Ordonanta de urgenta privind sprijinul financiar pentru pierderi cauzate de inghetul tarziu de primavara in pomicultura, oug nr. 41/2008
Text preluat din Indaco Lege
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 284 din 11/04/2008
In conformitate cu prevederile Regulamentului Comisiei (CE) nr. 70/2001 privind aplicarea art. 87 si 88 din Tratatul CE la ajutoarele de stat pentru intreprinderile mici si mijlocii, modificat prin Regulamentul Comisiei (CE) nr. 1.857/2006 privind aplicarea art. 87 si 88 din Tratatul CE la ajutoarele de stat pentru intreprinderile mici si mijlocii care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei de produse agricole si de modificare a Regulamentului (CE) nr. 70/2001,
avand in vedere prevederile art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
situatia extraordinara se motiveaza prin necesitatea urgenta de asigurare a cadrului juridic privind conditiile generale pentru acordarea sprijinului financiar in agricultura pentru realizarea unor productii competitive si in scopul asigurarii securitatii alimentare a populatiei si pentru protejarea mediului, in conformitate cu legislatia Uniunii Europene, avand in vedere aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. 1 Se aproba acordarea sprijinului financiar producatorilor agricoli din sectorul pomicol pentru pierderi cauzate de inghetul tarziu de primavara.
Art. 2 (1) Prezenta ordonanta de urgenta se aplica intreprinderilor mici si mijlocii din sectorul pomicol active in productia primara de produse agricole, afectate de fenomenul de inghet tarziu de primavara.
(2) In conformitate cu prevederile Regulamentului Comisiei (CE) nr. 70/2001 privind aplicarea art. 87 si 88 din Tratatul CE la ajutoarele de stat pentru intreprinderile mici si mijlocii, modificat prin Regulamentul Comisiei (CE) nr. 1.857/2006 privind aplicarea art. 87 si 88 din Tratatul CE la ajutoarele de stat pentru intreprinderile mici si mijlocii care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei de produse agricole si de modificare a Regulamentului (CE) nr. 70/2001, schema de ajutor de stat trebuie introdusa in termen de 3 ani de la producerea fenomenului de inghet tarziu, iar sprijinul financiar poate fi platit in cel mult 4 ani de la producerea evenimentului, conform art. 11 alin. (10) din Regulamentul Comisiei (CE) nr. 1.857/2006.
Art. 3 In sensul prezentei ordonante de urgenta, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarea semnificatie:
a) ajutor de stat - orice masura care indeplineste criteriile prevazute in art. 87 alin. (1) din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene;
b) intreprinderi mici si mijlocii, denumite in continuare IMM, conform Regulamentului Comisiei (CE) nr. 70/2001 - acele intreprinderi care au mai putin de 250 de angajati si care au fie o cifra de afaceri anuala neta care nu depaseste echivalentul in lei a 50 milioane euro, fie un rezultat anual al bilantului contabil care nu depaseste echivalentul in lei a 43 milioane euro, respectiv:
1. in cadrul categoriei IMM, intreprinderea mijlocie este intreprinderea care are intre 50 si 249 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei, sau un rezultat anual al bilantului contabil care nu depaseste echivalentul in lei a 43 milioane euro;
2. in cadrul categoriei IMM, intreprinderea mica este intreprinderea care are intre 10 si 49 de salariati si a carei cifra de afaceri anuala neta sau rezultatul anual al bilantului contabil nu depaseste echivalentul in lei a 10 milioane euro;
3. in cadrul categoriei IMM, microintreprinderea este intreprinderea care are mai putin de 10 salariati si a carei cifra de afaceri sau rezultat anual al bilantului contabil nu depaseste echivalentul in lei a 2 milioane euro;
c) intensitatea bruta a ajutorului -valoarea ajutorului, exprimata ca procent din costurile eligibile;
d) fenomen climatic advers (poate fi asimilat unui dezastru natural) - inghet tarziu de primavara care afecteaza mai mult de 30% din media productiei anuale pe ferma, calculata in conformitate cu prevederile art. 4 alin. (3).
Art. 4 (1) Pot beneficia de sprijin financiar intreprinderile mici si mijlocii active in productia primara de produse agricole din sectorul pomicol a caror productie a fost afectata de fenomenul de inghet tarziu de primavara cu mai mult de 30% din media productiei anuale pe ferma.
(2) Nivelul maxim al despagubirilor nu trebuie sa depaseasca intensitatea bruta a ajutorului de 80% din pierderea de venit obtinut din comercializarea productiei ca urmare a fenomenului de inghet tarziu de primavara.
(3) Pierderile de venit se vor calcula prin diferenta dintre:
a) rezultatul obtinut din multiplicarea cantitatii produse in anul in care s-a manifestat fenomenul de inghet tarziu de primavara cu pretul mediu obtinut in acel an; si
b) rezultatul obtinut din multiplicarea cantitatii medii anuale produse in 3 ani anteriori producerii fenomenului cu media pretului obtinut in aceeasi perioada.
(4) Valoarea pierderilor de venit poate fi crescuta cu alte costuri specifice realizate de catre fermier ca urmare a nerecoltarii.
(5) Valoarea maxima a despagubirii va fi redusa cu:
a) valoarea despagubirii primite de la societatile de asigurare, asigurare-reasigurare ca urmare a asigurarii plantatiilor pomicole;
b) valoarea costurilor neefectuate in pomicultura ca urmare a aparitiei fenomenului de inghet tarziu de primavara.
Art. 5 Calculul pierderilor de venit va fi efectuat pentru fiecare beneficiar in parte, iar sprijinul financiar va fi acordat direct beneficiarului, grupurilor de producatori sau organizatiilor de producatori in care beneficiarul este membru.
Art. 6 Producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care prin atitudinea lor contribuie la producerea sau majorarea daunelor nu vor beneficia de despagubiri.
Art. 7 Caracterizarea, incadrarea fenomenului de inghet tarziu de primavara/fenomenului climatic advers in categoria evenimentelor climatice nefavorabile, asimilate dezastrului natural, care au provocat pierderi de venit, costurile specifice realizate de catre fermier ca urmare a nerecoltarii si suma disponibila pentru acordarea sprijinului financiar se realizeaza de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si se aproba prin hotarare a Guvernului.
Art. 8 Sursa de finantare a sprijinului prevazut de prezenta ordonanta de urgenta se asigura anual din bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Art. 9 (1) In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale se vor aproba norme metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
(2) Institutia responsabila pentru implementarea sprijinului financiar este Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
Art. 10 (1) Achitarea sumelor de la bugetul de stat in mod necorespunzator, prin inscrierea, atestarea si declararea de date ori de situatii nereale pe documentele de decontare, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 30.000 lei, cu obligarea la restituirea contravalorii stimulentelor incasate nejustificat majorate potrivit indicelui de inflatie.
(2) Sanctiunile prevazute la alin. (1) se aplica si persoanelor juridice.
(3) Aplicarea sanctiunilor prevazute la alin. (1) se face de catre persoanele imputernicite din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
(4) Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de 48 de ore de la data incheierii procesului verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute la alin. (1), agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal.
(5) Prevederile alin. (1) - (4) referitoare la contraventii se completeaza cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
|