DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Statutul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti si al profesiei de executor judecatoresc, actualizat

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 311 din 12 iunie 2001

Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti

STATUTUL Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti si al profesiei de executor judecatoresc din 12/06/2001, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 311 din 12/06/2001, a fost preluat de pe site-ul oficial al Uniunii: www.executori.ro, actualizat cu:
 • Hotararea nr. 1/2007 din 17/02/2007 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 164 din 07/03/2007 privind modificarea si completarea Statutului Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti
 • Hotararea nr. 2/2007 din 17/02/2007 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 164 din 07/03/2007 privind completarea Statutului Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti


  Capitolul I - Dispozitii generale


  Art. 1
  Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti este o organizatie profesionala cu personalitate juridica, formata din toti executorii judecatoresti din Romania numiti de ministrul justitiei īn conditiile legii.

  Art. 1^1
  Profesia de executor judecatoresc este liberala si independenta.

  Art. 2
  Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti, denumita īn continuare Uniunea, actioneaza pentru asigurarea prestigiului si autoritatii profesiei de executor judecatoresc, avand ca scop principal reprezentarea si apararea intereselor profesionale ale membrilor sai.

  Art. 3
  Uniunea dobandeste, potrivit legii, personalitate juridica de la data constituirii si adoptarii statutului de catre primul Congres al Uniunii.
  Uniunea are sigiliu si sigla proprii.
  Sediul principal al Uniunii este īn municipiul Bucuresti.

  Art. 3^1
  Data de 10 Mai este declarata Ziua executorului judecatoresc, Consiliul urmand a hotarī locul si modalitatile de desfasurare a solemnitatilor legate de acest moment festiv.

  Art. 4
  Īn cadrul Uniunii executorii judecatoresti din circumscriptia fiecarei Curti de apel se constituie īn camere ale executorilor judecatoresti, cu personalitate juridica, denumite īn continuare Camere.
  Din Camera fac parte toti executorii judecatoresti din circumscriptia curtii de apel respective.


  Capitolul II - Obiectul si principiile de functionare ale Uniunii


  Art. 5
  Uniunea conduce si coordoneaza la nivel national activitatea executorilor judecatoresti si urmareste respectarea regulilor deontologice īn activitatea acestora, potrivit Codului deontologic al profesiei, aprobat de Congresul Uniunii.

  Art. 6
  Uniunea asigura cadrul corespunzator pentru perfectionarea nivelului profesional si a calitatii actelor īntocmite de executorii judecatoresti, prin:
  a) informare cu privire la practica judiciara executionala si doctrina de specialitate īn materie;
  b) introducerea si īnsusirea tehnicilor noi īn activitatea executionala;
  c) organizarea de reuniuni, seminarii, simpozioane si alte forme de instruire, precum si de schimburi de experienta īntre executorii judecatoresti, cu participarea unor personalitati si reprezentanti ai unor organizatii profesionale din tara si din strainatate;
  d) editarea unor publicatii proprii de specialitate;
  e) organizarea controlului profesional, financiar si administrativ;
  f) unificarea practicii executionale.

  Art. 6^1
  Īn aplicarea art. 6 lit. a), b), c), d) si f), precum si a art. 411 din Legea nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, cu modificarile si completarile ulterioare, Uniunea coordoneaza activitatea Centrului Academic de Pregatire, Formare si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti.
  Organizarea si functionarea Centrului Academic de Pregatire, Formare si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti sunt stabilite prin Regulamentul de functionare si perfectionare al Centrului Academic de Pregatire, Formare si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti, aprobat de catre Consiliul Uniunii.
  In cadrul Centrului Academic de Pregatire, Formare si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti functioneaza o comisie stiintifica, ce va fi consultata de catre Consiliul Uniunii īn probleme de modificari legislative, analize stiintifice, studii etc.

  Art. 6^2
  Pregatirea profesionala continua reprezinta totalitatea activitatilor planificate de pregatire teoretica si practica desfasurate de executorii judecatoresti īn vederea dobandirii sau īmbunatatirii nivelului de cunostinte, abilitati si aptitudini profesionale, īn scopul cresterii calitatii actului executional si nivelului de performanta īn domeniul respectiv.

  Art. 6^3
  Managementul activitatilor de pregatire profesionala continua este realizat de Consiliul Uniunii prin Programul national de pregatire profesionala continua.

  Art. 6^4
  Participarea la pregatirea profesionala īn cadrul Centrului Academic de Pregatire, Formare si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti este obligatorie si se face cel putin o data la 3 ani.

  Art. 6^5
  Neparticiparea la pregatirea profesionala īnauntrul termenului de 3 ani la centrul mentionat la art. 61 duce la sesizarea Colegiului director al Camerei din care face parte executorul judecatoresc respectiv, cu propunerea de aplicare a unei sanctiuni conform legii si art. 44 din Legea nr. 188/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

  Art. 6^6
  Modulele de pregatire, numarul de participanti si perioada acestora vor fi stabilite de catre conducerea centrului prevazut la art. 61 si vor fi adoptate de catre Consiliul Uniunii.

  Art. 6^7
  La absolvirea perioadei de perfectionare se va sustine un test si īn functie de rezultatul acestuia se va aplica sau nu se va aplica masura obligativitatii reluarii cursului de catre participanti la un modul viitor īnauntrul acestui termen de 3 ani.

  Art. 6^8
  Centrul Academic de Pregatire, Formare si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti va elibera un certificat de absolvire la sfarsitul perioadei de pregatire profesionala.

  Art. 7
  Uniunea propune īntocmirea unor proiecte de acte normative īn legatura cu activitatea executionala, participand la elaborarea acestora.

  Art. 8
  Uniunea si Camerele functioneaza prin autofinantare realizata din contributia membrilor sai si din alte surse, potrivit prezentului statut.

  Art. 9
  Uniunea si Camerele nu pot fi angajate politic prin actiunile membrilor lor.


  Capitolul III - Calitatea de membru al Uniunii. Drepturi si obligatii


  Art. 10
  Sunt membri ai Uniunii toti executorii judecatoresti care īsi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, numiti īn functie de ministrul justitiei, si care fac parte din Camere.

  Art. 11
  Membrii Uniunii au urmatoarele drepturi:
  a) sa aleaga si sa fie alesi īn organele reprezentative ale Uniunii si ale Camerelor, īn conditiile prevazute īn prezentul statut;
  b) sa participe la manifestarile organizate de Uniune si de Camera din care fac parte;
  c) sa se adreseze nemijlocit tuturor organelor Uniunii si ale Camerelor si sa primeasca īn acelasi timp informatiile solicitate;
  d) sa poarte īnsemnele Uniunii;
  e) sa beneficieze anual de concediu de odihna pe o perioada de 30 de zile lucratoare;
  f) sa primeasca, pentru merite deosebite, recompense materiale, diplome de onoare, bonificatii etc., la propunerea Camerei din care fac parte sau a Consiliului Uniunii;
  g) sa beneficieze de asigurari sociale de stat, īn conditiile legii;
  h) sa īsi exercite personal atributiile sau īn asociere cu persoane compatibile si sa se bucure de stabilitate īn functie, neputand fi transferati īn alta localitate fara acordul lor, cu exceptia cazurilor prevazute de lege.
  i) sa raspunda īn termenul stabilit la toate solicitarile Camerei sau Uniunii.

  Art. 12
  Obligatiile membrilor Uniunii sunt urmatoarele:
  a) sa respecte dispozitiile Legii nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, denumita īn continuare lege, precum si ale regulamentului de aplicare a acesteia, aprobat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 210/2001, denumit īn continuare regulament;
  b) sa respecte dispozitiile prezentului statut si hotararile Uniunii si ale Camerelor;
  c) sa actioneze pentru realizarea scopului Uniunii;
  d) sa respecte normele eticii si principiile deontologiei profesionale;
  e) sa participe la adunarile si manifestarile initiate de organele de conducere ale Uniunii si Camerelor, la activitatile profesionale, precum si la sedintele organelor de conducere din care fac parte;
  f) sa pastreze secretul profesional;
  g) sa achite cu regularitate cotele de contributie si cotizatiile stabilite de Uniune si de Camere, pentru formarea bugetelor acestora;
  h) sa aiba un comportament demn atat īn afara profesiei, cat si īn exercitarea acesteia.


  Capitolul IV - Structura organizatorica


  Sectiunea 1 - Uniunea


  Art. 13
  Organele de conducere ale Uniunii sunt: Congresul, Consiliul si presedintele.

  Art. 14
  Congresul Uniunii este constituit din presedintele si vicepresedintii Uniunii, presedintii si vicepresedintii Camerelor si din membrii Consiliului Uniunii, cu exceptia Congresului de constituire a Uniunii, care se va desfasura īn conformitate cu prevederile art. 52 alin. 2.
  Congresul Uniunii se īntruneste anual la convocarea Consiliului acesteia, potrivit legii.
  Congresul Uniunii este legal constituit īn prezenta a doua treimi din numarul membrilor sai si adopta hotarari cu votul majoritatii membrilor prezenti.
  Īn cazul īn care nu se realizeaza cvorumul prevazut la alin. 3 se face o noua convocare a Congresului Uniunii, īn aceleasi conditii, peste cel mult o luna. La aceasta convocare Congresul Uniunii este legal constituit prin prezenta majoritatii delegatilor. Daca nici īn aceasta situatie nu se realizeaza cvorumul legal, Congresul Uniunii se amana din nou si va fi convocat de atatea ori pana cand se va realiza cvorumul prevazut īn acest alineat.

  Art. 15
  Consiliul Uniunii va convoca un congres extraordinar la cererea unei treimi din numarul membrilor Camerelor sau la cererea majoritatii colegiilor directoare ale Camerelor.
  Convocarea Congresului extraordinar al Uniunii se face īn termen de 7 zile de la data īndeplinirii conditiilor prevazute la art. 14 alin. 4.
  Congresul extraordinar al Uniunii se va tine īn cel mult 30 de zile de la data convocarii.

  Art. 16
  Congresul Uniunii are urmatoarele atributii:
  a) adopta Statutul Uniunii si Statutul Casei de Asigurari a Executorilor Judecatoresti;
  b) alege presedintele si cei 2 vicepresedinti ai Consiliului Uniunii;
  c) alege Comisia de cenzori si Consiliul de conducere al Casei de Asigurari a Executorilor Judecatoresti;
  d) valideaza si revoca membrii Comisiei superioare de disciplina, care va fi compusa din 15 membri din Camere diferite, fara ca acestia sa detina sau sa poata ocupa alte functii eligibile la orice nivel al Uniunii sau al Camerelor;
  e) analizeaza si aproba raportul anual al Consiliului Uniunii;
  f) aproba bugetul Uniunii si al Casei de Asigurari a Executorilor Judecatoresti;
  g) īndeplineste orice alte atributii prevazute de lege, de regulament sau de prezentul statut;
  h) alege directorul si secretarul Centrului Academic de Pregatire, Formare si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti pentru un mandat de 3 ani;
  i) aproba Codul deontologic al executorului judecatoresc.
  Hotararile Congresului Uniunii sunt obligatorii pentru toti membrii acesteia.

  Art. 17
  Consiliul Uniunii este organ de conducere, constituit din cate un membru titular al fiecarei Camere.
  Alegerea presedintelui si a vicepresedintilor se face numai prin vot secret. Desemnarea candidatilor propusi se face cu consimtamantul acestora.
  Candidatul care īntruneste majoritatea simpla din numarul voturilor exprimate va fi declarat ales.

  Art. 18
  Consiliul Uniunii se īntruneste trimestrial si ori de cate ori este convocat de presedinte.
  Consiliul Uniunii īsi desfasoara activitatea cu participarea a cel putin doua treimi din numarul membrilor sai.
  Hotararile Consiliului Uniunii se adopta cu majoritatea voturilor exprimate.

  Art. 19
  Consiliul Uniunii are urmatoarele atributii:
  a) solicita ministrului justitiei numirea, suspendarea, revocarea ori īncetarea functiei de executor judecatoresc;
  b) īntocmeste Tabloul executorilor judecatoresti, care se va publica īn Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si se va actualiza anual;
  c) propune ministrului justitiei numarul necesar de birouri de executori judecatoresti si conditiile de desfasurare a examenului de admitere īn profesia de executor judecatoresc si a examenului de capacitate;
  d) ABROGAT
  e) numeste Comitetul de directie al Casei de Asigurari a Executorilor Judecatoresti pentru asigurarea de raspundere civila a executorilor judecatoresti;
  f) aproba cuantumul sumei de participare a executorilor judecatoresti la Casa de Asigurari a Executorilor Judecatoresti;
  g) reprezinta Uniunea īn raporturile cu tertii pe plan intern si international, prin presedintele sau ori printr-un alt reprezentant desemnat de acesta;
  h) stabileste cotele de contributie ale executorilor judecatoresti la Uniune īn raport cu venitul brut realizat de acestia;
  h1) stabileste si actualizeaza anual cuantumul cheltuielilor de executare;
  i) solutioneaza prin Comisia superioara de disciplina, formata din 5 membri, contestatiile formulate īmpotriva hotararilor Consiliului de disciplina al Camerelor;
  j) stabileste si aproba modelul sigiliului executorilor judecatoresti, sigla si emblema Uniunii, precum si modelul firmelor destinate birourilor de executori judecatoresti si Camerelor;
  k) executa controlul profesional-administrativ asupra Camerelor cel putin o data la 2 ani, verificand si calitatea actelor executionale, sau poate delega Colegiul director al Camerei cu efectuarea controlului conform prevederilor art. 59 din lege;
  l) stabileste indemnizatiile de conducere pentru presedinte, vicepresedinti, membrii Consiliului Uniunii, organele de conducere ale Casei de Asigurari a Executorilor Judecatoresti si organele de conducere ale Centrului Academic de Pregatire, Formare si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti;
  m) stabileste structura organizatorica si numarul persoanelor de specialitate si cu functii administrative din cadrul Uniunii si al Casei de Asigurari a Executorilor Judecatoresti;
  n) desemneaza 2 dintre membrii sai sa faca parte din Biroul executiv al Consiliului Uniunii;
  o) repartizeaza sarcini si responsabilitati Biroului executiv al Consiliului Uniunii;
  p) organizeaza si coordoneaza activitatea de editare a Buletinului executorilor judecatoresti din Romania;
  r) aproba Programul de pregatire si perfectionare a executorilor judecatoresti si cheltuielile Centrului Academic de Pregatire, Formare si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti;
  s) aproba afilierea Uniunii la organizatiile profesionale internationale ale executorilor judecatoresti si cotele de contributie la acestea;
  t) accepta donatiile si legatele facute Uniunii si aproba sponsorizari;
  u) īndeplineste orice alte atributii prevazute de lege, de regulament sau de prezentul statut.
  v) stabileste cuantumul taxelor de īnscriere si participare la examene;
  w) īntocmeste si actualizeaza permanent liste cuprinzand:
  - executorii judecatoresti incompatibili, indicand temeiul incompatibilitatii;
  - executorii judecatoresti care sunt suspendati din functie īn temeiul art. 23 lit. a) si lit. b) teza a doua, lit. c), d) si e) din lege;
  - executorii judecatoresti stagiari, indicand biroul īn care sunt angajati si data īncheierii contractului individual de munca.

  Art. 20
  Biroul executiv al Consiliului Uniunii se compune din presedinte, 2 vicepresedinti si 2 membri desemnati de Consiliul Uniunii.

  Art. 21
  Biroul executiv al Consiliului Uniunii are urmatoarele atributii principale:
  a) asigura activitatea permanenta a Consiliului Uniunii;
  b) pregateste proiectele de documente ce vor fi prezentate spre dezbatere si aprobare Consiliului Uniunii;
  c) elaboreaza proiectul raportului anual de activitate al Uniunii;
  d) elaboreaza proiectul de buget al Uniunii;
  e) ABROGAT
  f) propune cotele de contributie ale executorilor judecatoresti la Uniune, īn raport cu venitul realizat de acestia;
  g) propune Consiliului Uniunii cuantumul sumei de participare a executorilor judecatoresti la Casa de Asigurari a Executorilor Judecatoresti pentru garantarea responsabilitatii civile a acestora;
  h) tine evidenta executorilor judecatoresti si a birourilor de executori judecatoresti si centralizeaza datele statistice privind activitatea executionala pe baza rapoartelor anuale ale Camerelor;
  i) aduce la īndeplinire hotararile Consiliului Uniunii si exercita orice alte atributii stabilite de acesta.

  Art. 22
  Presedintele Uniunii are urmatoarele atributii principale:
  a) reprezinta Uniunea īn raporturile cu autoritatile publice din Romania, cu organizatiile guvernamentale si neguvernamentale, cu cele profesionale si cu alte persoane juridice, iar īn plan extern, cu organizatiile internationale ale executorilor judecatoresti;
  a1) stabileste atributiile celor 2 vicepresedinti ai Consiliului Uniunii;
  b) angajeaza personalul de specialitate si administrativ al Uniunii si stabileste prin negociere salariile acestora;
  c) convoaca si conduce sedintele Consiliului Uniunii si ale Biroului executiv al acestuia;
  d) ordonanteaza cheltuielile bugetare ale Uniunii;
  e) comunica executorilor judecatoresti, prin intermediul Camerelor, toate actele cu caracter normativ adoptate de Consiliul Uniunii si, dupa caz, de Biroul executiv al acestuia;
  f) exercita orice alte atributii prevazute de lege, de regulament sau de prezentul statut.
  Īn situatia īn care presedintele lipseste acesta este reprezentat de unul dintre vicepresedinti, pe care īl desemneaza īn acest scop.
  Functia de presedinte nu poate fi exercitata decat pe durata a doua mandate. Durata unui mandat este de 3 ani.
  Īn exercitarea atributiilor sale presedintele emite dispozitii.
  Pe perioada mandatului atat presedintele, cat si vicepresedintii au obligatia de a exercita functia de executor judecatoresc.

  Art. 23
  Comisia de cenzori a Uniunii este compusa din 3 membri, dintre care 2 executori judecatoresti alesi de Congresul Uniunii si 1 expert contabil desemnat de Consiliul Uniunii.
  Cenzorii nu pot īndeplini mai mult de doua mandate consecutive. Durata unui mandat este de 3 ani.
  Cenzorii īsi desfasoara activitatea potrivit regulamentului propriu, aprobat de Consiliul Uniunii.
  Calitatea de cenzor este incompatibila cu orice alta functie eligibila īn cadrul Uniunii.

  Art. 24
  Uniunea are patrimoniu si buget proprii.
  Bugetul Uniunii este format din contributiile banesti ale membrilor, donatii, sponsorizari, beneficii rezultate din activitati economice conexe si din orice alte sume de bani dobandite licit.
  Cota de contributie a fiecarui executor judecatoresc la Uniune se aproba de Consiliul Uniunii, la propunerea Adunarii generale a Camerei.
  Consiliul Uniunii poate modifica cotele de contributie propuse de Camera, fara ca acesta sa poata īnsa depasi 5% din veniturile brute ale executorilor judecatoresti. Cotele de contributie se platesc lunar.

  Sectiunea 2 - Camerele


  Art. 25
  Camerele au, potrivit legii, personalitate juridica, firma, stampila si sigilii proprii, iar sediul lor se afla īn localitatea īn care functioneaza curtea de apel īn circumscriptia careia se constituie.

  Art. 26
  Organele de conducere ale Camerei sunt: adunarea generala, colegiul director si presedintele.
  Camerele sunt conduse de un colegiu director format dintr-un presedinte, un vicepresedinte si 3-7 membri.
  Colegiul director este ales de Adunarea generala a Camerei pentru o perioada de 3 ani dintre membrii acelei Camere.
  Functionarea tuturor organelor Camerei se realizeaza potrivit prezentului statut.

  Art. 27
  Adunarea generala a Camerei se īntruneste semestrial īn sedinta ordinara si ori de cate ori este nevoie īn sedinta extraordinara, la convocarea presedintelui Colegiului director sau la cererea a cel putin unei treimi din numarul membrilor sai ori la solicitarea Consiliului Uniunii.
  Convocarea Adunarii generale a Camerei īn sedinta ordinara se face cu cel putin 5 zile īnainte de data stabilita pentru tinerea acesteia, iar convocarea sedintei extraordinare se face cu cel putin 3 zile īnainte, prin īnstiintarea membrilor sai, cu mentionarea datei si a locului desfasurarii.
  Prezenta executorilor judecatoresti la lucrarile Adunarii generale a Camerei este obligatorie, absenta nemotivata atragand sanctiunea prevazuta de art. 44 din lege.

  Art. 28
  Adunarea generala a Camerei este legal constituita īn prezenta majoritatii membrilor sai.
  Īn cazul īn care numarul legal nu este īntrunit Colegiul director, de fata cu cei prezenti, stabileste o noua data pentru Adunarea generala a Camerei, īn termen de cel mult 7 zile.
  Adunarea generala a Camerei adopta hotarari cu majoritatea voturilor celor prezenti.

  Art. 29
  Adunarea generala a Camerei are urmatoarele atributii principale:
  a) alege pentru un mandat de 3 ani Colegiul director si stabileste indemnizatia membrilor acestuia;
  b) alege si revoca membrii Colegiului director si reprezentantul camerei īn Consiliul Uniunii;
  c) alege Comisia de cenzori;
  d) aproba bugetul anual si raportul Comisiei de cenzori;
  e) propune cotele de contributie ale executorilor judecatoresti la Uniune si aproba cotele de contributie ale executorilor judecatoresti la Camera, cu respectarea art. 24 alin. 3;
  f) informeaza Uniunea īn legatura cu activitatea birourilor executorilor judecatoresti asupra numarului necesar de executori judecatoresti si de executori judecatoresti stagiari;
  g) aproba propunerile Colegiului director cu privire la structura organizatorica, a personalului angajat si salarizarea acestuia.
  h) īndeplineste orice alte atributii prevazute de lege, de regulament si de prezentul statut.

  Art. 30
  Alegerea presedintelui, a vicepresedintelui si a reprezentantilor īn Consiliul Uniunii si īn Consiliul de disciplina al Camerei se face de Adunarea generala a Camerei prin vot secret, cu majoritate simpla.
  Candidatii pentru functia de reprezentant al Camerei īn Consiliul Uniunii trebuie sa aiba o vechime īn activitatea de executor judecatoresc de cel putin 5 ani si sa se bucure de prestigiu.

  Art. 31
  Colegiul director al Camerei lucreaza legal īn prezenta majoritatii membrilor sai si adopta hotarari cu majoritatea simpla a voturilor exprimate.

  Art. 32
  Colegiul director al Camerei se īntruneste īn sedinte ordinare lunar sau īn sedinte extraordinare, la convocarea presedintelui.

  Art. 33
  Colegiul director al Camerei are urmatoarele atributii principale:
  a) primeste cererile solicitantilor pentru ocuparea posturilor de executor judecatoresc, īmpreuna cu documentele necesare īn acest scop, si le īnainteaza Consiliului Uniunii cu cel putin 10 zile īnaintea datei stabilite pentru concurs, daca sunt īndeplinite cerintele prevazute de lege;
  b) primeste contestatiile formulate īmpotriva rezultatelor concursului privind admiterea īn profesie si le īnainteaza Consiliului Uniunii;
  c) primeste certificatul de īnregistrare a biroului executorilor judecatoresti, eliberat de prim-grefierul Curtii de apel, si īl comunica de īndata compartimentului de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei si Consiliului Uniunii;
  d) avizeaza cererile de angajare ale executorilor judecatoresti stagiari de catre executorul judecatoresc si verifica semestrial stadiul pregatirii si al formarii profesionale a executorilor judecatoresti stagiari;
  e) solutioneaza sesizarile formulate īmpotriva executorilor judecatoresti si propune, dupa caz, luarea masurilor legale si statutare;
  f) deleaga, īn cazurile prevazute de lege si de regulament, un executor judecatoresc din aceeasi circumscriptie a judecatoriei sau dintr-o alta circumscriptie, care va asigura functionarea unui birou al executorilor judecatoresti pentru īndeplinirea actelor care sunt de competenta teritoriala a acelui birou;
  g) reprezinta Camera īn relatiile cu tertii prin presedinte, iar īn lipsa acestuia, prin vicepresedinte;
  h) difuzeaza Buletinul executorilor judecatoresti si aduce la cunostinta executorilor judecatoresti din circumscriptia sa masurile privind unificarea practicii executionale;
  i) desemneaza executorii judecatoresti care vor efectua controlul dispus de Consiliul Uniunii;
  j) īntocmeste si tine evidenta cauzelor executionale īnregistrate īn īntreaga circumscriptie teritoriala;
  k) tine evidenta veniturilor si cheltuielilor Camerei si a contributiei membrilor sai, prezentand Adunarii generale a Camerei rapoarte īn acest sens;
  l) asigura, prin personalul propriu de specialitate si administrativ, efectuarea lucrarilor de personal, a dosarelor de pensii, a lucrarilor legate de acordarea concediilor si a altor drepturi de asistenta sociala privind executorii judecatoresti si personalul angajat;
  m) īndeplineste orice alte atributii prevazute de lege, de regulament si de prezentul statut.
  Toate persoanele care intra īn profesia de executor judecatoresc, indiferent de forma prin care devin executor judecatoresc, trebuie sa īsi īnceapa activitatea primind avizul Camerei pentru īnscrierea biroului la curtea de apel, dupa ce fac dovada achitarii, īn contul Uniunii, a echivalentului īn lei al sumei de 1.000 euro, calculat la cursul Bancii Nationale a Romaniei din ziua platii, din care se vor vira 30% la Camera īn circumscriptia careia īsi va desfasura activitatea si 70% la Uniune.

  Art. 34
  Presedintele Colegiului director al Camerei are urmatoarele atributii:
  a) reprezinta Camera īn raporturile cu tertii;
  b) aduce la īndeplinire hotararile Colegiului director al Camerei si rezolva lucrarile curente;
  c) angajeaza personalul de specialitate si administrativ al secretariatului Camerei;
  d) convoaca si conduce sedintele Adunarii generale a Camerei si ale Colegiului director al Camerei, prezentand periodic rapoarte de activitate si propuneri pentru īmbunatatirea activitatii;
  e) ordonanteaza cheltuielile bugetare ale Camerei;
  f) īndeplineste orice alte atributii prevazute de lege, de regulament si de prezentul statut.
  Functia de presedinte nu poate fi exercitata decat pe durata a 3 mandate. Durata unui mandat este de 3 ani.
  Vicepresedintele exercita atributiile presedintelui īn lipsa acestuia.

  Art. 35
  Reprezentantul Camerei īn Consiliul Uniunii are urmatoarele drepturi si obligatii:
  a) participa de drept la sedintele Colegiului director al Camerei;
  b) are acces la toate documentele Camerei;
  c) are dreptul la o indemnizatie stabilita de Consiliul Uniunii, platita din bugetul Uniunii;
  d) participa din partea Camerei la toate sedintele Consiliului Uniunii;
  e) prezinta Consiliului Uniunii propunerile Adunarii generale a Camerei si apara interesele acesteia;
  f) informeaza cu regularitate Adunarea generala si Colegiul director ale Camerei despre toate hotararile adoptate de Consiliul Uniunii;
  g) īntocmeste trimestrial rapoarte de activitate si le supune spre aprobare Adunarii generale a Camerei;
  h) īndeplineste orice alte atributii stabilite de Adunarea generala a Camerei.
  Reprezentantul Camerei īn Consiliul Uniunii va putea fi substituit de catre presedintele sau vicepresedintele Colegiului director īn situatia īn care se afla īn imposibilitate de a participa la sedintele Consiliului Uniunii.

  Art. 36
  Camera are patrimoniu si buget proprii.
  Bugetul Camerelor este format din contributii banesti ale executorilor judecatoresti, donatii si sponsorizari, beneficii rezultate din activitati economice conexe, precum si din orice alte sume de bani dobandite licit.
  Pentru īnscrierea la concurs īn vederea ocuparii unui post de executor judecatoresc, candidatul va plati o taxa de īnscriere la Camera si o taxa de participare la concurs, īn contul Uniunii. Cuantumurile acestor taxe se stabilesc de Consiliul Uniunii īn conditiile art. 19.
  Patrimoniul Camerelor este format din bunuri mobile si imobile, īn conditiile legii.

  Art. 37
  Comisiile de cenzori ale Camerelor sunt compuse din 3 membri, dintre care 2 executori judecatoresti si un contabil.
  Comisiile de cenzori ale Camerelor verifica modul de executare a bugetelor Camerelor si prezinta anual un raport Adunarii generale a Camerei.
  Personalul cu atributii financiar-contabile al Camerei este obligat sa puna la dispozitie Comisiei de cenzori a Camerei toate evidentele si datele pentru efectuarea verificarilor.

  Sectiunea 3 - Biroul executorului judecatoresc


  Art. 38
  Executorii judecatoresti īsi desfasoara activitatea īn cadrul unor birouri, individual sau prin asociere īn baza unui contract de societate civila.

  Art. 39
  Biroul executorului judecatoresc va avea un sediu corespunzator pentru desfasurarea activitatii cu publicul si pentru depozitarea, pastrarea si conservarea īn bune conditii a arhivei si a valorilor.
  Executorul judecatoresc asigura securitatea biroului si ia masuri de protectie īmpotriva incendiilor, efractiilor sau altor evenimente previzibile.

  Art. 40
  Programul de activitate al biroului executorului judecatoresc este obligatoriu de cel putin 8 ore zilnic, dintre care 6 ore de activitate cu publicul.
  Orice modificare a programului de lucru se va comunica Colegiului director al Camerei.

  Art. 41
  Biroul executorului judecatoresc si societatea civila profesionala nu sunt persoane juridice.

  Art. 42
  Toate neīntelegerile de natura patrimoniala dintre executorii judecatoresti, precum si cele privind formele asociative de desfasurare a activitatii executionale urmeaza sa fie rezolvate pe cale amiabila.
  Īn caz de nesolutionare a litigiului pe cale amiabila executorul judecatoresc va cere concilierea presedintelui Camerei.

  Art. 43
  Indiferent de forma de desfasurare a activitatii, īn mod individual sau prin asociere, atributiile personale si raspunderea pentru actele īntocmite revin exclusiv executorului judecatoresc care le-a īntocmit.

  Art. 44
  Executorii judecatoresti sunt obligati sa respecte reglementarile legale si statutare īn materie financiar-contabila, sub sanctiunea atragerii raspunderii juridice, conform legii.

  Art. 45
  Patrimoniul biroului executorului judecatoresc are regimul juridic al bunurilor afectate exercitarii profesiei sale.
  Patrimoniul biroului executorilor judecatoresti asociati are regimul juridic corespunzator aportului fiecarui membru al societatii civile fara personalitate juridica constituite īn acest scop.
  Creantele personale ale executorilor judecatoresti asociati au regimul juridic corespunzator aportului fiecarui membru al societatii civile fara personalitate juridica constituite īn acest scop.
  Creantele personale ale executorilor judecatoresti nu pot fi realizate prin urmarirea patrimoniului biroului executorilor judecatoresti asociati decat dupa partajul intervenit cu ceilalti asociati.

  Sectiunea 4


  Art. 46
  Pot fi executori judecatoresti stagiari persoanele care īndeplinesc conditiile expres prevazute de dispozitiile legii, fara a depasi o perioada de 3 ani de la obtinerea diplomei de licenta īn drept.

  Art. 47
  Pot angaja executori judecatoresti stagiari numai executorii judecatoresti care au o vechime de minimum 5 ani īn profesie.

  Art. 48
  Executorul judecatoresc stagiar este angajat prin contract individual de munca, īncheiat pe perioada determinata cu executorul judecatoresc īn conditiile legii, regulamentului si prezentului statut.
  Un executor judecatoresc nu poate angaja mai mult de un executor judecatoresc stagiar īn aceeasi perioada.


  Capitolul V - Raspunderea executorului judecatoresc


  Art. 49
  Executorul judecatoresc raspunde pentru modul īn care īsi īndeplineste atributiile, disciplinar sau civil, īn conditiile legii, regulamentului si prezentului statut.
  Actiunea disciplinara se judeca de Consiliul de disciplina al Camerei.
  Īmpotriva hotararii Consiliului de disciplina al Camerei partile pot face contestatie, īn termen de 15 zile de la comunicare, la Comisia superioara de disciplina a Uniunii, care judeca īn complet de 5 membri.
  Hotararea acesteia este definitiva si poate fi atacata cu recurs la curtea de apel īn a carei raza teritoriala se afla sediul biroului executorului judecatoresc īn cauza.
  Raspunderea civila a executorului judecatoresc poate fi angajata, īn conditiile legii civile, pentru cauzarea de prejudicii prin īncalcarea obligatiilor sale profesionale.
  Asigurarea de raspundere profesionala a executorului judecatoresc se realizeaza prin Casa de Asigurari a Executorilor Judecatoresti, constituita īn acest scop, potrivit legii.

  Art. 50
  Nerespectarea prevederilor prezentului statut constituie abatere disciplinara.

  Art. 51
  Executorii judecatoresti sanctionati conform prevederilor art. 46 lit. a), b) si c) din lege pot exercita functii eligibile, la urmatoarele alegeri, numai la nivelul Camerei.
  Sanctiunile prevazute la art. 46 lit. a) si b) din lege se prescriu īn termen de 6 luni; cea prevazuta la art. 46 lit. c) din lege se prescrie la 1 an de la achitarea amenzii, iar cea prevazuta la art. 46 lit. d) din lege se prescrie la 3 ani de la expirarea perioadei de suspendare.


  Capitolul VI - Dispozitii finale si tranzitorii


  Art. 52
  Aprobarea statutului si primele alegeri ale organelor de conducere ale Uniunii si ale Camerelor se vor efectua de primul Congres al executorilor judecatoresti si, dupa caz, de Adunarea generala a Camerelor.
  Congresul de constituire a Uniunii se va compune din presedintii si vicepresedintii Camerelor si din cate un membru desemnat al acestora, cu exceptia Camerei de pe langa Curtea de Apel Bucuresti care va desemna 3 membri.

  Art. 53
  Modificarile prezentului statut si corelarea cu actele normative ulterioare se vor face de catre Consiliul Uniunii, urmand sa fie ratificate de Congresul Uniunii.

  Art. 54
  Dupa adoptare prezentul statut va fi comunicat ministrului justitiei si va fi publicat īn Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


  ANEXA - CHELTUIELI DE EXECUTARE SILITA
  
  +----+--------------------------------------------------------+-----------------------------+
  
  |Nr. |           Activitatea            |      Suma       |
  
  |crt.|                            |               |
  
  +----+--------------------------------------------------------+-----------------------------+
  
  | 1. |Īnregistrare                      |    Pana la: 1,00     |
  
  +----+--------------------------------------------------------+-----------------------------+
  
  | 2. |Formare dosar                      |    Pana la: 10,00    |
  
  +----+--------------------------------------------------------+-----------------------------+
  
  | 3. |Redactare adresa                    |    Pana la: 10,00    |
  
  +----+--------------------------------------------------------+-----------------------------+
  
  | 4. |Proces-verbal de īndeplinire a procedurii        |    Pana la: 20,00    |
  
  +----+--------------------------------------------------------+-----------------------------+
  
  | 5. |Cheltuieli de transport                 |  Īn functie de distanta  |
  
  |  |                            | si de mijlocul de transport |
  
  +----+--------------------------------------------------------+-----------------------------+
  
  | 6. |Cheltuieli de transmitere prin posta          |  Īn functie de valoarea  |
  
  |  |                            |  timbrelor necesare fata  |
  
  |  |                            |de modalitatea de transmitere|
  
  +----+--------------------------------------------------------+-----------------------------+
  
  | 7. |Emiterea somatiei                    |    Pana la: 10,00    |
  
  +----+--------------------------------------------------------+-----------------------------+
  
  | 8. |Proces-verbal de sechestru               |    Pana la: 30,00    |
  
  +----+--------------------------------------------------------+-----------------------------+
  
  | 9. |Proces-verbal de situatie                |    Pana la: 50,00    |
  
  +----+--------------------------------------------------------+-----------------------------+
  
  |10. |Notarea somatiei īn Cartea funciara           |    Pana la: 50,00    |
  
  +----+--------------------------------------------------------+-----------------------------+
  
  |11. |Publicatie de vanzare mobiliara             |    Pana la: 30,00    |
  
  +----+--------------------------------------------------------+-----------------------------+
  
  |12. |Publicatie de vanzare imobiliara            |    Pana la: 50,00    |
  
  +----+--------------------------------------------------------+-----------------------------+
  
  |13. |Emitere adresa poprire pe fiecare tert poprit      |    Pana la: 10,00    |
  
  +----+--------------------------------------------------------+-----------------------------+
  
  |14. |Emitere adresa de radiere a somatiei din Cartea funciara|    Pana la: 50,00    |
  
  +----+--------------------------------------------------------+-----------------------------+
  
  |15. |Proces-verbal de licitatie               |    Pana la: 50,00    |
  
  +----+--------------------------------------------------------+-----------------------------+
  
  |16. |Proces-verbal de distribuire sume            |    Pana la: 100,00    |
  
  +----+--------------------------------------------------------+-----------------------------+
  
  |17. |Act de adjudecare                    |    Pana la: 300,00    |
  
  +----+--------------------------------------------------------+-----------------------------+
  
  |18. |Proces-verbal de constatare               |    Pana la: 100,00    |
  
  +----+--------------------------------------------------------+-----------------------------+
  
  |19. |Arhivare dosar                     |    Pana la: 30,00    |
  
  +----+--------------------------------------------------------+-----------------------------+
  
  Materialul de fata reprezinta o prelucrare si formatare neoficiala a prevederilor oficiale, avand la baza texte publice preluate de la: www.Executori.ro

  Poate fi de interes si:
  OUG 1/2016 pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si a unor acte normative conexe. Ordonanta de urgenta nr. 1/2016
  Legea 138/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe. Lege nr. 138/2014
  Legea 22/2014 pentru modificarea si completarea OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii. Legea nr. 22/2014
  Ordin nr. 875C/2013 pentru modificarea Regulamentului de punere in aplicare a Legii nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, aprobat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 210/2001
  Ordin nr. 4/2013 privind stabilirea procedurii de efectuare a platii sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului Ministerului Afacerilor Interne, devenit
  HG 1169/2012 privind suplimenterea bugetelor Ministerului Justitiei, Ministerului Public si Consiliului Superior al Magistraturii pentru plata titlurilor executorii prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume pr
  Legea 28/2012 pentru modificarea si completarea unor acte normative in vederea imbunatatirii activitatii de valorificare a bunurilor sechestrate sau, dupa caz, intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului. Lege nr. 28/2012
  Legea 287/2011 privind unele masuri referitoare la organizarea activitatii de punere in executare a creantelor apartinand institutiilor de credit si institutiilor financiare nebancare. Legea 287/2011
  Legea 230/2011 pentru aprobarea OUG 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar. Legea 230/2011
  Legea 188/2000 privind executorii judecatoresti, republicata 2011. Legea privind executorii judecatoresti, republicata 2011
  Legea 154/2011 pentru completarea Legii nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti. Lege nr. 154/2011
  Legea 151/2011 privind aprobarea OUG 144/2007 pentru modificarea alin. (1) al art. 37 din Legea nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti. Lege nr. 151/2011
  Legea 92/2011 pentru aprobarea OUG 4/2011 privind stabilirea unor masuri pentru reorganizarea AVAS si pentru executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice stabilite prin titluri executorii
  Hotararea nr. 19/2010 privind aprobarea Statutului Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti si al profesiei de executor judecatoresc
  OUG 45/2010 pentru modificarea art. 1 din OUG nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar
  OUG 18/2010 pentru modificarea si completarea OUG nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar. Ordonanta de Urgenta nr. 18/2010
  Hotarare nr. 1/2009 privind completarea Statutului Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti
  OUG nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar
  OUG nr. 42/2009 modificarea Codului de procedura civila. Ordonanta de urgenta 42/2009
  OUG nr. 225/2008 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sistemul justitiei
  Cooperarea judiciara in materie civila si comerciala in Uniunea Europeana
  Dragos Calin,Roxana Maria Calin,Alina Ciolofan,Irina Cioponea,Paula-Andrada Cotovanu,Anamaria Groza,Andrei Iacuba,Sanda Elena Lungu,Lucia Zaharia,Dorina Zeca,Nina-Paraschiva Gogescu

  Pret: 139 lei
  118.15 lei
  COMANDA ACUM

  Cautare legislatie:  -------------
  Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
  -------------


  Alte reglementari
  Termeni juridici, grupare tematica
 • Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

  Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobile  Coordonator
  Magdalena Popeanga

  Website administrat de
  Alioth Software
  Politica de securitate
  Termeni si conditii
   RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
  54 useri online

  Useri autentificati: