DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

OUG 1/2017 pentru stabilirea unor masuri in domeniul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Ordonanta de urgenta nr. 1/2017Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 12 din 5 ianuarie 2017

Ordonanta de urgenta nr. 1/2017 pentru stabilirea unor masuri in domeniul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative
Avand in vedere Hotararea Parlamentului nr. 1/2017 pentru acordarea increderii Guvernului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 5 din 4 ianuarie 2017,
luand in considerare necesitatea stabilirii masurilor care sa permita desfasurarea, in cel mai scurt timp, in noul cadru organizatoric, a activitatii Guvernului si a ministerelor,
retinandu-se ca, in cazul neadoptarii masurilor propuse, nu se pot asigura punerea in aplicare a Programului de guvernare acceptat de Parlament si indeplinirea principalului rol al Guvernului de a realiza politica interna si externa a tarii si de a exercita conducerea generala a administratiei publice, cu repercusiuni directe asupra cetatenilor, elemente care vizeaza interesul public si constituie situatii de urgenta si extraordinare,
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.


Capitolul I - Masuri de infiintare, organizare si reorganizare a ministerelor


Art. 1
(1) Se infiinteaza Ministerul Consultarii Publice si Dialogului Social prin preluarea structurilor si activitatilor Ministerului pentru Consultare Publica si Dialog Civic si prin preluarea structurilor si activitatilor aferente dialogului social de la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
(2) La data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului privind organizarea si functionarea Ministerului Consultarii Publice si Dialogului Social, Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic se desfiinteaza.


Art. 2
Se infiinteaza Ministerul Muncii si Justitiei Sociale prin reorganizarea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Art. 3
Ministerul Culturii isi schimba denumirea in Ministerul Culturii si Identitatii Nationale.


Art. 4
Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala isi schimba denumirea in Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Art. 5
(1) Se infiinteaza Ministerul Turismului prin preluarea structurilor si a activitatii Autoritatii Nationale pentru Turism si prin preluarea activitatilor si a structurilor de specialitate din domeniul turismului de la Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.
(2) La data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, autoturismele aferente reprezentantelor de turism din strainatate nepreluate de Autoritatea Nationala pentru Turism in conformitate cu prevederile art. 26 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr 96/2012 privind stabilirea unor masuri de reorganizare in cadrul administratiei publice centrale si pentru modificarea unor acte normative, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 71/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, trec de la Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene la Ministerul Turismului, astfel cum sunt evidentiate in patrimoniul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene.
(3) La data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului privind organizarea si functionarea Ministerului Turismului, Autoritatea Nationala pentru Turism se desfiinteaza.

Art. 6
Se infiinteaza Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat prin preluarea activitatilor si a structurilor din domeniul intreprinderilor mici si mijlocii, mediului de afaceri, comertului, antreprenoriatului si investitiilor straine de la Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

Art. 7
Se infiinteaza Ministerul Economiei prin reorganizarea Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

Art. 8
(1) Se infiinteaza Ministerul Cercetarii si Inovarii, prin preluarea activitatii si structurilor specializate in domeniul cercetarii si inovarii de la Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si prin preluarea activitatii si structurilor de la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare.
(2) La data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului de organizare si functionare a Ministerului Cercetarii si Inovarii, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare se desfiinteaza.

Art. 9
Institutiile, unitatile si institutele de cercetare- dezvoltare prevazute in anexele nr. 2, 3a, 3b si 4 la Hotararea Guvernului nr. 45/2016 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare trec, dupa caz, in coordonarea, in subordonarea sau sub autoritatea Ministerului Cercetarii si Inovarii, in calitate de autoritate de stat pentru cercetare-dezvoltare.

Art. 10
Se infiinteaza Ministerul Educatiei Nationale prin reorganizarea Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

Art. 11
(1) In cadrul Ministerului Afacerilor Externe, care se reorganizeaza, functioneaza ministrul delegat pentru afaceri europene, cu atributii in organizarea si coordonarea la nivel national a domeniului afacerilor europene stabilite conform hotararii de organizare si functionare a Ministerului Afacerilor Externe.
(2) Ministrul delegat pentru afaceri europene isi indeplineste atributiile ce ii revin pe domeniile pe care a fost investit, folosind structurile proprii ale Ministerului Afacerilor Externe, precum si prin institutiile aflate in subordonarea, coordonarea ori sub autoritatea Ministerului Afacerilor Externe.
(3) Ministrul delegat pentru afaceri europene avizeaza proiectele de acte normative, respectiv contrasemneaza actele normative adoptate potrivit legii, corespunzator domeniului pentru care a fost investit, alaturi de ministrul afacerilor externe.
(4) Ministrul delegat coordoneaza si organizeaza procesul de pregatire a Presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene din anul 2019.
(5) Ministrul delegat pentru afaceri europene asigura coordonarea procesului de elaborare a mandatelor Romaniei in domeniul afacerilor europene, pe care le avizeaza in mod obligatoriu.
(6) Ministrul delegat pentru afaceri europene asigura coordonarea si implementarea atributiilor Guvernului Romaniei in aplicarea prevederilor Legii nr. 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene.
(7) Cu exceptia cheltuielilor generale de functionare, ministrul delegat pentru afaceri europene poate indeplini atributiile ordonatorului principal de credite al ministerului in domeniul pentru care a fost investit, in baza si in limitele stabilite prin ordin al ministrului afacerilor externe.
(8) In activitatea sa, ministrul delegat poate fi ajutat de unul sau mai multi secretari de stat, potrivit hotararii Guvernului privind organizarea si functionarea Ministerului Afacerilor Externe.

Art. 12
(1) Se infiinteaza Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene prin reorganizarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si prin preluarea activitatii si personalului de la Ministerul Fondurilor Europene.
(2) La data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului privind organizarea si functionarea Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, Ministerul Fondurilor Europene se desfiinteaza.
(3) In cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene functioneaza ministrul delegat pentru fonduri europene, care coordoneaza activitatea fondurilor europene stabilita conform hotararii de organizare si functionare a Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene.
(4) Personalul si activitatea structurilor suport, respectiv juridic, achizitii, resurse umane, economic, financiar, administrativ, logistica si altele asemenea, din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene deservesc si activitatea ministrului delegat pentru fonduri europene.
(5) Reprezentarea Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene este asigurata in instanta de catre viceprim-ministrul, ministrul dezvoltarii regionale, administratiei publice si fondurilor europene, prin structura juridica din cadrul ministerului.
(6) Litigiile ce decurg din activitatea Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, inregistrate incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta pe rolul instantelor judecatoresti sau arbitrale, sunt gestionate de structura juridica din cadrul ministerului.
(7) Cu exceptia cheltuielilor generale de functionare, ministrul delegat pentru fonduri europene poate indeplini atributiile ordonatorului principal de credite al ministerului in domeniul pentru care a fost investit, in baza si in limitele stabilite prin ordin al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltarii regionale, administratiei publice si fondurilor europene.
(8) Ministrul delegat pentru fonduri europene poate emite ordine si instructiuni in domeniul in care a fost investit.
(9) Ministrul delegat pentru fonduri europene avizeaza proiectele de acte normative, respectiv contrasemneaza actele normative adoptate potrivit legii, corespunzator domeniului pentru care a fost investit, alaturi de viceprim-ministrul, ministrul dezvoltarii regionale, administratiei publice si fondurilor europene.
(10) In activitatea sa, ministrul delegat pentru fonduri europene poate fi ajutat de unul sau mai multi secretari de stat, potrivit hotararii Guvernului privind organizarea si functionarea Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene.

Art. 13
Se infiinteaza Ministerul Apelor si Padurilor prin preluarea activitatii si structurilor specializate din domeniul apelor si padurilor de la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.

Art. 14
Se infiinteaza Ministerul Mediului prin reorganizarea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.

Art. 15
Se infiinteaza Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul prin preluarea activitatii si structurilor de specialitate din cadrul Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul, structura cu personalitate juridica, finantata prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, care se desfiinteaza.

Art. 16
(1) Se infiinteaza Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni prin preluarea activitatilor si structurilor din domeniul relatiilor cu romanii de pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
(2) La data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului privind organizarea si functionarea Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni, Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Romanii de Pretutindeni trece din subordinea Ministerului Afacerilor Externe in subordinea Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni.

Art. 17
(1) La data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Cancelaria Prim-Ministrului, structura fara personalitate juridica, in subordinea prim-ministrului, finantata prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, se desfiinteaza.
(2) Atributiile, activitatile si personalul Cancelariei Prim-Ministrului se preiau de catre Secretariatul General al Guvernului.
(3) Coordonarea activitatii institutiilor publice si a organelor de specialitate ale administratiei publice centrale, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta, se exercita de catre prim-ministru, prin Secretariatul General al Guvernului.

Art. 18
Agentia Domeniilor Statului, institutie publica cu personalitate juridica, finantata integral de la bugetul de stat, trece din subordinea Guvernului si din coordonarea tehnica a ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Art. 19
(1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor ce decurg din calitatea de actionar unic al statului roman la Compania Nationala "Loteria Romana" - S.A. se realizeaza de catre Ministerul Finantelor Publice.
(2) Reprezentantii statului in adunarea generala a actionarilor se numesc prin ordin al ministrului finantelor publice.
(3) Se autorizeaza Ministerul Finantelor Publice sa efectueze demersurile necesare pentru modificarea actului constitutiv al acesteia, in conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta, precum si sa aprobe efectuarea formalitatilor de publicitate prevazute de lege.
(4) In litigiile aflate pe rolul instantelor judecatoresti sau arbitrale in care statul este chemat in judecata in calitate de actionar la Compania Nationala "Loteria Romana" - S.A., interesele statului vor fi reprezentate, in conditiile legii, de catre Ministerul Finantelor Publice, incepand cu data prevazuta la alin. (1).

Art. 20
(1) In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, institutiile prevazute la art. 1-18 propun Guvernului spre adoptare proiectele hotararilor Guvernului pentru reglementarea masurilor privind organizarea si functionarea lor, conform prevederilor prezentei ordonante de urgenta.
(2) Ministerele nou-infiintate sau care preiau, institutii, activitati si structuri, dupa caz, de la alte ministere sau autoritati, conform prevederilor prezentei ordonante de urgenta, preiau personalul aferent acestora in conditiile legii si se subroga in drepturile si obligatiile ministerelor sau autoritatilor care derulau aceste activitati.
(3) Ministerele prevazute la alin. (2) preiau, pe baza de protocol de predare-preluare, executia bugetara, precum si patrimoniul ministerelor sau structurilor reorganizate stabilit pe baza situatiilor financiare intocmite potrivit prevederilor art. 28 alin. (11) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a Legii bugetului de stat pe anul 2017.
(4) Incadrarea personalului preluat potrivit alin. (2) se realizeaza cu respectarea procedurii si regimului juridic aplicabil fiecarei categorii de personal, in termen de minimum 30 de zile de la intrarea in vigoare a hotararilor prevazute la alin. (1).

Art. 21
(1) Pana la intrarea in vigoare a Legii bugetului de stat pe anul 2017 finantarea cheltuielilor ministerelor reorganizate sau nou-infiintate se asigura in conditiile art. 37 alin. (1) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, din bugetele ordonatorilor principali de credite existenti inainte de intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, din structura carora acestea s-au reorganizat.
(2) Cererile pentru deschiderea de credite bugetare aferente cheltuielilor efectuate in conditiile alin. (1) vor fi semnate numai cu prima semnatura de catre oricare dintre ordonatorii principali de credite ai ministerelor nou-infiintate sau reorganizate, conform specimenelor de semnaturi si amprentelor stampilelor ordonatorilor principali de credite ai institutiilor publice existente inainte sau dupa intrarea in vigoare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta, transmise in acest scop Ministerului Finantelor Publice.
(3) In limita creditelor bugetare deschise in conditiile alin. (2) se efectueaza plati de catre sefii compartimentelor financiar- contabile ale ministerelor existente inainte de data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(4) Dupa intrarea in vigoare a Legii bugetului de stat pe anul 2017 si pana la aprobarea protocoalelor de predare-preluare prevazute la alin. (3) al art. 20, finantarea cheltuielilor de personal si a altor cheltuieli ale ministerelor nou-infiintate se asigura din bugetele noilor ordonatori de credite, in conditiile alin. (2) si (3).
(5) Situatiile financiare anuale la 31 decembrie 2016 se intocmesc pentru ministerele existente inainte de intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si se semneaza de catre ordonatorii de credite ai institutiilor reorganizate.
(6) Intocmirea si semnarea documentelor aferente operatiunilor specifice privind incheierea executiei bugetare a anului 2016 se efectueaza de oricare dintre ordonatorii principali de credite ai ministerelor reorganizate sau nou-infiintate si/sau de catre persoanele prevazute la alin. (3).
(7) Pentru aplicarea prevederilor prezentului articol, Ministerul Finantelor Publice poate emite instructiuni.
(8) Personalul ministerelor, organelor de specialitate ale administratiei publice centrale, institutiilor publice si structurilor care fac obiectul prezentei ordonante de urgenta isi pastreaza drepturile salariale avute la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Art. 22
Atributiile viceprim-ministrilor prevazuti in Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 1/2017 pentru acordarea increderii Guvernului, altele decat cele specifice ministerelor pe care le conduc, se stabilesc prin decizie a prim-ministrului.

Art. 23
(1) Reprezentarea Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene in litigiile inregistrate pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta pe rolul instantelor judecatoresti sau arbitrale din Romania, aferente Ministerului Fondurilor Europene, se asigura de catre Ministerul Finantelor Publice prin Directia generala juridica pana la finalizarea definitiva a acestora, conform art. II alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 6/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2012 privind stabilirea unor masuri de reorganizare in cadrul administratiei publice centrale si pentru modificarea unor acte normative, aprobata cu completari prin Legea nr. 195/2013, cu modificarile ulterioare.
(2) De prevederile art. II alin. (6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 6/2013 beneficiaza si personalul de specialitate juridica din cadrul Directiei generale juridice a Ministerului Finantelor Publice, pentru activitatea desfasurata in scopul ducerii la indeplinire a atributiilor si obiectivelor Ministerului Finantelor Publice, in nume propriu sau ca reprezentant al statului, pe plan intern sau international.


Capitolul II - Modificarea si completarea unor acte normative


Art. 24
In cuprinsul actelor normative in vigoare, urmatoarele denumiri si sintagme se inlocuiesc dupa cum urmeaza:
a) "Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice" cu "Ministerul Muncii si Justitiei Sociale";
b) "Ministerul Culturii" cu "Ministerul Culturii si Identitatii Nationale";
c) "Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri" si "Autoritatea Nationala pentru Turism" cu "Ministerul Turismului" in cazul prevederilor care reglementeaza activitatea in domeniul turismului;
d) "Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri" cu "Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat" in cazul prevederilor care reglementeaza activitatea in domeniul comertului, intreprinderilor mici si mijlocii si mediului de afaceri;
e) "Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri" cu "Ministerul Economiei" in cazul prevederilor care reglementeaza activitatea in domeniul economiei;
f) "Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice" cu "Ministerul Educatiei Nationale" in cazul prevederilor care reglementeaza activitatea in domeniul educatiei nationale;
g) "Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice" cu "Ministerul Cercetarii si Inovarii" in cazul prevederilor care reglementeaza activitatea in domeniul cercetarii stiintifice;
h) "Ministerul Fondurilor Europene" cu "Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene";
i) "Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor" cu "Ministerul Mediului" in cazul prevederilor care reglementeaza activitatea in domeniul mediului;
j) "Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor" cu "Ministerul Apelor si Padurilor" in cazul prevederilor care reglementeaza activitatea in domeniul apelor si padurilor;
k) "Cancelaria Prim-Ministrului" cu "Secretariatul General al Guvernului", iar titulatura "seful Cancelariei Prim-Ministrului" cu titulatura "secretarul general al Guvernului";
l) "Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice" cu "Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene";
m) "Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala" cu "Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale";
n) "Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic" cu "Ministerul Consultarii Publice si Dialogului Social";
o) "Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul" cu "Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul".

Art. 25
La data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, urmatoarele acte normative se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

I. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/2007 privind stabilirea unor masuri pentru reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 270 din 23 aprilie 2007, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 99/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 1 alineatul (1), literele a) si b) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"a) aparatul propriu de lucru al prim-ministrului, structura fara personalitate juridica, in subordinea directa a prim-ministrului, finantata prin bugetul Secretariatului General al Guvernului; in cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului isi desfasoara activitatea unul sau mai multi secretari de stat si consilieri de stat, numiti, respectiv eliberati din functie prin decizie a prim-ministrului; in cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului functioneaza directorul de cabinet al prim- ministrului, cu rang de secretar de stat;
b) Secretariatul General al Guvernului, institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea prim-ministrului, condusa de un secretar general cu rang de ministru numit prin decizie a prim-ministrului, ajutat de doi secretari generali adjuncti, cu rang de secretar de stat, precum si, dupa caz, de unul sau mai multi secretari de stat, numiti, respectiv eliberati din functie prin decizie a prim-ministrului. Secretarul general al Guvernului este ordonatorul principal de credite pentru aparatul de lucru al Guvernului, precum si pentru institutiile publice si organele de specialitate ale administratiei publice centrale din subordinea Guvernului si din subordinea, respectiv coordonarea prim- ministrului;".

2. La articolul 1 alineatul (1), litera c) se abroga.

3. La articolul 1, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Organizarea si functionarea structurilor prevazute la alin. (1) lit. b), g) si h), inclusiv atributiile acestora, se aproba prin hotarare a Guvernului."

4. Dupa alineatul (3) al articolului 1 se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
"(4) Normele privind functionarea aparatului propriu de lucru al prim-ministrului, inclusiv atributiile acestuia, se stabilesc prin decizie a prim-ministrului."

II. Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 164 din 2 aprilie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La articolul 15, litera c) va avea urmatorul cuprins:
"c) personalul din cadrul aparatului propriu de lucru al prim- ministrului;".

2. Articolul 20 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 20
Aparatul de lucru al Guvernului este alcatuit din aparatul propriu de lucru al prim-ministrului, Secretariatul General al Guvernului, departamente si alte asemenea structuri organizatorice cu atributii specifice stabilite prin hotarare a Guvernului."

3. Articolul 21 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 21
(1) Aparatul propriu de lucru al prim-ministrului este alcatuit din:
a) cabinetul prim-ministrului;
b) corpul secretarilor de stat si al consilierilor de stat ai prim- ministrului.
(2) Normele privind functionarea aparatului propriu de lucru al prim-ministrului, inclusiv atributiile acestuia, se stabilesc prin decizie a prim-ministrului.
(3) Personalului prevazut la alin. (1) nu i se aplica prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."

III. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/2016 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 490 din 30 iunie 2016, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1
Prim-ministrul, prin Secretariatul General al Guvernului, coordoneaza activitatea institutiilor publice si organelor de specialitate ale administratiei publice centrale, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta."

2. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 2
Structura organizatorica, numarul maxim de posturi, statul de functii si statul de personal ale fiecarei structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului se aproba prin ordin al secretarului general al Guvernului, la propunerea conducatorilor acestor structuri, cu incadrarea in numarul maxim de posturi stabilit pentru aparatul de lucru al Guvernului, cu exceptia aparatului propriu de lucru al prim-ministrului."

3. Articolul 3 se abroga.

IV. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 159/1999 privind infiintarea Companiei Nationale "Loteria Romana" - S.A., publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 515 din 25 octombrie 1999, aprobata cu modificari prin Legea nr. 288/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. La articolul 5, alineatul (3) va avea urmatorul cuprins:
"(3) Drepturile si obligatiile decurgand din calitatea de actionar unic al statului roman se exercita de catre Ministerul Finantelor Publice."

2. La articolul 8, alineatul (1^1) va avea urmatorul cuprins:
"(1^1) Presedintele consiliului de administratie prezinta semestrial sau ori de cate ori se solicita de catre Ministerul Finantelor Publice situatia economico-financiara a Loteriei Romane, stadiul realizarii obiectivelor si criteriilor de performanta, precum si alte documentatii solicitate, care vor fi vizate si certificate in conditiile legii, dupa caz."

3. In anexa, la articolul 7, alineatele (3) si (4) vor avea urmatorul cuprins:
"(3) Drepturile si obligatiile decurgand din calitatea de actionar unic al statului roman se exercita de catre Ministerul Finantelor Publice.
(4) Reprezentantii statului in adunarea generala a actionarilor se numesc prin ordin al ministrului finantelor publice."

4. In anexa, la articolul 10, alineatul (3) va avea urmatorul cuprins:
"(3) Convocarea trebuie sa cuprinda data, locul si ora tinerii adunarii generale a actionarilor, ordinea de zi, cu mentionarea explicita a tuturor problemelor care vor fi puse in discutie, si, daca este cazul, textul integral al propunerilor referitoare la modificarea statutului. Convocarea va fi expediata pe adresa Ministerului Finantelor Publice cu cel putin 15 zile inainte de data prevazuta pentru desfasurarea lucrarilor adunarii generale a actionarilor."

5. In anexa, la articolul 14, alineatul (3) va avea urmatorul cuprins:
"(3) Presedintele consiliului de administratie va prezenta semestrial sau ori de cate ori se solicita de catre ministrul finantelor publice situatia economico-financiara a Loteriei Romane, stadiul realizarii obiectivelor si criteriilor de performanta, precum si alte documentatii solicitate, vizate si certificate in conditiile legii."

V. Articolul 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 86/2014 privind stabilirea unor masuri de reorganizare la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 920 din 17 decembrie 2014, se abroga.

VI. Articolul 12 alineatul (5) si articolul 15 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2012 privind stabilirea unor masuri de reorganizare in cadrul administratiei publice centrale si pentru modificarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 884 din 22 decembrie 2012, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 71/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.


ANEXA - Institutiile publice si organele de specialitate ale administratiei publice centrale a caror activitate este coordonata de prim-ministru


1. Agentia Nationala Anti-Doping, institutie publica cu personalitate juridica, aflata in subordinea Guvernului, finantata din venituri proprii si subventii de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului
2. Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului, finantata integral de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului
3. Agentia Nationala pentru Romi, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, finantat de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului
4. Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, finantata integral din venituri proprii
5. Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, institutie publica cu personalitate juridica, organ de specialitate al administratiei publice centrale in domeniul managementului calitatii in sanatate, in subordinea Guvernului, finantata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului
6. Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, organ de specialitate al administratiei publice centrale, in subordinea Guvernului, finantata de la bugetul de stat
7. Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, institutie publica de interes national, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului, finantata integral de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului
8. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, institutie publica cu personalitate juridica, finantata integral de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului
9. Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel", institutie publica cu personalitate juridica, finantata din venituri proprii si din subventii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului
10. Institutul National de Statistica, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, aflat in subordinea Guvernului, finantat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului
11. Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului, finantat de la bugetul de stat
12. Oficiul National pentru Jocuri de Noroc, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului, finantat de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului
13. Secretariatul de Stat pentru Culte, organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului, finantat de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului
14. Laboratorul de Control Doping, institutie publica, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului, finantata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului