OUG nr. 198/2008, ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Codului penal
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 824 din 08/12/2008
Versiune integrata cu:
Legea 93/2010
Avand in vedere ca indeosebi in ultima perioada au devenit tot mai numeroase faptele prin care se aduce atingere autoritatii si infaptuirii justitiei, de natura sa afecteze imaginea publica a organelor judiciare si a unor reprezentanti ai autoritatilor publice cu atributii in domeniul ordinii si sigurantei publice, precum si increderea cetatenilor in actul de justitie, prin actiuni de natura a sfida organele judiciare sau reprezentantii unor autoritati publice,
luand in considerare necesitatea asigurarii mijloacelor adecvate pentru protejarea impartialitatii si independentei judecatorilor, procurorilor si organelor de cercetare penala, in vederea crearii cadrului optim pentru exercitarea activitatii acestora,
tinand seama de imperativul crearii cadrului legislativ adecvat, de natura sa protejeze solemnitatea sedintelor de judecata si, in general, intreaga activitate desfasurata de organele judiciare si de reprezentantii autoritatilor publice, toate acestea creand premisele unei situatii extraordinare, a carei reglementare nu poate fi amanata,
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Articol unic Codul penal al Romaniei, republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 219, alineatul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza distrugerea ori degradarea din culpa a unei conducte petroliere sau de gaze, a unei retele electrice, a echipamentelor si Instalatiilor de telecomunicatii sau pentru difuzarea programelor de radio si televiziune Ori a sistemelor de alimentare cu apa si a conductelor magistrale de alimentare cu apa, daca a avut ca urmare aducerea in stare de neintrebuintare a acestora.»
2. La articolul 239, alineatul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
«Lovirea sau orice acte de violenta, savarsite impotriva unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitiul functiunii ori pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.»
3. La articolul 239, dupa alineatul 4 se introduce un nou alineat, alineatul 5, cu urmatorul cuprins:
"Daca faptele prevazute in alin. 1-4 sunt savarsite impotriva unui judecator sau procuror, organ de cercetare penala, expert, executor judecatoresc, politist, jandarm ori militar, limitele pedepsei se majoreaza cu jumatate."
4. Articolul 239^1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Cazuri speciale de pedepsire
"Art. 239^1 In cazul infractiunilor prevazute de art. 180-183, art. 189 si art. 193, savarsite impotriva sotului sau a unei rude apropiate a uneia dintre persoanele prevazute in art. 239 alin. 5, in scop de intimidare sau de razbunare in legatura cu exercitarea de catre aceste persoane a atributiilor de serviciu, limitele pedepsei se majoreaza cu jumatate."
5. Dupa articolul 272 se introduce un nou articol, articolul 272^1, cu urmatorul cuprins:
Sfidarea organelor judiciare
"Art. 272^1 Intrebuintarea de cuvinte insultatoare ori gesturi obscene sau amenintatoare la adresa integritatii fizice a unui judecator, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penala, de catre o persoana care participa sau asista la o procedura care se desfasoara in fata instantei sau a organului de urmarire penala, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza intrebuintarea de cuvinte insultatoare ori gesturi obscene sau amenintatoare in mod nemijlocit la adresa integritatii fizice a unui judecator, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penala, politist sau jandarm, pentru fapte indeplinite in exercitiul functiei
-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------
|