DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

OUG nr. 15/2014 pentru completarea art. 52 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice. Ordonanta de urgenta nr. 15/2014Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 241 din 4 aprilie 2014

Statul roman considera institutiile mass-media de limba romana drept interfata necesara pentru mentinerea unui contact permanent cu Romania al cetatenilor si etnicilor romani aflati in afara granitelor.
Romania sustine mass-media in limba romana care promoveaza pastrarea si afirmarea identitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase a populatiei romaniesti. In mediul audiovizual din strainatate trebuie sa apara noi actori pentru a crea proiecte si conceptii care sa asigure o piata media independenta, variata si accesibila. Prezenta consolidata romaneasca in mass-media din strainatate va genera atitudini si mentalitati pozitive in randul populatiei, contribuind la dezvolarea unui dialog eficient, de substanta, intre Romania si tarile cu comunitati romanesti foarte numeroase.

Pentru a permite mentinerea functionalitatii posturilor de radio si televiziune din strainatate controlate de Societatea Romana de Radiodifuziune, respectiv de Societatea Romana de Televiziune, precum si pentru a permite infiintarea unora noi, este necesara asigurarea de urgenta a finantarii acestora in conformitate cu legislatia nationala.
Adoptarea acestor masuri vine in aplicarea principiilor din Constitutia Romaniei care consacra obligatia statului de a sprijini intarirea legaturilor cu romanii din afara frontierelor tarii pentru pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistice si religioase, cu respectarea legislatiei statului ai carui cetateni sunt.
Neluarea de urgenta a masurilor ar avea ca efect imposibilitatea finantarii institutiilor mass-media mentionate mai sus, cu consecinta desfiintarii celor existente ori, dupa caz, a afectarii infiintarii unora noi, ceea ce ar priva comunitatile romanesti din afara granitelor tarii de sursa principala de informare a publicului din strainatate cu privire la actualitatea politica, socioeconomica si culturala nationala si internationala.
Intrucat aceste elemente anterior mentionate vizeaza interesul public si constituie situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata,
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.


Articol unic
Dupa alineatul (9) al articolului 52 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 597 din 13 august 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou alineat, alineatul (9^1), cu urmatorul cuprins:
"(9^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (8), pentru finantarea activitatilor specifice de producere si difuzare a emisiunilor radiofonice si de televiziune in strainatate, in limba romana, precum si pentru amenajarea spatiilor de productie si emisie ale posturilor de radio si televiziune din strainatate controlate de Societatea Romana de Radiodifuziune, respectiv de Societatea Romana de Televiziune, se pot efectua plati in avans de pana la 100% din fonduri publice. Prin hotarare a Guvernului se stabilesc categoriile de cheltuieli pentru care se efectueaza plati in avans, procedurile, precum si limitele care se folosesc in acest scop."