DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche
Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor, oug nr. 26/2008

[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 203 din 17/02/2008

Avand in vedere regimul juridic al armelor neletale, care permite procurarea acestora in baza unei notificari adresate organelor de politie competente, respectiv detinerea, portul si folosirea in baza unui certificat de detinator, adica in conditii mai putin severe ce pot favoriza o lipsa de control din partea autoritatilor statului, luand in considerare ca pana la aceasta data nu a fost infiintata Autoritatea Nationala pentru Omologarea Armelor si Munitiilor, ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului, ale carei atributii vizeaza adoptarea si asigurarea aplicarii corecte si eficiente a normelor de omologare pentru armele si munitiile produse sau introduse pe teritoriul Romaniei, liniile tehnologice de producere a armelor si munitiilor, instrumentele destinate repararii/modificarii armelor, spatiile destinate depozitarii si pastrarii armelor si munitiilor etc. si a caror indeplinire ar fi determinat prevenirea situatiilor de modificare a armelor neletale, astfel incat acestea sa devina letale, sau a utilizarii unor proiectile care, desi destinate armelor neletale, prin forma si caracteristicile lor pot pune in pericol viata, precum si a posibilitatii introducerii pe teritoriul Romaniei a unor arme care, desi sunt declarate ca neletale sau au aparenta unor arme neletale, prin utilizarea lor pot pune in pericol viata celor impotriva carora sunt folosite, tinand cont de recrudescenta unor evenimente in care posesori de arme neletale au facut uz de acestea punand in pericol viata sau integritatea persoanelor, in scopul garantarii dreptului la viata si la integritate fizica al cetatenilor, se impune adoptarea in regim de urgenta a prezentului act normativ, care vizeaza stabilirea unui regim juridic mai restrictiv pentru unele categorii de arme neletale, in masura sa asigure un control mai riguros al procurarii, detinerii, portului si folosirii acestora, in considerarea faptului ca toate aceste elemente vizeaza interesul public si constituie situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Art. I
Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 583 din 30 iunie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2 punctul II, pozitiile 1 si 3 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"1. arme si munitii interzise - armele si munitiile prevazute in categoria A din anexa, a caror procurare, detinere, port si folosire sunt interzise persoanelor fizice si juridice, cu exceptia institutiilor publice care au competente in domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale, a unitatilor aflate in subordonarea sau coordonarea acestora, infiintate prin acte normative, precum si a companiilor nationale si societatilor comerciale constituite prin acte normative in vederea producerii acestui tip de armament si munitie;
.....................................................................................................................
3. arme si munitii neletale - armele si munitiile destinate pentru un scop utilitar sau pentru agrement ori autoaparare, confectionate astfel incat, prin utilizarea lor, sa nu se cauzeze moartea persoanelor; sunt asimilate acestei categorii si armele vechi."
2. La articolul 2 punctul VI, pozitiile 1 si 4 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"1. permis de arma - documentul emis, in conditiile legii, de autoritatea competenta, prin care o persoana fizica dovedeste dreptul de a detine si, dupa caz, de a purta si folosi arme letale sau arme neletale supuse autorizarii, ale caror tip, marca, serie si calibru sunt inscrise in acest document, precum si munitia aferenta;
.....................................................................................................................
4. certificat de detinator - documentul emis, in conditiile legii, de autoritatea competenta, prin care se dovedeste faptul ca titularul acestuia a indeplinit procedura legala de inregistrare a armelor neletale la aceasta autoritate, cu exceptia armelor neletale supuse autorizarii;".
3. La articolul 5, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Armele neletale pot fi detinute si, dupa caz, purtate si folosite de persoane fizice sau juridice, cu conditia indeplinirii procedurilor de inregistrare sau autorizare a acestora, dupa caz, la/de catre autoritatile competente, in conditiile prevazute de prezenta lege."
4. La articolul 8, denumirea marginala si alineatul (1) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Principalele obligatii ale detinatorilor armelor
Art. 8. - (1) Detinatorii armelor letale sau neletale sunt obligati sa anunte de indata, dar nu mai tarziu de 24 de ore, cel mai apropiat organ de politie despre disparitia, pierderea sau furtul acestor arme."
5. La articolul 9, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Persoana care ia cunostinta despre existenta unei arme militare, a unei arme letale, a unei arme neletale ori a munitiilor detinute ilegal, pierdute sau abandonate, este obligata sa anunte de indata cel mai apropiat organ de politie.
(2) Persoana care gaseste o arma militara, o arma letala, o arma neletala ori munitii este obligata sa le predea sau sa anunte la cel mai apropiat organ de politie, de indata ce este posibil, dar nu mai tarziu de 24 de ore."
6. Articolul 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Conditii generale privind exercitarea dreptului de procurare, respectiv detinere, port si folosire a armelor
Art. 11. - (1) Dreptul de procurare, de detinere sau, dupa caz, de port si folosire a armelor letale se dobandeste de la data emiterii de catre autoritatile competente a autorizatiei de procurare a armei sau, dupa caz, a permisului de arma.
(2) Dreptul de procurare, de detinere sau, dupa caz, de port si folosire a armelor neletale supuse autorizarii se dobandeste de la data emiterii de catre autoritatile competente a autorizatiei de procurare a armei si, dupa caz, a permisului de arma.
(3) Armele neletale, altele decat cele prevazute la alin. (2), pot fi detinute, purtate si folosite numai dupa ce acestea au fost inregistrate la autoritatile competente, in conditiile prezentei legi."
7. Articolul 58 se modifica si avea urmatorul cuprins:
"Procurarea si instrainarea armelor neletale
Art. 58. - (1) Cetatenii romani si strainii cu sedere legala in Romania, care au implinit varsta de 18 ani, pot sa procure arme neletale, precum si munitia aferenta, de la orice armurier autorizat sa comercializeze astfel de arme:
a) dupa obtinerea autorizatiei de procurare potrivit alin. (2), pentru armele prevazute la categoria E din anexa;
b) dupa notificarea prealabila a organelor prevazute la art. 12 alin. (1), pentru armele prevazute la categoria F din anexa.
(2) Autorizatia de procurare a armelor neletale se acorda persoanelor prevazute la alin. (1), daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) nu au fost condamnate prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru savarsirea cu intentie a uneia dintre infractiunile prevazute de prezenta lege sau la o pedeapsa privativa de libertate mai mare de 2 ani pentru infractiuni comise cu intentie;
b) nu sunt invinuite sau inculpate in cauze penale pentru fapte savarsite cu intentie, pentru care legea prevede o pedeapsa al carei maxim special este mai mare de 2 ani sau pentru fapte incriminate ca infractiuni prevazute de prezenta lege;
c) sunt apte din punct de vedere psihologic si medical;
d) in ultimii 5 ani nu le-a fost revocat sau, dupa caz, anulat dreptul de port si folosire a armelor supuse autorizarii, in conditiile prevazute de art. 583 alin. (2) lit. e) sau pentru obtinerea acestui drept pe baza unor documente ori informatii false.
(3) Prevederile art. 15 alin. (2) - (4) si ale art. 17-19 se aplica in mod corespunzator pentru situatia prevazuta la alin. (2), cu exceptia termenului de solutionare a cererii de eliberare a autorizatiei de procurare, care este de 30 de zile de la data primirii acesteia.
(4) Dreptul de procurare a armelor prevazute la alin. (1) lit. a) se pierde, iar autorizatia de procurare a acestora se retrage de catre organul care a eliberat-o, daca titularul nu mai indeplineste conditiile prevazute la alin. (2).
(5) Pentru armele neletale prevazute la categoria F pozitia 26 din anexa, pot notifica in prealabil organele de politie competente doar persoanele care indeplinesc conditia prevazuta la alin. (2) lit. a).
(6) Armele prevazute la alin. (1) nu pot fi instrainate, incredintate sau imprumutate de catre posesorii acestora, cu exceptia cazului in care acestea sunt depuse la organul de politie competent, la personalul abilitat prin lege sa pastreze si sa asigure securitatea temporara a armelor, la intrarea in institutiile publice, in mijloacele de transport naval ori aerian, precum si in alte locuri stabilite prin lege sau la armurieri, in vederea depozitarii ori instrainarii.
(7) Procedura de acordare a autorizatiei de procurare a armelor neletale se stabileste prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi."
8. Dupa articolul 58 se introduc trei noi articole, articolele 581, 582 si 583, cu urmatorul cuprins:
"Drepturile si obligatiile posesorilor armelor neletale supuse autorizarii
Art. 581. - (1) Dispozitiile referitoare la acordarea permisului de arma, la inscrierea armei in permisul de arma, la drepturile si obligatiile solicitantului armei letale, prevazute la art. 24 alin. (1) si (2), art. 25 alin. (1), art. 28 si 51, se aplica si in ceea ce priveste armele neletale supuse autorizarii.
(2) Permisul de arma se vizeaza de catre autoritatea competenta daca titularul indeplineste conditiile prevazute la art. 58 alin. (2). Prevederile art. 27 alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator.
(3) In cazul armelor prevazute la categoria E pozitia 25 din anexa, destinate pentru colectie, autoritatile competente pot acorda numai un drept de detinere. Prevederile art. 29 se aplica in mod corespunzator.
Incetarea si suspendarea dreptului de detinere a armelor neletale. Aplicarea masurii de incetare sau anulare a permisului de arma si efectele acesteia
Art. 582. - (1) Dreptul de detinere a armelor neletale supuse autorizarii se pierde daca titularul se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 58 alin. (2) lit. a);
b) nu se prezinta, fara motive intemeiate, la viza permisului de arma, in interval de un an de la implinirea termenului prevazut la art. 27 alin. (1);
c) a decedat sau a fost declarat disparut prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva;
d) a savarsit doua contraventii prevazute de prezenta lege sau a savarsit o infractiune la regimul armelor si al munitiilor;
e) renunta sa mai detina armele inscrise in permis;
f) se constata faptul ca titularul a folosit armele detinute, fara indeplinirea conditiilor prevazute la art. 29 alin. (1) si (4);
g) pleaca definitiv din Romania sau pierde cetatenia romana;
h) titularul a pierdut armele sau acestea i-au fost sustrase in imprejurari imputabile acestuia.
(2) Dreptul de detinere a armelor neletale supuse autorizarii se suspenda in urmatoarele situatii:
a) titularul nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 58 alin. (2) lit. b) si c);
b) titularul a savarsit una sau mai multe contraventii pentru care legea prevede sanctiunea contraventionala complementara a suspendarii dreptului de detinere a armelor.
(3) In cazul in care persoana se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1) sau (2), organul de politie competent retrage permisul de arma, iar titularul este obligat sa faca dovada faptului ca a depus armele la un armurier autorizat, cu exceptia situatiei in care armele se ridica de catre organele de politie. Prevederile art. 31 si 32 se aplica in mod corespunzator.
Suspendarea, revocarea si anularea dreptului de port si folosire a armelor neletale supuse autorizarii
Art. 583. - (1) Suspendarea dreptului de port si folosire a armelor neletale supuse autorizarii se dispune de catre organul competent care a acordat acest drept, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor art. 46 alin. (2)-(4), in urmatoarele situatii:
a) titularul dreptului nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 58 alin. (2) lit. b) si c);
b) a savarsit una sau mai multe contraventii, pentru care legea prevede sanctiunea contraventionala complementara a suspendarii dreptului de port si folosire a armelor.
(2) Revocarea dreptului de port si folosire a armelor neletale supuse autorizarii se dispune de catre organul competent care a acordat acest drept atunci cand titularul dreptului se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) renunta sa mai detina armele inscrise in permisul de arma;
b) nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 58 alin. (2) lit. a);
c) pleaca definitiv din tara;
d) pierde cetatenia romana;
e) nu se prezinta, fara motive intemeiate, la viza permisului de arma in interval de un an de la implinirea termenului prevazut la art. 27 alin. (1);
f) a decedat sau a fost declarat disparut prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva.
(3) Anularea dreptului de port si folosire a armelor neletale supuse autorizarii se dispune de catre organul competent care a acordat acest drept, in situatiile prevazute la art. 47 alin. (2).
(4) Masura revocarii si cea a anularii dreptului de port si folosire a armelor neletale supuse autorizarii se comunica, in scris, titularului dreptului sau, in situatia prevazuta la alin. (2) lit. f), succesorilor acestuia. Prevederile art. 47 alin. (4) si (5) se aplica in mod corespunzator."
9. La articolul 59, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 59. - (1) Persoanele care au procurat arme neletale in conditiile notificarii prealabile au obligatia ca, in termen de 5 zile de la data procurarii, sa se prezinte cu acestea la autoritatile prevazute la art. 12 alin. (1), in vederea eliberarii certificatului de detinator."
10. Articolul 61 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Introducerea armelor neletale pe teritoriul Romaniei de catre straini
Art. 61. - (1) Introducerea de catre straini a armelor neletale din categoria celor supuse autorizarii pe teritoriul Romaniei este interzisa, cu exceptia cazurilor in care titularul face dovada faptului ca urmeaza sa participe la un concurs de tir organizat de o asociatie ori un club de tir sportiv dintre cele recunoscute de Federatia Romana de Tir Sportiv sau de Federatia Romana de Schi si Biatlon ori, dupa caz, prezinta invitatia unui colectionar de arme roman.
(2) Strainii pot introduce in Romania arme neletale legal detinute, din categoria celor supuse notificarii prealabile, numai dupa obtinerea autorizatiei de introducere a armelor in tara.
(3) Autorizatia de introducere a armelor in tara se acorda daca solicitantul indeplineste urmatoarele conditii:
a) a implinit varsta de 18 ani;
b) motiveaza, in scris, necesitatea introducerii armei pe teritoriul Romaniei.
(4) Procedura acordarii autorizatiei prevazute la alin. (2) se stabileste prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi."
11. La articolul 62 alineatul (2), dupa litera b) se introduce o litera noua, litera c), cu urmatorul cuprins:
"c) neinsotite de documentul care atesta dreptul de port si folosire."
12. Articolul 65 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Procurarea munitiei pentru armele neletale
Art. 65. - (1) Munitia aferenta armelor neletale poate fi procurata numai in baza permisului de arma sau, dupa caz, a certificatului de detinator, de la armurierii autorizati sa o comercializeze.
(2) Pentru armele neletale prevazute la categoria E din anexa, procurarea munitiei aferente este limitata la 100 de bucati."
13. Articolul 103 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Efectuarea operatiunilor cu arme
Art. 103. - (1) Operatiunile cu arme si munitii pe teritoriul Romaniei pot fi efectuate numai de catre sau prin intermediul armurierilor, in conditiile stabilite prin prezenta lege, cu exceptia persoanelor fizice care, in baza autorizatiei de procurare sau a dovezii notificarii, dupa caz, pot cumpara din strainatate si introduce in tara, in conditiile legii, arme letale si neletale.
(2) Armurierii constituiti in subordonarea sau coordonarea institutiilor publice cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale pot efectua operatiuni cu arme si munitii, in conditiile stabilite prin ordin al conducatorului fiecareia dintre aceste institutii.
(3) Operatiunile cu arme si munitii pot fi efectuate si de catre armurierii constituiti prin acte normative in subordonarea sau coordonarea altor institutii publice.
(4) Persoanele juridice de drept privat constituite ca armurieri pot efectua operatiuni cu arme si munitii, in conditiile prezentei legi.
(5) Procedura autorizarii persoanelor fizice desemnate sa desfasoare operatiuni cu arme si munitii in structura armurierilor prevazuti la art. 104 alin. (2) se stabileste prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi."
14. La articolul 104 alineatul (1), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera c), cu urmatorul cuprins:
"c) companiile nationale si societatile comerciale constituite in baza unor acte normative in vederea efectuarii de operatiuni cu arme si munitii."
15. La articolul 105 alineatul (1), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera c), cu urmatorul cuprins:
"c) companiile nationale si societatile comerciale constituite in baza unor acte normative, pentru efectuarea operatiunilor in vederea carora au fost constituite."
16. La articolul 105, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(2) Persoanele juridice prevazute la art. 104 alin. (2) pot fi autorizate, la cerere, sa desfasoare operatiuni cu arme si munitii.
(3) Importul si exportul armelor de aparare si paza sunt supuse controlului autoritatilor cu atributii in domeniul produselor strategice."
17. Articolul 106 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Constituirea armurierilor
Art. 106. - (1) Societatile comerciale prevazute la art. 104 alin. (2) se pot constitui ca armurieri, in baza autorizatiei eliberate de Inspectoratul General al Politiei Romane, dupa includerea in obiectul de activitate a operatiunilor cu arme si munitii.
(2) Autorizatia prevazuta la alin. (1) se acorda numai daca toti asociatii si administratorii indeplinesc conditiile prevazute la art. 15 alin. (1) lit. c) si d) si nu figureaza cu mentiuni in certificatul de cazier fiscal, iar cei care desfasoara activitati ce implica accesul efectiv la arme si munitii letale indeplinesc si conditiile prevazute la art. 15 alin. (1) lit. a) si lit. e)-g)."
18. Articolul 107 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Reinnoirea si retragerea autorizatiei de constituire a armurierilor
Art. 107. - (1) Societatile comerciale constituite ca armurieri sunt obligate sa solicite reinnoirea autorizatiei ori de cate ori se schimba asociatii sau administratorii acestora, precum si cu ocazia schimbarii sediului social.
(2) Autorizatia prevazuta la art. 106 alin. (1) se retrage de catre autoritatea care a acordat-o, in situatia in care aceasta constata ca asociatii si administratorii armurierului legal constituit nu mai indeplinesc conditiile prevazute la art. 106 alin. (2). Retragerea autorizatiei are ca efect pierderea calitatii de armurier a societatii comerciale."
19. Articolul 108 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Autorizarea desfasurarii operatiunilor cu arme si munitii
Art. 108. - (1) Armurierii constituiti in conditiile prevazute la art. 106 pot efectua operatiuni cu arme si munitii, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor legii privind regimul monopolului de stat, numai dupa obtinerea autorizatiei pentru operatiuni cu arme si munitii, acordata de autoritatile competente pentru fiecare categorie de operatiuni dintre cele prevazute la alin. (3) - (6).
(2) Autoritatile competente sa acorde autorizatia prevazuta la alin. (1) sunt Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti ori inspectoratele judetene de politie in a caror raza teritoriala isi are sediul social armurierul sau, dupa caz, punctul de lucru unde urmeaza sa se desfasoare operatiunile pentru care se solicita autorizarea.
(3) Autorizatia pentru desfasurarea operatiunilor de producere a armelor letale si armelor neletale, precum si a componentelor acestora se acorda numai daca armurierul indeplineste urmatoarele conditii:
a) detine spatii destinate efectuarii operatiunilor de producere a armelor si munitiilor, asigurate cu amenajari tehnice de protectie si sisteme electronice de alarmare, avizate de organele de politie si conectate la dispecerate de alarmare si interventie specializate;
b) detine spatii corespunzatoare, destinate depozitarii armelor, precum si spatii destinate exclusiv depozitarii munitiilor, capselor sau pulberilor pentru munitie, autorizate de inspectoratul teritorial de munca;
c) detine, dupa caz, poligoane de tragere pentru verificarea armelor si munitiilor.
(4) Autorizatia pentru desfasurarea operatiunilor de comercializare sau, dupa caz, depozitare a armelor si munitiilor se acorda armurierului care indeplineste urmatoarele conditii:
a) detine, dupa caz, spatii corespunzatoare destinate efectuarii operatiunilor de comercializare a armelor si munitiilor, asigurate cu amenajari tehnice de protectie si sisteme electronice de alarmare, avizate de organele de politie si conectate la dispecerate de alarmare si interventie specializate;
b) detine, dupa caz, spatii corespunzatoare, destinate depozitarii armelor, precum si spatii destinate exclusiv depozitarii munitiilor, capselor sau pulberilor pentru munitie, autorizate de inspectoratul teritorial de munca.
(5) Autorizatia pentru desfasurarea operatiunilor de reparare a armelor se acorda numai daca armurierul indeplineste urmatoarele conditii:
a) detine spatii corespunzatoare, destinate depozitarii armelor, precum si spatii destinate exclusiv depozitarii munitiilor, capselor sau pulberilor pentru munitie, autorizate de inspectoratul teritorial de munca si asigurate in conditiile stabilite la alin. (3) lit. a);
b) detine, dupa caz, poligoane pentru verificarea armelor, autorizate in conditiile prezentei legi.
(6) Autorizatia pentru desfasurarea operatiunilor de transport al armelor si munitiilor letale se acorda numai daca armurierul indeplineste urmatoarele conditii:
a) detine in mod legal si utilizeaza mijloace de transport omologate in conditiile legii de Registrul Auto Roman;
b) detine spatii corespunzatoare, destinate depozitarii armelor, precum si spatii destinate exclusiv depozitarii munitiilor, capselor sau pulberilor pentru munitie, autorizate de inspectoratul teritorial de munca si asigurate in conditiile stabilite la alin. (3) lit. a).
(7) Este interzisa amenajarea depozitelor de munitii in incinta imobilelor de locuinte.
(8) In autorizatia prevazuta la alin. (1) se mentioneaza in mod expres categoriile de operatiuni cu arme si munitii care pot fi efectuate de catre armurier, iar in functie de spatiul destinat acestora si de nivelul de securitate, cantitatea de munitie ce poate fi depozitata in acestea, conform avizului emis de inspectoratul teritorial de munca."
20. La articolul 109, litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"b) cei autorizati sa desfasoare operatiuni de reparare a armelor: reparare si verificare a armelor, efectuarea inspectiilor tehnice periodice in baza autorizatiei eliberate de autoritatile prevazute la art. 67."
21. La articolul 109, dupa litera b) se introduce o noua litera, litera b1), cu urmatorul cuprins:
"b1) cei autorizati sa desfasoare operatiuni de producere a armelor: producerea, asamblarea, modificarea, prelucrarea, experimentarea, casarea si distrugerea de arme letale si arme neletale;".
22. La articolul 110 alineatul (1), litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"f) sa comunice autoritatilor prevazute la art. 108 alin. (2), in termen de 15 zile de la data procurarii, lista persoanelor juridice care au procurat sau, dupa caz, de la care au procurat arme si munitii, precum si datele de identificare ale acestor arme si munitii;".
23. La articolul 110, alineatele (3) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(3) In vederea desfasurarii operatiunilor comerciale de import si export cu arme si munitii, in conditiile prezentei legi, armurierii au obligatia sa solicite in prealabil avizul Inspectoratului General al Politiei Romane.
(4) Avizul pentru import-export se acorda individual, pentru fiecare transport si numai pentru tipul, marca si cantitatile de arme si munitii care fac obiectul fiecarei operatiuni. Termenul de valabilitate a avizului este de 3 luni de la data acordarii. Neefectuarea in termen a operatiunii pentru care s-a acordat avizul, indiferent de motiv, duce la anularea acestuia."
24. La articolul 110, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins:
"(6) Schimbarea destinatiei armelor sau a munitiei procurate de catre armurieri, in conditiile prezentei legi, se face cu avizul autoritatilor prevazute la art. 67.".
25. La articolul 132, dupa punctul 22 se introduce un nou punct, punctul 221, cu urmatorul cuprins:
"221. neindeplinirea obligatiei de notificare prealabila a organelor prevazute la art. 12 alin. (1), conform art. 58 alin. (1) lit. b);".
26. La articolului 132, punctul 23 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"23. uzul de arma neletala din categoria celor supuse notificarii prealabile, in alte situatii decat cele prevazute la art. 63;".
27. La articolul 133, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 133. - (1) Contraventiile prevazute la art. 132 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cu amenda de la 100 lei la 500 lei, cele prevazute la punctele 1, 5, 16, 17, 18 si 30;
b) cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, cele prevazute la punctele 2, 6, 7, 20 si 21;
c) cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei, cele prevazute la punctele 3, 4, 15, 22 si 221;
d) cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei, cele prevazute la punctele 8, 11, 12, 13, 14, 19, 23, 24, 29 si 31;
e) cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, cele prevazute la punctele 9, 10, 28, 34, 35, 38 si 39;
f) cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei, cele prevazute la punctele 25-27;
g) cu amenda de la 15.000 lei la 30.000 lei, cele prevazute la punctele 32, 36 si 37;
h) cu amenda de la 30.000 lei la 50.000 lei, cele prevazute la punctul 33."
28. Dupa articolul 136 se introduc doua noi articolele, articolele 1361 si 1362, cu urmatorul cuprins:
"DETINEREA SAU PORTUL DE ARMA NELETALA DIN CATEGORIA CELOR SUPUSE AUTORIZARII, FARA DREPT
Art. 1361. - Detinerea sau portul de arma neletala din categoria celor supuse autorizarii, fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 1 an.
UZUL DE ARMA NELETALA DIN CATEGORIA CELOR SUPUSE AUTORIZARII, FARA DREPT
Art. 1362. - Uzul de arma neletala din categoria celor supuse autorizarii, fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani."
29. In anexa, denumirea punctului I si pozitia 6 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
+------------------------------------------------------------------------------------------------------+
¦   ¦                "I. ARME SI MUNITII INTERZISE                  ¦
+-----+------------------------------------------------------------------------------------------------¦
¦   ¦                    Categoria A                       ¦
+-----+------------------------------------------------------------------------------------------------¦
¦ 6. ¦arme scurte sau lungi (cu aer comprimat) care pentru aruncarea ¦  ¦ - ¦ - ¦ x ¦ x ¦ - ¦ - ¦ - ¦
¦   ¦proiectilului folosesc forta de expansiune a aerului comprimat ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦
¦   ¦sau a gazelor sub presiune aflate intr-un recipient si care   ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦
¦   ¦dezvolta o viteza a proiectilului mai mare de 220 m/s, precum si¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦
¦   ¦munitia corespunzatoare"                    ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦
+------------------------------------------------------------------------------------------------------+
30. In anexa, punctul III se modifica si va avea urmatorul cuprins:
+-------------------------------------------------------------------------------------------------------+
¦   ¦                 ''III. ARME SI MUNITII NELETALE                 ¦
+-----+-------------------------------------------------------------------------------------------------¦
¦   ¦               Categoria E - arme supuse autorizarii               ¦
+-----+-------------------------------------------------------------------------------------------------¦
¦ 24. ¦arme scurte (pistol sau revolver) - confectionate special    ¦  ¦ - ¦ - ¦ - ¦ x ¦ x ¦ x ¦ - ¦
¦   ¦pentru a arunca proiectile din cauciuc, precum si munitia    ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦
¦   ¦corespunzatoare                         ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦
+-----+----------------------------------------------------------------+---+---+---+---+---+---+---+----¦
¦ 25. ¦arme scurte sau lungi (cu aer comprimat) care pentru aruncarea ¦  ¦ - ¦ - ¦ x ¦ x ¦ - ¦ - ¦ - ¦
¦   ¦proiectilului folosesc forta de expansiune a aerului comprimat ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦
¦   ¦sau a gazelor sub presiune aflate intr-un recipient si care nu ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦
¦   ¦dezvolta o viteza a proiectilului mai mare de 220 m/s, precum  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦
¦   ¦si munitia corespunzatoare                   ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦
+-----+-------------------------------------------------------------------------------------------------¦
¦   ¦               Categoria F - arme supuse notificarii               ¦
+-----+-------------------------------------------------------------------------------------------------¦
¦ 26. ¦arme scurte (pistol sau revolver) - confectionate special pentru¦  ¦ - ¦ - ¦ - ¦ x ¦ x ¦ x ¦ - ¦
¦   ¦a imprastia gaze nocive, iritante sau de neutralizare, precum si¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦
¦   ¦munitia corespunzatoare                     ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦
+-----+----------------------------------------------------------------+---+---+---+---+---+---+---+----¦
¦ 27. ¦arme cu destinatie industriala, precum si munitia        ¦  ¦ - ¦ - ¦ - ¦ - ¦ - ¦ x ¦ - ¦
¦   ¦corespunzatoare                         ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦
+-----+----------------------------------------------------------------+---+---+---+---+---+---+---+----¦
¦ 28. ¦arme de asomare, precum si munitia corespunzatoare       ¦  ¦ - ¦ - ¦ - ¦ - ¦ - ¦ x ¦ - ¦
+-----+----------------------------------------------------------------+---+---+---+---+---+---+---+----¦
¦ 29. ¦arme cu tranchilizante, precum si munitia corespunzatoare    ¦  ¦ - ¦ - ¦ - ¦ - ¦ - ¦ x ¦ - ¦
+-----+----------------------------------------------------------------+---+---+---+---+---+---+---+----¦
¦ 30. ¦harpoane destinate pescuitului, precum si munitia        ¦  ¦ - ¦ - ¦ - ¦ - ¦ - ¦ x ¦ - ¦
¦   ¦corespunzatoare                         ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦
+-----+----------------------------------------------------------------+---+---+---+---+---+---+---+----¦
¦ 31. ¦arbalete si arcurile destinate tirului sportiv, precum si    ¦  ¦ - ¦ - ¦ x ¦ x ¦ - ¦ - ¦ x ¦
¦   ¦munitia corespunzatoare                     ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦
+-----+----------------------------------------------------------------+---+---+---+---+---+---+---+----¦
¦ 32. ¦pistoale de alarma si semnalizare, precum si munitia      ¦ x ¦ - ¦ - ¦ - ¦ - ¦ - ¦ x ¦ - ¦
¦   ¦corespunzatoare                         ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦
+-----+----------------------------------------------------------------+---+---+---+---+---+---+---+----¦
¦ 33. ¦pistoale de start folosite in competitiile sportive, precum   ¦  ¦ - ¦ - ¦ - ¦ - ¦ - ¦ x ¦ - ¦
¦   ¦si munitia corespunzatoare                   ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦  ¦
+-----+----------------------------------------------------------------+---+---+---+---+---+---+---+----¦
¦ 34. ¦arme de panoplie, precum si munitia corespunzatoare       ¦  ¦ - ¦ - ¦ - ¦ x ¦ - ¦ - ¦ x ¦
+-----+----------------------------------------------------------------+---+---+---+---+---+---+---+----¦
¦ 35. ¦arme de recuzita, precum si munitia corespunzatoare       ¦  ¦ - ¦ - ¦ - ¦ x ¦ - ¦ x ¦ - ¦
+-----+----------------------------------------------------------------+---+---+---+---+---+---+---+----¦
¦ 36. ¦arme vechi, precum si munitia corespunzatoare          ¦  ¦ - ¦ - ¦ - ¦ x ¦ - ¦ - ¦ -''¦
+-------------------------------------------------------------------------------------------------------+Art. II
(1) Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, posesorii armelor neletale prevazute la categoria E din anexa la Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia de a se prezenta la organul de politie care ii are in evidenta, in vederea:
a) obtinerii unui certificat de detinator, in cazul celor care au notificat in prealabil, dar care la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta nu detin un asemenea document;
b) inscrierii armei in permisul de arma, in cazul celor care poseda un asemenea document;
c) obtinerii permisului de arma, in cazul celor care au parcurs etapa prevazuta la lit. a) si in alte cazuri decat cele de la lit. b).
(2) Termenul de indeplinire a obligatiilor prevazute la alin. (1) este cel prevazut de art. 59 alin. (1) din Legea nr. 295/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru situatia prevazuta la lit. a), respectiv 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, pentru situatiile prevazute la lit. b) si c).
(3) Permisul de arma prevazut la alin. (1) lit. c) se elibereaza, in 30 de zile de la data depunerii cererii, solicitantilor care indeplinesc conditiile prevazute la art. 58 alin. (2) din Legea nr. 295/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) La implinirea termenului de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, certificatele de detinator ale posesorilor armelor neletale prevazute la categoria E din anexa la Legea nr. 295/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, care nu si-au indeplinit obligatia prevazuta la alin. (1) lit. b) sau, dupa caz, lit. c), confera titularilor doar un drept de detinere a armelor inscrise in acest document.

Art. III
Taxele referitoare la eliberarea autorizatiei pentru procurarea armelor letale, eliberarea autorizatiei pentru procurarea armei titularului de arma (a doua arma si urmatoarele), inscrierea armei in permisul de arma dupa procurarea acesteia sau radierea armei din permisul de arma dupa instrainarea acesteia si eliberarea unui nou permis de arma, prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 128/2000 privind stabilirea unor taxe pentru serviciile prestate pentru persoanele fizice si juridice de catre Ministerul Internelor si Reformei Administrative, aprobata cu modificari prin Legea nr. 570/2002, cu modificarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator serviciilor care privesc eliberarea documentelor pentru armele neletale care fac obiectul autorizarii.

Art. IV
(1) In termen de 45 de zile de la de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, la propunerea Ministerului Internelor si Reformei Administrative, Guvernul va emite hotararea de modificare si completare a Hotararii Guvernului nr. 130/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 241 din 23 martie 2005, cu modificarile ulterioare.
(2) Pana la intrarea in vigoare a hotararii de modificare si completare a Hotararii Guvernului nr. 130/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, documentul prevazut la art. 61 alin. (2) din Legea nr. 295/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se elibereaza in conformitate cu prevederile legale referitoare la autorizatia de introducere in tara a armelor neletale, aplicabile rezidentilor statelor membre.