Ordin nr. 711/2008 pentru modificarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002
[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 852 din 18/12/2008
Ministerul Sanatatii Publice
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Nr. 1.744/99/711
Vazand Referatul de aprobare al Autoritatii de Sanatate Publica nr. 10.894/2008 din cadrul Ministerului Sanatatii Publice,
avand in vedere prevederile art. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, republicata,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, al Hotararii Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea acesteia, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale,
ministrul sanatatii publice, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale emit urmatorul ordin:
Art. I Normele privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 722 si 722 bis din 3 octombrie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La anexa nr. XI la norme "Lista cu conservantii si antioxidantii autorizati conditionat", partea B "Anhidride sulfuroase si sulfiti", produsul "Salsicha fresca" se va scrie cu caractere italice.
2. La anexa nr. XI la norme "Lista cu conservantii si antioxidantii autorizati conditionat", partea C "Alti conservanti" se modifica dupa cum urmeaza:
2.1. pentru punctele "E 249" si "E 250" la "Produse din carne traditionale conservate prin imersie in solutie de saramura (1)", cantitatea maxima reziduala de "175 mg/kg" corespunde produsului "Wiltshire bacon (1.1)";
2.2. pentru punctele "E 249" si "E 250" la "Produse din carne traditionale conservate prin uscare (2)", cantitatea maxima reziduala de "175 mg/kg" va corespunde produsului "Dry cured bacon (2.1) si produse similare";
2.3. titlul coloanelor 4 si 5 din tabel se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Cantitatea maxima incorporata in timpul fabricarii (exprimata in NaNO3" si, respectiv, "Cantitatea maxima reziduala (exprimata in NaNO3)";
2.4. pentru punctele "E 251" si "E 252" la "Produse din carne traditionale, conservate prin uscare (2)", cantitatea maxima reziduala "250 mg/kg" va corespunde produselor "Dry cured bacon si Dry cured ham (2.1)";
2.5. pentru punctele "E 251" si "E 252" la "Alte produse din carne traditionale, conservate (3)", cantitatea maxima incorporata in timpul fabricarii (exprimata in NaNO3) "300 mg/kg fara adaos de E 249 sau E 250" va corespunde produsului "Rohwurste (Salami si Kantwurst) (3.3)".
3. La anexa nr. XII la norme "Lista cu alti aditivi autorizati", la punctul "E 385", produsul "Libamaj, egeszben es tombben" se va scrie cu caractere italice.
4. La anexa nr. XII la norme "Lista cu alti aditivi autorizati", la punctul "E 1204" sintagma "quantum satis" se va scrie cu caractere Times New Roman.
5. Anexa nr. XVI la norme "Criterii specifice de puritate pentru indulcitori" se modifica si se inlocuieste cu anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. II Prezentul ordin transpune Directiva 2008/60/CE din 17 iunie 2008 de stabilire a criteriilor specifice de puritate privind indulcitorii autorizati pentru utilizare in produsele alimentare (versiune codificata), publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 158 din 18 iunie 2008, p. 17 si Corrigenda la Directiva 2006/52/CE din 5 iulie 2006 care amendeaza Directiva 95/2/CE privind aditivii alimentari, altii decat colorantii si indulcitorii, si Directiva 94/35/CE privind indulcitorii utilizati in alimente, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 204 din 26 iulie 2006.
Art. III Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
ANEXA (Anexa nr. XVI la norme)
Criterii specifice de puritate pentru indulcitori
E 420 (i) - SORBITOL
Sinonime D-glucitol, D-sorbitol
Definitie
Denumire chimica D-glucitol
IESCE 200-061-5
Formula chimica C6H14O6
Masa moleculara relativa 182,17
Compozitie Contine nu mai putin de 97% de glicitoli totali si nu mai putin de 91%
de D-sorbitol, raportat la substanta uscata.
Glicitolii sunt compusi cu formula structurala CH2OH-(CHOH)(n)-
CH2OH, unde "n" este un numar intreg.
Descriere Pudra higroscopica alba, pudra cristalina, fulgi sau granule cu gust
dulce
Identificare
A. Solubilitate Foarte solubila in apa, usor solubila in etanol
B. Intervalul de topire 88-102.C
C. Derivat La 5 g de proba se adauga 7 ml metanol, 1 ml de benzaldehida si
de monobenziliden 1 ml de acid clorhidric. Se amesteca si se agita cu un agitator
al sorbitolului mecanic pana cand se formeaza cristale. Se filtreaza la vid, se
dizolva cristalele in 20 ml apa la temperatura de fierbere care contine
1 g de bicarbonat de sodiu, se filtreaza inca fierbinte. Se raceste
filtratul, se filtreaza la vid, se spala cu 5 ml amestec metanol-apa
(1:2), se usuca la aer. Cristalele obtinute se topesc la temperaturi
cuprinse intre 173 si 179.C.
Puritate
Continut de apa Nu mai mult de 1% (metoda Karl Fischer)
Cenusa sulfatata Nu mai mult de 0,1%, raportat la substanta uscata
Zaharuri reducatoare Nu mai mult de 0,3%, raportat la substanta uscata
Zaharuri totale Nu mai mult de 1%, raportat la substanta uscata
Cloruri Nu mai mult de 50 mg/kg, raportat la substanta uscata
Sulfati Nu mai mult de 100 mg/kg, raportat la substanta uscata
Nichel Nu mai mult de 2 mg/kg, raportat la substanta uscata
Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
Metale grele Nu mai mult de 10 mg/kg, exprimat ca Pb, raportat la substanta
uscata
E 420 (ii) - SIROP DE SORBITOL
Sinonime Sirop de D-glucitol
Definitie
Denumire chimica Siropul de sorbitol format prin hidrogenarea siropului de glucoza este
compus din D-sorbitol, D-manitol si zaharuri hidrogenate.
Partea de produs care nu este D-sorbitol este compusa, in principal,
din oligozaharide hidrogenate formate prin hidrogenarea siropului de
glucoza folosit ca materie prima (in acest caz siropul nu se
cristalizeaza) sau manitol. Cantitati mici de glicitol unde n<=4 pot fi
prezente. Glicitolii sunt compusi cu formula structurala CH2OH-
(CHOH)(n)-CH2OH, unde "n" este un numar intreg.
IESCE 270-337-8
Compozitie Contine nu mai putin de 69% substanta uscata totala si nu mai putin
de 50% D-sorbitol, raportat la substanta anhidra.
Descriere Solutie apoasa incolora limpede si cu gust dulce
Identificare
A. Solubilitate Miscibil in apa, glicerol si propan-1,2-diol.
B. Derivat de La 5 g de proba se adauga 7 ml metanol, 1 ml de benzaldehida si
monobenziliden 1 ml de acid clorhidric. Se amesteca si se agita intr-un agitator
al sorbitolului mecanic pana ce se formeaza cristale. Se filtreaza la vid, se dizolva
cristalele in 20 ml apa la temperatura de fierbere care contine 1 g de
bicarbonat de sodiu, se filtreaza inca fierbinte. Se raceste filtratul, se
filtreaza la vid, se spala cu 5 ml amestec metanol-apa (1:2), se
usuca la aer. Cristalele obtinute se topesc la temperaturi cuprinse
intre 173 si 179.C.
Puritate
Continut de apa Nu mai mult de 31% (metoda Karl Fischer)
Cenusa sulfatata Nu mai mult de 0,1%, raportat la substanta uscata
Zaharuri reducatoare Nu mai mult de 0,3%, exprimat ca glucoza, raportat la substanta
uscata
Cloruri Nu mai mult de 50 mg/kg, raportat la substanta uscata
Sulfati Nu mai mult de 100 mg/kg, raportat la substanta uscata
Nichel Nu mai mult de 2 mg/kg, raportat la substanta uscata
Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
Metale grele Nu mai mult de 10 mg/kg, exprimat ca Pb, raportat la substanta
uscata
E 421 MANITOL
(I) MANITOL
Sinonime D-manitol
Definitie Produs prin hidrogenarea catalitica a solutiilor de hidrati de carbon
continand glucoza si/sau fructoza
Denumire chimica D-manitol
IESCE 200-711-8
Formula chimica C6H14O6
Masa moleculara 182,2
Compozitie Contine nu mai putin de 96,0% D-manitol si nu mai mult de 102%,
raportat la substanta uscata
Descriere Pulbere cristalina, alba, inodora
Identificare
A. Solubilitate Solubil in apa, foarte usor solubil in etanol, practic insolubil in eter
B. Interval de topire Īntre 164 si 169.C
C. Cromatografie in Trece testul
strat subtire
D. Rotatie specifica [alfa]20D: + 23. la + 25. (solutie de borat)
E. pH Īntre 5 si 8
Se adauga 0,5 ml solutie saturata de clorura de potasiu la 10 ml de
solutie 10% in greutate sau in volum a probei, apoi se masoara pH-ul.
Puritate
Pierdere la uscare Nu mai mult de 0,3% (105.C, 4 ore)
Zaharuri reducatoare Nu mai mult de 0,3% (exprimate in glucoza)
Total zaharuri Nu mai mult de 1% (exprimate in glucoza)
Cenusa sulfatata Nu mai mult de 0,1%
Cloruri Nu mai mult de 70 mg/kg
Sulfat Nu mai mult de 100 mg/kg
Nichel Nu mai mult de 2 mg/kg
Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg
(II) MANITOL PRODUS PRIN FERMENTARE
Sinonime D-manitol
Definitie Produs prin fermentarea discontinua, in conditii aerobe, folosindu-se
o tulpina conventionala de drojdie Zygosaccharomyces rouxii
Denumire chimica D-manitol
IESCE 200-711-8
Formula chimica C6H14O6
Masa moleculara 182,2
Compozitie Contine nu mai putin de 99,0%, raportat la substanta uscata.
Descriere Pulbere cristalina, alba, inodora
Identificare
A. Solubilitate Solubil in apa, foarte usor solubil in etanol, practic insolubil in eter
B. Interval de topire Īntre 164 si 169.C
C. Cromatografie in Trece testul
strat subtire
D. Rotatie specifica [alfa]20D: + 23. la 25. (solutie de borat)
E. pH Īntre 5 si 8
Se adauga 0,5 ml solutie saturata de clorura de potasiu la 10 ml de
solutie 10% v/v a probei, apoi se masoara pH-ul.
Puritate
Arabitol Nu mai mult de 0,3%
Pierdere la uscare Nu mai mult de 0,3% (105.C, 4 ore)
Zaharuri reducatoare Nu mai mult de 0,3% (exprimate in glucoza)
Total zaharuri Nu mai mult de 1% (exprimate in glucoza)
Cenusa sulfatata Nu mai mult de 0,1%
Cloruri Nu mai mult de 70 mg/kg
Sulfat Nu mai mult de 100 mg/kg
Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg
Bacterii aerobe mezofile Nu mai mult de 103/g
Bacterii coliforme Absente in 10 g
Salmonella Absenta in 10 g
E. coli Absenta in 10 g
Staphylococcus aureus Absent in 10 g
Pseudomonas aeruginosa Absent in 10 g
Mucegaiuri Nu mai mult de 100/g
Drojdii Nu mai mult de 100/g
E 950 ACESULFAM K
Sinonime Acesulfam de potasiu, sare de potasiu de 3,4-dihidro-6-metil-1,2,3-
oxatiazin-4-ona- 2,2-dioxid
Definitie
Denumire chimica Sare de potasiu de 6-metil-1,2,3-oxatiazin-4(3H)-on-2,2-dioxid
IESCE 259-715-3
Formula chimica C4H4KNO4S
Masa moleculara 201,24
Compozitie Contine nu mai putin de 99% de C4H4KNO4S, raportat la substanta
anhidra.
Descriere Pulbere cristalina alba, inodora, de aproximativ 200 de ori mai dulce
decat zaharoza.
Identificare
A. Solubilitate Foarte solubil in apa, foarte usor solubil in etanol
B. Absorbtia in ultraviolet Maximum 227 ±2 nm pentru o solutie de 10 mg in 1 000 ml de apa
C. Test pozitiv pentru potasiu Trece testul (se testeaza reziduul obtinut prin combustia a 2 g de
proba)
D. Testul de precipitare Se adauga cateva picaturi dintr-o solutie 10% de cobaltnitrit de sodiu
la o solutie de 0,2 g din proba in 2 ml de acid acetic si 2 ml de apa.
Se produce un precipitat galben.
Puritate
Pierdere la uscare Nu mai mult de 1% (105.C, doua ore)
Impuritati organice Trece testul pentru 20 mg/kg de componente active in UV.
Fluorura Nu mai mult de 3 mg/kg
Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg
E 951 - ASPARTAM
Sinonime Ester metilic al aspartilfenilalaninei
Definitie
Denumire chimica Ester N-metilic al N-L-alfa-(aspartil-L-fenilalaninei)
Ester N-metilic al acidului 3-amino-N-(alfa-carbometoxi-fenetil)
succinamic
IESCE 245-261-3
Formula chimica C14H18N2O5
Masa moleculara relativa 294,31
Compozitie Nu mai putin de 98% si nu mai mult de 102% C14H18N2O5 raportat la
substanta anhidra
Descriere Pudra cristalina alba, inodora, cu gust dulce, de aproximativ 200 de
ori mai dulce decat zaharoza
Identificare
Solubilitate Usor solubil in apa si in etanol
Puritate
Pierdere la uscare Nu mai mult de 4,5% (105.C, 4 ore)
Cenusa sulfatata Nu mai mult de 0,2%, raportat la substanta uscata
pH Īntre 4,5 si 6,0 (solutie de 1 la 125)
Transmitanta Transmitanta unei solutii de 1% in acid clorhidric 2 N determinata
intr-o cuva de 1 cm la 430 nm cu un spectrometru adecvat, folosind
acid clorhidric 2N ca referinta, este cel putin 0,95, echivalenta unei
absorbante care sa nu depaseasca aproximativ 0,022.
Rotatie specifica (alfa)20D: +14,5 la +16,5. determina in solutie de 4 in 100/15 N acid
formic la 30 minute dupa prepararea solutiei de proba.
Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
Acid 5-benzil-3,6-dioxo- Nu mai mult de 1,5%, raportat la substanta uscata
2-piperazin acetic
E 952 - ACID CICLAMIC SI SARURILE LUI DE Na SI Ca
(I) ACID CICLAMIC
Sinonime Acid ciclohexilsulfamic, ciclamat
Definitie
Denumire chimica Acid ciclohexansulfamic, acid ciclohexilaminosulfonic
IESCE 202-898-1
Formula chimica C6H13NO3S
Masa moleculara relativa 179,24
Compozitie Acidul ciclohexilsulfamic contine nu mai putin de 98% si nu mai mult
decat echivalentul a 102% de C6H13NO3S, raportat la substanta
anhidra.
Descriere Pudra cristalina alba, practic incolora, cu gust dulce-acrisor, de
aproximativ 40 de ori mai dulce decat zaharoza.
Identificare
A. Solubilitate Solubil in apa si in etanol
B. Test de precipitare Se acidifica o solutie de 2% cu acid clorhidric, se adauga 1 ml de
solutie molara de clorura de bariu in apa si se filtreaza daca apar
forme precipitate. Solutiei limpezi i se adauga 1 ml de 10% solutie de
nitrit de sodiu. Se formeaza un precipitat alb.
Puritatea
Pierdere la uscare Nu mai mult de 1% (105.C, o ora)
Seleniu Nu mai mult de 30 mg/kg, exprimat ca seleniu raportat la substanta
uscata
Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
Ciclohexilamina Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanta uscata
Diciclohexilamina Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
Anilina Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
(II) CICLAMAT DE SODIU
Sinonime Ciclamat, sare de sodiu a acidului ciclamic
Definitie
Denumire chimica Ciclohexansulfamat de sodiu, ciclohexilsulfamat de sodiu
IESCE 205-348-9
Formula chimica C6H12NNaO3S si forma dihidrata C6H12NNaO3S?2H2O
Masa moleculara relativa 201,22, raportat la substanta anhidra
237,22, raportat la substanta hidratata
Compozitie Nu mai putin de 98% si nu mai mult de 102%, raportat la substanta
uscata
Forma dihidrata: nu mai putin de 84%, raportat la substanta uscata
Descriere Cristale sau pudra cristalina alba, inodora, cu gust dulce, de
aproximativ 30 de ori mai dulce decat zaharoza
Identificare
Solubilitate Solubil in apa, practic insolubil in etanol
Puritate
Pierdere la uscare Nu mai mult de 1% (105.C, o ora)
Nu mai mult de 15,2% (105.C, doua ore) pentru forma dihidrata
Seleniu Nu mai mult de 30 mg/kg, exprimat ca seleniu raportat la substanta
uscata
Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
Ciclohexilamina Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanta uscata
Diciclohexilamina Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
Anilina Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
(III) CICLAMAT DE CALCIU
Sinonime Ciclamat, sare de calciu a acidului ciclamic
Definitie
Denumire chimica Ciclohexansulfamat de calciu, ciclohexilsulfamat de calciu
IESCE 205-349-4
Formula chimica C12H24CaN2O6S2?2H2O
Masa moleculara relativa 432,57
Compozitie Nu mai putin de 98% si nu mai mult de 101%, raportat la substanta
anhidra
Descriere Cristale incolore sau pudra cristalina alba, de aproximativ 30 de ori
mai dulce decat zaharoza
Identificare
Solubilitate Solubil in apa, greu solubil in etanol
Puritatea
Pierdere la uscare Nu mai mult de 1% (105.C, o ora)
Nu mai mult de 8,5% (140.C, 4 ore) pentru forma dihidrat
Seleniu Nu mai mult de 30 mg/kg exprimat ca seleniu, raportat la substanta
uscata
Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
Ciclohexilamina Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanta uscata
Diciclohexilamina Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
Anilina Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
E 953 - IZOMALT
Sinonime Izomaltutoza hidrogenata, palatinoza hidrogenata
Definitie
Denumire chimica Izomaltul este un amestec de monozaharide si de dizaharide
hidrogenate, ai caror principali componenti sunt dizaharidele.
6-O-alfa-D-glucopiranozil-D-sorbitol (1,6-GPS) si Dihidrat de 1-O-alfa-D-
glucopiranozil-D-manitol (1,1-GPM)
Formula chimica 6-O-alfa-D-glucopiranozil-D-sorbitol: C12H24O11
Dihidrat de 1-O-alfa-D-glucopiranozil-D-manitol: C12H24O11?2H2O
Masa moleculara relativa 6-O-alfa-D-glucopiranozil-D-sorbitol: 344,32
Dihidrat de 1-O-alfa-D-glucopiranozil-D-manitol: 380,32
Compozitie Contine nu mai putin de 98% monozaharide si dizaharide
hidrogenate si nu mai putin de 86% amestec de 6-O-alfa-D-
glucopiranozil-D-sorbitol si dihidrat de 1-O-alfa-glucopiranozil-D-manitol
determinat, raportat la substanta anhidra.
Descriere Substanta cristalina, inodora, de culoare alba, putin higroscopica
Identificare
A. Solubilitate Solubil in apa, usor solubil in etanol
B. Cromatografie in Se examineaza prin cromatografie in strat subtire, prin utilizarea unei
strat subtire placi acoperite cu un strat de silicagel cromatografic de aproximativ
0,2 mm grosime. Principalele spoturi de pe cromatograma sunt cele
care corespund punctelor 1,1-GPM si 1,6-GPS.
Puritate
Continut de apa Cel mult 7% (metoda Karl Fischer)
Cenusa sulfatata Cel mult 0,05%, raportat la substanta uscata
D-manitol Cel mult 3%
D-sorbitol Cel mult 6%
Zaharuri reducatoare Cel mult 0,3%, exprimate ca glucoza, raportat la substanta uscata
Nichel Cel mult 2 mg/kg, raportat la substanta uscata
Arsen Cel mult 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
Plumb Cel mult 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
Metale grele (de ex. Pb) Cel mult 10 mg/kg, raportat la substanta uscata
E 954 ZAHARINA SI SARURILE SALE DE Na, K SI Ca
(I) ZAHARINA
Definitie
Denumire chimica 3-oxo-2,3 dihidro-benzo(d)izotiazol- 1,1-dioxid
IESCE 201-321-0
Formula chimica C7H5NO3S
Masa moleculara relativa 183,18
Compozitie Nu mai putin de 99% si nu mai mult de 101% din C7H5NO3S, raportat
la substanta anhidra
Descriere Cristale albe sau pudra cristalina alba, inodora sau cu un miros slab
aromatic, cu gust dulce, chiar si in solutii foarte diluate.
De aproximativ 300-500 de ori mai dulce decat zaharoza
Identificare
Solubilitate Usor solubila in apa, solubila in solutii bazice, greu solubila in etanol
Puritate
Pierdere la uscare Nu mai mult de 1% (105.C, doua ore)
Interval de topire 226-230.C
Cenusa sulfatata Nu mai mult de 0,2%, raportat la substanta uscata
Acid benzoic si acid salicilic La 10 ml de solutie 1/20, acidificata anterior cu 5 picaturi de acid
acetic, se adauga 3 picaturi de solutie de concentratie aproximativ
molara de clorura ferica in apa. Nu apare precipitat sau culoare
violeta.
o-toluen-sulfonamida Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanta uscata
p-toluen-sulfonamida Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanta uscata
Acid p-sulfonamido-benzoic Nu mai mult de 25 mg/kg, raportat la substanta uscata
Substante usor carbonizabile Absente
Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
Seleniu Nu mai mult de 30 mg/kg, raportat la substanta uscata
Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
(II) ZAHARINAT DE SODIU
Sinonime Zaharina, sarea de sodiu a zaharinei
Definitie
Denumire chimica o-benzosulfimida de sodiu, sarea de sodiu a 2,3-dihidro-3-oxo-
benzizo-sulfonazol, oxobenzizosulfonazol, sare de sodiu dihidrata a
1,2-benzisotiazolina-3-ona-1,1-dioxid
IESCE 204-886-1
Formula chimica C7H4NNaO3S?2H2O
Masa moleculara relativa 241,19
Compozitie Nu mai putin de 99% si nu mai mult de 101% C7H4NNaO3S, raportat
la substanta anhidra
Descriere Cristale albe sau pudra eflorescenta cristalina alba eflorescenta,
inodora sau cu un miros slab, cu gust dulce intens, chiar in solutii
foarte diluate
De aproximativ 300-500 de ori mai dulce decat zaharoza, in solutii
diluate
Identificare
Solubilitate Usor solubila in apa, greu solubila in etanol
Puritate
Pierdere la uscare Nu mai mult de 15% (120.C, 4 ore)
Acid benzoic si acid salicilic La 10 ml de solutie 1/20, acidificata anterior cu 5 picaturi de acid
acetic, se adauga 3 picaturi de solutie de concentratie aproximativ
molara de clorura ferica in apa. Nu apare precipitat sau culoare
violeta.
o-toluen-sulfonamida Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanta uscata
p-toluen-sulfonamida Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanta uscata
Acid p-sulfonamido-benzoic Nu mai mult de 25 mg/kg, raportat la substanta uscata
Substante usor carbonizabile Absente
Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
Seleniu Nu mai mult de 30 mg/kg, raportat la substanta uscata
Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
(III) ZAHARINAT DE CALCIU
Sinonime Zaharina, sarea de calciu a zaharinei
Definitie
Denumire chimica o-benzosulfimida de calciu, sare de calciu a 2,3-dihidro-3-oxo-
benzizosulfonazol, sare de calciu hidrata (2:7) a
1,2-benzizotiazolina-3-ona-1,1-dioxid
IESCE 229-349-9
Formula chimica C14H7CaN2O6S2? 31/2 H2O
Masa moleculara relativa 467,48
Compozitie Nu mai putin de 95% C14H8CaN2O6S2, raportat la substanta anhidra
Descriere Cristale albe sau pudra cristalina alba, inodora sau cu un miros slab,
cu gust dulce intens, chiar in solutii foarte diluate
De aproximativ 300-500 de ori mai dulce decat zaharoza, in solutii
diluate
Identificare
Solubilitate Usor solubila in apa, greu solubila in etanol
Puritate
Pierdere la uscare Nu mai mult de 13,5% (120.C, 4 ore)
Acid benzoic si acid salicilic La 10 ml de solutie 1/20, acidifiata anterior cu 5 picaturi de acid
acetic, se adauga 3 picaturi de solutie de concentratie aproximativ
molara de clorura ferica in apa. Nu apare precipitat sau culoare
violeta.
o-toluen-sulfonamida Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanta uscata
p-toluen-sulfonamida Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat substanta uscata
Acid p-sulfonamido-benzoic Nu mai mult de 25 mg/kg, raportat la substanta uscata
Substante usor carbonizabile Absente
Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
Seleniu Nu mai mult de 30 mg/kg, raportat la substanta uscata
Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
(IV) ZAHARINAT DE POTASIU
Sinonime Zaharina, sarea de potasiu a zaharinei
Definitie
Denumire chimica o-benzosulfimida de potasiu, sare de potasiu a 2,3-dihidro-3-oxo-
benzizosulfonazol, sare de potasiu monohidrata a 1,2-
benzizotiazolina-3-ona-1,1-dioxid
IESCE
Formula chimica C7H4KNO3S?H2O
Masa moleculara relativa 239,77
Compozitie Nu mai putin de 99% si nu mai mult de 101% C7H4KNO3S, raportat
la substanta anhidra
Descriere Cristale albe sau pudra cristalina alba, inodora sau cu un miros slab,
cu gust dulce intens, chiar in solutii foarte diluate
De aproximativ 300-500 de ori mai dulce decat zaharoza
Identificare
Solubilitate Usor solubila in apa, greu solubila in etanol
Puritate
Pierdere la uscare Nu mai mult de 8% (120.C, 4 ore)
Acid benzoic si acid salicilic La 10 ml de solutie 1/20, acidificata anterior cu 5 picaturi de acid
acetic, se adauga 3 picaturi de solutie de concentratie aproximativ
molara de clorura ferica in apa. Nu apare precipitat sau culoare
violeta
o-toluen-sulfonamida Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanta uscata
p-toluen-sulfonamida Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanta uscata
Acid p-sulfonamido-benzoic Nu mai mult de 25 mg/kg, raportat la substanta uscata
Substante usor carbonizabile Absente
Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
Seleniu Nu mai mult de 30 mg/kg, raportat la substanta uscata
Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
E 955 SUCRALOZA
Sinonime 4,1'6'-triclorogalactosucroza
Definitie
Denumire chimica 1,6-Dicloro-1,6-dideoxy-beta-D-fructofuranozil-4-cloro-4-deoxy-alfa-D-
galactopiranozida
IESCE 259-952-2
Formula chimica C12H19Cl3O8
Greutate moleculara 397,64
Compozitie Contine nu mai putin de 98% si nu mai mult de 102% C12H19Cl3O8,
raportat la substanta anhidra
Descriere Pudra cristalina de culoare alba-alburie, practic inodora
Identificare
A. Solubilitate Usor solubila in apa, metanol si etanol
Usor solubila in acetat de etil
B. Absorbtie infrarosu Spectrul infrarosu al unei dispersii a probei in bromura de potasiu
prezinta maxime relative la lungimi de unda similare cu cele din
spectrul de referinta obtinut folosind un standard de referinta al
sucralozei
C. Cromatografie in Spotul principal in solutia-test are aceeasi valoare Rf ca spotul
strat subtire principal al solutiei standard A la care se face referire in testarea altor
dizaharide clorurate. Aceasta solutie standard se obtine prin
dizolvarea a 1,0 g de sucraloza standard de referinta in 10 ml de
metanol.
D. Rotatie specifica [alfa] D20= +84,0. pana la + 87,5., raportat la substanta anhidra (solutie
de 10% in greutate sau in volum)
Puritate
Apa Nu mai mult de 2,0% (Metoda Karl Fisher)
Cenusa sulfatata Nu mai mult de 0,7%
Alte dizaharide clorurate Nu mai mult de 0,5%
Monozaharide clorurate Nu mai mult de 0,1%
Oxid de trifenilfosfina Nu mai mult de 150 mg/kg
Metanol Nu mai mult de 0,1%
Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg
E 957 - TAUMATINA
Sinonime
Definitie
Denumire chimica Taumatina se obtine prin extractie apoasa (pH 2,5-4) din fructe din
familia Thaumatococcus daniellii (Benth) si consta in principal din
proteine de taumatina I si taumatina II, impreuna cu cantitati
neinsemnate de constituenti vegetali provenite din materia prima
IESCE 258-822-2
Formula chimica Polipeptida de 207 aminoacizi
Masa moleculara relativa Taumatina I 22209
Taumatina II 22293
Compozitie Nu mai putin de 16% azot, raportat la substanta uscata, echivalent
a nu mai putin de 94% proteine (N x 5,8)
Descriere Pudra de culoarea smantanii, inodora, cu gust dulce intens, de
aproximativ 2000-3000 de ori mai dulce decat zaharoza
Identificare
Solubilitate Foarte solubila in apa si insolubila in acetona
Puritate
Pierdere la uscare Nu mai mult de 9% (105.C la greutate constanta)
Carbohidrati Nu mai mult de 3%, raportat la substanta uscata
Cenusa sulfatata Nu mai mult de 2%, raportat la substanta uscata
Aluminiu Nu mai mult de 100 mg/kg, raportat la substanta uscata
Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
Plumb Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
Criterii microbiologice Numar total de aerobi: maximum 1000/g E.Coli: absent in 1 g
E 959 - NEOHESPERIDINA DIHIDROCHALCONA
Sinonime Neohesperidina dihidrochalcona, NHDC, hesperetin dihidrochalcona-
4'-beta-neohesperidosid, neohesperidina DC
Definitie
Denumire chimica 2-O-alfa-L-ramnopiranozil-4`-beta-D glucopiranozil hesperitin dihidrochalcona;
obtinut prin hidrogenarea catalitica a neohesperidinei
IESCE 243-978-6
Formula chimica C28H36O15
Masa moleculara relativa 612,6
Compozitie Continut nu mai mic de 96%, raportat la substanta anhidra
Descriere Pudra cristalina, de culoare alburie, inodora, cu gust caracteristic
dulce intens, de aproximativ 1000-1800 de ori mai dulce decat
zaharoza
Identificare
A. Solubilitate Usor solubil in apa calda, foarte putin solubil in apa rece, practic
insolubil in eter si benzen
B. Absorbtie maxima 282-283 nm pentru o solutie de 2 mg in 100 ml metanol
in ultraviolet
C. Testul Neu Se dizolva aproximativ 10 mg de neohesperidina DC in 1 ml metanol,
se adauga 1 ml de solutie metanolica, 1% de 2-aminoetil difenil borat.
Se obtine o culoare galben stralucitor.
Puritate
Pierdere la uscare Nu mai mult de 11% (105.C, 3 ore)
Cenusa sulfatata Nu mai mult de 0,2%, raportat la substanta uscata
Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
Plumb Nu mai mult de 2 mg/kg, raportat la substanta uscata
Metale grele Nu mai mult de 10 mg/kg, exprimat ca Pb, raportat la substanta
uscata
E 962 SARE DE ASPARTAM-ACESULFAM
Sinonime Aspartam-acesulfam, sare de aspartam-acesulfam
Definitie Sarea se prepara prin incalzirea unei solutii cu pH acid de aspartam
si acesulfam K in proportie de 2:1 (greutate/greutate) si producerea
cristalizarii. Potasiul si umiditatea se elimina. Produsul este mai stabil
decat aspartamul singur.
Denumire chimica Sarea de 2,2-dioxid de 6-metil-1,2,3-oxatiazina-4(3H)-ona a acidului
L-fenilalanil-2-metil-L-alfa-aspartic
Formula chimica C18H23O9N3S
Greutate moleculara 457,46
Compozitie 63,0% pana la 66,0% aspartam (raportat la substanta uscata) si
34,0% pana la 37% acesulfam (forma acida raportat la substanta
uscata)
Descriere Pudra cristalina, alba, inodora
Identificare
A. Solubilitate Greu solubila in apa, usor solubila in etanol
B. Transmitanta Transmitanta unei solutii de 1% in apa, determinata intr-o celula de
1 cm la 430 nm cu un spectrofotometru adecvat utilizand ca referinta
apa, este nu mai mica de 0,95, echivalenta unei absorbante de nu
mai mult decat 0,022.
C. Rotatie specifica [alfa] D20 = +14,5. pana la + 16,5.
Se determina la o concentratie de 6,2 g in 100 ml de acid formic
(15N), in timp de 30 de minute de la prepararea solutiei. Rotatia
specifica calculata se imparte la 0,646 pentru a corecta continutul de
aspartam al sarii de aspartam-acesulfam.
Puritate
Pierdere la uscare Nu mai mult de 0,5% (105.C, 4 ore)
Acid 5-Benzil-3,6-dioxo- Nu mai mult de 0,5%
2-piperazinacetic
Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg
E 965 (i) MALTITOL
Sinonime D-maltitol, maltoza hidrogenata
Definitie
Denumire chimica (alfa)-D-glucopiranozil-1,4-D-glucitol
IESCE 209-567-0
Formula chimica C12H24O11
Masa moleculara relativa 344,31
Compozitie Contine nu mai putin de 98% D-maltitol C12H24O11 raportat la
substanta anhidra
Descriere Pudra cristalina alba, cu gust dulce
Identificare
A. Solubilitate Foarte solubil in apa, putin solubil in etanol
B. Interval de topire 148.C-151.C
C. Rotatie specifica [alfa] D20 = +105,5. pana la + 108,5. (solutie 5% in greutate sau in volum)
Puritate
Apa Nu mai mult de 1% (metoda Karl Fisher)
Cenusa sulfatata Nu mai mult de 0,1%, raportat la substanta uscata
Zaharuri reducatoare Nu mai mult de 0,1%, exprimat in glucoza, raportat la substanta
uscata
Cloruri Nu mai mult de 50 mg/kg, raportat la substanta uscata
Sulfati Nu mai mult de 100 mg/kg, raportat la substanta uscata
Nichel Nu mai mult de 2 mg/kg, raportat la substanta uscata
Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
E 965 (ii) SIROP DE MALTITOL
Sinonime Sirop de glucoza hidrogenata cu continut ridicat de maltoza, sirop de
glucoza hidrogenata
Definitie Amestec constituit in principal din maltitol cu sorbitol si oligo- si
polizaharide hidrogenate. Se obtine prin hidrogenarea catalitica a
siropului de glucoza cu un continut ridicat de maltoza sau prin
hidrogenarea fiecarei componente in parte, urmata de amestecare.
Produsul comercializat se livreaza atat sub forma de sirop, cat si sub
forma de produs solid.
Compozitie Contine nu mai putin de 99% zaharide hidrogenate totale, raportat la
substanta anhidra si nu mai putin de 50 % maltitol, raportat la
substanta anhidra
Descriere Lichide vascoase limpezi, incolore si inodore sau masa cristalina alba
Identificare
A. Solubilitate Foarte solubil in apa, usor solubil in etanol
B. Cromatografie in Test pozitiv
strat subtire
Puritate
Apa Nu mai mult de 31% (metoda Karl Fisher)
Zaharuri reducatoare Nu mai mult de 0,3% (exprimate in glucoza)
Cenusa sulfatata Nu mai mult de 0,1%
Cloruri Nu mai mult de 50 mg/kg
Sulfat Nu mai mult de 100 mg/kg
Nichel Nu mai mult de 2 mg/kg
Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg
E 966 LACTITOL
Sinonime Lactit, lactozitol, lactobiozit
Definitie
Denumire chimica 4-O-beta-D-galactopiranozil-D-glucitol
IESCE 209-566-5
Formula chimica C12H24O11
Masa moleculara relativa 344,32
Compozitie Nu mai putin de 95%, raportat la substanta uscata
Descriere Pudra cristalina sau solutie incolora cu gust dulce. Produsele
cristaline se prezinta sub forma anhidra, monohidrati si dihidrati
Identificare
A. Solubilitate Foarte solubil in apa
B. Rotatie specifica [alfa] D20 = +13. pana la + 16., raportat la substanta anhidra (solutie
apoasa 10% in greutate sau in volum)
Puritate
Apa Produse cristaline; nu mai mult de 10,5% (metoda Karl Fisher)
Alti polioli Nu mai mult de 2,5%, raportat la substanta anhidra
Zaharuri reducatoare Nu mai mult de 0,2%, exprimat ca glucoza raportat la substanta
uscata
Cloruri Nu mai mult de 100 mg/kg, raportat la substanta uscata
Sulfati Nu mai mult de 200 mg/kg, raportat la substanta uscata
Cenusa sulfatata Nu mai mult de 0,1%, raportat la substanta uscata
Nichel Nu mai mult de 2 mg/kg, raportat la substanta uscata
Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
E 967 - XILITOL
Sinonime Xilitol
Definitie
Denumire chimica D-xilitol
IESCE 201-788-0
Formula chimica C5H12O5
Masa moleculara relativa 152,15
Compozitie Nu mai putin de 98,5% ca xilitol, raportat la substanta anhidra
Descriere Pudra cristalina alba, inodora, cu gust foarte dulce
Identificare
A. Solubilitate Foarte solubil in apa, greu solubil in etanol
B. Intervalul de topire 92-96.C
C. pH 5 la 7 (solutie apoasa 10% in greutate sau in volum)
Puritatea
Pierdere la uscare Nu mai mult de 0,5%. (Se usuca 0,5 g de proba in vid cu fosfor la
60.C timp de 4 ore.)
Cenusa sulfatata Nu mai mult de 0,1%, raportat la substanta uscata
Zaharuri reducatoare Nu mai mult de 0,2%, exprimate in glucoza, raportat la substanta
uscata
Alti alcooli polihidrici Nu mai mult de 1%, raportat la substanta uscata
Nichel Nu mai mult de 2 mg/kg, raportat la substanta uscata
Arsen Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
Cloruri Nu mai mult de 100 mg/kg, raportat la substanta uscata
Sulfati Nu mai mult de 200 mg/kg, raportat la substanta uscata
E 968 ERITRITOL
Sinonime Mezoeritritol, tetrahidroxibutan, eritrita
Definitie Se obtine prin fermentatia unei surse de hidrati de carbon cu drojdii
alimentare osmofile sigure si adecvate, ca Moniliella pollinis sau
Trichosporonoides megachilensis, urmata de purificare si uscare
Denumire chimica 1,2,3,4-butantetrol
IESCE 205-737-3
Formula chimica C4H10O4
Greutate moleculara 122,12
Compozitie Nu mai putin de 99% dupa uscare
Descriere Cristale albe, inodore, nehigroscopice si termostabile cu o putere de
indulcire de aproximativ 60-80% din cea a zaharozei
Identificare
A. Solubilitate Usor solubil in apa, greu solubil in etanol, insolubil in eter etilic.
B. Interval de topire 119-123.C
Puritate
Pierdere la uscare Nu mai mult de 0,2% (70.C, 6 ore, in exsicator cu vid)
Cenusa sulfatata Nu mai mult de 0,1%
Substante reducatoare Nu mai mult de 0,3%, exprimat in D-glucoza
Ribitol si glicerol Nu mai mult de 0,1%
Plumb Nu mai mult de 0,5 mg/kg
-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------
|