DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Procedura de inregistrare si verificare a documentatiei pentru dobandirea protectiei unei specialitati traditionale garantate, 2008[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 227 din 25/03/2008

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Art. 1
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia de industrie alimentara, verifica documentatia pentru inregistrarea si dobandirea protectiei unei specialitati traditionale garantate.

Art. 2
(1) Documentatia pentru inregistrarea unei specialitati traditionale garantate, in vederea dobandirii protectiei, se elaboreaza de catre grupul de producatori sau procesatori in conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului (CE) nr. 509/2006 privind specialitatile traditionale garantate ale produselor agricole si produselor alimentare si ale Regulamentului (CE) nr. 1.216/2007 pentru implementarea Regulamentului (CE) nr. 509/2006, publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
(2) Documentatia pentru inregistrarea unei specialitati traditionale garantate, in vederea dobandirii protectiei, se transmite in format hartie si electronic pe adresa de e-mail: dopigp@madr.ro.
(3) Documentatia este insotita de urmatoarele documente:
a) actul de asociere, indiferent de forma sau componenta juridica a grupului de producatori ori procesatori, si statutul; in asociatie pot sa fie incluse si organizatii de promovare a produsului, care reprezinta un interes economic al producatorilor sau al procesatorilor din care fac parte;
b) declaratie pe propria raspundere ca grupul reprezinta producatorii sau procesatorii interesati de acelasi produs agricol ori alimentar;
c) caietul de sarcini care trebuie sa contina elementele prevazute la art. 6 din Regulamentul (CE) nr. 509/2006;
d) cererea de inregistrare care trebuie sa contina elementele prevazute in anexa nr. 1 la Regulamentul (CE) nr. 1216/2006;
e) declaratie pe propria raspundere, prin care se atesta autenticitatea informatiilor furnizate;
f) copia de pe contractul incheiat cu un organism privat de inspectie si certificare a produselor agricole sau alimentare pentru verificarea si certificarea realitatii datelor cuprinse in caietul de sarcini;
g) alte date si informatii din care sa rezulte necesitatea dobandirii protectiei unei specialitati traditionale garantate.
(4) Orice producator care are intentia de a produce pentru prima data un produs agricol sau alimentar recunoscut ca specialitate traditionala garantata informeaza si solicita acordul grupului care a depus cererea initiala.

Art. 3
(1) Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale examineaza prin mijloace corespunzatoare daca documentatia primita in conformitate cu art. 7 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 509/2006 este justificata si indeplineste conditiile prevazute in prezenta procedura.
(2) In fiecare luna Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale publica pe site-ul propriu lista specialitatilor traditionale garantate care au facut obiectul unei cereri de inregistrare in vederea dobandirii protectiei, precum si data depunerii acesteia.

Art. 4
In cazul in care documentatia nu este completa, se va informa in scris grupul aplicant, in termen de 30 de zile, in vederea completarii acesteia. Daca in termenul stabilit grupul aplicant transmite informatii inadecvate sau nu transmite informatiile solicitate, documentatia depusa este anulata.

Art. 5
In cazul in care documentatia depusa este completa, aceasta se publica pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in vederea acordarii unei perioade de 60 de zile in care orice persoana fizica sau juridica legitim interesata, stabilita in tara, isi poate declara opozitia fata de cererea de inregistrare.

Art. 6
(1) Inregistrarea unei specialitati traditionale garantate in Registrul national al specialitatilor traditionale garantate se efectueaza la data incetarii perioadei de opozitie si transmiterii Certificatului de conformitate a realitatii datelor cuprinse in caietul de sarcini, in copie, eliberat de organismul privat de inspectie si certificare a produselor agricole sau alimentare.
(2) Specialitatea traditionala garantata dobandeste protectie nationala de la data inregistrarii in Registrul national al specialitatilor traditionale garantate, care inceteaza la data dobandirii protectiei la nivelul Uniunii Europene.
(3) Registrul national al specialitatilor traditionale garantate se administreaza de catre Directia de industrie alimentara si se publica periodic pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Art. 7
Verificarea si monitorizarea activitatii organismelor private de inspectie si certificare a produselor agricole sau alimentare sunt prevazute in anexa nr. 1a), care face parte integranta din prezenta procedura.


ANEXA Nr. 1a la procedura prevazuta in anexa nr. 1 - VERIFICAREA SI MONITORIZAREA activitatii organismelor private de inspectie si certificare a produselor agricole sau alimentare


Art. 1
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia de industrie alimentara, verifica si monitorizeaza activitatea organismelor private de inspectie si certificare a produselor agricole sau alimentare.

Art. 2
Organismele private de inspectie si certificare a produselor agricole sau alimentare transmit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale o copie legalizata a documentului care atesta acreditarea conform standardului european EN 45011 sau standardului ISO/CEI 65 (Cerinte generale pentru organisme care opereaza cu sistemul de certificare a produselor) si documentele care atesta indeplinirea cerintelor prevazute la art. 15 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 509/2006.

Art. 3
Organismele private de inspectie si certificare a produselor agricole sau alimentare trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele cerinte:
a) sa dispuna de structura, echipamente si proceduri care sa permita efectuarea tuturor activitatilor privind verificarea, controlul si certificarea respectarii datelor cuprinse in caietul de sarcini;
b) sa fie persoane juridice cu sediul in Romania; persoanele juridice care au sediul principal in statele membre sau in tari cu echivalenta in Uniunea Europeana, obtinuta prin decizia Comisiei Europene, pot verifica si controla respectarea datelor cuprinse in caietul de sarcini cu conditia stabilirii si mentinerii in Romania, in conditiile legii, a unui sediu secundar pe toata durata desfasurarii activitatii lor;
c) sa aiba cel putin un an experienta in activitatea de inspectie/certificare;
d) sa dispuna de un laborator propriu acreditat sau sa aiba un contract de colaborare cu un astfel de laborator, pentru a executa toate analizele si determinarile necesare in vederea efectuarii verificarii, controlului si certificarii respectarii datelor cuprinse in caietul de sarcini;
e) sa dispuna de personal calificat pentru efectuarea verificarilor si controalelor;
f) sa fie independente de toate partile implicate, impartiale si integre; organismele private de inspectie si certificare a produselor agricole sau alimentare si personalul lor nu trebuie sa fie supuse niciunei presiuni comerciale sau financiare care ar putea sa le influenteze deciziile;
g) sa satisfaca in totalitate exigentele stabilite in standardul european EN 45011 sau in standardul ISO/CEI 65 (Cerinte generale pentru organisme care opereaza cu sistemul de certificare a produselor).

Art. 4
(1) Organismele private de inspectie si certificare a produselor agricole sau alimentare permit reprezentantilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale accesul la birourile si facilitatile lor.
(2) Organismele private de inspectie si certificare a produselor agricole sau alimentare transmit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an, lista operatorilor verificati si controlati pana la data de 31 decembrie a anului anterior, cuprinzand numele si adresa operatorului, tipul operatorului (producator, procesator), tipul produsului, data inregistrarii si data certificarii.
(3) Organismele private de inspectie si certificare a produselor agricole sau alimentare transmit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale orice neregula sau incalcare privind respectarea datelor cuprinse in caietul de sarcini si sanctiunea aplicata.Poate fi de interes si:
Legea 156/2015 privind aprobarea OUG 63/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul agriculturii
Legea 131/2015 pentru modificarea si completarea Legii pomiculturii nr. 348/2003. Lege nr. 131/2015
Legea 104/2015 privind aprobarea OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020 si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultu
Ordin 197/2015 privind Procedura de anulare a impozitului pe venitul din activitati agricole datorat potrivit art. 74 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru anul fiscal 2013, precum si a obliga
Ordin 1470/2014 pentru aprobarea Listei obiectivelor de investitii pentru care se acorda microcredite potrivit art. 14 alin. (1) lit. a) din OUG 43/2013 privind unele masuri pentru dezvoltarea si sustinerea fermelor de familie si facilitarea accesulu
OUG 63/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul agriculturii. Ordonanta de urgenta nr. 63/2014
OUG 56/2014 privind trecerea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura din subordinea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Ordonanta de Urgenta 56/2014
Legea 101/2014 privind masuri de reglementare a depozitarii semintelor de consum si a regimului certificatelor de depozit pentru acestea. Lege nr. 101/2014
UG 36/2014 privind modificarea si completarea Legii nr. 18/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, precum si pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Le
Ordin nr. 578/2014 privind modificarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 431/2014 pentru aprobarea cantitatilor de motorina aferente trimestrului IV ? 2013, ce beneficiaza de ajutor de stat acordat sub
OUG 26/2014 privind modificarea si completarea OUG 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare, care se acorda in agricultura incepand cu anul 2007, si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/199
HG 330/2014 privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activitati agricole. Hotarare nr. 330/2014
Legea 48/2014 privind unele masuri referitoare la platile nationale directe complementare in sectorul zootehnic. Lege nr. 48/2014
Legea 2/2014 pentru aprobarea OUG 64/2013 privind infiintarea si acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor in agricultura si acordarea de compensatii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor,
Legea apiculturii, legea nr. 383/2013
HG 762/2013 privind stabilirea pentru anul 2013 a cuantumului platilor directe unice pe suprafata, platilor separate pentru zahar si platilor specifice pentru orez, care se acorda in agricultura in sectorul vegetal. Hotarare nr. 762/2013
HG 761/2013 pentru aprobarea cuantumului platilor nationale directe complementare, care se acorda pentru anul 2013 in sectorul vegetal. Hotarare nr. 761/2013
HG 682/2013 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG 43/2013 privind unele masuri pentru dezvoltarea si sustinerea fermelor de familie si facilitarea accesului la finantare al fermierilor. Hotarare nr. 682/2013
HG 584/2013 pentru modificarea HG 725/2010 privind reorganizarea si functionarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, precum si a unor structuri aflate in subordinea acestuia si pentru modificarea altor acte normative. Hotarare 584/2013
HG 570/2013 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 64/2013 privind infiintarea si acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor in agricultura si acordarea de compen
Codul de procedura penala. Comentariu pe articole
Coordonator Mihail Udroiu

Pret: 350 lei
297.5 lei
COMANDA ACUM

Cautare legislatie:-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------


Alte reglementari
Termeni juridici, grupare tematica
Vezi reducerile de azi la televizoare 4k.

Aici gasesti cele mai noi si ieftine telefoane mobileCoordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
85 useri online

Useri autentificati: