduce simplificari importante privind complexitatea procesului, a demersurilor, a costurilor si, nu in ultimul rand, a timpului de finalizare.


Avocatul in procesul de divort
Rolul Avocatului uneia dintre parti in procesul de divort, in cazul in care partea are resedinta in Romania, este acela de:

 • consiliere juridica, de formare a dosarului de divort, de redactare a actiunii de divort
 • comunicare cu partea adversa, unde este cazul, si de stabilire a divortului de comun acord, unde acest lucru este posibil
 • asistenta juridica, fiind prezent alaturi de client in proces, fapt ce nu exclude, insa, obligativitatea prezentei partii la termen
 • asistenta la starea civila sau la notarul public, in procedura administrativa a divortului prin acord
 • reprezentarea la depunerea cererii la notarul public sau starea civila
 • asistenta in cadrul procedurii de mediere privind divortul
 • legalizare a hotararii de divort. Hotararea de divort, trimisa de Judecatorie, primita prin posta, nu are semnatura si stampila Judecatorului si nu poarte timbrul judiciar. Pentru a obtine un caracter oficial si pentru a fi recunoscuta de catre autoritati (Primarie, Oficiul de Stare Civila, samd), hotararea trebuie legalizata la Judecatorie
 • consiliere post-divort
 • consiliere in probleme privind incredintare copii, partaj bunuri comune, despagubiri materiale, prestatii compensatorii de la unul dintre soti, pensie intretinere intre soti


  Avocatul pentru divortul din strainatate


  Contact avocat

  In situatia in care doriti asistenta unui Avocat, va asteptam cu o detaliere pe scurt a situatiei dvs:

 • prin email la: popeanga@dreptonline.ro sau
 • utilizand formularul nostru online de contact: Intreaba un Avocat
 • telefon pentru programari consultatii: +4 0722.811.665 • Pentru cetatenii cu resedinta in strainatate, care divorteaza in Romania, pe langa cele descrise mai sus, Avocatul are si drept de reprezentare, prezenta fizica a clientului la termenele procesului nemaifiind necesara.

  In cazul in care se invoca desfacerea casatoriei din motive temeinice, si doar unul dintre soti doreste divortul, pentru ca divortul sa se pronunte, acesta trebuie sa dovedeasca culpa partii adverse sau culpa comuna, in acest caz rolul Avocatului devenind si mai important pe perioada divortului.

  In cazul in care cei doi soti doresc si partajarea bunurilor comune, Avocatul poate avea atat un rol de asistenta si consiliere in cauza privind partajul (ce se poate judeca odata cu divortul, daca exista acord intre soti) dar si de reprezentare, in cazul in care intre soti nu exista acordul iar partajul se judeca separat.


  Lipsa obligativitatii asistarii avocatului. Riscuri
  Legea romana nu obliga sotii sa aiba un avocat in procesul de divort. Divortul se poate pronunta si fara asistenta unui avocat in proces.

  Cu cat procesul este mai complex, insa (lipsa acordului in realizarea divortului, in impartirea bunurilor comune din casatorie, in incredintarea minorilor din casatorie, in stabilirea pensiei alimentare, a programului de vizitare), lipsa consultantei si asistentei unui Avocat adauga elemente semnificative de risc partii respective (sot sau sotie). Printre aceste elemente enumeram:
 • posibilitatea respingerii actiunii de divort, nepronuntarea divortului
 • stabilirea incorecta a pensiei alimentare pentru copilul incredintat spre crestere si educare unuia dintre soti
 • stabilirea incorecta, neconforma situatiei reale, a partajarii bunurilor comune

  Lipsa informarii preliminare cu privire la aspectele juridice implicate in situatia partilor, lipsa indeplinirii unor proceduri, a furnizarii unor elemente esentiale in cererea, intampinarea, motivarea divortului, poate aduce serioase prejudicii partii respective.
  Alte informatii utile


  Nu este


  Cautare legislatie:

  Termeni juridici, grupare tematica

 • Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  25 useri online

  Useri autentificati: