DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Ordin nr. 711/2008 pentru modificarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002



[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 852 din 18/12/2008

    Ministerul Sanatatii Publice 
    Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor 
    Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale 


    Nr. 1.744/99/711 



Vazand Referatul de aprobare al Autoritatii de Sanatate Publica nr. 10.894/2008 din cadrul Ministerului Sanatatii Publice,
avand in vedere prevederile art. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, republicata,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, al Hotararii Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea acesteia, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale,

ministrul sanatatii publice, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale emit urmatorul ordin:

Art. I
Normele privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 722 si 722 bis din 3 octombrie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La anexa nr. XI la norme "Lista cu conservantii si antioxidantii autorizati conditionat", partea B "Anhidride sulfuroase si sulfiti", produsul "Salsicha fresca" se va scrie cu caractere italice.
2. La anexa nr. XI la norme "Lista cu conservantii si antioxidantii autorizati conditionat", partea C "Alti conservanti" se modifica dupa cum urmeaza:
2.1. pentru punctele "E 249" si "E 250" la "Produse din carne traditionale conservate prin imersie in solutie de saramura (1)", cantitatea maxima reziduala de "175 mg/kg" corespunde produsului "Wiltshire bacon (1.1)";
2.2. pentru punctele "E 249" si "E 250" la "Produse din carne traditionale conservate prin uscare (2)", cantitatea maxima reziduala de "175 mg/kg" va corespunde produsului "Dry cured bacon (2.1) si produse similare";
2.3. titlul coloanelor 4 si 5 din tabel se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Cantitatea maxima incorporata in timpul fabricarii (exprimata in NaNO3" si, respectiv, "Cantitatea maxima reziduala (exprimata in NaNO3)";
2.4. pentru punctele "E 251" si "E 252" la "Produse din carne traditionale, conservate prin uscare (2)", cantitatea maxima reziduala "250 mg/kg" va corespunde produselor "Dry cured bacon si Dry cured ham (2.1)";
2.5. pentru punctele "E 251" si "E 252" la "Alte produse din carne traditionale, conservate (3)", cantitatea maxima incorporata in timpul fabricarii (exprimata in NaNO3) "300 mg/kg fara adaos de E 249 sau E 250" va corespunde produsului "Rohwurste (Salami si Kantwurst) (3.3)".
3. La anexa nr. XII la norme "Lista cu alti aditivi autorizati", la punctul "E 385", produsul "Libamaj, egeszben es tombben" se va scrie cu caractere italice.
4. La anexa nr. XII la norme "Lista cu alti aditivi autorizati", la punctul "E 1204" sintagma "quantum satis" se va scrie cu caractere Times New Roman.
5. Anexa nr. XVI la norme "Criterii specifice de puritate pentru indulcitori" se modifica si se inlocuieste cu anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. II
Prezentul ordin transpune Directiva 2008/60/CE din 17 iunie 2008 de stabilire a criteriilor specifice de puritate privind indulcitorii autorizati pentru utilizare in produsele alimentare (versiune codificata), publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 158 din 18 iunie 2008, p. 17 si Corrigenda la Directiva 2006/52/CE din 5 iulie 2006 care amendeaza Directiva 95/2/CE privind aditivii alimentari, altii decat colorantii si indulcitorii, si Directiva 94/35/CE privind indulcitorii utilizati in alimente, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 204 din 26 iulie 2006.

Art. III
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


ANEXA (Anexa nr. XVI la norme)




    Criterii specifice de puritate pentru indulcitori 
    
E 420 (i) - SORBITOL
Sinonime                                          D-glucitol, D-sorbitol
Definitie
   Denumire chimica                               D-glucitol
   IESCE                                          200-061-5
   Formula chimica                                C6H14O6
   Masa moleculara relativa                       182,17
   Compozitie                                     Contine nu mai putin de 97% de glicitoli totali si nu mai putin de 91%
                                                  de D-sorbitol, raportat la substanta uscata.
                                                  Glicitolii sunt compusi cu formula structurala CH2OH-(CHOH)(n)-
                                                  CH2OH, unde "n" este un numar intreg.
Descriere                                         Pudra higroscopica alba, pudra cristalina, fulgi sau granule cu gust
                                                  dulce
Identificare
   A. Solubilitate                                Foarte solubila in apa, usor solubila in etanol
   B. Intervalul de topire                        88-102.C
   C. Derivat                                     La 5 g de proba se adauga 7 ml metanol, 1 ml de benzaldehida si
   de monobenziliden                              1 ml de acid clorhidric. Se amesteca si se agita cu un agitator
   al sorbitolului                                mecanic pana cand se formeaza cristale. Se filtreaza la vid, se
                                                  dizolva cristalele in 20 ml apa la temperatura de fierbere care contine
                                                  1 g de bicarbonat de sodiu, se filtreaza inca fierbinte. Se raceste
                                                  filtratul, se filtreaza la vid, se spala cu 5 ml amestec metanol-apa
                                                  (1:2), se usuca la aer. Cristalele obtinute se topesc la temperaturi
                                                  cuprinse intre 173 si 179.C.
Puritate
   Continut de apa                                Nu mai mult de 1% (metoda Karl Fischer)
   Cenusa sulfatata                               Nu mai mult de 0,1%, raportat la substanta uscata
   Zaharuri reducatoare                           Nu mai mult de 0,3%, raportat la substanta uscata
   Zaharuri totale                                Nu mai mult de 1%, raportat la substanta uscata
   Cloruri                                        Nu mai mult de 50 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Sulfati                                        Nu mai mult de 100 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Nichel                                         Nu mai mult de 2 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Arsen                                          Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Plumb                                          Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Metale grele                                   Nu mai mult de 10 mg/kg, exprimat ca Pb, raportat la substanta
                                                  uscata
E 420 (ii) - SIROP DE SORBITOL
Sinonime                                          Sirop de D-glucitol
Definitie
   Denumire chimica                               Siropul de sorbitol format prin hidrogenarea siropului de glucoza este
                                                  compus din D-sorbitol, D-manitol si zaharuri hidrogenate.
                                                  Partea de produs care nu este D-sorbitol este compusa, in principal,
                                                  din oligozaharide hidrogenate formate prin hidrogenarea siropului de
                                                  glucoza folosit ca materie prima (in acest caz siropul nu se
                                                  cristalizeaza) sau manitol. Cantitati mici de glicitol unde n<=4 pot fi
                                                  prezente. Glicitolii sunt compusi cu formula structurala CH2OH-
                                                  (CHOH)(n)-CH2OH, unde "n" este un numar intreg.
   IESCE                                          270-337-8
   Compozitie                                     Contine nu mai putin de 69% substanta uscata totala si nu mai putin
                                                  de 50% D-sorbitol, raportat la substanta anhidra.
Descriere                                         Solutie apoasa incolora limpede si cu gust dulce
Identificare
   A. Solubilitate                                Miscibil in apa, glicerol si propan-1,2-diol.
   B. Derivat de                                  La 5 g de proba se adauga 7 ml metanol, 1 ml de benzaldehida si
   monobenziliden                                 1 ml de acid clorhidric. Se amesteca si se agita intr-un agitator
   al sorbitolului                                mecanic pana ce se formeaza cristale. Se filtreaza la vid, se dizolva
                                                  cristalele in 20 ml apa la temperatura de fierbere care contine 1 g de
                                                  bicarbonat de sodiu, se filtreaza inca fierbinte. Se raceste filtratul, se
                                                  filtreaza la vid, se spala cu 5 ml amestec metanol-apa (1:2), se
                                                  usuca la aer. Cristalele obtinute se topesc la temperaturi cuprinse
                                                  intre 173 si 179.C.
Puritate
   Continut de apa                                Nu mai mult de 31% (metoda Karl Fischer)
   Cenusa sulfatata                               Nu mai mult de 0,1%, raportat la substanta uscata
   Zaharuri reducatoare                           Nu mai mult de 0,3%, exprimat ca glucoza, raportat la substanta
                                                  uscata
   Cloruri                                        Nu mai mult de 50 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Sulfati                                        Nu mai mult de 100 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Nichel                                         Nu mai mult de 2 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Arsen                                          Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Plumb                                          Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Metale grele                                   Nu mai mult de 10 mg/kg, exprimat ca Pb, raportat la substanta
                                                  uscata
E 421 MANITOL
(I) MANITOL
Sinonime                                          D-manitol
Definitie                                         Produs prin hidrogenarea catalitica a solutiilor de hidrati de carbon
                                                  continand glucoza si/sau fructoza
   Denumire chimica                               D-manitol
   IESCE                                          200-711-8
   Formula chimica                                C6H14O6
   Masa moleculara                                182,2
   Compozitie                                     Contine nu mai putin de 96,0% D-manitol si nu mai mult de 102%,
                                                  raportat la substanta uscata
Descriere                                         Pulbere cristalina, alba, inodora
Identificare
   A. Solubilitate                                Solubil in apa, foarte usor solubil in etanol, practic insolubil in eter
   B. Interval de topire                          Īntre 164 si 169.C
   C. Cromatografie in                            Trece testul
   strat subtire
   D. Rotatie specifica                           [alfa]20D: + 23. la + 25. (solutie de borat)
   E. pH                                          Īntre 5 si 8
                                                  Se adauga 0,5 ml solutie saturata de clorura de potasiu la 10 ml de
                                                  solutie 10% in greutate sau in volum a probei, apoi se masoara pH-ul.
Puritate
   Pierdere la uscare                             Nu mai mult de 0,3% (105.C, 4 ore)
   Zaharuri reducatoare                           Nu mai mult de 0,3% (exprimate in glucoza)
   Total zaharuri                                 Nu mai mult de 1% (exprimate in glucoza)
   Cenusa sulfatata                               Nu mai mult de 0,1%
   Cloruri                                        Nu mai mult de 70 mg/kg
   Sulfat                                         Nu mai mult de 100 mg/kg
   Nichel                                         Nu mai mult de 2 mg/kg
   Plumb                                          Nu mai mult de 1 mg/kg
(II) MANITOL PRODUS PRIN FERMENTARE
Sinonime                                          D-manitol
Definitie                                         Produs prin fermentarea discontinua, in conditii aerobe, folosindu-se
                                                  o tulpina conventionala de drojdie Zygosaccharomyces rouxii
   Denumire chimica                               D-manitol
   IESCE                                          200-711-8
   Formula chimica                                C6H14O6
   Masa moleculara                                182,2
   Compozitie                                     Contine nu mai putin de 99,0%, raportat la substanta uscata.
Descriere                                         Pulbere cristalina, alba, inodora
Identificare
   A. Solubilitate                                Solubil in apa, foarte usor solubil in etanol, practic insolubil in eter
   B. Interval de topire                          Īntre 164 si 169.C
   C. Cromatografie in                            Trece testul
   strat subtire
   D. Rotatie specifica                           [alfa]20D: + 23. la 25. (solutie de borat)
   E. pH                                          Īntre 5 si 8
                                                  Se adauga 0,5 ml solutie saturata de clorura de potasiu la 10 ml de
                                                  solutie 10% v/v a probei, apoi se masoara pH-ul.
Puritate
   Arabitol                                       Nu mai mult de 0,3%
   Pierdere la uscare                             Nu mai mult de 0,3% (105.C, 4 ore)
   Zaharuri reducatoare                           Nu mai mult de 0,3% (exprimate in glucoza)
   Total zaharuri                                 Nu mai mult de 1% (exprimate in glucoza)
   Cenusa sulfatata                               Nu mai mult de 0,1%
   Cloruri                                        Nu mai mult de 70 mg/kg
   Sulfat                                         Nu mai mult de 100 mg/kg
   Plumb                                          Nu mai mult de 1 mg/kg
   Bacterii aerobe mezofile                       Nu mai mult de 103/g
   Bacterii coliforme                             Absente in 10 g
   Salmonella                                     Absenta in 10 g
   E. coli                                        Absenta in 10 g
   Staphylococcus aureus                          Absent in 10 g
   Pseudomonas aeruginosa                         Absent in 10 g
   Mucegaiuri                                     Nu mai mult de 100/g
   Drojdii                                        Nu mai mult de 100/g
E 950 ACESULFAM K
Sinonime                                          Acesulfam de potasiu, sare de potasiu de 3,4-dihidro-6-metil-1,2,3-
                                                  oxatiazin-4-ona- 2,2-dioxid
Definitie
   Denumire chimica                               Sare de potasiu de 6-metil-1,2,3-oxatiazin-4(3H)-on-2,2-dioxid
   IESCE                                          259-715-3
   Formula chimica                                C4H4KNO4S
   Masa moleculara                                201,24
   Compozitie                                     Contine nu mai putin de 99% de C4H4KNO4S, raportat la substanta
                                                  anhidra.
Descriere                                         Pulbere cristalina alba, inodora, de aproximativ 200 de ori mai dulce
                                                  decat zaharoza.
Identificare
   A. Solubilitate                                Foarte solubil in apa, foarte usor solubil in etanol
   B. Absorbtia in ultraviolet                    Maximum 227 ±2 nm pentru o solutie de 10 mg in 1 000 ml de apa
   C. Test pozitiv pentru potasiu                 Trece testul (se testeaza reziduul obtinut prin combustia a 2 g de
                                                  proba)
   D. Testul de precipitare                       Se adauga cateva picaturi dintr-o solutie 10% de cobaltnitrit de sodiu
                                                  la o solutie de 0,2 g din proba in 2 ml de acid acetic si 2 ml de apa.
                                                  Se produce un precipitat galben.
Puritate
   Pierdere la uscare                             Nu mai mult de 1% (105.C, doua ore)
   Impuritati organice                            Trece testul pentru 20 mg/kg de componente active in UV.
   Fluorura                                       Nu mai mult de 3 mg/kg
   Plumb                                          Nu mai mult de 1 mg/kg
E 951 - ASPARTAM
Sinonime                                          Ester metilic al aspartilfenilalaninei
Definitie
   Denumire chimica                               Ester N-metilic al N-L-alfa-(aspartil-L-fenilalaninei)
                                                  Ester N-metilic al acidului 3-amino-N-(alfa-carbometoxi-fenetil)
                                                  succinamic
   IESCE                                          245-261-3
   Formula chimica                                C14H18N2O5
   Masa moleculara relativa                       294,31
   Compozitie                                     Nu mai putin de 98% si nu mai mult de 102% C14H18N2O5 raportat la
                                                  substanta anhidra
Descriere                                         Pudra cristalina alba, inodora, cu gust dulce, de aproximativ 200 de
                                                  ori mai dulce decat zaharoza
Identificare
   Solubilitate                                   Usor solubil in apa si in etanol
Puritate
   Pierdere la uscare                             Nu mai mult de 4,5% (105.C, 4 ore)
   Cenusa sulfatata                               Nu mai mult de 0,2%, raportat la substanta uscata
   pH                                             Īntre 4,5 si 6,0 (solutie de 1 la 125)
   Transmitanta                                   Transmitanta unei solutii de 1% in acid clorhidric 2 N determinata
                                                  intr-o cuva de 1 cm la 430 nm cu un spectrometru adecvat, folosind
                                                  acid clorhidric 2N ca referinta, este cel putin 0,95, echivalenta unei
                                                  absorbante care sa nu depaseasca aproximativ 0,022.
   Rotatie specifica                              (alfa)20D: +14,5 la +16,5. determina in solutie de 4 in 100/15 N acid
                                                  formic la 30 minute dupa prepararea solutiei de proba.
   Arsen                                          Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Plumb                                          Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Acid 5-benzil-3,6-dioxo-                       Nu mai mult de 1,5%, raportat la substanta uscata
   2-piperazin acetic
E 952 - ACID CICLAMIC SI SARURILE LUI DE Na SI Ca
(I) ACID CICLAMIC
Sinonime                                          Acid ciclohexilsulfamic, ciclamat
Definitie
   Denumire chimica                               Acid ciclohexansulfamic, acid ciclohexilaminosulfonic
   IESCE                                          202-898-1
   Formula chimica                                C6H13NO3S
   Masa moleculara relativa                       179,24
   Compozitie                                     Acidul ciclohexilsulfamic contine nu mai putin de 98% si nu mai mult
                                                  decat echivalentul a 102% de C6H13NO3S, raportat la substanta
                                                  anhidra.
Descriere                                         Pudra cristalina alba, practic incolora, cu gust dulce-acrisor, de
                                                  aproximativ 40 de ori mai dulce decat zaharoza.
Identificare
   A. Solubilitate                                Solubil in apa si in etanol
   B. Test de precipitare                         Se acidifica o solutie de 2% cu acid clorhidric, se adauga 1 ml de
                                                  solutie molara de clorura de bariu in apa si se filtreaza daca apar
                                                  forme precipitate. Solutiei limpezi i se adauga 1 ml de 10% solutie de
                                                  nitrit de sodiu. Se formeaza un precipitat alb.
Puritatea
   Pierdere la uscare                             Nu mai mult de 1% (105.C, o ora)
   Seleniu                                        Nu mai mult de 30 mg/kg, exprimat ca seleniu raportat la substanta
                                                  uscata
   Plumb                                          Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Arsen                                          Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Ciclohexilamina                                Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Diciclohexilamina                              Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Anilina                                        Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
(II) CICLAMAT DE SODIU
Sinonime                                          Ciclamat, sare de sodiu a acidului ciclamic
Definitie
   Denumire chimica                               Ciclohexansulfamat de sodiu, ciclohexilsulfamat de sodiu
   IESCE                                          205-348-9
   Formula chimica                                C6H12NNaO3S si forma dihidrata C6H12NNaO3S?2H2O
   Masa moleculara relativa                       201,22, raportat la substanta anhidra
                                                  237,22, raportat la substanta hidratata
   Compozitie                                     Nu mai putin de 98% si nu mai mult de 102%, raportat la substanta
                                                  uscata
   Forma dihidrata:                               nu mai putin de 84%, raportat la substanta uscata
Descriere                                         Cristale sau pudra cristalina alba, inodora, cu gust dulce, de
                                                  aproximativ 30 de ori mai dulce decat zaharoza
Identificare
   Solubilitate                                   Solubil in apa, practic insolubil in etanol
Puritate
   Pierdere la uscare                             Nu mai mult de 1% (105.C, o ora)
                                                  Nu mai mult de 15,2% (105.C, doua ore) pentru forma dihidrata
   Seleniu                                        Nu mai mult de 30 mg/kg, exprimat ca seleniu raportat la substanta
                                                  uscata
   Arsen                                          Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Plumb                                          Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Ciclohexilamina                                Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Diciclohexilamina                              Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Anilina                                        Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
(III) CICLAMAT DE CALCIU
Sinonime                                          Ciclamat, sare de calciu a acidului ciclamic
Definitie
   Denumire chimica                               Ciclohexansulfamat de calciu, ciclohexilsulfamat de calciu
   IESCE                                          205-349-4
   Formula chimica                                C12H24CaN2O6S2?2H2O
   Masa moleculara relativa                       432,57
   Compozitie                                     Nu mai putin de 98% si nu mai mult de 101%, raportat la substanta
                                                  anhidra
Descriere                                         Cristale incolore sau pudra cristalina alba, de aproximativ 30 de ori
                                                  mai dulce decat zaharoza
Identificare
   Solubilitate                                   Solubil in apa, greu solubil in etanol
Puritatea
   Pierdere la uscare                             Nu mai mult de 1% (105.C, o ora)
                                                  Nu mai mult de 8,5% (140.C, 4 ore) pentru forma dihidrat
   Seleniu                                        Nu mai mult de 30 mg/kg exprimat ca seleniu, raportat la substanta
                                                  uscata
   Arsen                                          Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Plumb                                          Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Ciclohexilamina                                Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Diciclohexilamina                              Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Anilina                                        Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
E 953 - IZOMALT
Sinonime                                          Izomaltutoza hidrogenata, palatinoza hidrogenata
Definitie
   Denumire chimica                               Izomaltul este un amestec de monozaharide si de dizaharide
                                                  hidrogenate, ai caror principali componenti sunt dizaharidele.
                                                  6-O-alfa-D-glucopiranozil-D-sorbitol (1,6-GPS) si Dihidrat de 1-O-alfa-D-
                                                  glucopiranozil-D-manitol (1,1-GPM)
   Formula chimica                                6-O-alfa-D-glucopiranozil-D-sorbitol: C12H24O11
                                                  Dihidrat de 1-O-alfa-D-glucopiranozil-D-manitol: C12H24O11?2H2O
   Masa moleculara relativa                       6-O-alfa-D-glucopiranozil-D-sorbitol: 344,32
                                                  Dihidrat de 1-O-alfa-D-glucopiranozil-D-manitol: 380,32
   Compozitie                                     Contine nu mai putin de 98% monozaharide si dizaharide
                                                  hidrogenate si nu mai putin de 86% amestec de 6-O-alfa-D-
                                                  glucopiranozil-D-sorbitol si dihidrat de 1-O-alfa-glucopiranozil-D-manitol
                                                  determinat, raportat la substanta anhidra.
Descriere                                         Substanta cristalina, inodora, de culoare alba, putin higroscopica
Identificare
   A. Solubilitate                                Solubil in apa, usor solubil in etanol
   B. Cromatografie                               in Se examineaza prin cromatografie in strat subtire, prin utilizarea unei
   strat subtire                                  placi acoperite cu un strat de silicagel cromatografic de aproximativ
                                                  0,2 mm grosime. Principalele spoturi de pe cromatograma sunt cele
                                                  care corespund punctelor 1,1-GPM si 1,6-GPS.
Puritate
   Continut de apa                                Cel mult 7% (metoda Karl Fischer)
   Cenusa sulfatata                               Cel mult 0,05%, raportat la substanta uscata
   D-manitol                                      Cel mult 3%
   D-sorbitol                                     Cel mult 6%
   Zaharuri reducatoare                           Cel mult 0,3%, exprimate ca glucoza, raportat la substanta uscata
   Nichel                                         Cel mult 2 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Arsen                                          Cel mult 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Plumb                                          Cel mult 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Metale grele (de ex. Pb)                       Cel mult 10 mg/kg, raportat la substanta uscata
E 954 ZAHARINA SI SARURILE SALE DE Na, K SI Ca
(I) ZAHARINA
Definitie
   Denumire chimica                               3-oxo-2,3 dihidro-benzo(d)izotiazol- 1,1-dioxid
   IESCE                                          201-321-0
   Formula chimica                                C7H5NO3S
   Masa moleculara relativa                       183,18
   Compozitie                                     Nu mai putin de 99% si nu mai mult de 101% din C7H5NO3S, raportat
                                                  la substanta anhidra
Descriere                                         Cristale albe sau pudra cristalina alba, inodora sau cu un miros slab
                                                  aromatic, cu gust dulce, chiar si in solutii foarte diluate.
                                                  De aproximativ 300-500 de ori mai dulce decat zaharoza
Identificare
   Solubilitate                                   Usor solubila in apa, solubila in solutii bazice, greu solubila in etanol
Puritate
   Pierdere la uscare                             Nu mai mult de 1% (105.C, doua ore)
   Interval de topire                             226-230.C
   Cenusa sulfatata                               Nu mai mult de 0,2%, raportat la substanta uscata
   Acid benzoic si acid salicilic                 La 10 ml de solutie 1/20, acidificata anterior cu 5 picaturi de acid
                                                  acetic, se adauga 3 picaturi de solutie de concentratie aproximativ
                                                  molara de clorura ferica in apa. Nu apare precipitat sau culoare
                                                  violeta.
   o-toluen-sulfonamida                           Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanta uscata
   p-toluen-sulfonamida                           Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Acid p-sulfonamido-benzoic                     Nu mai mult de 25 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Substante usor carbonizabile                   Absente
   Arsen                                          Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Seleniu                                        Nu mai mult de 30 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Plumb                                          Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
(II) ZAHARINAT DE SODIU
Sinonime                                          Zaharina, sarea de sodiu a zaharinei
Definitie
   Denumire chimica                               o-benzosulfimida de sodiu, sarea de sodiu a 2,3-dihidro-3-oxo-
                                                  benzizo-sulfonazol, oxobenzizosulfonazol, sare de sodiu dihidrata a
                                                  1,2-benzisotiazolina-3-ona-1,1-dioxid
   IESCE                                          204-886-1
   Formula chimica                                C7H4NNaO3S?2H2O
   Masa moleculara relativa                       241,19
   Compozitie                                     Nu mai putin de 99% si nu mai mult de 101% C7H4NNaO3S, raportat
                                                  la substanta anhidra
Descriere                                         Cristale albe sau pudra eflorescenta cristalina alba eflorescenta,
                                                  inodora sau cu un miros slab, cu gust dulce intens, chiar in solutii
                                                  foarte diluate
                                                  De aproximativ 300-500 de ori mai dulce decat zaharoza, in solutii
                                                  diluate
Identificare
   Solubilitate                                   Usor solubila in apa, greu solubila in etanol
Puritate
   Pierdere la uscare                             Nu mai mult de 15% (120.C, 4 ore)
   Acid benzoic si acid salicilic                 La 10 ml de solutie 1/20, acidificata anterior cu 5 picaturi de acid
                                                  acetic, se adauga 3 picaturi de solutie de concentratie aproximativ
                                                  molara de clorura ferica in apa. Nu apare precipitat sau culoare
                                                  violeta.
   o-toluen-sulfonamida                           Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanta uscata
   p-toluen-sulfonamida                           Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Acid p-sulfonamido-benzoic                     Nu mai mult de 25 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Substante usor carbonizabile                   Absente
   Arsen                                          Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Seleniu                                        Nu mai mult de 30 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Plumb                                          Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
(III) ZAHARINAT DE CALCIU
Sinonime                                          Zaharina, sarea de calciu a zaharinei
Definitie
   Denumire chimica                               o-benzosulfimida de calciu, sare de calciu a 2,3-dihidro-3-oxo-
                                                  benzizosulfonazol, sare de calciu hidrata (2:7) a
                                                  1,2-benzizotiazolina-3-ona-1,1-dioxid
   IESCE                                          229-349-9
   Formula chimica                                C14H7CaN2O6S2? 31/2 H2O
   Masa moleculara relativa                       467,48
   Compozitie                                     Nu mai putin de 95% C14H8CaN2O6S2, raportat la substanta anhidra
Descriere                                         Cristale albe sau pudra cristalina alba, inodora sau cu un miros slab,
                                                  cu gust dulce intens, chiar in solutii foarte diluate
                                                  De aproximativ 300-500 de ori mai dulce decat zaharoza, in solutii
                                                  diluate
Identificare
   Solubilitate                                   Usor solubila in apa, greu solubila in etanol
Puritate
   Pierdere la uscare                             Nu mai mult de 13,5% (120.C, 4 ore)
   Acid benzoic si acid salicilic                 La 10 ml de solutie 1/20, acidifiata anterior cu 5 picaturi de acid
                                                  acetic, se adauga 3 picaturi de solutie de concentratie aproximativ
                                                  molara de clorura ferica in apa. Nu apare precipitat sau culoare
                                                  violeta.
   o-toluen-sulfonamida                           Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanta uscata
   p-toluen-sulfonamida                           Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat substanta uscata
   Acid p-sulfonamido-benzoic                     Nu mai mult de 25 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Substante usor carbonizabile                   Absente
   Arsen                                          Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Seleniu                                        Nu mai mult de 30 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Plumb                                          Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
(IV) ZAHARINAT DE POTASIU
Sinonime                                          Zaharina, sarea de potasiu a zaharinei
Definitie
   Denumire chimica                               o-benzosulfimida de potasiu, sare de potasiu a 2,3-dihidro-3-oxo-
                                                  benzizosulfonazol, sare de potasiu monohidrata a 1,2-
                                                  benzizotiazolina-3-ona-1,1-dioxid
   IESCE
   Formula chimica                                C7H4KNO3S?H2O
   Masa moleculara relativa                       239,77
   Compozitie                                     Nu mai putin de 99% si nu mai mult de 101% C7H4KNO3S, raportat
                                                  la substanta anhidra
Descriere                                         Cristale albe sau pudra cristalina alba, inodora sau cu un miros slab,
                                                  cu gust dulce intens, chiar in solutii foarte diluate
                                                  De aproximativ 300-500 de ori mai dulce decat zaharoza
Identificare
   Solubilitate                                   Usor solubila in apa, greu solubila in etanol
Puritate
   Pierdere la uscare                             Nu mai mult de 8% (120.C, 4 ore)
   Acid benzoic si acid salicilic                 La 10 ml de solutie 1/20, acidificata anterior cu 5 picaturi de acid
                                                  acetic, se adauga 3 picaturi de solutie de concentratie aproximativ
                                                  molara de clorura ferica in apa. Nu apare precipitat sau culoare
                                                  violeta
   o-toluen-sulfonamida                           Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanta uscata
   p-toluen-sulfonamida                           Nu mai mult de 10 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Acid p-sulfonamido-benzoic                     Nu mai mult de 25 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Substante usor carbonizabile                   Absente
   Arsen                                          Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Seleniu                                        Nu mai mult de 30 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Plumb                                          Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
E 955 SUCRALOZA
Sinonime                                          4,1'6'-triclorogalactosucroza
Definitie
   Denumire chimica                               1,6-Dicloro-1,6-dideoxy-beta-D-fructofuranozil-4-cloro-4-deoxy-alfa-D-
                                                  galactopiranozida
   IESCE                                          259-952-2
   Formula chimica                                C12H19Cl3O8
   Greutate moleculara                            397,64
   Compozitie                                     Contine nu mai putin de 98% si nu mai mult de 102% C12H19Cl3O8,
                                                  raportat la substanta anhidra
   Descriere                                      Pudra cristalina de culoare alba-alburie, practic inodora
Identificare
   A. Solubilitate                                Usor solubila in apa, metanol si etanol
                                                  Usor solubila in acetat de etil
   B. Absorbtie infrarosu                         Spectrul infrarosu al unei dispersii a probei in bromura de potasiu
                                                  prezinta maxime relative la lungimi de unda similare cu cele din
                                                  spectrul de referinta obtinut folosind un standard de referinta al
                                                  sucralozei
   C. Cromatografie in                            Spotul principal in solutia-test are aceeasi valoare Rf ca spotul
   strat subtire                                  principal al solutiei standard A la care se face referire in testarea altor
                                                  dizaharide clorurate. Aceasta solutie standard se obtine prin
                                                  dizolvarea a 1,0 g de sucraloza standard de referinta in 10 ml de
                                                  metanol.
   D. Rotatie specifica                           [alfa] D20= +84,0. pana la + 87,5., raportat la substanta anhidra (solutie
                                                  de 10% in greutate sau in volum)
Puritate
   Apa                                            Nu mai mult de 2,0% (Metoda Karl Fisher)
   Cenusa sulfatata                               Nu mai mult de 0,7%
   Alte dizaharide clorurate                      Nu mai mult de 0,5%
   Monozaharide clorurate                         Nu mai mult de 0,1%
   Oxid de trifenilfosfina                        Nu mai mult de 150 mg/kg
   Metanol                                        Nu mai mult de 0,1%
   Plumb                                          Nu mai mult de 1 mg/kg
E 957 - TAUMATINA
Sinonime
Definitie
   Denumire chimica                               Taumatina se obtine prin extractie apoasa (pH 2,5-4) din fructe din
                                                  familia Thaumatococcus daniellii (Benth) si consta in principal din
                                                  proteine de taumatina I si taumatina II, impreuna cu cantitati
                                                  neinsemnate de constituenti vegetali provenite din materia prima
   IESCE                                          258-822-2
   Formula chimica                                Polipeptida de 207 aminoacizi
   Masa moleculara relativa                       Taumatina I 22209
                                                  Taumatina II 22293
   Compozitie                                     Nu mai putin de 16% azot, raportat la  substanta uscata, echivalent
                                                  a nu mai putin de 94% proteine (N x 5,8)
Descriere                                         Pudra de culoarea smantanii,  inodora, cu gust dulce intens, de
                                                  aproximativ 2000-3000 de ori mai dulce decat zaharoza
Identificare
   Solubilitate                                   Foarte solubila in apa si insolubila in acetona
Puritate
   Pierdere la uscare                             Nu mai mult de 9% (105.C la greutate constanta)
   Carbohidrati                                   Nu mai mult de 3%, raportat la substanta uscata
   Cenusa sulfatata                               Nu mai mult de 2%, raportat la substanta uscata
   Aluminiu                                       Nu mai mult de 100 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Arsen                                          Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Plumb                                          Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Criterii microbiologice                        Numar total de aerobi: maximum 1000/g E.Coli: absent in 1 g
E 959 - NEOHESPERIDINA DIHIDROCHALCONA
Sinonime                                          Neohesperidina dihidrochalcona, NHDC, hesperetin dihidrochalcona-
                                                  4'-beta-neohesperidosid, neohesperidina DC
Definitie
Denumire chimica                                  2-O-alfa-L-ramnopiranozil-4`-beta-D glucopiranozil hesperitin dihidrochalcona;
                                                  obtinut prin hidrogenarea catalitica a neohesperidinei
IESCE                                             243-978-6
   Formula chimica                                C28H36O15
   Masa moleculara relativa                       612,6
   Compozitie                                     Continut nu mai mic de 96%, raportat la substanta anhidra
   Descriere                                      Pudra cristalina, de culoare alburie, inodora, cu  gust caracteristic
                                                  dulce intens, de aproximativ 1000-1800 de ori mai dulce decat
                                                  zaharoza
Identificare
   A. Solubilitate                                Usor solubil in apa calda, foarte putin solubil in apa rece, practic
                                                  insolubil in eter si benzen
   B. Absorbtie maxima                            282-283 nm pentru o solutie de 2 mg in 100 ml metanol
   in ultraviolet
   C. Testul Neu                                  Se dizolva aproximativ 10 mg de neohesperidina DC in 1 ml metanol,
                                                  se adauga 1 ml de solutie metanolica, 1% de 2-aminoetil difenil borat.
                                                  Se obtine o culoare galben stralucitor.
Puritate
   Pierdere la uscare                             Nu mai mult de 11% (105.C, 3 ore)
   Cenusa sulfatata                               Nu mai mult de 0,2%, raportat la substanta uscata
   Arsen                                          Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Plumb                                          Nu mai mult de 2 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Metale grele                                   Nu mai mult de 10 mg/kg, exprimat ca Pb, raportat la substanta
                                                  uscata
E 962 SARE DE ASPARTAM-ACESULFAM
Sinonime                                          Aspartam-acesulfam, sare de aspartam-acesulfam
Definitie                                         Sarea se prepara prin incalzirea unei solutii cu pH acid de aspartam
                                                  si acesulfam K in proportie de 2:1 (greutate/greutate) si producerea
                                                  cristalizarii. Potasiul si umiditatea se elimina. Produsul este mai stabil
                                                  decat aspartamul singur.
   Denumire chimica                               Sarea de 2,2-dioxid de 6-metil-1,2,3-oxatiazina-4(3H)-ona a acidului
                                                  L-fenilalanil-2-metil-L-alfa-aspartic
   Formula chimica                                C18H23O9N3S
   Greutate moleculara                            457,46
   Compozitie                                     63,0% pana la 66,0% aspartam (raportat la substanta uscata) si
                                                  34,0% pana la 37% acesulfam (forma acida raportat la substanta
                                                  uscata)
Descriere                                         Pudra cristalina, alba, inodora
Identificare
   A. Solubilitate                                Greu solubila in apa, usor solubila in etanol
   B. Transmitanta                                Transmitanta unei solutii de 1% in apa, determinata intr-o celula de
                                                  1 cm la 430 nm cu un spectrofotometru adecvat utilizand ca referinta
                                                  apa, este nu mai mica de 0,95, echivalenta unei absorbante de nu
                                                  mai mult decat 0,022.
   C. Rotatie specifica                           [alfa] D20 = +14,5. pana la + 16,5.
                                                  Se determina la o concentratie de 6,2 g in 100 ml de acid formic
                                                  (15N), in timp de 30 de minute de la prepararea solutiei. Rotatia
                                                  specifica calculata se imparte la 0,646 pentru a corecta continutul de
                                                  aspartam al sarii de aspartam-acesulfam.
Puritate
   Pierdere la uscare                             Nu mai mult de 0,5% (105.C, 4 ore)
   Acid 5-Benzil-3,6-dioxo-                       Nu mai mult de 0,5%
   2-piperazinacetic
   Plumb                                          Nu mai mult de 1 mg/kg
E 965 (i) MALTITOL
Sinonime                                          D-maltitol, maltoza hidrogenata
Definitie
   Denumire chimica                               (alfa)-D-glucopiranozil-1,4-D-glucitol
   IESCE                                          209-567-0
   Formula chimica                                C12H24O11
   Masa moleculara relativa                       344,31
   Compozitie                                     Contine nu mai putin de 98% D-maltitol C12H24O11 raportat la
                                                  substanta anhidra
Descriere                                         Pudra cristalina alba, cu gust dulce
Identificare
   A. Solubilitate                                Foarte solubil in apa, putin solubil in etanol
   B. Interval de topire                          148.C-151.C
   C. Rotatie specifica                           [alfa] D20 = +105,5. pana la + 108,5. (solutie 5% in greutate sau in volum)
Puritate
   Apa                                            Nu mai mult de 1% (metoda Karl Fisher)
   Cenusa sulfatata                               Nu mai mult de 0,1%, raportat la substanta uscata
   Zaharuri reducatoare                           Nu mai mult de 0,1%, exprimat in glucoza, raportat la substanta
                                                  uscata
   Cloruri                                        Nu mai mult de 50 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Sulfati                                        Nu mai mult de 100 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Nichel                                         Nu mai mult de 2 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Arsen                                          Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Plumb                                          Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
E 965 (ii) SIROP DE MALTITOL
Sinonime                                          Sirop de glucoza hidrogenata cu continut ridicat de maltoza, sirop de
                                                  glucoza hidrogenata
Definitie                                         Amestec constituit in principal din maltitol cu sorbitol si oligo- si
                                                  polizaharide hidrogenate. Se obtine prin hidrogenarea catalitica a
                                                  siropului de glucoza cu un continut ridicat de maltoza sau prin
                                                  hidrogenarea fiecarei componente in parte, urmata de amestecare.
                                                  Produsul comercializat se livreaza atat sub forma de sirop, cat si sub
                                                  forma de produs solid.
   Compozitie                                     Contine nu mai putin de 99% zaharide hidrogenate totale, raportat la
                                                  substanta anhidra si nu mai putin de 50 % maltitol, raportat la
                                                  substanta anhidra
Descriere                                         Lichide vascoase limpezi, incolore si inodore sau masa cristalina alba
Identificare
   A. Solubilitate                                Foarte solubil in apa, usor solubil in etanol
   B. Cromatografie in                            Test pozitiv
   strat subtire
Puritate
   Apa                                            Nu mai mult de 31% (metoda Karl Fisher)
   Zaharuri reducatoare                           Nu mai mult de 0,3% (exprimate in glucoza)
   Cenusa sulfatata                               Nu mai mult de 0,1%
   Cloruri                                        Nu mai mult de 50 mg/kg
   Sulfat                                         Nu mai mult de 100 mg/kg
   Nichel                                         Nu mai mult de 2 mg/kg
   Plumb                                          Nu mai mult de 1 mg/kg
E 966 LACTITOL
Sinonime                                          Lactit, lactozitol, lactobiozit
Definitie
   Denumire chimica                               4-O-beta-D-galactopiranozil-D-glucitol
   IESCE                                          209-566-5
   Formula chimica                                C12H24O11
   Masa moleculara relativa                       344,32
   Compozitie                                     Nu mai putin de 95%, raportat la substanta uscata
Descriere                                         Pudra cristalina sau solutie incolora cu gust dulce. Produsele
                                                  cristaline se prezinta sub forma  anhidra, monohidrati si dihidrati
Identificare
   A. Solubilitate                                Foarte solubil in apa
   B. Rotatie specifica                           [alfa] D20 = +13. pana la + 16., raportat la substanta anhidra (solutie
                                                  apoasa 10% in greutate sau in volum)
Puritate
   Apa                                            Produse cristaline; nu mai mult de 10,5% (metoda Karl Fisher)
   Alti polioli                                   Nu mai mult de 2,5%, raportat la substanta anhidra
   Zaharuri reducatoare                           Nu mai mult de 0,2%, exprimat ca glucoza raportat la substanta
                                                  uscata
   Cloruri                                        Nu mai mult de 100 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Sulfati                                        Nu mai mult de 200 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Cenusa sulfatata                               Nu mai mult de 0,1%, raportat la substanta uscata
   Nichel                                         Nu mai mult de 2 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Arsen                                          Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Plumb                                          Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
E 967 - XILITOL
Sinonime                                          Xilitol
Definitie
   Denumire chimica                               D-xilitol
   IESCE                                          201-788-0
   Formula chimica                                C5H12O5
   Masa moleculara relativa                       152,15
   Compozitie                                     Nu mai putin de 98,5% ca xilitol, raportat la substanta anhidra
   Descriere                                      Pudra cristalina alba, inodora, cu gust foarte dulce
Identificare
   A. Solubilitate                                Foarte solubil in apa, greu solubil in etanol
   B. Intervalul de topire                        92-96.C
   C. pH                                          5 la 7 (solutie apoasa 10% in greutate sau in volum)
Puritatea
   Pierdere la uscare                             Nu mai mult de 0,5%. (Se usuca 0,5 g de proba in vid cu fosfor la
                                                  60.C timp de 4 ore.)
   Cenusa sulfatata                               Nu mai mult de 0,1%, raportat la substanta uscata
   Zaharuri reducatoare                           Nu mai mult de 0,2%, exprimate in glucoza, raportat la substanta
                                                  uscata
   Alti alcooli polihidrici                       Nu mai mult de 1%, raportat la substanta uscata
   Nichel                                         Nu mai mult de 2 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Arsen                                          Nu mai mult de 3 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Plumb                                          Nu mai mult de 1 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Cloruri                                        Nu mai mult de 100 mg/kg, raportat la substanta uscata
   Sulfati                                        Nu mai mult de 200 mg/kg, raportat la substanta uscata
E 968 ERITRITOL
Sinonime                                          Mezoeritritol, tetrahidroxibutan, eritrita
Definitie                                         Se obtine prin fermentatia unei surse de hidrati de carbon cu drojdii
                                                  alimentare osmofile sigure si adecvate, ca Moniliella pollinis sau
                                                  Trichosporonoides megachilensis, urmata de purificare si uscare
   Denumire chimica                               1,2,3,4-butantetrol
   IESCE                                          205-737-3
   Formula chimica                                C4H10O4
   Greutate moleculara                            122,12
   Compozitie                                     Nu mai putin de 99% dupa uscare
Descriere                                         Cristale albe, inodore, nehigroscopice si termostabile cu o putere de
                                                  indulcire de aproximativ 60-80% din cea a zaharozei
Identificare
   A. Solubilitate                                Usor solubil in apa,  greu solubil in etanol, insolubil in eter etilic.
   B. Interval de topire                          119-123.C
Puritate
   Pierdere la uscare                             Nu mai mult de 0,2% (70.C, 6 ore, in exsicator cu vid)
   Cenusa sulfatata                               Nu mai mult de 0,1%
   Substante reducatoare                          Nu mai mult de 0,3%, exprimat in D-glucoza
   Ribitol si glicerol                            Nu mai mult de 0,1%
   Plumb                                          Nu mai mult de 0,5 mg/kg
 



-------------
Drept OnLine va prezinta in cadrul acestei Sectiuni cateva reglementari juridice de interes general, cu mentiunea ca informatiile prezentate in aceasta sectiune au un caracter pur informativ, existand posibilitatea de a fi intervenit modificari ulterioare, abrogari, nesurprinse aici.
-------------



Poate fi de interes si:
Legea 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare
Legea 150/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare
Ordin nr. 32/127/24/2014 pentru modificarea si completarea Normelor privind alimentele cu destinatie nutritionala speciala, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 387/251/
OUG 58/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 283/2010 privind camerele pentru agricultura, industrie alimentara, piscicultura, silvicultura si dezvoltare rurala si pentru abrogarea art. II din Legea nr. 122/2012 pentru modificarea si compl
Ordin nr. 207/2013 pentru modificarea Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 143/2010 privind componenta si functionarea Comitetului pentru Organizatiile Interprofesionale pentru Produsele Agroalimentare, precum si procedurile d
Legea serviciului de alimentare cu apa si de canalizare nr. 241/2006, republicata 2013
OUG 56/2012 pentru modificarea art. 5 alin. (1) din OG 36/2006 privind unele masuri pentru functionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termica a populatiei
Legea 247/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Lege nr. 247/2010
Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Lege nr. 321/2009
Legea nr. 29/2009 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 103/2008 privind infiintarea organizatiilor interprofesionale pentru produsele agroalimentare
HG nr. 568/2002, republicata 2009, privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara
OUG nr. 172/2008, Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice nr. 13/2007
OG nr. 42/1995, republicata 2008, privind productia de produse alimentare destinate comercializarii
HG nr. 1098/2008, hotarare pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 677/2001 privind infiintarea Institutului de Bioresurse Alimentare
HG nr. 187/2000 republicata 2008, privind imitatiile de produse alimentare care prezinta riscul de a pune in pericol sanatatea sau securitatea consumatorilor
OUG nr. 103/2008, Ordonanta de urgenta privind infiintarea organizatiilor interprofesionale pentru produsele agroalimentare
Avocat divort
Procedura de inregistrare si verificare a documentatiei pentru dobandirea protectiei unei indicatii geografice sau denumiri de origine a unui produs agricol ori alimentar, 2007
Legea serviciilor comunitare de utilitati publice, legea 51/2006
Hotarare privind specialitatile traditionale garantate ale produselor agricole si produselor alimentare, hotarare nr. 134/2008
Alimentele performante
Carole La Pan

Pret: 27.9 lei
23.72 lei
COMANDA ACUM

Cautare legislatie:




Alte reglementari




Termeni juridici, grupare tematica




Coordonator
Magdalena Popeanga

Website administrat de
Alioth Software
Politica de securitate
Termeni si conditii
 RSS DreptOnline.ro - Canale RSS juridice
141 useri online

Useri autentificati: