|
|
|
|
Conditii de calatorie, fara viza
Material preluat de la Politia de Frontiera
Conditii generale de calatorie in strainatate pentru cetatenii romani, care calatoresc in statele membre ale Spatiului Schengen, Uniunii Europene si Spatiului Economic European
Cetatenii romani pot calatori:
in statele membre ale Uniunii Europene (Cehia, Cipru, Bulgaria, Estonia, Irlanda, Lituania, Letonia, Malta, Marea Britanie, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria), pentru o perioada de maxim 90 de zile intr-un interval de 6 luni pentru fiecare stat in parte,
in Spatiul Schengen (Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia) si Elvetia, pentru o perioada de maxim 90 de zile intr-un interval de 6 luni,
in Spatiul Economic European (Liechtenstein), pentru o perioada de maxim 90 de zile intr-un interval de 6 luni,
cu respectarea urmatoarele conditii:
1. Iesirea de pe teritoriul Romaniei este permisa prin toate punctele de trecere a frontierei de stat deschise traficului de persoane, cu conditia prezentarii cartii de identitate sau a pasaportului valabil, fara a se aplica stampila de iesire de catre Politia de Frontiera in oricare dintre aceste documente.
Membrii de familie care nu sunt cetateni ai Uniunii Europene pot iesi de pe teritoriul Romaniei in baza unui pasaport valabil si a vizei de intrare, cu exceptia cazurilor in care obligativitatea obtinerii vizei este desfiintata in conditiile legii.
Membrul de familie care nu este cetatean al Uniunii Europene, dar care este in posesia unui document valabil, care atesta rezidenta pe teritoriul unui alt stat membru in calitate de membru de familie al unui cetatean al Uniunii Europene, este scutit de la obligativitatea obtinerii unei vize. Politia de Frontiera nu aplica stampila de intrare sau de iesire in pasaportul persoanelor din aceasta categorie.
2. Nu se afla in niciunul din cazurile de limitare a exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate.
In baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.
Seful punctului de trecere a frontierei romane poate dispune intreruperea calatoriei unei persoane, daca constata ca nu sunt indeplinite conditiile mentionate anterior.
Politia de Frontiera Romana recomanda tuturor cetatenilor romani ce vor sa efectueze o calatorie intr-unul din statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Schengen sau Spatiului Economic European, sa se adreseze reprezentantelor diplomatice a acestor state in Romania, in vederea documentarii asupra conditiilor particulare de intrare si sedere in fiecare dintre aceste tari, accesand pagina: "Conditii de intrare si sedere in statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Schengen sau Spatiului Economic European".
Legislatie:
Legea nr. 248 din 20 iulie 2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate,
Directiva 2004/38/CE din 29 aprilie 2004 privind dreptul la libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre pentru cetatenii Uniunii si membrii familiilor acestora,
Acordul din 21 iunie 1999 incheiat intre Comunitatea Europeana si Statele sale Membre, pe de o parte, si Confederatia Elvetiana, pe de alta parte, cu privire la libera circulatie a persoanelor,
Regulamentul (EC) nr. 562/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 15 martie 2006 privind crearea unui Cod Comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulatii a persoanelor peste frontiere.
Conditii generale de calatorie in strainatate pentru cetatenii romani, care calatoresc in statele pentru care nu este necesara viza de intrare
Cetatenii romani pot calatori, in scopuri particulare, pentru o perioada de maxim 90 de zile intr-un interval de 6 luni, in statele pentru care nu este necesara viza de intrare (Albania, Andorra, Argentina, Chile, Columbia, Coreea de Sud, Costa Rica, Croatia (30 zile), Ecuador, El Salvador, Fiji (30 zile), Filipine (21 zile), Guatemala, Honduras, Hong Kong, Macao, Malaezia, Maroc, Moldova, Monaco, Nicaragua, San Marino, Singapore (30 zile), Sfantul Scaun (30 zile), Trinidad si Tobago (30 zile), Tunisia, Uruguay, Venezuela), in baza pasaportului valabil.
Conditiile speciale de calatorie in statele respective le puteti afla de la reprezentantele diplomatice ale acestor state in Romania sau de la Ministerul Afacerilor Externe, fiind prevazute de legislatia strainilor a fiecarui stat.
In baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.
Seful punctului de trecere a frontierei romane poate dispune intreruperea calatoriei unei persoane, daca constata ca nu sunt indeplinite conditiile mentionate anterior.
Politia de Frontiera Romana recomanda tuturor cetatenilor romani ce vor sa efectueze o calatorie intr-unul din statele pentru care nu este necesara obtinerea vizei de intrare, precum si pentru tarile ce urmeaza a fi tranzitate, sa se adreseze reprezentantelor diplomatice a acestor state in Romania, in vederea documentarii asupra conditiilor specifice de calatorie in fiecare dintre aceste tari.
---------------------------------------
Material preluat de pe site-ul oficial al Politiei de Frontiera: http://www.politiadefrontiera.ro/conditii_calatorie_2007/conditii_romani_ue.php
---------------------------------------
Alte resurse
Poate fi de interes si: Legea 296/2015 pentru completarea OUG 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece Regulament nr. 25/2014 privind avizarea, supravegherea, controlul si sanctionarea activitatii burselor de marfuri Hotarare 585/2014 privind aprobarea componentei Comisiei de examinare a documentatiei, a Procedurii de avizare si a modelului de aviz pentru conformitatea statutului asociatiilor sau uniunilor judetene/nationale de societati cooperative cu prevederil Legea 376/2013 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul migratiei si azilului. Lege nr. 376/2013 OG 25/2013 pentru modificarea si completarea OG 24/1992 privind stabilirea serviciilor consulare si a taxelor percepute pentru prestarea acestora. Ordonanta 25/2013 HG 530/2013 pentru acordarea unor facilitati pe termen scurt, cu privire la obtinerea vizelor de scurta sedere, pe teritoriul Romaniei, pentru anumite categorii de straini. Hotarare nr. 530/2013 Ordin nr. 418/2013 privind modificarea anexei la Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1.743/2010 pentru aprobarea Listei revizuite a statelor pentru ai caror cetateni este necesara indeplinirea procedurii invitatiei la acordarea vizelor de scur OUG 25/2013 pentru modificarea si completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002. Ordonanta de urgenta nr. 25/2013 Ordin pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI Renta viagera agricola din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei Ordin pentru aprobarea Regulamentului privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, cadastru si geodezie Ordinul 5436/2011 privind aprobarea Normelor metodologice pentru vizarea actelor de studii si a anexelor la actele de studii emise de institutiile de invatamant superior din Romania OUG 73/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Ordonanta de urgenta 73/2011, trecerea Casei de Sanatate la Ministerul Sanatatii Legea 271/2010 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Sistemului national de informatii privind vizele si participarea Romaniei la Sistemul de informatii privind vizele. Lege nr. 271/2010 Ordin nr. 2013/2008 privind Lista statelor pentru ai caror cetateni este necesara indeplinirea procedurii invitatiei la acordarea vizelor de scurta sedere pentru a intra pe teritoriul Romaniei Regulament privind procedurile de pregatire si desfasurare a avizarii lucrarilor publice de interes national si a locuintelor Lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, legea 56/2007 Acord din 20/10/2006 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind calatoriile reciproce ale cetatenilor OUG nr. 194/2002, ordonanta de urgenta privind regimul strainilor in Romania, republicata in 2008
| Efectele recunoasterii vinovatiei in dreptul penal Cotoi Florin,Brutaru Versavia,Cotoi Florin,Brutaru Versavia
 33.92 lei COMANDA ACUM
| |
|
|
Termeni juridici, grupare tematica
|
|
|
|
|
|