DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

OUG nr. 32/2009 pentru modificarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta. Ordonanta de urgenta nr. 32/2009

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 214 din 2 aprilie 2009

Aprobat, cu modificari si consolidat prin:
  • Legea nr. 244/2009

    Avand in vedere necesitatea eficientizarii asistentei medicale primare, componenta de baza a sistemului sanitar romanesc, precum si necesitatea adoptarii urgente a unui cadru juridic pentru indeplinirea obligatiei statului de garantare a dreptului constitutional al cetatenilor la ocrotirea sanatatii, prin asigurarea continuitatii in prestarea de servicii medicale, luand in considerare necesitatea apararii sanatatii populatiei intr-o societate democratica, se impune luarea unor masuri proportionale si nediscriminatorii pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale prin efectuarea de catre medicii de familie a garzilor in centrele de permanenta.

    Tinand cont ca prin asigurarea accesului pacientilor la servicii de asistenta medicala primara indiferent de ora si zona se vor reduce numarul de cazuri cu evolutie nefavorabila si decesele a caror producere este favorizata de neasigurarea in timp util a asistentei medicale, in special in mediul rural, unde populatia este in varsta, majoritatea fiind diagnosticati cu afectiuni cronice care necesita ingrijiri medicale permanente, tinand seama de faptul ca peste 51% din populatia tarii domiciliaza in mediul rural si accesul la serviciile medicale primare este limitat atat datorita numarului insuficient de medici de familie, cat si programului de lucru limitat al acestora, asistenta medicala primara nefiind asigurata dupa terminarea programului normal de lucru, in zilele nelucratoare si de sarbatorile legale, luand in considerare elementele anterior mentionate, consideram ca aceste imprejurari obiective vizeaza interesul public general si constituie situatii extraordinare, a caror reglementare nu poate fi amanata, fiind necesara utilizarea procedurii de legiferare prin ordonanta de urgenta, astfel incat sa se asigure accesul la asistenta medicala in mod echitabil si nediscriminatoriu. Apreciem ca neadoptarea unor masuri imediate in sensul celor preconizate ar conduce la aparitia unor consecinte negative in asigurarea continuitatii asistentei medicale primare, prin aparitia unor grave disfunctionalitati in asigurarea in timp util a asistentei medicale indiferent de zona si ora.

    In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

    Articol unic
    Legea nr. 263/2004 privind asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 568 din 28 iunie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza: Legea nr. 263/2004 privind asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 568 din 28 iunie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
    1. Articolul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 7
    (1) Continuitatea asistentei medicale primare este asigurata prin centrele de permanenta de medici de familie, medici de medicina generala si asistenti medicali care isi exercita profesia in conditiile legii.
    (2) Medicii prevazuti la alin. (1), aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, asigura continuitatea asistentei medicale primare prin centrele de permanenta.
    (3) Activitatea medicului se desfasoara, de regula, la sediul centrului de permanenta.
    (4) Prin exceptie de la prevederile alin. (3), medicul se poate deplasa la urgente majore pe raza localitatii unde se gaseste situat centrul de permanenta.
    (5) Prin centrele de permanenta organizate in conditiile legii se acorda serviciile medicale prevazute in normele metodologice cu privire la asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta.
    (6) Serviciile medicale prevazute la alin. (5) se acorda tuturor persoanelor care le solicita, indiferent de calitatea de asigurat sau neasigurat al acestora."

    2. La articolul 8, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 8
    (1) Centrele de permanenta functioneaza cu un numar de minimum 7 posturi de medic si, dupa caz, cu minimum 7 posturi de asistent medical. Criteriile de organizare a activitatii centrelor, precum si alte aspecte privind functionarea acestora se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei legi, cu consultarea ministerelor si a institutiilor cu retea sanitara proprie, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."