OUG nr. 42/2008, ordonanta de urgenta privind infiintarea, organizarea si functionarea Oficiului National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti
[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 305 din 18/04/2008
Avand in vedere ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana este un proces complex care continua si dupa data aderarii, se impune adoptarea si aplicarea de urgenta a noilor reglementari comunitare privind promovarea produselor traditionale si ecologice romanesti si asigurarea consultantei in domeniul protectiei indicatiilor geografice, denumirilor de origine si specialitatilor traditionale garantate ale produselor traditionale romanesti.
Avand in vedere potentialul existent in Romania pentru astfel de produse si interesul economic de valorificare a acestora pe piata nationala si comunitara,
avand in vedere procedura complexa impusa de reglementarile comunitare pentru identificarea si inregistrarea acestor produse si necesitatea ca producatorii sa fie sprijiniti pentru valorificarea acestei oportunitati,
prezentul act normativ urmareste crearea conditiilor la nivel national apte sa contribuie la aplicarea directa a regulamentelor specifice, in sensul infiintarii Oficiului National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti, din perspectiva necesitatii monitorizarii stricte a inregistrarii, autorizarii si promovarii produselor traditionale si ecologice romanesti ce se vor comercializa pe piata interna, garantandu-se totodata consumatorilor o calitate deosebita a produselor, prin originea, compozitia si metoda de productie autohtona. Infiintarea acestei institutii corespunde interesului national si comunitar de sustinere si promovare mai activa a specificului local traditional, asigurand un cadru institutional specializat in sprijinul producatorilor care produc si comercializeaza produse traditionale si ecologice romanesti de inalta valoare.
Tinand cont de necesitatea existentei unei institutii specifice care sa asigure atat sustinerea producatorilor in pregatirea documentatiei, cat si procedura administrativa de inregistrare, apoi coordonarea activitatii de promovare a produsului, precum si pentru dobandirea protectiei denumirii acestuia pe piata comuna, se impune caracterul de urgenta al ordonantei.
In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Capitolul I - Dispozitii generale
Art. 1 (1) Se infiinteaza Oficiul National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti, denumit in continuare Oficiul National, institutie publica, cu personalitate juridica, care functioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, finantata integral de la bugetul de stat.
(2) Sediul Oficiului National este in municipiul Brasov, str. Michel Weiss nr. 22, judetul Brasov, in sediul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a Judetului Brasov.
Capitolul II - Organizarea si functionarea Oficiului National
Art. 2 (1) Oficiul National este condus de un director executiv numit prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, in conditiile legii.
(2) Directorul executiv al Oficiului National are calitatea de ordonator tertiar de credite.
(3) In exercitarea atributiilor sale, directorul executiv al Oficiului National emite decizii.
Art. 3 (1) Atributiile si responsabilitatile, structura organizatorica, statul de functii si numarul de posturi ale Oficiului National se aproba prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.
(2) Posturile Oficiului National se asigura prin redistribuire din numarul total de posturi aprobat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
(3) Personalul Oficiului National este constituit din functionari publici si personal angajat pe baza de contract de munca.
(4) Salarizarea personalului Oficiului National se face potrivit prevederilor legale in vigoare aplicabile functionarilor publici si personalului contractual.
Capitolul III - Atributiile si responsabilitatile Oficiului National
Art. 4 Pentru realizarea obiectivelor sale, Oficiul National are urmatoarele atributii principale:
a) asigura promovarea conceptului "Produse de calitate", precum si a conceptului "Produse ecologice".
b) asigura asistenta tehnica producatorilor sau procesatorilor la elaborarea documentatiei, conform legislatiei comunitare si nationale, pentru a solicita protectia indicatiilor geografice, denumirilor de origine si specialitatilor traditionale garantate ale produselor agricole sau alimentare romanesti, la nivel national si comunitar;
c) asigura asistenta tehnica in elaborarea de proiecte pentru promovarea produselor traditionale si ecologice romanesti;
d) asigura promovarea imaginii produselor traditionale si ecologice romanesti prin mijloace de comunicare;
e) organizeaza seminarii, cursuri si activitati de formare si informare pentru grupuri de producatori sau procesatori, fermieri, asociatii profesionale etc.;
f) furnizeaza Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale informatii in vederea elaborarii de studii, rapoarte si analize in domeniul sau de activitate;
g) editeaza materiale informative, brosuri, pliante, postere si altele in domeniul de activitate.
Art. 5 (1) Pentru activitatile specifice, gestiune economico-administrativa, precum si pentru activitatile interinstitutionale, Oficiul National are in dotare un autoturism de interventie, cu un consum lunar de 600 litri/luna.
(2) Autoturismul de interventie se asigura prin redistribuire din numarul total de autoturisme din dotarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si a structurilor care functioneaza in subordinea sa.
Art. 6 (1) In realizarea atributiilor sale, Oficiul National poate stabili relatii de parteneriat sau de colaborare cu alte autoritati si institutii publice ori private, din tara sau strainatate, reprezentanti ai societatii civile ori ai partenerilor sociali.
(2) In vederea eficientizarii activitatii sale, Oficiul National poate incheia contracte cu persoane fizice sau juridice pentru realizarea unor activitati ori servicii, in conditiile legii.
|