DreptOnline.ro, portal juridic, stiri, legislatie, raspunsuri juridice
Comunitate juridica online: DreptOnline.ro   AvocatRomania.ro   Avocat-Divort.ro   Avocat-Partaj.ro  
Intreaba un avocat

Sitemap

Comunitate
Home
Resurse
Tribuna
Jurisprudenta
Stiri
Dezbateri
Cariere
Comunitate
Dictionar juridic
Carti juridice
Evenimente

Monitorul Oficial
Monitorul Oficial
Arhiva Monitor

Raspunsuri juridice
Intreaba un avocat
Raspunsuri juridice
Arhiva raspunsuri

Traducatori
Cautare
Lista

Utile
Decizii RIL si NC
Hotarari CEDO
Informatii utile
Avocat
Legislatie
Legislatie pag 2
Divortul
Divort din strainatate
Personalitati
Interviuri
Modele cereri
Istorie
Adrese utile
Institutii
Curs valutar BNR
Calculator TVA
Verificare IBAN

Interactiv
Teste grila
Confruntare
Jurist vs Jurist
Dezbateri spete
Argumente
Jocul mintii
Test cunostinte
Fise tari
Afla profesia

User
Contact
Newsletter
Login
Inregistrare
Echipa DreptOnline
Linkuri
English


Distrugere arhiva veche




Login | Intreaba un avocat | Recomanda | Discutii |
Carti juridice Recursuri in interesul legii | Exceptii de neconstitutionalitate
   

Ordin nr. 63/2008 pentru aprobarea Instructiunilor privind instituirea serviciului Plicul cu idei



[Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 527 din 14/07/2008

Oficiul de Stat pentru inventii si marci

In temeiul art. 69 lit. f) din Legea nr. 64/1991 privind brevetele de inventie, republicata si al art. 92 si 93 din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 64/1991 privind brevetele de inventie, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 547/2008, in baza prevederilor art. 6 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 573/1998 privind organizarea si functionarea Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, directorul general al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci emite urmatorul ordin:

Art. 1
Se aproba Instructiunile privind instituirea serviciului Plicul cu idei, cuprinse in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 2
Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) va duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Instructiuni privind instituirea serviciului "Plicul cu idei"


Articolul 1 - Constituire
(1) In scopul depozitarii si pastrarii in siguranta, in regim nepublic, de catre OSIM a unor documente care cuprind lucrari si creatii din cele mai diverse domenii, ce nu pot fi protejate prin legislatia in vigoare privind proprietatea industriala, precum si dreptul de autor si drepturile conexe, OSIM ofera un serviciu numit Plicul cu idei.
(2) Plicul cu idei asigura inregistrarea si depozitarea documentelor depuse de creatori, persoane fizice si juridice, in scopul certificarii datei de depunere.
(3) Plicul cu idei va fi depus la OSIM personal sau prin posta de catre creatorul lucrarii.

Articolul 2 - Categorii de documente ce pot fi depozitate in regim nepublic certificat
(1) Prin serviciul Plicul cu idei pot fi depuse la OSIM documente care cuprind lucrari si creatii, cum ar fi:
a) creatii nebrevetabile de genul celor mentionate in art. 8 din Legea nr. 64/1991 privind brevetele de inventie, republicata;
b) lucrari din domeniile tehnic si stiintific, cum sunt: creatii tehnice, norme tehnice, tehnologii, descoperiri, teorii, studii, instructiuni de utilizare etc.;
c) lucrari literare, muzicale;
d) fotografii;
e) orice realizare artistica sau destinata unui catalog de prezentare, indiferent de domeniu;
f) normative, metodologii, regulamente si statute de organizare sau de functionare, alte materiale cu caracter administrativ;
g) lucrari didactice, de instruire, educative, de divertisment, calendare, horoscoape.
(2) Nu pot face obiect de depozit al Plicului cu idei solutiile tehnice ori alte creatii care sunt contrare ordinii publice, bunelor moravuri, eticii profesionale, inclusiv cele daunatoare sanatatii si vietii persoanelor, animalelor ori plantelor, si care sunt de natura sa aduca atingeri grave mediului, mostre de substante interzise si documente care contin informatii clasificate sau clasificabile.
(3) In aplicarea alin. (1) si (2), depozantul poarta intreaga raspundere privind continutul materialelor depuse.

Articolul 3 - Conditii de forma ale lucrarilor
(1) Documentele mentionate la art. 2 din prezentele instructiuni se vor prezenta pe hartie de scris, hartie fotografica, foita, calc sau carton subtire, format A4 sau pe formate multipli ai acestuia, dar pliate; documentele, care pot fi scrise pe ambele fete ale hartiei, trebuie sa ramana vizibile cel putin 5 ani, nu trebuie sa depaseasca 10 file si se introduc in plicul de format special descris in art. 4.
(2) Introducerea in Plicul cu idei a unor obiecte tridimensionale nu este admisa.
(3) Daca la primire se constata ca Plicul cu idei este deschis sau contine obiecte tridimensionale, acesta va fi returnat depozantului fara a fi inregistrat.

Articolul 4 - Descrierea Plicului cu idei
Plicul cu idei este format din doua compartimente identice, de format A5, dotate cu clape autoadezive de inchidere. Compartimentele sunt unite pe una dintre laturile lor lungi, astfel incat, in pozitie desfasurata alcatuiesc un plic dublu de format A4. Prin suprapunerea compartimentelor si lipirea unei alte clape autoadezive prin pliere se obtine un singur plic de format A5. Un compartiment este inscriptionat cu mentiunea "Se returneaza depozantului", iar celalalt, cu mentiunea "A se pastra la OSIM".

Articolul 5 - Procurarea Plicului cu idei
Plicul cu idei poate fi obtinut contra cost de la casieria OSIM sau de la sediile centrelor regionale de proprietate industriala din orasele: Bacau, Baia Mare, Bistrita, Brasov, Braila, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Sfantu Gheorghe, Suceava, Targu Mures si Timisoara.

Articolul 6 - Modul de utilizare si de trimitere a Plicului cu idei la OSIM
(1) Documentele se transmit la OSIM in doua exemplare identice, utilizandu-se cele doua compartimente ale Plicului cu idei. Se vor lipi apoi clapele autocolante 2 si 3 ale acestor compartimente la fetele notate cu aceleasi numere, 2 si 3, si se vor completa lizibil rubricile privind expeditorul de pe fetele 2 si 3 ale plicului, si anume: numele, prenumele si adresa completa, inclusiv codul postal. Se aplica timbre postale, cu valoarea corespunzatoare greutatii plicului, pe fiecare dintre casetele inscriptionate in acest scop pe fetele 1 si 3. Plicul cu idei se va plia suprapunandu-se fata 2 peste fata 3, dupa care se va lipi clapa autoadeziva notata cu 4 peste fata 4, fata care contine instructiunile de utilizare.
(2) Plicul cu idei astfel obtinut se transmite prin posta. In cazul depunerii direct la OSIM nu este necesara aplicarea timbrelor.

Articolul 7 - Inregistrarea Plicului cu idei
(1) Plicul cu idei se primeste la Biroul inregistrari al OSIM unde, dupa verificarea integritatii sale si a respectarii conditiei prevazute la art. 3 alin. (3), se inregistreaza in aceeasi zi, prin inscrierea datelor de identificare in Registrul de evidenta a documentelor in regim nepublic.
(2) Cele doua compartimente suprapuse ale Plicului cu idei se separa obtinandu-se un plic inscriptionat cu mentiunea "A se pastra la OSIM" si un plic cu mentiunea "Se returneaza depozantului". Inainte de separare, pe ambele plicuri se aplica, printr-o singura imprimare, stampila OSIM pentru a se certifica faptul ca cele doua plicuri au facut parte din acelasi Plic cu idei. Pe fiecare plic se imprima data primirii lui la OSIM si numarul curent din Registrul de evidenta a documentelor in regim nepublic.
(3) Plicul cu idei destinat depozantului se preda imediat acestuia sau, dupa caz, se transmite prin posta.
(4) Plicul cu idei destinat pastrarii, se depoziteaza la OSIM.

Articolul 8 - Efecte ce decurg din depozitarea Plicului cu idei
(1) Plicul cu idei poate constitui dovada datei la care autorul creatiei intelectuale a depus documentul la OSIM sau dovada unei folosiri anterioare a unei creatii intelectuale.
(2) Plicul cu idei poate constitui certificarea existentei solutiei sau creatiei aflate in plic la o anumita data.
(3) Plicul cu idei nu reprezinta un titlu de proprietate intelectuala si nici nu confera depozantului dreptul de a interzice titularului unui drept de proprietate intelectuala exploatarea creatiei sale.
(4) Plicul cu idei nu se constituie intr-un titlu de proprietate intelectuala si nu confera drepturi exclusive.

Articolul 9 - Durata de depozitare la OSIM
Durata de depozitare a unui plic cu idei este de 5 ani de la data inregistrarii la OSIM si poate fi prelungita cu inca 5 ani, cu conditia achitarii unui tarif de prelungire a duratei de depozitare.

Articolul 10 - Tariful serviciului Plicul cu idei
(1) Tariful procurarii si depozitarii timp de 5 ani este in valoare de 150 lei si se achita la achizitionarea Plicului cu idei in numerar lei, prin ordin de plata sau mandat postal.
(2) Tariful pentru prelungirea duratei depozitarii este in valoare de 100 lei si poate fi achitat pe parcursul ultimei luni a termenului de pastrare de 5 ani. Acest tarif poate fi achitat si intr-un termen de 3 luni dupa expirarea duratei de pastrare de 5 ani, cu o majorare de 50%.
(3) Plicul cu idei pentru care nu s-a cerut prelungirea depozitului conform alin. 2 este restituit la cererea depozitarului sau este distrus de catre OSIM la implinirea unui termen de 5 ani si 3 luni de la data depunerii acestuia.

Articolul 11 - Retragerea Plicului cu idei depozitat la OSIM
(1) Depozantul Plicului cu idei poate cere personal si in scris, direct la OSIM, oricand in perioada de depozit, restituirea Plicului cu idei depozitat, prin prezentarea actului sau de identitate. OSIM retine o copie de pe acest act. Restituirea nu este supusa taxelor.
(2) In cazul unei solicitari scrise de retragere a plicului adresate prin posta, se vor transmite la OSIM datele de identificare ale depozantului, numarul de inregistrare a Plicului cu idei la OSIM, precum si o copie de pe actul de identitate al depozantului.
(3) Plicul cu idei poate fi retras si de o persoana imputernicita de depozant sau de succesorul acestuia, cu conditia prezentarii unei procuri notariale sau a unui certificat de mostenitor. OSIM retine procura sau o copie a certificatului de mostenitor.
(4) In cazul in care este utilizat ca mijloc de proba, Plicul cu idei se transmite, la cerere, instantelor de judecata. Solicitarea instantei se inscrie in Registrul de evidenta a documentelor in regim nepublic si se pastreaza la OSIM.
(5) La sfarsitul celei de-a doua perioade de pastrare, intr-un termen de 3 luni, plicul poate fi retras de depozant sau, dupa caz, distrus de OSIM.

Articolul 12 - Distrugerea Plicului cu idei
(1) Daca intr-un termen de 3 luni dupa terminarea primei durate de depozitare de 5 ani depozantul nu a solicitat retragerea Plicului cu idei sau nu a achitat tariful pentru cea dea doua durata de depozitare, conform art. 10 alin. (2), OSIM va considera plicul cu idei abandonat si va proceda la distrugerea lui, fara obligatia de a mai anunta depozantul asupra acestei proceduri.
(2) Daca intr-un termen de 3 luni dupa terminarea duratei totale de depozitare de 10 ani Plicul cu idei nu a fost retras, OSIM il va considera abandonat si va proceda la distrugerea lui, fara obligatia de a mai anunta depozantul asupra acestei proceduri.

Articolul 13 - Registrul de evidenta a documentelor in regim nepublic
Registrul de evidenta a documentelor in regim nepublic contine urmatoarele rubrici:
a) numarul curent;
b) data inregistrarii Plicului cu idei;
c) denumirea sau titlul continutului Plicului cu idei;
d) numele si prenumele depozantului;
e) adresa depozantului;
f) numarul si data documentului privind taxa achitata;
g) data predarii sau transmiterii catre depozant a Plicului cu idei;
h) numele si semnatura functionarului care l-a preluat in vederea arhivarii;
i) data retragerii Plicului cu idei de la OSIM;
j) documentul in baza caruia s-a facut retragerea;
k) semnatura persoanei care primeste Plicul cu idei;
l) data distrugerii Plicului cu idei;
m) numele si semnatura persoanei care a distrus Plicul cu idei.